9 Petua Pelaburan Untuk Golongan Muda!

Anak-anak muda biasanya dilihat sebagai golongan yang riang tanpa mengambil kira perihal dunia dan terutamanya tentang isu isu wang. Mereka cenderung berbelanja banyak untuk makanan sedap dan membeli alat elektronik dan aksesori fesyen terkini. Sama ada pelajar kolej atau individu baru bermula berkerja, menjimatkan duit dalam usia dua puluhan anda adalah sesuatu yang wajib dan seharusnya dipandang serius.

Walau bagaimanapun, untuk memastikan gaya hidup yang santai dan riang, bukan hanya pada usia dua puluhan tetapi untuk sebahagian besar kehidupan anda, melabur dari usia 20an adalah pertaruhan yang pasti. Sama ada pendapatan awal anda atau wang saku anda, wang tunai yang sedikit akan dapat menyelamatkan banyak masalah kewangan masa depan. Berikut adalah beberapa petua pelaburan untuk anak-anak muda yang boleh membuka jalan untuk masa depan yang hebat dan bebas tekanan.

1. Menggunakan teknologi untuk membuat debit automatik ke arah rancangan simpanan anda. Ini akan memastikan bahawa anda tidak lupa dan tidak dapat elak daripada menyimpan duit setiap bulan.

2. Buat rancangan kewangan yang akan memberikan butiran asas mengenai jumlah wang yang anda pegang, bagaimana anda ingin membesarkannya dan letakkan tarikh untuk mencapai matalamat kewangan tersebut. Membuat bajet belanjawan juga akan memberitahu anda apa yang anda belanjakan dan dengan itu dapat membantu anda mengenal pasti bagaimana untuk membatasinya.

3. Membina korpus yang akan berfungsi sebagai dana kecemasan atau dana yang akan berguna apabila anda mempunyai kecemasan kewangan

4. Amat penting untuk mengingati sejarah kredit anda dan skor kredit yang dilampirkan dari awal. Ini akan memastikan bahawa anda telah menyelamatkan apa-apa masalah yang mungkin timbul di masa hadapan ketika anda perlu membuat pemohonan pinjaman peribadi, kad kredit atau produk produk lain dari bank

5. Sekiranya anda mampu, maka lebih baik jika anda dapat menyimpan sebanyak mungkin ke arah persaraan anda. Jumlah ini mungkin beberapa Ringgit sahaja pada awalnya, tetapi akhirnya akan bertambah jika dilakukan secara konsisten.

6. Sekiranya terdapat sebarang hutang kepada nama anda, sama ada secara rasmi (diambil dari bank) atau tidak rasmi (dipinjam dari rakan dan keluarga), anda dinasihatkan untuk memulakan pembayaran secepat mungkin. Membayar hutang yang dipinjam pada kadar yang lebih tinggi dahulu berbanding dengan hutang lain adalah strategi bijak untuk menjimatkan wang.

7. Belajar tentang kewangan sebagai cara untuk membolehkan anda mencapai impian dan matlamat anda. Ketahui teknik pelaburan, produk kewangan dan barangan berkaitan lain yang akan membantu anda menjimatkan, melabur dan mengembangkan wang anda.

Iklan

8. Pastikan anda mempunyai matlamat jangka panjang dengan kewangan anda. Dalam usia dua puluhan, anda tidak sepatutnya memikirkan isu-isu kewangan yang berat, tetapi pada masa yang sama, untuk perancangan kewangan, lebih awal anda mula lebih baik.

9. Tingkatkan potensi pendapatan anda. Ingat, apa yang anda perolehi dari segi pendapatan pada usia 20-an anda, tidaklah sama seperti yang akan anda akan perolehi ketika anda berada di linkungan usia 40-an. Tetapi, untuk margin pendapatan menjadi besar, anda perlu belajar dan memperoleh kemahiran yang akan membawa anda lebih banyak pendapatan. Oleh itu teruskan melabur dalam kursus dan program yang akan meningkatkan peluang anda mendapat pekerjaan yang lebih baik.

Menjaga perkara-perkara yang disebutkan di atas, bahkan seorang anak muda dengan pendapatan bulanan nominal boleh mula menjimat, melabur untuk masa depan dan menjalani kehidupan tanpa tekanan kewangan.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust

Semua pelaburan di Malaysia ada caj-caj yang perlu dibayar. Baik saham, hartanah, mahu pun unit amanah (unit trust). Caj-caj ini kemudiannya akan digunakan untuk membiayai kos-kos operasi pelaburan.

Unit Amanah adalah salah sebuah pelaburan yang sangat popular di Malaysia. Berdasarkan statistik berakhir Mei 2019, jumlah aset pelaburan dana unit amanah adalah RM459.898 Billion iaitu kira-kira 26.63% daripada jumlah pasaran modal di Malaysia.

Sumber: https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=afc65faf-eed2-4ffa-9c8c-3c7572dc2b46

Secara asasnya caj-caj ini dalam pelaburan unit amanah ni boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu caj yang dikenakan secara langsung dan caj yang dikenakan secara tidak langsung.

Caj yang dikenakan secara langsung adalah caj yang dikenakan ketika proses jual beli saham unit amanah. Ia terbahagi kepada 3 iaitu caj belian (sales charge), caj jualan (Redemption Charge) dan Caj Pertukaran (Switching Charge).

1. Caj Belian (Sales Charge)

Ini adalah caj dikenakan ketika setiap kali pembelian unit amanah dibuat. Secara umumnya di Malaysia caj dikenakan antara 0-6.5% dari jumlah pelaburan yang dibuat. Ia berbeza mengikut aset kelas dan syarikat pengurus unit amanah.

Untuk unit amanah yang termasuk dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA) Kumpulan Wang Simpanan Wang Pekerja, caj belian menggunakan wang KWSP kebiasannya lebih murah seperti 3% berbanding menggunakan wang tunai.

2. Caj Jualan (Redemption Charge)

Caj ini dikenakan ketika anda menjual semula unit amanah yang telah dibeli. Dalam bahasa mudah nya adalah caj ketika mahu tebus unit amanah. Sebahagian besar syarikat unit amanah tidak mengenakan caj ini.

3. Caj Pertukaran (Switching Charge)

Caj ini pula dikenakan apabila anda menukar dana saham unit amanah yang dimiliki kepada dana lain yang diuruskan oleh syarikat yang sama. Ada syarikat yang mengenakan caj RM 100 setiap kali pertukaran dan ada yang memberikan secara percuma.

Caj yang dikenakan secara TIDAK LANGSUNG adalah caj untuk membiayai kos operasi tadbir urus dana unit amanah. Ia dipotong terus daripada pulangan pelaburan setiap tahun. Kebiasaanya, pelabur tak sedar yang caj ini dikenakan ke atas mereka.

Caj seperti ini pula terbahagi kepada caj pengurusan (Management Charge), Caj Pemegang Amanah (Trustee Fee) dan caj-caj lain.

Iklan

4. Caj Pengurusan (Management Charge)

Inilah caj bagi membiayai kos operasi pengurusan dana unit amanah. Kebiasaannya, lagi tinggi risiko sesuatu dana unit amanah, semakin tinggi caj pengurusan kerana pengurus dana perlu bertindak lebih aktif.

Kadar caj adalah antara 0.25% hingga 1.85% dari aset dilaburkan (Asset Under Management).

5. Pemegang Amanah (Trustee Fee)

Ini adalah yuran yang akan dibayar kepada pemegang amanah. Di Malaysia, pemegang amanah lah yang memegang aset unit amanah. Pemegang amanah ini dilantik dari syarikat pemegang amanah yang BERBEZA dengan entiti syarikat pengurusan dana unit amanah. Ini memastikan integriti aset pelabur sentiasa terjaga.

Tidak seperti skim-skim cepat kaya, syarikat itu yang melaburkan wang anda dan syarikat itu juga lah yang memegang aset pelaburan anda.

6. Caj-Caj Lain

Caj-Caj lain adalah caj tambahan yang diperlukan untuk tadbir urus amanah seperti seperti yuran pengurusan panel shariah yang ada dalam dana-dana unit amanah patuh shariah.

Semua maklumat lengkap caj-caj dalam pelaburan unit amanah boleh diperolehi daripada prospektus dana. Ini adalah salah satu sebab mengapa The Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan Suruhanjaya Sekuriti mengalakkan bakal pelabur untuk membaca terlebih dahulu prospektus sebelum buat keputusan untuk melabur. Ini membolehkan anda tahu objektif pelaburan, sejarah pulangan, risiko dan caj-caj yang terdapat dalam sesuatu pelaburan.

Selamat Melabur!

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di  [email protected]

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Lepas tahu maksud Pelaburan, baru mula melabur

Orang kata nak ‘main saham’ ni bukan senang, yeke?

Macam-macam ilmu nak kena belajar.

Standard lah tu, kalau tak nak perbaiki diri sendiri – beli je ASB yang boleh bagi dividen 7-8% setiap tahun.

Tapi kalau nak extra, usaha pun kenalah extra kan?

Sebelum tu nak tanya lah, biasa dengar perkataan pelaburan?

Kalau tahu Alhamdulillah, kalau tak tahu; meh nak bagitahu:

“Pelaburan adalah memperuntukkan duit dengan harapan ia bertambah nilai pada masa hadapan”

Kalau masih blur-blur, kita ambil contoh mudah:

  1. Ali melabur RM1,000 ke dalam ASB. Setelah setahun duitnya disimpan, ASB isytihar dividen 8%. Ini bermaksud selepas setahun dalam ASB, duit Ali kini menjadi RM1,080.
  2. Ahmad beli rumah dengan harga RM100,000. Selepas setahun, beliau menjual rumah tersebut dengan harga RM110,000. Secara kasarnya Ahmad telah untung RM10,000 dalam masa setahun atau mendapat pulangan 10%
  3. Abu beli emas sebanyak 10gram dengan harga RM150. Tiga bulan kemudian harga emas melonjak naik sehingga RM180 bagi 1gram emas. Abu menjualnya dan mendapat keuntungan RM30. Ini bermakna Abu untung sebanyak 30% dalam masa 3 bulan je.

Biasa dengan senario di atas ni tak?

Kesemuanya adalah pelaburan, samada kita sedar atau pun tidak. Begitulah halnya dengan saham.

Iklan

Kita letakkan sejumlah wang, dengan harapan wang itu akan bertambah di kemudian harinya. Ada yang kena tunggu bertahun-tahun, ada yang makan bulan, tak kurang juga yang beberapa minggu duit tu dah beranak-pinak.

Tapi jangan gelojoh sangat, anda perlu tahu yang setiap pelaburan ada risikonya.

Kalau nak selamat, laburlah duit hasil titik peluh anda di tempat yang mana modal anda tidak terjejas. Sebagai contoh, anda labur RM1,000 – ekonomi teruk macamana pun masih dapat balik RM1,000. Kalau dapat dividen sikit pun jadilah, asalkan modal RM1,000 tadi tak terusik.

ASB adalah contoh pelaburan di mana modal anda ‘selamat’.

Tapi bagaimana pula dengan rumah atau emas? Rumah sudah tentu memerlukan belanja yang besar, dan tidak semua orang mampu beli rumah. Nak kena apply loan bank dulu, kalau approve kena bayar stamp duty pulak, duit lawyer lagi. Tapi ada ke jaminan yang rumah kita beli RM100,000, akan naik harga?

Sama juga kesnya dengan emas.

Hari ni harga emas RM150 untuk 1gram. Bulan depan naik RM155 untuk 1gram. Hujung tahun turun pula sampai RM140 untuk 1gram. Kalau turun lagi macamana?

OKlah, cukup setakat ini dulu kita bincang topik “Apa itu pelaburan”. Harap anda dapat sikit sebanyak ilmu tentang pelaburan.

Nanti kita sambung pasal pelaburan emas pula ya lepas ni.

Iklan

Unit Trust vs Emas, Mana Lebih Baik?

Ada ke yang keliru dengan kedua-dua instrumen pelaburan? Yang mana lebih baik jika dibandingkan kedua-duanya? Ikuti perkongsian menarik daripada Tuan Afyan Mat Rawi di bawah:

Mana lebih baik antara unit trust dengan emas?

Ini antara soalan biasa yang saya terima dalam #SeminarBMW atau dalam mana-mana sesi ceramah tentang pelaburan atau dalam sesi analisa kewangan personal.

Kalau nak jawab mudah, begini respon begini;

“Dua-duanya bagus. Yang tak bagus ialah buat analisa perbandingan kedua-duanya tapi langsung tak melabur dalam mana-mana emas atau unit trust”.

Hahaha…

Itu jawapan malas + sentap + #nerakawang

Dalam tulisan kali ini saya cuba tulis secara ringkas perbandingan kedua-duanya.

Setiap satu ada kelebihan masing-masing.

1. KOS

Kedua-duanya ada kos tersendiri.

Kos pelaburan emas yang utama ialah spread. Jika emas perhiasan atau barang kemas, akan ada kos tambahan iaitu kos upah. Emas perhiasan terpakai lebih murah kerana tiada kos upah.

Spread emas dari lingkungan 5% hingga ke 40%, bergantung kepada jenis emas dan syarikat. Emas perhiasan lebih tinggi spread dan kosnya.

Manakala unit trust pula, kos yang paling utama ialah sales caj. Selalunya sekitar 6% bagi pembelian secara tunai bagi dana-dana kategori ekuiti. Jika melalui KWSP ia serendah 3%. Ada juga yang 0% caj seperti dana money market.

2. MUDAH CAIR

Secara umumnya unit trust lebih mudah cair berbanding emas.

Kedua-duanya perlu dijual untuk mendapatkan tunai.

Jika emas, boleh dijual ke syarikat yang mengeluarkannya atau mana-mana kedai emas yang menerima untuk membeli balik. Ia jual beli secara fizikal

Manakala unit trut pula perlu dijual balik kpd syarikat fund house. Ia boleh dilakukan online atau offline.

3. RISIKO

Secara umumnya unit trust mempunyai risiko pelaburan yang agak rendah berbanding pelaburan-pelaburan lain seperti hartanah, saham, forex dan sebagainya.

Jika risiko naik turun harga, semua pelaburan tidak kira emas atau unit trust, mempunyai risiko tersebut.

Harga emas dan harga unit trust ada pasang dan surutnya. Beli dengan ilmu, bukan dengan sentimen.

Ada satu risiko pelaburan emas yang tiada pada pelaburan unit trust iaitu risiko hilang. Pelabur emas selalunya membeli emas dalam bentuk jongkong, gold bar atau barang kemas.

Ia ada risiko hilang, kecurian atau rompakan.

4. PERUNDANGAN

Pelaburan unit amanah dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti, manakala bagi pelaburan emas pula, tidak ada satu kawalselia khusus bagi emas.

Pelaburan unit trust juga disokong oleh Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti untuk menjaga kepentingan pelabur unit trust.

Manakala emas pula oleh Federations of Goldsmiths & Jewellers Association of Malaysia.

Iklan

Jika pelabur unit trust ditipu dalam pelaburan unit trust, boleh laporkan kepada SC dan FIMM dan ia mudah untuk pendakwaan.

Manakala jika ditipu dalam pelaburan emas, pendakwaan agak sukar kerana tiada badan kawal selia yang benar-benar mengawal selia pelaburan jenis ini.

Contoh klasik, kes penipuan emas Geneva, Tok Belagak dan sebagainya.

5. PATUH SYARIAH

Kedua-dua pelaburan ada pilihan untuk melabur secara patuh syariah atau tidak.

Bagi pelaburan unit trust, cara untuk memastikan ia pelaburan patuh syariah ialah dengan memilih dana patuh syariah.

Manakala bagi pelaburan emas pula, ialah proses pembelian supaya ia dibeli secara patuh syariah dan tidak terlibat dengan riba.

Jika beli emas melalui bank, pastikan melalui bank yang patuh syariah, seperti bank Muamalat, Kuwait Finance House dan Ar-Rajhi Bank.

Jika beli tunai, pastikan pembelian secara COD supaya dapat elakkan daripada riba.

Boleh juga beli emas melalui beberapa syarikat yang sudah disahkan patuh syariah dengan program-program yang ditawarkan, seperti Public Gold dan Hello Gold yang diperakui patuh syariah oleh Amanie Advisors (di bawah Dr Daud Bakar, tokoh muamalat Malaysia).

KELEBIHAN EMAS BERBANDING UNIT TRUST

1- Emas barang kemas boleh dijadikan perhiasan. Boleh dipakai oleh pemilik wanita. Unit trust tak boleh. Pernah tengok orang gantung kertas pelaburan unit trust dijadikan perhiasan?

2- Barang kemas yang dijadikan perhiasan, boleh dikecualikan dari zakat.

3- Pelaburan emas tidak direkod dalam sistem kewangan seperti CCRIS, CTOS dan sebagainya. Hanya pemilik emas sahaja yang tahu jumlah kekayaan mereka tanpa diketahui oleh pihak lain, jika emas dibeli melalui akaun bank.

4- Jika pemilik emas bankrap, harta dalam bentuk emas boleh “disembunyikan” kerana ia tidak boleh dikesan oleh bank melalui sistem kewangan yang ada hari ini, kecuali jika emas dibeli melalui akaun bank.

5- Emas boleh dipajak melalui Ar-Rahnu untuk mendapatkan tunai tapi unit trust tidak boleh.

KELEBIHAN UNIT TRUST BERBANDING EMAS

1- Unit trust boleh dibeli melalui skim KWSP. Kos lebih rendah berbanding pelaburan tunai. Manakala emas hanya boleh melalui tunai.

2- Unit trust mempunyai pendedahan kepada pelaburan yang meluas seperti ekuiti dalam negara, ekuiti luar negara, money-market dan sebagainya. Ia juga pendedahan kepada banyak sektor perniagaan termasuk perniagaan emas.

3- Unit trust merupakan pelaburan di atas kertas. Jadi, tidak ada isu tempat simpanan seperti pelaburan emas yang memerlukan tempat simpan sama ada simpanan sendiri atau lokasi lain. Jika perlu simpanan emas dalam peti deposit bank, pemilik emas perlu keluarkan kos tambahan.

4- Unit trust lebih mudah dicairkan pada bila-bila masa secara online untuk ditukar kepada tunai. Manakala emas perlu diuruskan pada waktu pejabat untuk urusan jual beli sebelum ditukar kepada tunai melalui bank, kedai emas atau syarikat pengeluar emas.

5- Pelaburan unit amanah dikawal selia oleh badan berautoriti seperti Suruhanjaya Sekuriti dan FIMM yang akan menjaga kepentingan pelabur dari sudut perundangan. Berbanding emas yang tidak ada badan khas yang menjaga kepentingan pelabur emas sekiranya berlaku pertikaian atau kes penipuan.

Sumber: Afyan.com dan FB Afyan Mat Rawi

Sukakan Perbandingan? Tengok Perbandingan Yang Lain Juga

Sambil-sambil itu, boleh juga tengok perbandingan-perbandingan yang lain seperti berikut:

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

10 Jenis Risiko Yang Ada Dalam Pelaburan

Seorang pelabur saham atau unit amanah (unit trust) yang berpengalaman tentunya biasa membaca prospektus dana atau syarikat, info memo, dan lampiran penerangan produk (product highlight/disclosure sheet). Dalam dokumen ini akan diperincikan pengurusan, jenis pelaburan, strategi, dan sebagainya.

Antara yang biasa dinyatakan adalah tentang risiko-risiko pelaburan tersebut. Terdapat beberapa jenis risiko yang disebut dalam dokumen-dokumen tersebut secara ringkas seperti berikut:

1. Risiko Pasaran (Market Risk) – bawah risiko ini terdapat tiga jenis risiko utama yang berkaitan:

  • Risiko ekuiti (Equity Risk) – merujuk kepada kenaikan dan penurunan harga sekuriti ekuiti dalam pasaran yang tidak mampu dikawal dan tertakluk kepada pelbagai faktor.
  • Risiko kadar faedah (Interest Rate Risk) – ada beberapa syarikat yang menawarkan dana patuh Shariah menggunakan istilah Risiko Kadar Keuntungan (Profit Rate Risk) merujuk kepada perubahan kadar faedah dalam pasaran yang memberi kesan kepada nilai bon atau Sukuk bagi dana patuh Shariah.
  • Risiko Matawang (Currency Risk) – merujuk kepada perubahan nilai mata wang terutama bagi dana yang mempunyai pendedahan kepada pelaburan di luar negara dan melibatkan pelaburan dalam matawang berbeza.

2. Risiko Kecairan (Liquidity Risk) – merujuk kepada risiko pelabur di mana pelabur akan mengalami kehilangan modal pelaburan akibat tidak mampu menjual unit pelaburan pada harga yang sama atau lebih berbanding harga belian apabila terpaksa menjual unit dalam keadaan mendesak.  

3. Concentration Risk – merujuk kepada pelaburan yang tertumpu kepada satu jenis pelaburan sahaja.

4. Risiko Kredit (Credit Risk) – merujuk kepada ketidakmampuan penerbit bon/Sukuk membayar pulangan kepada pelabur akibat bankrap atau sebagainya.

5. Reinvestment Risk – merujuk kepada kehilangan atau kerugian modal pelaburan akibat pelaburan semula ke dalam instrumen pelaburan seperti bon atau Sukuk yang mempunyai kadar pulangan lebih rendah.

6. Risiko Inflasi (Inflation Risk) – merujuk kepada risiko kadar inflasi lebih tinggi daripada pulangan pelaburan kita.

7. Risiko Persekitaran (Horizon Risk) – merujuk kepada keadaan-keadaan yang tidak dijangka seperti bencana alam, krisis ekonomi, pandemik yang memberi kesan kepada pelaburan itu.

8. Longevity Risk – merujuk kepada kemungkinan penggunaan dana pelaburan yang lebih lama disebabkan umur panjang sehingga pulangan pelaburan tidak lagi mampu menanggung kos kehidupan pelabur.

Iklan

9. Risiko Pelaburan Asing – merujuk kepada pelaburan di negara yang mungkin menukar dasar luar mereka sehingga dana di negara itu tidak dapat dikeluarkan dan perlu digunakan dalam negara tersebut.

Ini adalah ringkasan sembilan risiko biasa yang disebut dalam mana-mana dokumen pelaburan khususnya bagi pelaburan unit amanah. Namun, di Malaysia terdapat satu jenis risiko pelaburan yang wujud yang perlu diketahui oleh pelabur khususnya pelabur Muslim.

10. Risiko Ketidakpatuhan Shariah atau Shariah Non-Compliance Risk. Risiko ini merujuk kepada beberapa isu antaranya:

  1. Ketidakmampuan penasihat Shariah bersepakat menentukan status Shariah seseuatu pelaburan oleh syarikat pengurus dana.
  2. Perubahan fatwa atau resolusi Shariah yang menukar status pelaburan daripada patuh Shariah ke tidak patuh Shariah.
  3. Kesilapan atau kecuaian pengurus dana dalam membeli saham atau sekuriti tidak patuh Shariah sehinggalah dijumpai kesilapan itu oleh pegawai pematuhan Shariah atau Penasihat Shariah

Kesemua isu ini memberi risiko kepada pelabur di mana pelabur terpaksa menyucikan sebahagian pulangan hasil pelaburan tadi yang telah menjadi tidak patuh Shariah. Sekiranya kita betul-betul membaca prospektus, kita akan mendapati rata-rata pengurus dana atau syarikat akan menyatakan bahawa risiko ini akan ditanggung sepenuhnya oleh pelabur dan mereka tidak akan menanggung liabilti tersebut.

Walaupun isu seperti ini sangat jarang berlaku atau mungkin belum pernah menjadi isu umum, elok seandainya risiko ini kita ketahui dalam membuat apa-apa keputusan pelaburan.

Antara langkah yang boleh diambil adalah menyemak siapakah badan penasihat Shariah bagi syarikat pengurus dana tersebut, adakah mereka mempunyai kredibiliti atau tidak.

Semoga panduan ini membantu kita menjadi pelabur yang celik dalam membuat apa-apa keputusan pelaburan.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Jemput baca juga Saham Yang Dibeli Menjadi Tidak Patuh Shariah?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!