Pengalaman Wanita Ini Membeli Rumah Subsale Terus Dari Pemiliknya

Siapa pun boleh membeli rumah. Tidak kira sama ada rumah baru ataupun subsale (second-hand). Dapatkan ilmu yang amat berguna daripada perkongsian dalam artikel yang bakal saya kongsikan ini. Semoga bermanfaat.

Jemput baca perkongsian bermanfaat Puan Nur Athirah Hassin ni. Ilmu yang baik, kita kongsi bersama-sama.

1. Dalam Iklan Nampak Cantik. Bila Tengok Depan-Depan Macam…

Kalau nak beli rumah subsale ni, mesti dah ada target area dan harga. Itu memang benda utama la kan.

Tapi lepas dah jumpa rumah yang berkenan, wajib pergi melawat sendiri rumah yang disukai tersebut. Contact tuan rumah atau ejen jual rumah tu untuk buat temu janji.

Penting untuk tengok condition rumah sebenar. Biasa dalam iklan memang semua lawa. Sekali melawat, tu dia. Paip bocor la, tersumbat la, dinding rosak la.

Kalau ada benda rosak, tanya owner/seller tu mereka akan repair ke tak. Poin 1 ni paling penting sebelum decide untuk beli. Jangan lupa juga tanya segala oustanding bill yang ada.

2. Bank Takkan Kasi Pinjam Duit Kalau Tiada Dua Dokumen Ini

Lepas dah confirm nak rumah tu, kami ada sign surat Intention to Purchase di antara purchasor dan vendor.

Dalam surat tu, akan bagitau detail mengenai harga rumah, lokasi, renovation yang dah dibuat, dan bayaran 10% lepas sign SPA.

Surat ni paling penting untuk digunakan masa nak apply loan dengan bank. Kalau yang bayar deposit, pastikan masukkan sekali klausa deposit dipulangkan kalau bank reject loan.

Tapi yang ini, atas budi bicara ejen (atau owner) tu jugak. Dapat yang kejam, memang burn la deposit.

Kalau beli rumah subsale, perlu 3% di peringkat awal untuk booking. Dan baki 7% lagi bila sign SPA. Tapi ni prosedur standard kalau beli dengan ejen.

Macam kami ni, rumah tu beli direct owner, bukan dengan ejen. So lagi la senang. Cuma semua kena buat sendiri. Standard 10% deposit bayar kepada owner, dan 90% lagi loan bank.

Owner tak minta bayar deposit dulu?

Alhamdulilah rezeki. Jumpa owner pun baik. Dia tak minta deposit atau duit booking pun. Dia suruh bagi loan rumah lepas dulu, baru bayar deposit 10% tu.

Kondisi rumah pula sangat cantik dan kemas. Macam baru, sebab owner pun jarang duduk rumah tu. Banyak travel.

Banyak kali juga tanya. Betul ke tak perlu deposit. Sebab risau takut orang lain dapat.

Owner jugak akan bagi salinan SPA asal untuk tujuan permohonan loan rumah. Nanti bila nak apply loan, akan bagi sekali surat Intention to Purchase dan salinan SPA yang owner bagi.

3. Sanggup Ke Nak Buat Semua Kerja Ejen Hartanah?

Kami beli takde ejen tolong, so part ni memang kena usaha lebih. Kalau dengan bantuan ejen, mereka yang akan uruskan permohonan bank loan.

Macam kes kami ni, kena walk-in setiap bank untuk apply loan. Senang cerita, rasakan perit kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Pastikan apply loan dengan bank yang dekat dengan lokasi rumah yang nak dibeli tu.

Setiap branch bank akan ada home valuer dia sendiri. Bank yang dekat dengan lokasi sekitar je yang akan tahu mengenai status nilai rumah tu.

Dan secara tak langsung memudahkan urusan permohonan loan nanti.

Kenapa saya cakap macam tu?

Pernah cuba juga apply bank yang sama tapi dekat branch yang berbeza. So dapat result pun berbeza. Yang ni memang belajar dari pengalaman sendiri.

Penting juga buat ni, sebab ada kes harga jual RM120,000 tapi bank value (market value) baru RM100,000.

Rugi beli, kecuali kalau sanggup bayar lebih.

Pastikan bank value lebih dari harga rumah yang nak dibeli tu. Contoh harga rumah RM120,000, tapi bank value RM150,000.

InshaaAllah selamat, dan peratus loan nak lulus pun InshaaAllah senang.

Normally loan 90% dan akan ada MRTT dan legal fee (fi guaman). Terpulang sama ada nak masuk sekali dalam loan atau bayar asing.

NOTA: MRTT dan legal fee biasanya akan telan kos 5% daripada harga rumah.

Bila loan lulus nanti, akan keluar offer letter yang perlu sign ya.

4. Satu Perkara Yang Anda Wajib Gunakan Bantuan ’Orang Luar’

Bila loan dah lulus, perlukan lawyer pula.

Lawyer ni akan uruskan SPA dokumen semua. Tapi dari mula-mula nak beli rumah ni, ada contact dan deal dengan seorang lawyer ni.

Dia yang banyak advise kami apa perlu buat semua tu. Lawyer ni jugak adalah lawyer owner rumah tu. Baik, kan?

Ni kira win-win situation juga. Memudahkan semua urusan jual beli. Alhamdulilah, semua dipermudahkan.

Bila dokumen SPA siap sekali lagi, kena sign. Dan masa ni, baru bayar baki 10% tu. Alhamdulilah, jumpa orang baik-baik je sepanjang urusan beli rumah ni.

Kami dapat rumah ni cantik dan tiada bil yang tertunggak. Tuan rumah tu siap tolong bayar maintenance fee lebih lagi.

Lepas urusan ini, dah boleh bertenang sebab lawyer yang akan uruskan hal-hal lain. Dia akan minta dokumen yang diperlukan tu awal-awal.

Lawyer fee untuk SPA lain ye. Yang ni, memang tak boleh masuk dalam loan. So kena keluar duit sendiri.

Lawyer akan bagi quotation based on harga rumah tu.

5. Masa Untuk Ambil Kunci Rumah!

Kalau tak silap, lebih kurang 6 bulan jugak proses dari sign surat Intention to Purchase, sehingga dapat kunci.

Masa ni lawyer akan jumpa dua-dua pihak (pembeli dan penjual), untuk serahan baki 90% dan kunci rumah.

Masa ni juga, lawyer akan explain geran dan status rumah semua dah tukar hak milik, dan semua dokumen berkaitan diserahkan kepada kami.

Kenapa saya buat keputusan beli rumah tanpa bantuan ejen?

Memang pada mula, ramai ejen yang cuba approach kami. Tapi rasa macam lagi leceh je guna ejen sebab mostly, dokumen kita kena isi sendiri jugak.

Kesimpulannya, nak beli rumah, kena standby duit untuk deposit dan lawyer fee je. Yang lain boleh diserap masuk dalam loan.

Sumber: Athira Hassin

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.



Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo