Tanah Kita Tapi Hilang Hak Milik Pula, Kenapa?

Pernahkah anda mengalami keadaan di mana tanah yang anda miliki boleh hilang hak milik? Berang sudah tentu menguasai diri. Siapa yang tidak marah apabila hak kita dipermainkan sebegitu.

Tanah adalah aset yang berharga. Tidak mungkin kita hendak pejam mata sahaja apabila keadaan sebegini berlaku.

Bagaimana kes sebegini berlaku? Mari baca kupasan di bawah tentang faktor-faktor yang mendorong kepada berlakunya kes sebegini.

1. Penipuan

Boleh jadi telah berlaku desakan ataupun salah faham daripada pihak-pihak hingga mendorong tuan tanah menurunkan tanda tangan mereka ke atas dokumen mahupun geran tanah yang telah dinyatakan sebagai pertukaran hak milik.

Besar kemungkinan perkara sebegini banyak berlaku di kampung-kampung di mana pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan dan memperdaya masyarakat kampung terutamanya mereka yang sudah berusia.

2. Pemalsuan Tandatangan

Berlakunya peniruan tandatangan tuan milik tanah. Faktor sebegini juga kerap berlaku di mana pemalsuan tandatangan dilakukan tanpa pengetahuan empunya badan.

Kerana tamak, kerja jahat sebegini sanggup dilakukan sehingga mendorong untuk meniru tandatangan palsu.

3. Berhutang

Ada juga kes yang berlaku apabila tuan tanah gagal untuk melunaskan hutang-hutang mereka sehingga menyebabkan tanah yang mereka jadikan sebagai cagaran ditukar hak milik.

Mungkin juga pada ketika itu tuan milik tanah sedang memerlukan duit yang banyak sehingga terpaksa menjadikan tanah mereka sebagai cagaran. Apabila tak mampu nak bayar balik, maka terpaksa gadaikan tanah tersebut.

4. Tunggakan Cukai Tanah

Kes ini juga berlaku disebabkan oleh kegagalan tuan tanah untuk melangsaikan tunggakan cukai tanah ataupun tuan tanah itu sendiri telah melanggar syarat-syarat yang dinyatakan pada perjanjian tanah tersebut sehingga membawa kepada rampasan oleh pihak yang berkuasa ke atas tanah miliknya sendiri.

Oleh itu, pastikan betul-betul apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh. Yang penting, jangan buat tak tahu apabila bil cukai tersebut sampai.

5. Pecah Amanah

Ketidakjujuran daripada pihak yang berwajib seperti pemegang amanah, di mana mereka ini yang mendaftarkan urusan pindah milik kepada pihak tertentu yang tidak sepatutnya dibuat.

Apa yang boleh tuan tanah lakukan adalah jangan mudah percaya kepada orang dan kaji selidik terlebih dahulu sebelum menyerahkan apa-apa urusan berkaitan tanah kepada pihak pemegang amanah.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda daripada mengalami masalah ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA