Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual-Key?

Mahukah anda untuk membeli 2 unit hartanah tetapi hanya membayar harga untuk satu unit? Macam menarik bukan? Mungkin ada di kalangan kita yang kurang familiar dengan perkataan dual-key atau pun dwi-kunci ini bukan?

Baiklah, mari kita kongsikan serba sedikit info tentang rumah dual-key. Konsep rumah dual-key ini pertama kali diperkenalkan pada sekitar tahun 1980-an oleh negara jiran kita iaitu Singapura. Tetapi pada peringkat awal, konsep ini kurang mendapat sambutan sehinggalah pada tahun 2009 melalui projek Fraser Centrepoint Caspian.

Mula Pada Tahun 2011

Di Malaysia pula, konsep ini telah dibawa masuk oleh syarikat Wing Tai melalui projek Verticas Residensi Kuala Lumpur pada tahun 2011. Sejak daripada itu, konsep rumah ini mula mendapat perhatian daripada para pemaju dan juga pembeli.

Bagi anda yang masih belum tahu apakah konsep rumah dual key ini, rumah dual-key merupakan 2 buah rumah tetapi dalam satu unit yang sama. Macam mana tu? Maksudnya, sebuah rumah yang mempunyai 2 ruang yang berbeza dan dihuni oleh dua pihak yang berbeza.

Kredit: HartaBumi.com

Ia boleh diibaratkan seperti anda menyewakan bilik di rumah anda, tetapi penyewa akan masuk melalui pintu yang berbeza serta tidak akan mengganggu privasi anda. Ini kerana ruangan yang dimiliki oleh anda dan juga penyewa mempunyai dapur dan juga bilik air sendiri.

Kebiasaannya, rumah dual-key ini mempunyai 2 ruangan yang terpisah iaitu satu ruangan yang lebih besar, dan satu ruangan lebih kecil berbentuk studio. Dua ruangan ini juga akan diberikan dengan 2 kunci berbeza.

Sesuai Untuk Kegunaan Sendiri Atau Pelaburan

Kredit: HartaBumi.com

Jadi rumah jenis ini amat sesuai untuk didiami sendiri atau pun untuk tujuan pelaburan. Rumah jenis ini juga sesuai didiami oleh pasangan baru berkahwin dan baru mempunyai seorang anak.

Unit ini juga dibina ditengah-tengah kawasan bandar. Jadi pemilik akan mempunyai akses kemudahan yang cukup lengkap. Jadi tak hairanah kalau harganya pun agak tinggi.

Buat masa ini, rumah dual-key yang terdapat di Malaysia hanyalah jenis apartment dan kondominum sahaja. Tetapi ada khabar angin yang mengatakan pemaju bakal memperkenalkan rumah dual-key jenis atas tanah (landed) pula di Cyberjaya. Jika anda berminat, bolehlah anda mula survey sekarang!

Sumber Rujukan:

  1. https://hartabumi.com/rumah-dual-key-bukan-sekadar-rumah/
  2. https://hartabumi.com/apartmen-dual-key-kelebihan-dan-kekurangan/
  3. https://www.malaymail.com/news/malaysia/2015/09/14/with-sky-high-property-prices-aspiring-homeowners-turn-to-dual-key-condos-f/969345

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA