Ketidakstabilan Ekonomi : Sesuai Atau Tidak Melabur Dalam Hartanah?

Kebimbangan mula dirasai oleh orang ramai apabila berlaku ketidakstabilan ekonomi. Pertanyaan demi pertanyaan mula diajukan berkaitan pasaran hartanah. Apa yang mereka takuti adalah pelaburan hartanah sama sekali tidak memberikan keuntungan.

Adakah sesuai atau tidak untuk terus menjalankan pelaburan hartanah ketika keadaan ekonomi berada dalam ketidakstabilan.

Lihat 5 perkara tersebut dan hadamkan.

1. Harga Rumah Turun?

Pada pandangan anda sendiri, adakah harga rumah akan turut terjejas dengan ketidakstabilan ekonomi?

Hartanah adalah satu bentuk aset tetap yang tidak boleh disamakan dengan nilai sebuah kereta dimana ianya akan mengalami susut nilai tahun demi tahun..

Dalam keadaan ini, boleh jadi rumah yang berharga RM500 ribu ke atas akan mengalami sedikit penurunan disebabkan oleh kurangnya permintaan.

Namun, bagi rumah-rumah yang berharga murah, pastinya akan sentiasa mendapat permintaan yang tinggi meskipun berhadapan dengan keadaan ini.

2. Desakan Dari Tuan Rumah

Desakan ini berlaku apabila tuan rumah dibuang kerja ataupun diturunkan gaji hingga menyebabkan mereka ini tidak mampu untuk survive kehidupan sehingga terpaksa menjual rumah yang mereka ada.

Akibat daripada masalah ini, pemilik rumah terpaksa menjual rumah dengan nilai harga yang rendah bagi mendapatkan duit tunai dengan segera. Sedangkan, nilai pasaran rumah masih tinggi dan sama sekali tidak bersesuaian dengan harga jualan.

3. Sewa Rumah Turun

Bagi mendapatkan aliran tunai positif dalam pelaburan sesebuah rumah, kadar sewa mestilah lebih daripada kadar bayaran ansuran kepada pihak bank. Sistem inilah yang akan memberikan keuntungan kepada pelabur-pelabur hartanah.

Namun, jika berlaku ketidakstabilan ekonomi, adakah kadar sewa rumah akan turut jatuh? Masih adakah penyewa yang mampu untuk membayar dengan kadar sewa yang sama?

Keadaan ini sama sekali tidak menganggu kadar sewa rumah semasa. Penyumbang kepada kadar sewa rumah menurun adalah disebabkan oleh permintaan penyewa terhadap rumah tersebut. Oleh yang demikian, pelabur hartanah perlu bijak dalam mengatur strategi yang lebih hebat untuk menarik minat penyewa dengan kadar sewa rumah yang sama.

4. Rumah Lelong Meningkat

Pengurusan kewangan terganggu disebabkan oleh ketidakstabilan ekonomi yang menyebabkan terdapat rumah-rumah yang dilelong oleh pihak bank.

Bagi pelabur hartanah, gunakan peluang ini sebaik mungkin untuk mendapatkan rumah lelong ini meskipun perlu dibida dengan harga yang tinggi.

Jadi, pada pandangan anda, adakah sesuai untuk melabur hartanah ketika keadaan ekonomi tidak stabil?

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/