Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Cakap-cakap orang kita bila masuk bab rumah yang kena lelong, mereka akan mengatakan puncanya adalah gara – gara institusi perbankan yang begitu mudah memberikan pinjaman hartanah.

Kenyataan ini mungkin ada betulnya jika kita lihat data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2017 yang lalu.

“Hanya 23.1% permohonan pinjaman hartanah ditolak pada tahun 2017.”

Ini bermakna, daripada 100 orang pemohon pinjaman hartanah, hanya 23 orang yang gagal mendapat pinjaman dan selebihnya berjaya.

Lain pula dengan statistik AKPK yang dikeluarkan pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan pinjaman perumahan adalah faktor ketiga tertinggi kes kebankrapan di Malaysia yang melibatkan 13,400 orang dari tahun 2014 – 2018.

Kita sedia maklum, adalah tidak mudah untuk bank mengisytiharkan seorang peminjam hartanah muflis dan melelong hartanah mereka. Perkara ini memerlukan proses yang memakan masa berbulan – bulan lamanya.

Tetapi, semua orang bersetuju yang punca hartanah di lelong adalah kerana peminjam, gagal membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan.

Mungkin kerana kecundang dalam pelaburan hartanah, dibuang kerja atau ditimpa kecelakaan. Kita tidak tahu.

Buat pengetahuan pembaca, terdapat tiga jenis lelongan yang berlaku melibatkan hartanah di Malaysia.

Kredit Gambar: Berita Harian

Yang pertama, lelongan hartanah LACA, kedua lelongan Pejabat Tanah dan yang terakhir lelongan Mahkamah Tinggi.

  • Lelongan LACA – Unit hartanah tiada geran hakmilik dan biasanya dilelong oleh institusi perbankan.
  • Lelongan Pejabat Tanah – Lelongan berlaku hanya di Pejabat Tanah untuk hartanah yang dikeluarkan hakmilik oleh Pejabat Tanah.
  • Lelongan Mahkamah Tinggi – Unit hartanah yang didaftarkan di bawah Pejabat Pendaftar Negeri dan hanya dilakukan di Mahkamah Tinggi.

Untuk lelongan LACA, anda boleh melawat website institusi perbankan atau website pelelong yang dilantik institusi perbankan.

Lelongan Pejabat Tanah dan Mahkamah Tinggi perlu diperoleh melalui surat khabar harian.

‌Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Lelong

Majoriti besar golongan Bumiputera tidak teroka pasaran lelong adalah kerana tidak tahu prosedur dalam pasaran lelong.

Setiap pasaran samada undercon, subsales dan lelong mempunyai sepak terajangnya tersendiri.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Rata – rata tidak tahu proses bermula mencari ejen hartanah lelong, membida hartanah, proses dokumentasi dan juga proses selepas menang lelong.

Ini diburukkan lagi dengan stigma awam yang rumah lelong adalah rumah busuk, rumah lama dan tidak sesuai diduduki.

Realitinya, ada banyak unit hartanah lelong yang berada dalam keadaan baik dengan fasiliti berkualiti tinggi dan terletak di kawasan matang.

Pantang 7 keturunan orang Malaysia sekiranya dikatakan tidak berduit. Realitinya, ramai orang kita yang kurang kuasa modal dalam pembelian aset.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Tiga daripada empat individu di Malaysia tidak mempunyai simpanan sekurang – kurangnya RM1,000.

Data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2019 menunjukkan

“ Hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih enam bulan pada waktu kecemasan atau tempoh susah manakala 18% lagi boleh hidup lebih tiga bulan.”

Majoriti rakyat Malaysia akan menyalahkan tangga gaji yang tidak meningkat seiring dengan kadar inflasi dan kadar kenaikan harga barang komoditi.

Sedangkan hakikat sebenarnya kita semua tahu bahawa disiplin kewangan kita lah yang menjadi faktor utama.

Pasaran lelong merupakan lubuk pelaburan hartanah yang sebenar dengan syarat anda menjalankan kajian selidik yang mendalam akan kawasan hartanah, kelebihan dan kekurangan hartanah, pasaran semasa, pasaran mendatang dan strategi pelaburan yang sesuai.

Ramai yang tidak kenal potensi sebenar dalam pasaran lelong lebih – lebih lagi sebagai instrumen pelaburan hartanah bagi mendapatkan capital gain yang tebal.

Kredit Gambar: Booking.com

Semenjak tahun 2017 lagi penjualan hartanah di bawah harga pasaran (BMV) telah menjadi norma baharu dalam industri hartanah.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Untuk mendapatkan hartanah yang dijual 10% – 20% di bawah harga pasaran adalah tidak sukar pada hari ini.

Dengan strategi dan ilmu hartanah yang betul, anda mampu mengenal pasti potensi dalam pasaran lelong.

Unit kediaman hartanah Bumiputera banyak yang dijual oleh pemaju dan masih tidak dibeli oleh mana – mana Bumiputera.

Info terkini dari ejen hartanah lelong dari Puchong (identiti dirahsiakan) juga menunjukkan terlalu banyak projek hartanah high rise yang dibina di atas tanah rizab Melayu yang telah dilelong tetapi masih belum dibeli.

Tidak dinafikan, ada yang berstatus ‘rumah busuk’. Sebaliknya, ada juga unit yang fully furnished dan hanya menunggu masa untuk didiami.

Kesimpulannya, pasaran lelong bukanlah pasaran yang menakutkan dan kotor.

Sekiranya anda tahu potensi pasaran lelong, maka secara automatik anda memiliki lebih banyak pilihan untuk memiliki rumah dan tidak hanya terbatas kepada pasaran undercon yang harganya sudah lama tidak masuk akal.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA