Mengidam Nak Beli Hartanah Tahun Ni? Baca ni

Mengidam beli rumah?

Lokasi merupakan salah satu faktor penting bagi pelabur untuk mempertimbangkan di dalam urusan membeli hartanah. Tujuan membeli hartanah berbeza-beza bagi setiap orang, ada yang ingin beli untuk disewakan, ada yang beli untuk jual semula dan ada juga untuk dijadikan sebagai tempat tinggal.

Tak kiralah apa tujuan kita, adalah penting bagi kita untuk memilih lokasi yang strategik dan menarik. Kalau kita pilih lokasi yang tepat, pulangannya akan berlipat kali ganda. Jom kita fokus kepada 5 lokasi strategik yang menguntungkan seperti di bawah:

1. Pusat Bandar

Pusat bandar merupakan kawasan yang terbaik untuk pelaburan hartanah. Seperti mana yang kita sedia maklum, kawasan pusat bandar lengkap dengan semua kemudahan awam dan kebiasaannya berdekatan dengan hospital, balai polis, balai bomba, sekolah dan pejabat kerajaan yang lain.

Hartanah di kawasan pusat bandar ibarat goreng pisang panas, sebaik sahaja iklan projek baru naik, terus diserbu pelabur. Jangankan projek baru, rumah second hand pun laris di kawasan pusat bandar. Jika dibuat sewa atau homestay pun pasti jana keuntungan.

2. Kawasan Komersial dan Perindustrian

Pusat komersial atau pusat membeli-belah merupakan tempat tumpuan ramai. Banyak kemudahan diperolehi di kawasan ini. Nilai hartanah di kawasan ini adalah lebih tinggi berbanding dengan kawasan lain. Tak percaya? Cuba kita semak harga rumah yang berdekatan dengan shopping mall seperti KLCC, MidValley, Pavilion atau sebagainya. Kondo sekeliling KLCC paling murah pun RM1 juta.

Selain itu, kawasan perindustrian atau kawasan pejabat juga merupakan kawasan panas yang menjadi pilihan. Kebanyakan daripada kita akan memilih tempat tinggal yang berdekatan dengan tempat kerja.

3. Kemudahan Pengangkutan dan Jalan Raya

MRT Damansara Station

Kemudahan pengangkutan dan jalan raya akan memudahkan orang ramai sampai ke destinasi dan menjalankan tugasan harian dengan cepat. Contohnya kemudahan MRT, banyak rumah yang berdekatan dengan stesen MRT meningkat harga mendadak kerana permintaan tinggi. Walaupun hanya rumah low cost, tapi lokasi yang strategik menjadikan nilai rumah tersebut meningkat.

Menurut Foo Gee Jen pengarah urusan bagi firma perunding hartanah CH Williams Talhar & Wong Sdn Bhd, pertumbuhan hartanah dijangkakan akan bertumpu kepada penyambungan pengangkutan dan demografik yang baik.

Di antara penyambungan pengangkutan adalah Keretapi Laju (HSR) KL-Singapura, Mass Rapid Transit (MRT), Laluan I dan II, Light Rail Transit 3 dan Lebuh Raya Pantai Barat. (Berita Harian online)

4. Kawasan Institut Pengajian Tinggi (IPT)

Universiti Teknologi MARA Kampus Dengkil,

Perumahan yang berdekatan dengan IPT sentiasa menjadi tumpuan para pelabur. Ini kerana terdapat permintaan tinggi daripada pelajar kolej atau universiti yang berdekatan. Kadar sewaan boleh diletakkan mengikut harga pasaran di kawasan tersebut. Penyewa bebas memilih hartanah yang terbaik yang sesuai dengan bajet mereka.

Sebagai pelabur yang bijak, kita hendakalah sentiasa ambil tahu tentang kolej atau universiti yang sedang dibina. Terdapat beberapa universiti yang baru siap dan bakal diserbu pelabur seperti Manipal University, Negeri Sembilan dan UiTM Dengkil.

5. Lebuhraya

EKVE Map layout

Fungsi lebuhraya adalah untuk mengurangkan masa perjalanan dan kesesakan lalu lintas. Hartanah yang berdekatan lebuhraya boleh meningkat daripada sudut permintaan serta nilai sewaan. Antara faktor yang boleh kita ambil kira adalah jarak hartanah ke pusat bandar. Di antara lebuhraya yang sedang di dalam peringkat pembinaan adalah:

Berbekalkan info ini, pelabur boleh mengorak langkah seterusnya untuk membeli hartanah. Pilih lokasi yang strategik, supaya dapat pulangan lumayan bak kata perpatah “Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang.”  Kesimpulannya, kalau ada perancangan nak beli rumah di lokasi yang hot ini, kaji projek-projek yang sedang dalam perancangan atau pembinaan.

Sumber Daripada:

Berita Harian online 18 Jan 2017

Facebook Eliayes Hamzah

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bijak?

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif, ramai pembeli semakin cenderung untuk membeli rumah secara tunai. 

Perasankah anda, trend ini semakin meningkat semenjak tahun 2022? Adakah beli rumah secara tunai itu satu tindakan yang bagus?

Biasanya, segelintir pembeli rumah akan memohon pembiayaan jangka masa pendek bagi membeli rumah secara tunai.

Bagi sesetengah masyarakat kita, ada yang beranggapan bahawa menggunakan kesemua wang tunai untuk membeli rumah memerlukan kita merancang pelan kewangan dengan lebih mantap. Ia adalah kerana pembelian rumah melibatkan sejumlah wang yang sangat besar. 

Bagi anda yang tertanya-tanya sama ada membeli rumah secara tunai adalah satu tindakan yang bagus atau tidak, sila baca artikel ini sampai habis.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bagus?

Bagi menjawab persoalan tersebut, sebenarnya membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kelemahannya tersendiri.

Kelebihan Membeli Rumah Secara Tunai

  • Dapat Rumah Cepat
  • Sebagai pembeli rumah secara tunai, anda mungkin akan mendapat layanan yang istimewa daripada pihak penjual rumah berbanding dengan pembeli rumah secara pembiayaan. Ini adalah kerana proses untuk pembeli rumah mendapat kelulusan pembiayaan perumahan adalah tidak begitu cepat dan pantas. Ia adalah satu proses yang memakan masa. Lain dengan pembelian rumah secara tunai, di mana proses jual beli tersebut lebih mudah.

    Contohnya, jika tiada sebarang isu pembelian secara tunai mungkin akan memakan masa anggaran selama 4 bulan. Ini anggaran jika pembelian secara tunai bagi leasehold.

    • Boleh Runding Harga

    Selain itu, anda juga akan memperolehi kelebihan untuk berunding dalam hal yang berkaitan dengan harga pembelian rumah tersebut. Harga rumah juga boleh menjadi lebih rendah tanpa kos tambahan seperti yuran guaman dan kos lain dalam pembiayaan seperti kebiasaan.

    Cuma masih ada beberapa kos lain untuk Perjanjian Jual Beli (SPA) apabila anda beli secara tunai.

    • Bebas Hutang

    Yang paling bagus adalah anda juga akan memiliki rumah anda secara langsung dan bebas daripada hutang. Terus dapat miliki geran dan tiada sebarang pembiayaan perlu dibayar setiap bulan.

    • Pulangan Pelaburan

    Bagi anda yang ingin menceburi bidang pelaburan hartanah, membeli rumah secara tunai sememangnya diperlukan bagi menjana keuntungan yang lebih besar untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi yang mantap, beli rumah secara tunai akan memastikan pulangan yang berganda dalam pelaburan hartanah.

    Kelemahan Membeli Rumah Secara Tunai

    • Pengeluaran Terhad

    Membeli rumah secara tunai akan mengehadkan pengeluaran kewangan anda kelak. Selain itu, membeli rumah secara tunai akan memberikan masalah yang besar kepada anda sekiranya anda tidak mempunyai kewangan yang lain. Ia akan menjadikan anda tidak mempunyai simpanan kewangan yang kukuh sekiranya tidak merancang kewangan sebelum membeli rumah secara tunai.

    • Masalah Tidak Dijangka

    Selain itu, jika terdapat masalah yang tidak dijangka dan misalnya anda perlu menjual rumah tersebut, ia pasti akan mengambil masa yang lama. Untuk menjual rumah dengan pantas, mungkin harganya terpaksa diturunkan daripada harga asal malah akan mengakibatkan kerugian kepada anda.

    Jadi, boleh dikatakan terikat pada satu aset dengan kewangan yang tidak mantap akan menjadi kelemahan terbesar dalam membeli rumah secara tunai.

    • Tetap Ada Kos Tambahan

    Perlu diingatkan juga, membeli rumah secara tunai juga tidak akan lari daripada kos tambahan yang dikenakan. Anda juga masih perlu membayar cukai tanah, insurans pemilik rumah atau yuran persatuan pemilik rumah.

    Ini juga antara kelemahan membeli rumah secara tunai sekiranya anda tidak mempunyai baki wang yang mencukupi untuk membiayai perbelanjaan kos tambahan tersebut.

    Akhir Kata,

    Kesimpulannya, membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri serta memerlukan anda untuk membuat kajian yang lebih mendalam. Perlu dititik beratkan juga bahawa kewangan yang sangat kukuh dan stabil amat penting sebelum membuat keputusan dalam pembelian rumah secara tunai. 

    Namun, pembelian rumah secara tunai akan memberikan kesan yang buruk sekiranya anda tidak merancang strategi kewangan yang mantap sebelum membeli rumah secara tunai.

    Rujukan

    1. Bungalow.com
    2. PropertyGuru

    Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

    Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

    Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

    Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

    Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

    Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

    • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
    • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
    • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
    • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
    • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
    • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
    • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
    • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

    Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

    Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

    • Akaun Deposit atau Simpanan
    • Rekod pekerjaan
    • Status perkahwinan
    • Kesihatan
    • Rekod jenayah
    • Butiran gaji
    • Agama

    Contoh Laporan Kredit:

    Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

    Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

    • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
    • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
    • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
    • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
    • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
    • Usia akaun anda

    Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

    Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.