Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual-Key?

Mahukah anda untuk membeli 2 unit hartanah tetapi hanya membayar harga untuk satu unit? Macam menarik bukan? Mungkin ada di kalangan kita yang kurang familiar dengan perkataan dual-key atau pun dwi-kunci ini bukan?

Baiklah, mari kita kongsikan serba sedikit info tentang rumah dual-key. Konsep rumah dual-key ini pertama kali diperkenalkan pada sekitar tahun 1980-an oleh negara jiran kita iaitu Singapura. Tetapi pada peringkat awal, konsep ini kurang mendapat sambutan sehinggalah pada tahun 2009 melalui projek Fraser Centrepoint Caspian.

Mula Pada Tahun 2011

Di Malaysia pula, konsep ini telah dibawa masuk oleh syarikat Wing Tai melalui projek Verticas Residensi Kuala Lumpur pada tahun 2011. Sejak daripada itu, konsep rumah ini mula mendapat perhatian daripada para pemaju dan juga pembeli.

Bagi anda yang masih belum tahu apakah konsep rumah dual key ini, rumah dual-key merupakan 2 buah rumah tetapi dalam satu unit yang sama. Macam mana tu? Maksudnya, sebuah rumah yang mempunyai 2 ruang yang berbeza dan dihuni oleh dua pihak yang berbeza.

Kredit: HartaBumi.com

Ia boleh diibaratkan seperti anda menyewakan bilik di rumah anda, tetapi penyewa akan masuk melalui pintu yang berbeza serta tidak akan mengganggu privasi anda. Ini kerana ruangan yang dimiliki oleh anda dan juga penyewa mempunyai dapur dan juga bilik air sendiri.

Kebiasaannya, rumah dual-key ini mempunyai 2 ruangan yang terpisah iaitu satu ruangan yang lebih besar, dan satu ruangan lebih kecil berbentuk studio. Dua ruangan ini juga akan diberikan dengan 2 kunci berbeza.

Sesuai Untuk Kegunaan Sendiri Atau Pelaburan

Kredit: HartaBumi.com

Jadi rumah jenis ini amat sesuai untuk didiami sendiri atau pun untuk tujuan pelaburan. Rumah jenis ini juga sesuai didiami oleh pasangan baru berkahwin dan baru mempunyai seorang anak.

Unit ini juga dibina ditengah-tengah kawasan bandar. Jadi pemilik akan mempunyai akses kemudahan yang cukup lengkap. Jadi tak hairanah kalau harganya pun agak tinggi.

Buat masa ini, rumah dual-key yang terdapat di Malaysia hanyalah jenis apartment dan kondominum sahaja. Tetapi ada khabar angin yang mengatakan pemaju bakal memperkenalkan rumah dual-key jenis atas tanah (landed) pula di Cyberjaya. Jika anda berminat, bolehlah anda mula survey sekarang!

Sumber Rujukan:

  1. https://hartabumi.com/rumah-dual-key-bukan-sekadar-rumah/
  2. https://hartabumi.com/apartmen-dual-key-kelebihan-dan-kekurangan/
  3. https://www.malaymail.com/news/malaysia/2015/09/14/with-sky-high-property-prices-aspiring-homeowners-turn-to-dual-key-condos-f/969345

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Terus Berdaya Tahan Pada 2023

KUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) — Pasaran hartanah mempamerkan peningkatan yang konsisten pada tahun 2023, terutamanya pada separuh kedua, dan ini menunjukkan industri ini telah pulih daripada krisis COVID-19.

Bagi pasaran perumahan utama, jumlah pelancaran projek baharu meningkat suku ke suku dengan pelancaran 6,900 unit pada suku ketiga 2023 berbanding 4,797 pada suku kedua 2023, kata Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC).

Menurut statistik suku ketiganya, jualan pelancaran baharu mencecah 37.6 peratus berbanding 24.7 peratus pada suku kedua 2023.

Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia dalam Tinjauan Industri Hartanah untuk separuh pertama 2023 dan Tinjauan Pasaran untuk separuh kedua 2023 dan separuh pertama 2024 turut menunjukkan pelancaran baharu dan prestasi jualan adalah jauh lebih baik pada separuh pertama 2023 berbanding dengan empat tahun lepas, dengan 14,392 unit dilancarkan dan 11,273 unit terjual.

Tinjauan itu juga menyatakan prestasi yang lebih baik dijangka melimpah ke separuh pertama 2024 walaupun terdapat beberapa halangan disebabkan faktor seperti kadar faedah yang tinggi, keutamaan pengguna untuk menyewa, kos bahan yang meningkat dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Pasaran hartanah secara keseluruhan yang merangkumi semua subsegmen hartanah, menyaksikan lebih daripada 100,000 urus niaga bernilai RM57.15 bilion pada suku ketiga, peningkatan 3.7 peratus dari segi jumlah, meningkat 22.6 peratus dalam nilai ringgit berbanding dengan suku yang sama tahun sebelumnya.

Keadaan semakin baik terutama untuk projek terbengkalai, unit tidak terjual 

Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah menangani projek-projek perumahan swasta yang terbengkalai kerana ia merupakan beban kewangan kepada pembeli selain memusnahkan impian mereka untuk berpindah ke rumah sendiri.

Melalui pasukan petugas khas, KPKT telah mengerakkan semula 256 projek bernilai RM23.37 bilion setakat Ogos 2023 – sesuatu yang amat melegakan ramai pembeli.

Bagi unit tidak terjual, NAPIC merekodkan 25,311 rumah tidak terjual siap bernilai RM17.40 bilion pada suku ketiga 2023. Ini mewakili penurunan 3.7 peratus dari segi jumlah dan (penurunan) 4.9 peratus dalam nilai ringgit berbanding suku sebelumnya.

Pengurus Negara PropertyGuru (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) Sheldon Fernandez berkata sementara kerajaan dan pemaju mengambil langkah untuk mengurangkan unit tidak terjual, usaha diperlukan untuk mencegah berulangnya projek terbengkalai.

“Ia memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang melibatkan kerajaan dan pemaju. Beberapa langkah pencegahan yang boleh dipertimbangkan termasuk mempunyai peraturan yang lebih ketat, perancangan dan pengurusan risiko yang lebih baik serta model bina dan jual,” kata Fernandez.

Pemaju boleh memanfaatkan pelancaran Data Transaksi Terbuka NAPIC yang terkini untuk memahami arah aliran pasaran dan tingkah laku pengguna serta dibimbing dalam perancangan masa depan mereka.

Pembeli rumah, penyewa dan pelabur juga boleh dibantu untuk membuat keputusan yang berinformasi kerana mereka akan dibimbing untuk memahami trend  harga di kawasan yang berbeza dan berunding untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik.

Mampan

Ramai pemaju memperkenalkan elemen mampan dalam pembangunan baharu mereka untuk memperoleh kelebihan daya saing disebabkan oleh penumpuan pelbagai faktor yang melibatkan trend global, inisiatif kerajaan, permintaan pengguna dan pertimbangan kos.

Menurut tinjauan pengguna PropertyGuru baru-baru ini, 71 peratus responden mempertimbangkan perubahan iklim ketika membuat keputusan hartanah, dan 62 peratus bersedia untuk rumah hijau.

“Beberapa bank juga memperkenalkan penyelesaian kewangan mampan untuk membantu pemaju dalam peralihan ini kepada hartanah yang mampan dari segi alam sekitar.

“Arah aliran kemampanan ini berkemungkinan akan berterusan sehingga 2024, mempengaruhi kedua-dua bekalan dan permintaan,” kata Fernandez.

Prospek untuk 2024

Menurut REHDA Malaysia, keyakinan yang semakin meningkat daripada pemaju dan pembeli rumah menandakan pasaran kediaman yang  kian pulih.

“Inilah yang menanti pada tahun 2024. Kami mempunyai keyakinan terhadap kerajaan persekutuan untuk mengambil inisiatif lanjut bagi menjamin keyakinan pemain industri,” katnya.

Fernandez dari PropertyGuru Malaysia berkata peralihan ke arah hartanah sewa dan penekanan yang lebih besar terhadap kemampanan akan menjadi dua trend utama pada 2024.

“Adalah penting untuk diingat bahawa pasaran hartanah adalah dinamik dan dipengaruhi oleh banyak faktor. Menyelami maklumat mengenai pasaran dan menyesuaikan diri dengan perubahan jangka pendek adalah penting, selain daripada ketelusan dan akses kepada maklumat,” kata Fernandez.

— BERNAMA