Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Cakap-cakap orang kita bila masuk bab rumah yang kena lelong, mereka akan mengatakan puncanya adalah gara – gara institusi perbankan yang begitu mudah memberikan pinjaman hartanah.

Kenyataan ini mungkin ada betulnya jika kita lihat data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2017 yang lalu.

“Hanya 23.1% permohonan pinjaman hartanah ditolak pada tahun 2017.”

Ini bermakna, daripada 100 orang pemohon pinjaman hartanah, hanya 23 orang yang gagal mendapat pinjaman dan selebihnya berjaya.

Lain pula dengan statistik AKPK yang dikeluarkan pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan pinjaman perumahan adalah faktor ketiga tertinggi kes kebankrapan di Malaysia yang melibatkan 13,400 orang dari tahun 2014 – 2018.

Kita sedia maklum, adalah tidak mudah untuk bank mengisytiharkan seorang peminjam hartanah muflis dan melelong hartanah mereka. Perkara ini memerlukan proses yang memakan masa berbulan – bulan lamanya.

Tetapi, semua orang bersetuju yang punca hartanah di lelong adalah kerana peminjam, gagal membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan.

Mungkin kerana kecundang dalam pelaburan hartanah, dibuang kerja atau ditimpa kecelakaan. Kita tidak tahu.

Buat pengetahuan pembaca, terdapat tiga jenis lelongan yang berlaku melibatkan hartanah di Malaysia.

Kredit Gambar: Berita Harian

Yang pertama, lelongan hartanah LACA, kedua lelongan Pejabat Tanah dan yang terakhir lelongan Mahkamah Tinggi.

  • Lelongan LACA – Unit hartanah tiada geran hakmilik dan biasanya dilelong oleh institusi perbankan.
  • Lelongan Pejabat Tanah – Lelongan berlaku hanya di Pejabat Tanah untuk hartanah yang dikeluarkan hakmilik oleh Pejabat Tanah.
  • Lelongan Mahkamah Tinggi – Unit hartanah yang didaftarkan di bawah Pejabat Pendaftar Negeri dan hanya dilakukan di Mahkamah Tinggi.

Untuk lelongan LACA, anda boleh melawat website institusi perbankan atau website pelelong yang dilantik institusi perbankan.

Lelongan Pejabat Tanah dan Mahkamah Tinggi perlu diperoleh melalui surat khabar harian.

‌Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Lelong

Majoriti besar golongan Bumiputera tidak teroka pasaran lelong adalah kerana tidak tahu prosedur dalam pasaran lelong.

Setiap pasaran samada undercon, subsales dan lelong mempunyai sepak terajangnya tersendiri.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Rata – rata tidak tahu proses bermula mencari ejen hartanah lelong, membida hartanah, proses dokumentasi dan juga proses selepas menang lelong.

Ini diburukkan lagi dengan stigma awam yang rumah lelong adalah rumah busuk, rumah lama dan tidak sesuai diduduki.

Realitinya, ada banyak unit hartanah lelong yang berada dalam keadaan baik dengan fasiliti berkualiti tinggi dan terletak di kawasan matang.

Pantang 7 keturunan orang Malaysia sekiranya dikatakan tidak berduit. Realitinya, ramai orang kita yang kurang kuasa modal dalam pembelian aset.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Tiga daripada empat individu di Malaysia tidak mempunyai simpanan sekurang – kurangnya RM1,000.

Data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2019 menunjukkan

“ Hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih enam bulan pada waktu kecemasan atau tempoh susah manakala 18% lagi boleh hidup lebih tiga bulan.”

Majoriti rakyat Malaysia akan menyalahkan tangga gaji yang tidak meningkat seiring dengan kadar inflasi dan kadar kenaikan harga barang komoditi.

Sedangkan hakikat sebenarnya kita semua tahu bahawa disiplin kewangan kita lah yang menjadi faktor utama.

Pasaran lelong merupakan lubuk pelaburan hartanah yang sebenar dengan syarat anda menjalankan kajian selidik yang mendalam akan kawasan hartanah, kelebihan dan kekurangan hartanah, pasaran semasa, pasaran mendatang dan strategi pelaburan yang sesuai.

Ramai yang tidak kenal potensi sebenar dalam pasaran lelong lebih – lebih lagi sebagai instrumen pelaburan hartanah bagi mendapatkan capital gain yang tebal.

Kredit Gambar: Booking.com

Semenjak tahun 2017 lagi penjualan hartanah di bawah harga pasaran (BMV) telah menjadi norma baharu dalam industri hartanah.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Untuk mendapatkan hartanah yang dijual 10% – 20% di bawah harga pasaran adalah tidak sukar pada hari ini.

Dengan strategi dan ilmu hartanah yang betul, anda mampu mengenal pasti potensi dalam pasaran lelong.

Unit kediaman hartanah Bumiputera banyak yang dijual oleh pemaju dan masih tidak dibeli oleh mana – mana Bumiputera.

Info terkini dari ejen hartanah lelong dari Puchong (identiti dirahsiakan) juga menunjukkan terlalu banyak projek hartanah high rise yang dibina di atas tanah rizab Melayu yang telah dilelong tetapi masih belum dibeli.

Tidak dinafikan, ada yang berstatus ‘rumah busuk’. Sebaliknya, ada juga unit yang fully furnished dan hanya menunggu masa untuk didiami.

Kesimpulannya, pasaran lelong bukanlah pasaran yang menakutkan dan kotor.

Sekiranya anda tahu potensi pasaran lelong, maka secara automatik anda memiliki lebih banyak pilihan untuk memiliki rumah dan tidak hanya terbatas kepada pasaran undercon yang harganya sudah lama tidak masuk akal.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!