Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Dalam keghairahan memiliki rumah sebagai aset terbesar dan juga sebagai tempat berlindung bagi diri dan keluarga, tahukah anda rumah juga belum dikira aset mutlak dan masih milik bank jika bayaran penuh belum dilunaskan.

Ia juga satu komitmen jangka panjang untuk dilangsaikan. Nasib baik ada insurans/takaful yang boleh menyelamatkan keadaan apabila berlaku kematian.

Jika sakit bagaimana? Rumah dan bil tetap perlu dibayar.

Rumah boleh tergolong dalam 8 keadaan:

1. Jika melakukan bisnes jual rumah, ia dikira sebagai stok atau inventori. Kiranya tiada keuntungan jika rumah ini belum terjual bagi pihak pemaju. Ia jadi beban kepada pemaju kerana tiada jualan masuk dan kos operasi sudah dikeluarkan dahulu.

2. Rumah juga dikira sebagai aset sekiranya disewakan. Hasil sewaan positif itu apabila kita bayar ke bank dan masih ada baki itu yang dikira sebagai pendapatan. Jika tiada penyewa atau kadar sewa negatif (kadar sewa kurang daripada bayaran bank) ia masih menjadi beban kepada pemilik.

3. Rumah yang diduduki dan perlu juga dibayar bayaran bulanan. Ia boleh dikira liabiliti atau beban sementara kerana perlu membayarnya dalam tempoh yang lama 30-35 tahun tanpa mendapat keuntungan (tiada wang masuk ke poket, hanya keluar). Walaubagaimanapun ia hanya sementara. Jika sudah habis bayar ia menjadi milikan penuh. Atau pada satu ketika ingin jual, kita dapat keuntungan darinya dalam jumlah yang agak besar.

4. Rumah yang buruk juga dikira aset sekiranya diubah suai cantik serta di jual kembali. Ia boleh jadi dalam pasaran lelong di mana yang membeli mempunyai cash yang banyak dan melakukan proses ubahsuai dan disewakan.

5. Rumah juga boleh jadi aset sementara kepada yang membuat bisnes sublet (urus sewa pelbagai rumah dan hartanah yang bukan milik mereka). Mereka sudah deal dengan pemilik hartanah dan mendapat keuntungan dari hasil sewa. Cara ini tidak perlu kos tinggi untuk bermula kerana tidak perlu beli hartanah, cuma perlukan kos operasi seperti melayan karenah penyewa, mencari penyewa dan lain-lain.

6. Rumah juga boleh jadi aset jika dihibahkan. Contoh suami hibahkan kepada anak dan isteri apabila beliau meninggal (perlu buat dokumen hibah yang sah dengan organisasi tertentu). Ia aset kepada anak serta isteri kerana bayaran rumah sudah di selesaikan oleh pihak takaful atau insurans.

Boleh buat hibah aset dan hartanah dengan:

7. Rumah juga boleh jadi beban kepada anak, isteri dan keluarga jika tidak diuruskan pemilikan apabila ketiadaan kita nanti. Kisah nyata perebutan harta oleh waris. Akhirnya, rumah yang aset itu perlu di jual dan waris kita tidak tertanggung beban dengan pelbagai pihak yang memaksa, berpindah dan menyewa rumah lain.

8. Rumah juga boleh menjadi beban jika lokasi yang dipilih berbahaya, kurang kemudahan dan kawasan yang jauh dari jalan raya mahu pun pengangkutan awam. Harga rumah di situ akan jatuh dan jika dijual juga di bawah nilai pasaran semasa atau rumah terbengkalai saja tanpa pembeli atau penyewa.

Kesimpulannya

Secara asasnya, rumah adalah perlindungan dan tempat untuk berteduh bagi seisi keluarga. Namun, perlu pilih sesuai dengan keperluan diri.

Ada yang mampu beli sebuah, urus sebaiknya. Ada yang mampu urus sampai 100 buah dan jadikan sebagai aset,dengan mereka kita perlu belajar.

Paling penting usah tamak dan bila tidak mampu dipaksa juga akhirnya yang dikendong berciciran. Masa terbang, wang hilang melayang.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!