Tik Tok, Senjata Rahsia Walmart Untuk Bersaing Dengan Amazon Dalam Dunia E-Commerce

Sama seperti banyak perniagaan yang lain, Walmart mengahadapi cabaran yang getir ketika musim pandemik melanda. Syarikat ini menguasai pasaran barangan runcit di Amerika Syarikat dengan menawarkan harga yang rendah.

Walmart sukar disaingi oleh pesaing yang lain kerana strategi yang mereka lakukan sangat berkesan. Setiap kedai Walmart terletak di antara jarak 5 batu dari rumah setiap penduduk Amerika Syarikat yang merangkumi 70% kawasan di negara tersebut.

Ketika wabak pandemik ini merebak, jualan di dalam kedai telah turun dengan begitu mendadak sekali dan Walmart tidak terkecuali. Syarikat itu kini bergantung kepada jualan E-commerce bagi meneruskan perniagaan mereka. Malangnya, apabila memasuki dunia E-commerce, Walmart terpaksa bersaing dengan gergasi peruncitan dunia iaitu Amazon.

Walmart mampu menewaskan pesaingnya di dalam jualan kedai fizikal tetapi apabila berdepan dengan Amazon, mereka tidak mampu untuk bersaing malah jauh ketinggalan di belakang Amazon dalam E-commerce.

Di antara langkah yang pernah dilakukan Walmart untuk bersaing dengan Amazon adalah dengan meniru program seperti Amazon Prime pada tahun 2015. Setahun kemudian, Walmart telah membeli jet.com untuk menguatkan penguasaan mereka dalam pasaran E-commerce.

Kredit Gambar: Anvil Mediainc

Pada tahun ini pula, Walmart telah memperbaharui programnya yang diberi nama Walmart Plus untuk merebut pelanggan Amazon. Kini, Walmart melangkah ke depan dalam menguasai pasaran E-commerce negara itu dengan membeli sebahagian syarikat media sosial yang sangat popular iaitu Tik Tok.

Baca: Walmart Plus, Program Terbaru Dari Walmart Untuk Bersaing Dengan Amazon Prime

Seperti yang kita sedia maklum, pentadbiran Donald Trump telah menghalang Tik Tok daripada terus beroperasi di negara tersebut kerana menurut Donald Trump, syarikat tersebut adalah wakil kepada Kerajaan Komunis China dalam mengumpul data  penduduk Amerika Syarikat. Ini disebabkan hubungan yang rapat di antara Parti Komunis China dengan Tik Tok.

Donald Trump yang memberi kata dua kepada ByteDance untuk keluar dari Amerika Syarikat atau operasi syarikat tersebut dijual kepada mana-mana syarikat yang ada di Amerika Syarikat. Akhirnya ByteDance terpaksa akur dengan arahan yang dikeluarkan oleh pentadbiran Donald Trump dan mereka telah menjual operasi syarikat tersebut kepada Oracle dan juga Walmart.

Ramai yang tertanya-tanya kenapa Walmart begitu berminat untuk mendapatkan Tik Tok sedangkan perniagaan syarikat tersebut tidak mempunyai kaitan di antara satu sama lain. Tak ramai yang tahu bahawa tujuannya adalah untuk menggunakan platform Tik Tok untuk membuat iklan bagi pasaran E-commerce di Amerika Syarikat.

Tik Tok yang merupakan aplikasi yang sangat popular di mana dalam tempoh yang singkat, aplikasi tersebut telah mempunyai beratus juta pengguna di Amerika Syarikat. Walmart ingin menggunakan populariti Tik Tok untuk membuat livestreaming video commerce yang mana pengiklanan ini telah dibuat oleh ByteDance di China dan mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Teknik pengiklanan ini menggunakan influencer untuk mempromosikan barangan yang dijual secara langsung. Dengan teknik pengiklanan sebegini yang masih baru, ia mempunyai peluang yang cerah untuk berjaya di Amerika Syarikat.

Menerusi teknik ini, Walmart dijangka dapat merapatkan jurang di antara mereka dan Amazon tak lama lagi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!