Mengidam Nak Beli Hartanah Tahun Ni? Baca ni

Mengidam beli rumah?

Lokasi merupakan salah satu faktor penting bagi pelabur untuk mempertimbangkan di dalam urusan membeli hartanah. Tujuan membeli hartanah berbeza-beza bagi setiap orang, ada yang ingin beli untuk disewakan, ada yang beli untuk jual semula dan ada juga untuk dijadikan sebagai tempat tinggal.

Tak kiralah apa tujuan kita, adalah penting bagi kita untuk memilih lokasi yang strategik dan menarik. Kalau kita pilih lokasi yang tepat, pulangannya akan berlipat kali ganda. Jom kita fokus kepada 5 lokasi strategik yang menguntungkan seperti di bawah:

1. Pusat Bandar

Pusat bandar merupakan kawasan yang terbaik untuk pelaburan hartanah. Seperti mana yang kita sedia maklum, kawasan pusat bandar lengkap dengan semua kemudahan awam dan kebiasaannya berdekatan dengan hospital, balai polis, balai bomba, sekolah dan pejabat kerajaan yang lain.

Hartanah di kawasan pusat bandar ibarat goreng pisang panas, sebaik sahaja iklan projek baru naik, terus diserbu pelabur. Jangankan projek baru, rumah second hand pun laris di kawasan pusat bandar. Jika dibuat sewa atau homestay pun pasti jana keuntungan.

2. Kawasan Komersial dan Perindustrian

Pusat komersial atau pusat membeli-belah merupakan tempat tumpuan ramai. Banyak kemudahan diperolehi di kawasan ini. Nilai hartanah di kawasan ini adalah lebih tinggi berbanding dengan kawasan lain. Tak percaya? Cuba kita semak harga rumah yang berdekatan dengan shopping mall seperti KLCC, MidValley, Pavilion atau sebagainya. Kondo sekeliling KLCC paling murah pun RM1 juta.

Selain itu, kawasan perindustrian atau kawasan pejabat juga merupakan kawasan panas yang menjadi pilihan. Kebanyakan daripada kita akan memilih tempat tinggal yang berdekatan dengan tempat kerja.

3. Kemudahan Pengangkutan dan Jalan Raya

MRT Damansara Station

Kemudahan pengangkutan dan jalan raya akan memudahkan orang ramai sampai ke destinasi dan menjalankan tugasan harian dengan cepat. Contohnya kemudahan MRT, banyak rumah yang berdekatan dengan stesen MRT meningkat harga mendadak kerana permintaan tinggi. Walaupun hanya rumah low cost, tapi lokasi yang strategik menjadikan nilai rumah tersebut meningkat.

Menurut Foo Gee Jen pengarah urusan bagi firma perunding hartanah CH Williams Talhar & Wong Sdn Bhd, pertumbuhan hartanah dijangkakan akan bertumpu kepada penyambungan pengangkutan dan demografik yang baik.

Di antara penyambungan pengangkutan adalah Keretapi Laju (HSR) KL-Singapura, Mass Rapid Transit (MRT), Laluan I dan II, Light Rail Transit 3 dan Lebuh Raya Pantai Barat. (Berita Harian online)

4. Kawasan Institut Pengajian Tinggi (IPT)

Universiti Teknologi MARA Kampus Dengkil,

Perumahan yang berdekatan dengan IPT sentiasa menjadi tumpuan para pelabur. Ini kerana terdapat permintaan tinggi daripada pelajar kolej atau universiti yang berdekatan. Kadar sewaan boleh diletakkan mengikut harga pasaran di kawasan tersebut. Penyewa bebas memilih hartanah yang terbaik yang sesuai dengan bajet mereka.

Sebagai pelabur yang bijak, kita hendakalah sentiasa ambil tahu tentang kolej atau universiti yang sedang dibina. Terdapat beberapa universiti yang baru siap dan bakal diserbu pelabur seperti Manipal University, Negeri Sembilan dan UiTM Dengkil.

5. Lebuhraya

EKVE Map layout

Fungsi lebuhraya adalah untuk mengurangkan masa perjalanan dan kesesakan lalu lintas. Hartanah yang berdekatan lebuhraya boleh meningkat daripada sudut permintaan serta nilai sewaan. Antara faktor yang boleh kita ambil kira adalah jarak hartanah ke pusat bandar. Di antara lebuhraya yang sedang di dalam peringkat pembinaan adalah:

Berbekalkan info ini, pelabur boleh mengorak langkah seterusnya untuk membeli hartanah. Pilih lokasi yang strategik, supaya dapat pulangan lumayan bak kata perpatah “Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang.”  Kesimpulannya, kalau ada perancangan nak beli rumah di lokasi yang hot ini, kaji projek-projek yang sedang dalam perancangan atau pembinaan.

Sumber Daripada:

Berita Harian online 18 Jan 2017

Facebook Eliayes Hamzah

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!