Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Cakap-cakap orang kita bila masuk bab rumah yang kena lelong, mereka akan mengatakan puncanya adalah gara – gara institusi perbankan yang begitu mudah memberikan pinjaman hartanah.

Kenyataan ini mungkin ada betulnya jika kita lihat data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2017 yang lalu.

“Hanya 23.1% permohonan pinjaman hartanah ditolak pada tahun 2017.”

Ini bermakna, daripada 100 orang pemohon pinjaman hartanah, hanya 23 orang yang gagal mendapat pinjaman dan selebihnya berjaya.

Lain pula dengan statistik AKPK yang dikeluarkan pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan pinjaman perumahan adalah faktor ketiga tertinggi kes kebankrapan di Malaysia yang melibatkan 13,400 orang dari tahun 2014 – 2018.

Kita sedia maklum, adalah tidak mudah untuk bank mengisytiharkan seorang peminjam hartanah muflis dan melelong hartanah mereka. Perkara ini memerlukan proses yang memakan masa berbulan – bulan lamanya.

Tetapi, semua orang bersetuju yang punca hartanah di lelong adalah kerana peminjam, gagal membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan.

Mungkin kerana kecundang dalam pelaburan hartanah, dibuang kerja atau ditimpa kecelakaan. Kita tidak tahu.

Buat pengetahuan pembaca, terdapat tiga jenis lelongan yang berlaku melibatkan hartanah di Malaysia.

Kredit Gambar: Berita Harian

Yang pertama, lelongan hartanah LACA, kedua lelongan Pejabat Tanah dan yang terakhir lelongan Mahkamah Tinggi.

  • Lelongan LACA – Unit hartanah tiada geran hakmilik dan biasanya dilelong oleh institusi perbankan.
  • Lelongan Pejabat Tanah – Lelongan berlaku hanya di Pejabat Tanah untuk hartanah yang dikeluarkan hakmilik oleh Pejabat Tanah.
  • Lelongan Mahkamah Tinggi – Unit hartanah yang didaftarkan di bawah Pejabat Pendaftar Negeri dan hanya dilakukan di Mahkamah Tinggi.

Untuk lelongan LACA, anda boleh melawat website institusi perbankan atau website pelelong yang dilantik institusi perbankan.

Lelongan Pejabat Tanah dan Mahkamah Tinggi perlu diperoleh melalui surat khabar harian.

‌Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Lelong

Majoriti besar golongan Bumiputera tidak teroka pasaran lelong adalah kerana tidak tahu prosedur dalam pasaran lelong.

Setiap pasaran samada undercon, subsales dan lelong mempunyai sepak terajangnya tersendiri.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Rata – rata tidak tahu proses bermula mencari ejen hartanah lelong, membida hartanah, proses dokumentasi dan juga proses selepas menang lelong.

Ini diburukkan lagi dengan stigma awam yang rumah lelong adalah rumah busuk, rumah lama dan tidak sesuai diduduki.

Realitinya, ada banyak unit hartanah lelong yang berada dalam keadaan baik dengan fasiliti berkualiti tinggi dan terletak di kawasan matang.

Pantang 7 keturunan orang Malaysia sekiranya dikatakan tidak berduit. Realitinya, ramai orang kita yang kurang kuasa modal dalam pembelian aset.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Tiga daripada empat individu di Malaysia tidak mempunyai simpanan sekurang – kurangnya RM1,000.

Data dan statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia pada tahun 2019 menunjukkan

“ Hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih enam bulan pada waktu kecemasan atau tempoh susah manakala 18% lagi boleh hidup lebih tiga bulan.”

Majoriti rakyat Malaysia akan menyalahkan tangga gaji yang tidak meningkat seiring dengan kadar inflasi dan kadar kenaikan harga barang komoditi.

Sedangkan hakikat sebenarnya kita semua tahu bahawa disiplin kewangan kita lah yang menjadi faktor utama.

Pasaran lelong merupakan lubuk pelaburan hartanah yang sebenar dengan syarat anda menjalankan kajian selidik yang mendalam akan kawasan hartanah, kelebihan dan kekurangan hartanah, pasaran semasa, pasaran mendatang dan strategi pelaburan yang sesuai.

Ramai yang tidak kenal potensi sebenar dalam pasaran lelong lebih – lebih lagi sebagai instrumen pelaburan hartanah bagi mendapatkan capital gain yang tebal.

Kredit Gambar: Booking.com

Semenjak tahun 2017 lagi penjualan hartanah di bawah harga pasaran (BMV) telah menjadi norma baharu dalam industri hartanah.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Untuk mendapatkan hartanah yang dijual 10% – 20% di bawah harga pasaran adalah tidak sukar pada hari ini.

Dengan strategi dan ilmu hartanah yang betul, anda mampu mengenal pasti potensi dalam pasaran lelong.

Unit kediaman hartanah Bumiputera banyak yang dijual oleh pemaju dan masih tidak dibeli oleh mana – mana Bumiputera.

Info terkini dari ejen hartanah lelong dari Puchong (identiti dirahsiakan) juga menunjukkan terlalu banyak projek hartanah high rise yang dibina di atas tanah rizab Melayu yang telah dilelong tetapi masih belum dibeli.

Tidak dinafikan, ada yang berstatus ‘rumah busuk’. Sebaliknya, ada juga unit yang fully furnished dan hanya menunggu masa untuk didiami.

Kesimpulannya, pasaran lelong bukanlah pasaran yang menakutkan dan kotor.

Sekiranya anda tahu potensi pasaran lelong, maka secara automatik anda memiliki lebih banyak pilihan untuk memiliki rumah dan tidak hanya terbatas kepada pasaran undercon yang harganya sudah lama tidak masuk akal.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur