Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Tak mampu beli rumah

Belajar Mengira DSR Dan Anda Telah Mulakan Langkah Pertama Untuk Membeli Rumah

Dalam keadaan ekonomi sekarang, ramai yang tidak berani nak beli rumah terutamanya fresh graduate. Dengan jumlah gaji yang rendah menjadikan cita-cita untuk membeli rumah dianggap mustahil. Misalnya gaji sebanyak RM2,000 sebulan, mampukah untuk membeli sebuah rumah?

Kalau mampu beli rumah sekarang, kenapa ditangguhkan? Masalahnya ialah ramai antara kita bukan tak mampu, tapi tak tahu.

Pokok pangkalnya bukan pada kemampuan kewangan semata-mata, tetapi lebih kepada perancangan kita dalam menguruskan kewangan. Pepatah mengatakan “beli baju ukur di badan sendiri, beli rumah mestilah mengikut kemampuan pendapatan.”

Jadi sebaiknya kita semak Debt Service Ratio (DSR) kita terlebih dahulu, barulah kita boleh buat keputusan untuk membeli rumah.

Apa itu Debt Service Ratio (DSR)?

Debt Service Ratio (DSR) bermaksud nisbah hutang atau komitmen kewangan terhadap pendapatan kita. Dengan bahasa mudah, ianya bermaksud jumlah pendapatan seseorang digunakan untuk membayar ansuran pinjaman. “Semakin tinggi nilai DSR kita, bermakna sebahagian besar pendapatan kita adalah digunakan untuk membiayai hutang, dan ini menandakan kita akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan pinjaman baru.”

Debt Service Ratio (DSR) terbahagi kepada 2 iaitu:

Komitmen Pendapatan
Maklumat berkaitan jumlah komitmen boleh diperolehi daripada CCRIS

Contoh: Pinjaman kereta, peribadi, kad kredit, PTPTN

Actual incomependapatan tetap bulanan (gaji bersih)

Side incomeContonhyan komisyen sebagai ejen insuran

Business incomePendapatan dariapda perniagaan milikan tunggal atau perkongsian

Potfolio income – Pendapatan dividen seperti unit trust, ASB

Mari kita rujuk kes dan pengiraan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas.

Contoh kes

Aishah  bercadang untuk membeli sebuah rumah yang berharga RM330,000. Anggaran instalment bulanan rumah adalah sebanyak RM1300. Jom kita kira DSR Aishah:

  • Pendapatan bersih =         RM3700 sebulan
  • Pinjaman kereta =             RM600 sebulan
  • Pinjaman peribadi =          RM300 sebulan
  • Pinjaman PTPTN =           RM150 sebulan

Formula DSR

formula dsr

63.5% adalah kurang daripada 70%, jadi Aishah layak menerima pinjaman baru dengan bayaran bulan sebanyak RM1300.

DSR hanyalah satu panduan sahaja, dan bukan jaminan yang kita akan berjaya mendapat kelulusan dari bank. Walaubagaimanapun kita harus semak dengan bank untuk mendapatkan penerangan lanjut.

Dengan memahami cara untuk mengira DSR, kita boleh merancang untuk membeli rumah. Kalau tak tahu kira DSR, kita takkan tahu sama ada kita mampu atau tidak untuk beli rumah dan berapa harga rumah yang mampu kita beli.

Bila orang tanya “Awak dah beli rumah ke?” biasanya kita mesti akan jawab “Harga rumah mahal kot, mana mampu nak beli lagi.”

Adakah nak tunggu gaji kita dah besar baru kita akan berfikir tentang membeli rumah? Adakah kita yakin ketika gaji kita dah besar, harga rumah pula akan menurun? Yang pasti nilai hartanah sentiasa meningkat dari semasa ke semasa.

Bagi fresh graduate yang baru kerja dan berniat untuk beli rumah, boleh mula cari rumah yang mampu dibeli mengikut kepada pendapatan anda.

Gaji RM2000 Pun Boleh Beli Rumah

Sebagai contoh, tahun pertama anda bekerja hanya dapat gaji RM2000, sudah mampu beli rumah berharga sekitar RM100,000. Dengan gaji RM2000 tu dah layak sebenarnya nak memohon pinjaman untuk beli rumah.

Sekiranya kita bujang dan tinggal sendiri, bolehlah sewakan bilik kepada orang lain. Hasil sewa itu boleh kita gunakan untuk tampung bayaran bulanan, dan sebagai tuan rumah kita tinggal secara percuma kerana ada orang tolong bayarkan instalment rumah tersebut.

Rugi kalau lambat beli rumah. Jangan tunggu lagi, bertindaklah sekarang. Mula dengan mengira DSR anda. Kalau tak mampu beli rumah, jangan dimarah mahalnya rumah. Beli je rumah murah.
Ada ke rumah bawah RM100,000?

Ada je dekat laman web ni.

Baca juga 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Semak Juga Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!