Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Cakap-cakap orang kita bila masuk bab rumah yang kena lelong, mereka akan mengatakan puncanya adalah gara – gara institusi perbankan yang begitu mudah memberikan pinjaman hartanah.

Kenyataan ini mungkin ada betulnya jika kita lihat data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2017 yang lalu.

“Hanya 23.1% permohonan pinjaman hartanah ditolak pada tahun 2017.”

Ini bermakna, daripada 100 orang pemohon pinjaman hartanah, hanya 23 orang yang gagal mendapat pinjaman dan selebihnya berjaya.

Lain pula dengan statistik AKPK yang dikeluarkan pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan pinjaman perumahan adalah faktor ketiga tertinggi kes kebankrapan di Malaysia yang melibatkan 13,400 orang dari tahun 2014 – 2018.

Kita sedia maklum, adalah tidak mudah untuk bank mengisytiharkan seorang peminjam hartanah muflis dan melelong hartanah mereka. Perkara ini memerlukan proses yang memakan masa berbulan – bulan lamanya.

Tetapi, semua orang bersetuju yang punca hartanah di lelong adalah kerana peminjam, gagal membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan.

Mungkin kerana kecundang dalam pelaburan hartanah, dibuang kerja atau ditimpa kecelakaan. Kita tidak tahu.

Buat pengetahuan pembaca, terdapat tiga jenis lelongan yang berlaku melibatkan hartanah di Malaysia.

Kredit Gambar: Berita Harian

Yang pertama, lelongan hartanah LACA, kedua lelongan Pejabat Tanah dan yang terakhir lelongan Mahkamah Tinggi.

  • Lelongan LACA – Unit hartanah tiada geran hakmilik dan biasanya dilelong oleh institusi perbankan.
  • Lelongan Pejabat Tanah – Lelongan berlaku hanya di Pejabat Tanah untuk hartanah yang dikeluarkan hakmilik oleh Pejabat Tanah.
  • Lelongan Mahkamah Tinggi – Unit hartanah yang didaftarkan di bawah Pejabat Pendaftar Negeri dan hanya dilakukan di Mahkamah Tinggi.

Untuk lelongan LACA, anda boleh melawat website institusi perbankan atau website pelelong yang dilantik institusi perbankan.

Lelongan Pejabat Tanah dan Mahkamah Tinggi perlu diperoleh melalui surat khabar harian.

‌Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Lelong

Majoriti besar golongan Bumiputera tidak teroka pasaran lelong adalah kerana tidak tahu prosedur dalam pasaran lelong.

Setiap pasaran samada undercon, subsales dan lelong mempunyai sepak terajangnya tersendiri.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Rata – rata tidak tahu proses bermula mencari ejen hartanah lelong, membida hartanah, proses dokumentasi dan juga proses selepas menang lelong.

Ini diburukkan lagi dengan stigma awam yang rumah lelong adalah rumah busuk, rumah lama dan tidak sesuai diduduki.

Realitinya, ada banyak unit hartanah lelong yang berada dalam keadaan baik dengan fasiliti berkualiti tinggi dan terletak di kawasan matang.

Pantang 7 keturunan orang Malaysia sekiranya dikatakan tidak berduit. Realitinya, ramai orang kita yang kurang kuasa modal dalam pembelian aset.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Tiga daripada empat individu di Malaysia tidak mempunyai simpanan sekurang – kurangnya RM1,000.

Data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2019 menunjukkan

“ Hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih enam bulan pada waktu kecemasan atau tempoh susah manakala 18% lagi boleh hidup lebih tiga bulan.”

Majoriti rakyat Malaysia akan menyalahkan tangga gaji yang tidak meningkat seiring dengan kadar inflasi dan kadar kenaikan harga barang komoditi.

Sedangkan hakikat sebenarnya kita semua tahu bahawa disiplin kewangan kita lah yang menjadi faktor utama.

Pasaran lelong merupakan lubuk pelaburan hartanah yang sebenar dengan syarat anda menjalankan kajian selidik yang mendalam akan kawasan hartanah, kelebihan dan kekurangan hartanah, pasaran semasa, pasaran mendatang dan strategi pelaburan yang sesuai.

Ramai yang tidak kenal potensi sebenar dalam pasaran lelong lebih – lebih lagi sebagai instrumen pelaburan hartanah bagi mendapatkan capital gain yang tebal.

Kredit Gambar: Booking.com

Semenjak tahun 2017 lagi penjualan hartanah di bawah harga pasaran (BMV) telah menjadi norma baharu dalam industri hartanah.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Untuk mendapatkan hartanah yang dijual 10% – 20% di bawah harga pasaran adalah tidak sukar pada hari ini.

Dengan strategi dan ilmu hartanah yang betul, anda mampu mengenal pasti potensi dalam pasaran lelong.

Unit kediaman hartanah Bumiputera banyak yang dijual oleh pemaju dan masih tidak dibeli oleh mana – mana Bumiputera.

Info terkini dari ejen hartanah lelong dari Puchong (identiti dirahsiakan) juga menunjukkan terlalu banyak projek hartanah high rise yang dibina di atas tanah rizab Melayu yang telah dilelong tetapi masih belum dibeli.

Tidak dinafikan, ada yang berstatus ‘rumah busuk’. Sebaliknya, ada juga unit yang fully furnished dan hanya menunggu masa untuk didiami.

Kesimpulannya, pasaran lelong bukanlah pasaran yang menakutkan dan kotor.

Sekiranya anda tahu potensi pasaran lelong, maka secara automatik anda memiliki lebih banyak pilihan untuk memiliki rumah dan tidak hanya terbatas kepada pasaran undercon yang harganya sudah lama tidak masuk akal.

Sumber Rujukan :

Nak Tahu Rahsia Beli Rumah Lelong?

Kita selalu dengar beli rumah lelong ni best sebab dapat beli pada harga jauh lebih murah daripada harga pasaran, tapi bagaimana caranya? Apa langkah-langkahnya? Bagaimana nak bermula?

Jom belajar daripada Tuan Shafie Bustan yang juga dikenali sebagai Pie2020. Beliau beli rumah lelong pertama sejak tahun 2007 lagi.

Beliau akan kongsikan:

  • Macam mana nak pilih RUMAH LELONG TERBAIK dan MENGUNTUNGKAN?
  • Kat mana nak tengok senarai beribu-ribu LISTING RUMAH LELONG lelong supaya senang nak pilih?
  • Macamana cara STEP BY STEP untuk buat BIDAAN rumah lelong?
  • Macamana cara nak ELAKKAN KESILAPAN dan RISIKO semasa membeli rumah lelong?
  • Macamana cara nak BELI DAN BIDA RUMAH LELONG secara online – E-BIDDING je?….. dan banyak lagi.

Bukan itu saja, beliau kongsikan juga mengenai real case study dan step-by-step mudahnya beli rumah lelong.

Dapatkan 3-in-1 Kombo eBook Rumah Lelong hari ini!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur