Apa Itu Sukuk? Dan Apakah Persamaan dan Perbezaan Di Antara Sukuk Dan Bon Konvensional?

Sukuk adalah satu sijil kewangan Islam yang mengambil konsep sama seperti bon dalam kewangan Barat. Sukuk yang dikeluarkan perlu mematuhi undang-undang agama Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Struktur membayar faedah terhadap pelaburan bon dalam tradisional Barat adalah tidak dibenarkan kerana mengandungi unsur-unsur riba maka wujudlah penerbitan sukuk yang menggantikan konsep bon dengan menjual sijil kepada para pelabur dan kemudian menggunakan hasil jualan sukuk itu untuk membeli sesuatu aset.

Para pelabur akan memiliki aset sokongan dan pulangan terhadap aset sokongan tersebut akan dibayar secara tetap dalam tempoh masa yang panjang. Penerbit sukuk juga perlu membuat janji kontrak untuk membeli balik sukuk tersebut pada tarikh hadapan pada nilai par.

3 Persamaan Sukuk Dan Bon Konvensional

  1. Kedua-duanya menyediakan pelabur dengan aliran pembayaran tetap. Pelabur Sukuk menerima keuntungan yang dijana oleh aset sandaran secara berkala manakala pelabur bon menerima bayaran faedah juga secara berkala.
  2. Bon dan sukuk diterbitkan untuk para pelabur.
  3. Kedua-duanya dianggap sebagai pelaburan yang lebih selamat daripada ekuiti.

4 Perbezaan Utama Sukuk Dan Bon Konvensional

  1. Sukuk melibatkan pemilikan aset manakala bon adalah obligasi hutang.
  2. Jika harga aset sokongan sukuk meningkat, maka keuntungan bulanan pelabur juga meningkat manakala keuntungan kadar faedah bon adalah tetap.
  3. Aset sokongan sukuk mestilah mematuhi Syariah manakala penerbitan bon berkemungkinan mengandungi unsur-unsur riba dan boleh membiayai perniagaan yang tidak mematuhi syariah.
  4. Penilaian sukuk adalah berdasarkan kepada nilai aset sokongan mereka  manakala harga bon sebahagian besarnya ditentukan oleh penarafan kredit.

Terdapat 5 Jenis Sukuk:

1. Sukuk Mudharabah

Kontrak perkongsian keuntungan antara dua pihak – pelabur dan Penerbit. Semua keuntungan akan dikongsi berdasarkan nisbah perkongsian keuntungan yang telah dipersetujui.

Walau bagaimanapun, dalam kes kehilangan – semua akan ditanggung oleh pelabur melainkan jika ia adalah disebabkan oleh kecuaian atau salah urus pengurusan perkongsian tersebut, maka kerugian tersebut kemudiannya akan ditanggung oleh Penerbit.

2. Sukuk Musharakah

Satu perkongsian antara dua pihak atau lebih untuk membiayai usaha niaga perniagaan. Semua pihak menyumbangkan modal kepadanya sama ada dalam bentuk wang tunai atau benda untuk tujuan membiayai usaha ini.

Keuntungan bagi usaha itu akan diagihkan berdasarkan nisbah perkongsian keuntungan yang telah di persetujui. Walau bagaimanapun, kerugian dikongsi berdasarkan berdasarkan sumbangan modal.

3. Sukuk Murabahah

Kontrak jual beli aset di mana kos dan margin keuntungan (harga mark up) adalah diketahui untuk semua pihak.

4. Al-Wakalah

Secara umum, ia adalah kontrak di mana pihak yang membenarkan pihak lain (biasanya ejen atau “Wakeel”) untuk bertindak bagi pelabur berdasarkan terma dan syarat yang di persetujui selagi dia masih hidup.

Di sini, “Wakeel” dilantik untuk menguruskan portfolio wakalah dengan tujuan untuk mendapatkan persetujuan terhadap pulangan keuntungan.

5. Ijarah

Kontrak yang mempunyai pemilik aset (pemberi pajak/lessor) bersetuju menyewakan aset tersebut kepada penerima pajak (lessee) dalam satu perjanjian sewa pajakan untuk tempoh pajakan yang telah ditetapkan.

Walau bagaimanapun, hak milik sendiri aset tersebut tidak dipindahkan dan akan sentiasa kekal dengan pemajak.

Malaysia Merupakan Pengeluar Sukuk Terbesar Dunia

This image has an empty alt attribute; its file name is top-sukuk-markets-2016-700x411.jpg
Sumber: Capital Markets Malaysia

Kalau nak tahu, negara kita merupakan pengeluar Sukuk terbesar dunia. Kita menguasai hampir separuh daripada pasaran Sukuk dunia pada tahun 2016.

Kalau berminat dengan instrumen ini, pastikan anda Lakukan 9 Perkara Ini Sebelum Nak Beli Bon atau Sukuk.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

InvestSmart®@SC – Pelabur Yang Dilindungi Adalah Pelabur Yang Bermaklumat

Jom beramai-ramai kita gegarkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia minggu depan dengan program percuma InvestSmart®@SC.

Tempat: Dewan Persidangan @ Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Damansara
Tarikh: 15 Disember 2018 (SABTU)
Masa: 9 pagi – 12 tengahari.

Kita ada sifu saham #1 Malaysia Tuan Haji Mohd Asri, dan Pengarah CFA Tuan Muhammad Faridq yang akan bersama-sama membincangkan topik “Pelabur Yang Dilindungi Adalah Pelabur Yang Bermaklumat”..

Sedikit maklumat mengenai program ini:

  • InvestSmart®@SC adalah program separuh hari yang menampilkan siri ceramah oleh pakar-pakar industri berkaitan pasaran modal.
  • Program ini juga bertujuan untuk memupuk serta mempertingkatkan kesedaran dan tahap pemahaman masyarakat terhadap skim-skim pelaburan yang tidak sah di sisi undang-undang.
  • Bersempena dengan program ini, beberapa gerai pameran dari pelbagai agensi berkaitan pasaran modal turut disediakan bagi memberi peluang masyarakat berinteraksi dan mendapatkan maklumat lanjut tentang pasaran modal.
  • Dengan adanya program sebegini, masyarakat juga berpeluang untuk melawat dan mengenali SC dengan lebih dekat lagi.
  • Program ini terbuka secara percuma kepada orang awam.

Daftar sekarang di: Invest Smart @SC

Jumpa anda di sana!

Iklan

Dividen KWSP: Cukup Atau Tidak?

Menurut artikel yang dikeluarkan oleh The Edge, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memerlukan keuntungan RM50 billion untuk membayar dividen sebanyak 6% pada tahun 2019.

Cabaran getir yang kini dihadapi oleh KWSP ialah saiz dana caruman dari pekerja yang semakin besar dan diunjurkan mencecah RM1 trillion pada tahun 2021. Dana caruman terkumpul KWSP ialah RM864.7 billion pada akhir Oktober 2019 dan bertambah menjadi RM924.75 billion berdasarkan data terkini yang dikeluarkan.

Selain daripada itu, prestasi pasaran saham Malaysia juga tidak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. FBM KLCI telah mencatatkan penurunan sebanyak 6 peratus sepanjang tahun. Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia pada suku akhir 2019 juga menunjukkan prestasi ekonomi yang mencatatkan penurunan.

Situasi yang hampir sama ketika dividen ASB diumumkan. Saiz dana ASB semakin besar saban tahun, menjadikan pengurus dana sukar untuk mendapatkan keuntungan yang mencukupi untuk memberikan dividen yang banyak.

Berdasarkan pengumuman pada 22 Februari 2020, KWSP telah mengumumkan dividen simpanan konvensional sebanyak 5.45% manakala dividen simpanan shariah sebanyak 5%. Dividen 2019 ini lebih rendah berbanding tahun 2018.

Jom kita tengok dua alternatif yang kita ada.

1. Private Retirement Scheme (PRS)

Private retirement scheme adalah pelaburan jangka panjang yang dicarum secara sukarela untuk sesiapa yang ingin menambah simpanan persaraan.

Ciri-ciri PRS hampir sama dengan KWSP, bermakna pelaburan kita tidak boleh dikeluarkan sehingga umur persaraan. PRS diuruskan oleh institusi kewangan swasta yang berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Namun begitu, PRS tiada jaminan modal berbanding KWSP yang diuruskan oleh kerajaan.

Di samping itu, pelaburan di dalam PRS akan diberikan pengecualian cukai pendapatan sehingga RM3,000 setahun. Kita boleh mencarum ke dalam PRS dengan jumlah yang kita tetapkan sendiri.

2. EPF – Members Investment Scheme (EPF-MIS)

EPF-MIS adalah sebuah skim yang membenarkan pencarum KWSP untuk melabur sebahagian daripada caruman mereka ke dalam unit trust. Ada banyak dana pelaburan unit trust yang mampu memberikan pulangan yang menarik dan kompetitif.

Disebabkan oleh saiz dana KWSP yang dikatakan sudah terlalu besar, adalah lebih baik jika kita melabur caruman ke dalam unit trust supaya dana kita diuruskan oleh syarikat swasta dengan track record yang baik.

Selain daripada itu, ada pelbagai pilihan dana unit trust yang boleh dilaburkan. Setakat ini, lebih kurang 300+ dana unit trust yang telah diluluskan oleh KWSP merangkumi pelbagai kategori pelaburan seperti ekuiti, mixed asset dan money market. Ada yang melabur di dalam luar negara, ada juga yang melabur ke seluruh dunia.

Dana yang diambil dari KWSP tidak boleh ditukar menjadi wang tunai kerana sekiranya pencarum berhajat untuk menebus kembali pelaburan dalam unit trust, dana itu akan disalurkan kembali ke dalam KWSP.

Sekiranya kita rasa dividen yang diumumkan sebanyak 5% tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan selepas persaraan, kita boleh memilih alternatif lain untuk meningkatkan dana persaraan melalui PRS ataupun EPF-MIS.

Kedua-dua pelaburan ini boleh dilakukan sendiri dengan kos yang sangat minimum. Namun sekiranya kita tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi berkenaan pelaburan, terutama sekali dalam memilih dana yang mampu memberi pulangan yang lebih daripada dividen KWSP; kita disarankan untuk mendapatkan nasihat dari penasihat kewangan yang berlesen.

Selain daripada memberi khidmat nasihat berkenaan pelaburan, penasihat kewangan yang berlesen juga mempunyai kepakaran dalam perancangan persaraan.

Sumber Rujukan:

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Kita Biasa Beli IPO, Tapi Waqaf Pun Ada IPO Juga

Mesti rasa pelik sekejap bukan? Biar betul waqaf pun ada IPO? Pasti ramai yang tak percaya pada mulanya kan?

Sebelum kita mulakan bicara, jom kita tengok dulu apa yang dimaksudkan dengan IPO.

Definisi IPO

IPO adalah merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui.

Tujuan syer baru diwujudkan adalah untuk mendapatkan pembiayaan tambahan bagi menambah modal kerja atau menampung pembiayaan projek pelaburan syarikat.

Lazimnya ketika tawaran awam diumumkan, ia turut disertai dengan pengeluaran prospektus yang mengandungi maklumat tentang tawaran dan profil syarikat yang membuat tawaran.

Dalam prospektus ini ada menyatakan aktiviti syarikat, prestasi kewangan dan pengurusannya. Semua maklumat ini disertakan bagi membolehkan para pelabur membuat kajian awal sebelum membuat keputusan sama ada untuk melanggan IPO atau tidak.

Memperkenalkan Waqaf Saham Larkin Sentral – Waqaf IPO Pertama Di Malaysia

Bagi mereka yang menetap di Johor atau yang sering ke sana, mesti tahu tentang kewujudan Larkin Sentral bukan? Kalau di Kuala Lumpur, kita ada KL Sentral, di Johor pula kita ada Larkin Sentral. Ianya merupakan nadi utama pengangkutan di Johor Bahru.

Penawaran Waqaf Saham Larkin Sentral ini melibatkan sehingga 850 juta saham biasa baru dalam Larkin Sentral Property Berhad (Larkin Sentral) kepada Institusi-Institusi dan Individu-Individu pada harga langganan sebanyak RM0.10, setiap saham terbitan yang kemudiannya diberikan (Melalui Wakaf) kepada Waqaf An-Nur Corporation Berhad.

Ianya memberikan peluang kepada pewakaf-pewakaf individu dan institusi-institusi untuk melanggan saham-saham baru Larkin Sentral dengan nilai langganan minima RM 100 atau 1,000 unit saham dengan harga tawaran sebanyak RM 0.10 setiap saham dan seterusnya mewakafkan saham-saham tersebut kepada WANCorp melalui Hujjah Wakaf yang akan dilaksanakan di hadapan dua saksi.

Tetapi sebelum itu, apa kata kita fahami dulu apa yang dimaksudkan dengan waqaf.

Definisi Waqaf

Waqaf daripada segi bahasa bermaksud berhenti, menegah dan menahan. Menurut istilah syarak pula, waqaf bermaksud harta yang ditahan haknya daripada dijual beli, pewarisan, hibah dan wasiat di samping mengekalkan sumber fizikalnya.

Manfaat harta yang diwaqafkan adalah untuk kebajikan umum atau khusus dengan niat untuk mendekatkan diri pewaqaf kepada Allah SWT.

Macam Sama Je Waqaf Dengan Sedekah?

Nampak macam sama, tapi sebenarnya tak serupa. Bagi waqaf, harta yang diwaqafkan adalah dimiliki oleh Allah SWT dan harta tersebut tidak boleh dijual, dihibah, dipindah milik dan berkekalan sampai bila-bila.

Manakala bagi sedekah pula, harta yang disedekahkan merupakan hak milik penuh penerima dan harta tersebut boleh dijual, dihibah, dipindah milik dan tidak berkekalan.

Daripada sudut pahala pula, orang yang berwaqaf akan mendapat ganjaran pahala sedekah dan pahala yang berkekalan (sentiasa mengalir) selagi harta itu dimanfaatkan. Berbeza pula dengan bersedekah, ia akan memperoleh pahala sedekah sahaja.

Siapa Di Sebalik Waqaf Saham Larkin Sentral?

Kalau nak tahu, Larkin Sentral Property Berhad (Larkin Sentral) adalah syarikat di sebalik waqaf saham ini. Ianya telah diperbadankan sebagai sebuah syarikat sendirian berhad pada 20 Julai 1995 dibawah nama Warisan Rampai Sdn Bhd. Pada 16 Oktober 1995, dan kemudiannya bertukar nama kepada TPM Management Sdn Bhd dan seterusnya pada 1 Ogos 2013, sekali lagi ditukar kepada Larkin Sentral Property Sdn Bhd. Pada 26 April 2016 pula, ianya telah bertukar kepada syarikat awam.

Larkin Sentral terlibat terutamanya dalam mengendalikan terminal pengangkutan dan penyewaan lot-lot kedai kepada penyewa-penyewa dan peniaga-peniaga pasar basah.

Waqaf An Nur Corporation Berhad (WANCorp) adalah merupakan pemegang saham tunggal Larkin Sentral. WANCorp telah ditubuhkan untuk mengurus aset-aset dan saham-saham yang diberikan melalui wakaf oleh Johor Corporation (JCorp). WANCorp telah melaksanakan beberapa inisiatif tanggungjawab korporat bagi pihak JCorp, iaitu Hospital Waqaf An Nur dan Klinik Waqaf An-Nur, Dana Niaga, Briged Waqaf, Pusat Komuniti Waqaf dan sumbangan kepada masyarakat melalui peruntukan kebajikan.

Objektif utama penubuhan Hospital Waqaf An-Nur dan Klinik Waqaf An-Nur adalah untuk menyediakan kemudahan rawatan kesihatan dan fasiliti dialisis kepada orang awam, khususnya mereka yang memerlukan, tanpa mengambil kira bangsa dan agama. Pada masa ini, rangkaian Klinik Waqaf An-Nur terdiri daripada sebuah hospital yang terletak di Pasir Gudang, Johor dan 21 buah klinik yang terletak di Johor, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Sarawak, Pulau Pinang dan Kelantan.

Sumbangan amal WANCorp telah memanfaatkan kebajikan pesakit, kegiatan masjid, lain-lain kebajikan dan persatuan anak-anak yatim/orang miskin serta termasuk pelaksanaan program tanggungjawab korporat. Sumbangan juga disalurkan kepada pelajar-pelajar dan usahawan-usahawan yang layak dan untuk meningkatkan kegiatan dakwah.

Dah tahu siapa di belakang tabir, jom kita tengok apa pula objektif yang ingin dicapai mereka.

Manfaat Waqaf Saham Larkin Sentral

Jumlah keseluruhan tawaran saham baru Waqaf Saham Larkin Sentral adalah sebanyak RM85 juta atau 850 juta unit saham. Jumlah RM85 juta ini pula akan digunakan untuk membiayai penambahbaikan Sistem Operasi Terminal dan pembangunan naiktaraf Bangunan Terminal Pengangkutan Larkin Sentral dan Pasar Awam yang terletak di Larkin, Johor Bahru. Pembangunan tersebut juga termasuk pembelian tanah, pembinaan ruang parkir bertingkat dan beberapa lot perniagaan yang akan dikhaskan kepada ibu tunggal dan golongan yang kurang berkemampuan untuk berniaga.

Dividen atau manfaat yang diperolehi daripada penawaran ini akan digunakan untuk:

  • Mengenakan kadar sewa yang munasabah bagi penyewa-penyewa terpilih Larkin Sentral
  • Mengenakan kadar sewa minimum untuk lot-lot kedai kecil yang diwujudkan dalam Larkin Sentral bagi ibu tunggal dan kumpulan berpendapatan rendah

Larkin Sentral telah mendaftarkan prospektus di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) pada 18/6/2017 dan prospektus tambahan pada 17/5/2018. Pemantauan yang sangat teliti oleh SC bagi kutipan dan penggunaan dana Waqaf Saham Larkin Sentral.

Untuk bacaan lanjut, boleh muat turun Prospektus dan Prospektus Tambahan di www.waqafsahamlarkin.com. Usah risau, kerana Waqaf Saham Larkin Sentral telah diiktiraf sebagai saham patuh Syariah oleh Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Maka melaburlah tanpa ragu-ragu lagi.

Mula Berwaqaf Dengan Modal Minima RM100

Sebelum tu, nak berwaqaf ni ada syarat-syaratnya seperti berikut:

  1. Akil Baligh
  2. Berakal (sempurna akal fikiran) dan waras pemikirannya
  3. Harta yang hendak diwaqafkan hendaklah dimiliki penuh oleh Pewaqaf
  4. Berwaqaf atas kerelaan sendiri tanpa ada paksaan

Kalau anda dah lulus kesemua syarat di atas, maka bolehlah berwaqaf sebagai individu atau institusi:

  1. Individu – a) Warganegara berumur 18 tahun dan keatas.
  2. b) Bukan warganegara berumur 18 tahun dan ke atas yang berada di Malaysia.
  3. Institusi – Diperbadankan di Malaysia atau luar negara.

Waqaf Saham Larkin Sentral Boleh Buat Online Saja

Dua cara paling mudah untuk anda berwaqaf adalah melalui Maybank2u dan FPX.

A. Berwaqaf Melalui Maybank2u.com

  1. Layari http://www.maybank2u.com.my/
  2. Log masuk ke www.maybank2u.com.my dengan memasukkan pengenalan pengguna dan PIN/kata laluan anda;
  3. Layari ke seksyen laman web mengenai “Pelaburan”;
  4. Pilih “Waqaf” untuk melanggan saham; dan ikut arahan seterusnya

B. Berwaqaf Melalui FPX

  1. Layari website Waqaf Saham Larkin Sentral di www.waqafsahamlarkin.com
  2. Klik “Mari Berwaqaf” dan ikut arahan seterusnya.

Terdapat 17 bank pilihan bagi membuat transaksi melanggan Waqaf Saham Larkin Sentral.

Kelebihan Waqaf Untuk Individu Dan Institusi

Selain daripada menikmati ganjaran pahala sedekah dan pahala yang berkekalan (sentiasa mengalir) selagi harta itu dimanfaatkan; kita juga dapat menikmati potongan cukai.

Individu – Sehingga 7% daripada pendapatan agregat

Institusi – Sehingga 10% daripada pendapatan agregat

Potongan cukai di atas adalah tidak tertakluk kepada bukan warganegara Malaysia atau syarikat yang diperbadankan di luar negara.

Bersegeralah Berwaqaf Sebelum Terlambat

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara…

Sementara kita masih muda, masih berharta, masih mempunyai masa lapang, masih sihat dan masih bernyawa – selagi itulah kita masih berpeluang untuk berwaqaf.

Maka bersegeralah berwaqaf dengan Waqaf Saham Larkin Sentral ini.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi mereka di talian 1800-22-2922, emel [email protected] atau layari www.waqafsahamlarkin.com dan Facebook Waqaf Saham Larkin Sentral.

Iklan

Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita

Ekonomi ini bak roda, ada naik dan turunnya. Sesetengah tahun kita berdepan dengan krisis, dan sesetengah tahun ia melambung tinggi. Sebagus mana pun pengurusan sesebuah kerajaan terhadap ekonomi sesebuah negara, ia takkan terlepas dari kitaran ini.

Kadang-kadang ia datang dari sumber yang tidak disangka-sangka, contohnya cetusan peperangan dan penularan wabak. Seorang pelabur yang baik akan membina sebuah portfolio yang boleh bertahan dalam mana-mana keadaan ekonomi.

Hanya portfolio yang diversified mampu outperform pasaran dalam pelbagai situasi.

Sebagai tambahan kepada aset-aset yang menarik dan berpotensi tinggi seperti saham dalam industri IT, kenderaan elektrik, small cap, mahu pun matawang kripto; kita perlu juga kadangkala melabur ke dalam aset yang ‘selamat’ atau pun apa yang dinamakan sebagai aset safe haven.

Di antara ciri aset safe haven yang paling penting ialah apabila harga pasaran saham jatuh, harga aset-aset ini akan naik atau pun tidak jatuh banyak berbanding pasaran.

Sebab itulah mereka ini penting untuk dijadikan sebahagian dari strategi anda!

Berminat nak tahu? Teruskan membaca.

1. Komoditi: Emas

Emas ataupun gold adalah komoditi yang mempunyai pelbagai kegunaan seperti dalam peralatan elektronik, aeroangkasa, perubatan, dan semestinya barang perhiasan seperti rantai, cincin, dan gelang emas.

Emas menjadi salah satu aset ‘selamat’ kerana dianggap sebagai penyimpan nilai atau store of value. Berlainan dengan wang tunai, emas tidak boleh dicetak kerana pengeluarannya agak terkawal dan tindakan bank pusat tidak mempengaruhi nilai emas.

Tambahan lagi, emas dianggap sebagai pelindung dari inflasi atau kenaikan harga barang kerana pelabur percaya bahawa apabila inflasi meningkat; nilai matawang menurun maka mereka lebih rela memegang aset dalam bentuk emas dari bentuk tunai.

2. Matawang: US Dolar

Matawang US dolar telah menjadi semakin popular sejak sekitar tahun 2018 sebagai aset selamat, walaupun negara tersebut mempunyai defisit bajet dan current account yang kurang baik. Sesetengah pengkaji berpendapat bahawa semakin ramai yang memilih US dolar kerana ia banyak digunakan dalam perdagangan antarabangsa, dan menerima banyak permintaan sejak krisis global yang berlaku pada tahun 2008.

Selain daripada itu, sekitar 60-70% hutang di seluruh dunia adalah dalam denominasi US dollar. Ketika krisis, aset-aset banyak yang akan dijual dan syarikat akan menggunakan wang itu untuk membeli US dolar untuk membayar hutang-hutang tersebut.

Aga juga pelabur yang berpendapat bahawa kekuatan ekonomi US dalam jangka masa pendek ini merupakan di antara sebab mengapa pelabur merasa selamat memegang matawang tersebut.

3. Matawang: Swiss Franc

Switzerland franc juga merupakan satu lagi matawang yang menjadi tempat persembunyian para pelabur. Negara Switzerland mempunyai lanskap politik yang amat stabil, dan ekonomi Switzerland mengalami kadar inflasi yang rendah membuatkannya ideal untuk menyimpan wang di situ.

Selain daripada itu, pelabur juga mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap pengurusan sistem kewangan oleh bank pusat Switzerland.

Kajian oleh bank pusat Jerman menunjukkan nilai franc kebiasaannya naik ketika nilai pasaran saham global turun. Kajian ini dibuat untuk tempoh meliputi 1986 sehingga 2012.

Contohnya, ketika krisis kewangan global pada tahun 2008 dan krisis hutang Eropah pada tahun 2011, nilai franc telah naik kerana pelabur telah membeli dan menyimpan matawang tersebut sehingga krisis reda.

4. Matawang – Japanese Yen

Sumber gambar : www.businessinsider.com

Jepun mempunyai sifat ekonomi yang hampir sama dengan Switzerland. Begitu juga dengan matawangnya iaitu Yen.

Yen menjadi antara pilihan pelabur untuk lari daripada aset yang terumbang-ambing. Antara sebabnya ialah Jepun merupakan di antara pemiutang terbesar di dunia, di mana mereka memiliki lebih USD3 trilion aset di negara asing.

Apabila digabungkan dengan lebihan akaun semasa (current account surplus) yang besar, ia membuatkan pelabur yakin bahawa apabila berlakunya perkara yang tidak diingini.

Yen adalah tempat yang selamat untuk bersembunyi, dan kadar inflasi Jepun adalah rendah dan stabil.

5. Bon: Bon Kerajaan Bergred Pelaburan

Bon bergred pelaburan atau pun investment-grade bond adalah bon berkualiti yang mempunyai risiko rendah. Contohnya, Standard & Poor’s meletakkan gred BBB- dan ke atas sebagai gred pelaburan.

Selebihnya digelar bon sampah atau junk bond. Malaysia berada dalam gred pelaburan, iaitu A-. Jadi, bon bergred pelaburan tidak sukar dicari di Malaysia.

Bon dianggap selamat kerana memberikan pemegangnya pendapatan yang tetap secara berjadual, terutamanya jika pengeluar bon tersebut adalah syarikat atau negara yang kukuh dari segi kewangan.

Kerana itulah bon kebiasaannya outperform pasaran aset lain ketika ekonomi global jatuh atau tidak menentu, lebih-lebih lagi bon kerajaan.

Baca lagi Apa Itu Bon atau Sukuk?

6. Bonus: Wang Tunai

Penulis faham, tak semua daripada kita ada masa untuk menganalisa aset-aset di atas untuk menentukan sama ada patut melabur atau pun tidak. Pilihan juga agak terhad kepada kita selaku pelabur runcit kerana sesetengah aset hanya untuk pelabur yang mempunyai modal yang tinggi.

Jika tiada pilihan lain, pegang lah wang tunai ataupun cash. Ini yang paling mudah.

Dengan kata lain, jual sebahagian portfolio pelaburan anda dan simpan dalam bentuk cash atau fixed deposit. Nilai cash tidak akan menurun (tidak mengambil kira inflasi), kecuali kita simpan dalam bentuk matawang asing di mana anda akan mengalami kenaikan atau kesusutan nilai akibat tukaran matawang semasa.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!