Peraturan Dan Larangan Rumah Sewa Perlu Ada Dalam Kontrak

Nak bagi penyewa masuk, tapi nak tegas tentang larangan dalam rumah sewa, bagaimana caranya?

Perlu ada kontrak yang menyatakan peraturan dan larangan dalam rumah sewa. 

Memberi orang masuk sewa rumah kita perlukan persetujuan satu sama lain dalam beberapa perkara. Semuanya boleh dijadikan secara hitam putih dalam sebuah kontrak. Kontrak rumah sewa pula telah dicipta untuk berfungsi sebagai rangka tindakan untuk interaksi, hak dan kewajipan bagi tuan rumah dan penyewa. 

Walaupun kontrak yang dibuat kadang-kadang berbeza bagi sesetengah tempat, namun peraturan dan larangan bagi setiap rumah sewa boleh dikatakan agak sama. 

Dalam penulisan kali ini, kami akan berkongsi mengenai peraturan dan larangan rumah sewa yang perlu ada dalam kontrak. Segala isi kandungan dan pengisian dari kontrak adalah bergantung atas diri kita sendiri.

1. Tidak Dibenarkan Menjalani Perniagaan Komersil

Bagi pemilik rumah sewa, sudah pasti kita tidak mahu rumah sewa tersebut digunakan untuk menjalankan perniagaan komersil, betul tak? Seperti sedia maklum, tujuan pemilik rumah sewa tersebut menyewakan rumah sewa adalah untuk memberikan kediaman kepada penyewa dan bukannya untuk digunakan bagi urusan perniagaan komersil. 

Jadi, kontrak boleh dibatalkan sekiranya penyewa menggunakan rumah sewa tersebut bagi kegiatan perniagaan komersil. Menjalankan perniagaan komersil di dalam rumah juga berisiko menjadikan rumah terlalu padat dengan barang, mengganggu persekitaran orang lain dan sebagainya.

2. Tidak Dibenarkan Melakukan Kegiatan Yang Tidak Bermoral

Kegiatan tidak bermoral sememangnya salah di sisi undang-undang negara kita dan boleh menjejaskan keselamatan masyarakat sekeliling. Jadi, sekiranya anda ingin membuat rumah sewa, pastikan di dalam kontrak tersebut juga agar penyewa tidak dibenarkan untuk melakukan kegiatan yang tidak bermoral. 

Antara kegiatan yang tidak bermoral adalah perjudian, dadah, pelacuran, jenayah dan sebagainya.  Peraturan dan larangan rumah sewa ini perlu ada dalam kontrak.

3. Tidak Dibenarkan Mengubah Suai Rumah Tanpa Izin Pemilik

Selain itu, di dalam kontrak rumah sewa, perlu diletakkan juga peraturan dan larangan agar penyewa tidak dibenarkan untuk mengubahsuai keadaan rumah tersebut dengan sesuka hati. Ia adalah kerana rumah sewa tersebut bukanlah hak milik penyewa dan penyewa hanyalah menumpang tinggal di rumah tersebut. 

Jadi, sekiranya ada kerosakan pada bahagian rumah terbabit, sudah pasti adalah tugas tuan rumah sewa untuk baikinya. Pasti ramai yang berpendapat, penyewa akan membaiki, tetapi ia adalah sangat jarang sekali. Disebabkan itu, kita terpaksa bertegas di dalam kontrak.

4. Tidak Dibenarkan Merosakkan Harta Benda Dalam Rumah Sewa

Jangan lupa juga bagi pemilik rumah sewa yang ingin menyediakan kontrak dengan penyewa, anda perlu memastikan penyewa tidak dibenarkan untuk merosakkan harta benda di dalam rumah sewa tersebut. 

Sekiranya penyewa ingkar, kenakan hukuman ganti rugi terhadap barangan dan harta benda yang rosak tersebut. Tugas penyewa pula, gunakan harta benda di dalam rumah sewa tersebut sebaik mungkin agar tidak rosak. Peraturan dan larangan rumah sewa ini perlu ada dalam kontrak, ia sangat penting.

Kesimpulannya, sekiranya terjadi salah faham dan masalah pada kontrak rumah sewa tersebut, pastikan tuan rumah dan penyewa selesaikan masalah tersebut dengan sebaik mungkin dan bertanggungjawab. 

Ingatlah bahawa tuan rumah mempunyai amanah untuk memberikan penyewa keselesaan tempat tinggal dan amanah penyewa pula untuk menjaga harta benda rumah sewa tersebut dengan sebaik mungkin. 

Semoga dengan perkongsian ini, ia akan memberikan manfaat kepada anda tidak kira sama ada tuan rumah atau penyewa dalam mengenalpasti peraturan dan larangan rumah sewa yang perlu ada dalam kontrak.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA