4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Umum mengetahui banyak portal hartanah di Malaysia membincangkan topik kawasan hotspot, kawasan pilihan dan kawasan tumpuan untuk beli rumah.

Tapi, bagaimana pula dengan kawasan yang tidak sesuai untuk beli rumah?

Artikel kali ini tidak akan membincangkan secara spesifik tentang lokasi, sebaliknya akan memberi pendedahan tentang teknik mengenal pasti sesebuah kawasan itu merupakan kawasan negative listing.

Sebelum itu, apakah yang dimaksudkan dengan negative listing area?

Baca: 4 Langkah Mulakan Pelaburan Hartanah

Negative listing area bermaksud sesebuah kawasan itu terletak jauh dari pusat komersial, kemudahan pengangkutan awam dan peluang pekerjaan.

Selain itu, kejiranan kawasan itu juga kurang sesuai untuk mereka yang merancang untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan itu.

Antara faktor kejiranan yang kurang sesuai adalah masalah sosial, tiada fasiliti rekreasi dan populasi penduduk yang dihuni majoriti bukan warganegara tempatan.

Bencana alam juga perkara yang perlu diambil kira. Sungguhpun Malaysia berada di luar Garisan Lingkaran Api Pasifik, banjir dan tanah runtuh kekal sebagai bencana alam yang paling membimbangkan.

Dan akhir sekali, sifat hartanah itu sendiri yang kurang sesuai untuk didiami. Antaranya adalah masalah bekalan asas seperti elektrik, air, WI-FI dan sebagainya.

Kesan sekiranya anda beli rumah di kawasan – kawasan yang mempunyai masalah seperti di atas adalah:

 • Berisiko tinggi dengan jenayah
 • Kos tambahan kerana perlu memandu jauh untuk ke pusat komersial
 • Kelangsungan hidup tergendala kerana bekalan asas yang terputus/tiada
 • Anak-anak tiada tempat untuk melepaskan tekanan melalui aktiviti rekreasi dan riadah

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Berdasarkan pengamatan penulis, kawasan yang ideal untuk memulakan kehidupan berkeluarga di Lembah Klang adalah :-

 •  Cyberjaya
 •  Sungai Buloh
 •  Seri Kembangan
 •  Puchong
 •  Shah Alam
 •  Kajang

Jom tengok 4 sebab mengapa kita perlu elak daripada membeli rumah di kawasan negative listing.

1. Non Performing Loan (NPL)

Sekiranya kita berhasrat membeli rumah untuk tujuan pelaburan hartanah, membeli rumah di kawasan negative listing area adalah sesuatu yang kita perlu elak di siang hari.

Buat pengetahuan anda, bank sukar meluluskan pinjaman pembiayaan hartanah di kawasan yang mempunyai kes NPL yang tinggi.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Masalah NPL tidak terjadi begitu sahaja wahai saudara dan saudari sekalian.

Sungguhpun kadar NPL yang tinggi berkait rapat dengan dasar pengembangan monetari dan akses pinjaman yang mudah, faktor lokasi, infrastruktur dan peluang pekerjaan juga memainkan peranan yang tidak kecil.

2. Kurang Sesuai Pelaburan Jangka Panjang

Kawasan-kawasan yang biasanya disenaraikan sebagai negative listing area tidak menjanjikan rental yield yang tinggi sekiranya itu yang kita harapkan dari pembelian rumah di bawah pasaran menerusi lelong atau dibeli melalui pemilik sendiri.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kawasan yang rancak dengan aktiviti ekonomi dan sosial biasanya mendapat permintaan sewaan yang lebih tinggi dan peluang untuk mendapat rental yield melebihi 4% adalah lebih tinggi.

3. Booster Hartanah

Booster hartanah bermaksud kemudahan yang ada kurang lebih 3KM radius dari kawasaan sekitar.

Sekiranya kawasan tersebut tidak mempunyai infrastruktur asas seperti jalanraya, bekalan air, elektrik dan WIFI, adalah satu kerugian yang maha dahsyat untuk membeli rumah di kawasan itu.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Selain daripada itu, lihat juga sekiranya terdapat pusat membeli-belah, pusat pengajian tinggi, kawasan perindustrian, hospital kerajaan atau swasta, pengangkutan awam dan pusat hiburan.

Ini semua kemudahan-kemudahan yang bakal kita cari kelak satu masa nanti samada untuk kegunaan sendiri dan keluarga atau sebagai perangsang mempromosikan rumah sewa.

4. Bencana Alam

Seperti yang telah diberitahu di atas, bencana banjir dan tanah runtuh adalah masalah klasik dan kini menjadi bencana tahunan di sebahagian besar negeri khususnya di pantai timur, pesisir pantai Selangor dan Perak.

Elakkan juga membeli kediaman high-rise yang terletak terlalu tinggi di puncak bukit atau lereng bukit yang tidak mempunyai penghadang semulajadi atau buatan dari tanah runtuh.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Ya, lokasi masih menjadi faktor utama dalam pembelian rumah. Jangan ikut cakap-cakap kawan yang mengatakan beli rumah di pinggir bandar adalah lebih selesa.

Pergi tinjau kawasan tersebut sekurang-kurangnya 3 kali.

1 kali sewaktu pagi, 1 kali sewaktu malam dan 1 kali sewaktu waktu puncak. Lihat sendiri adakah kawasan itu sesuai dengan kita atau tidak.

Dengan ilmu hartanah, kita dapat menguruskan risiko yang bakal dihadapi dengan lebih matang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Baca : 4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda yang tertanya-tanya dan sedang mencari-cari contoh kawasan yang sepatutnya dielakkan.

Buat yang bakal menjadi pemilik rumah dalam masa terdekat, semoga berjaya!

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!