Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Dalam keghairahan memiliki rumah sebagai aset terbesar dan juga sebagai tempat berlindung bagi diri dan keluarga, tahukah anda rumah juga belum dikira aset mutlak dan masih milik bank jika bayaran penuh belum dilunaskan.

Ia juga satu komitmen jangka panjang untuk dilangsaikan. Nasib baik ada insurans/takaful yang boleh menyelamatkan keadaan apabila berlaku kematian.

Jika sakit bagaimana? Rumah dan bil tetap perlu dibayar.

Rumah boleh tergolong dalam 8 keadaan:

1. Jika melakukan bisnes jual rumah, ia dikira sebagai stok atau inventori. Kiranya tiada keuntungan jika rumah ini belum terjual bagi pihak pemaju. Ia jadi beban kepada pemaju kerana tiada jualan masuk dan kos operasi sudah dikeluarkan dahulu.

2. Rumah juga dikira sebagai aset sekiranya disewakan. Hasil sewaan positif itu apabila kita bayar ke bank dan masih ada baki itu yang dikira sebagai pendapatan. Jika tiada penyewa atau kadar sewa negatif (kadar sewa kurang daripada bayaran bank) ia masih menjadi beban kepada pemilik.

3. Rumah yang diduduki dan perlu juga dibayar bayaran bulanan. Ia boleh dikira liabiliti atau beban sementara kerana perlu membayarnya dalam tempoh yang lama 30-35 tahun tanpa mendapat keuntungan (tiada wang masuk ke poket, hanya keluar). Walaubagaimanapun ia hanya sementara. Jika sudah habis bayar ia menjadi milikan penuh. Atau pada satu ketika ingin jual, kita dapat keuntungan darinya dalam jumlah yang agak besar.

4. Rumah yang buruk juga dikira aset sekiranya diubah suai cantik serta di jual kembali. Ia boleh jadi dalam pasaran lelong di mana yang membeli mempunyai cash yang banyak dan melakukan proses ubahsuai dan disewakan.

5. Rumah juga boleh jadi aset sementara kepada yang membuat bisnes sublet (urus sewa pelbagai rumah dan hartanah yang bukan milik mereka). Mereka sudah deal dengan pemilik hartanah dan mendapat keuntungan dari hasil sewa. Cara ini tidak perlu kos tinggi untuk bermula kerana tidak perlu beli hartanah, cuma perlukan kos operasi seperti melayan karenah penyewa, mencari penyewa dan lain-lain.

6. Rumah juga boleh jadi aset jika dihibahkan. Contoh suami hibahkan kepada anak dan isteri apabila beliau meninggal (perlu buat dokumen hibah yang sah dengan organisasi tertentu). Ia aset kepada anak serta isteri kerana bayaran rumah sudah di selesaikan oleh pihak takaful atau insurans.

Boleh buat hibah aset dan hartanah dengan:

7. Rumah juga boleh jadi beban kepada anak, isteri dan keluarga jika tidak diuruskan pemilikan apabila ketiadaan kita nanti. Kisah nyata perebutan harta oleh waris. Akhirnya, rumah yang aset itu perlu di jual dan waris kita tidak tertanggung beban dengan pelbagai pihak yang memaksa, berpindah dan menyewa rumah lain.

8. Rumah juga boleh menjadi beban jika lokasi yang dipilih berbahaya, kurang kemudahan dan kawasan yang jauh dari jalan raya mahu pun pengangkutan awam. Harga rumah di situ akan jatuh dan jika dijual juga di bawah nilai pasaran semasa atau rumah terbengkalai saja tanpa pembeli atau penyewa.

Kesimpulannya

Secara asasnya, rumah adalah perlindungan dan tempat untuk berteduh bagi seisi keluarga. Namun, perlu pilih sesuai dengan keperluan diri.

Ada yang mampu beli sebuah, urus sebaiknya. Ada yang mampu urus sampai 100 buah dan jadikan sebagai aset,dengan mereka kita perlu belajar.

Paling penting usah tamak dan bila tidak mampu dipaksa juga akhirnya yang dikendong berciciran. Masa terbang, wang hilang melayang.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!