Apa Itu Sukuk? Dan Apakah Persamaan dan Perbezaan Di Antara Sukuk Dan Bon Konvensional?

Sukuk adalah satu sijil kewangan Islam yang mengambil konsep sama seperti bon dalam kewangan Barat. Sukuk yang dikeluarkan perlu mematuhi undang-undang agama Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Struktur membayar faedah terhadap pelaburan bon dalam tradisional Barat adalah tidak dibenarkan kerana mengandungi unsur-unsur riba maka wujudlah penerbitan sukuk yang menggantikan konsep bon dengan menjual sijil kepada para pelabur dan kemudian menggunakan hasil jualan sukuk itu untuk membeli sesuatu aset.

Para pelabur akan memiliki aset sokongan dan pulangan terhadap aset sokongan tersebut akan dibayar secara tetap dalam tempoh masa yang panjang. Penerbit sukuk juga perlu membuat janji kontrak untuk membeli balik sukuk tersebut pada tarikh hadapan pada nilai par.

3 Persamaan Sukuk Dan Bon Konvensional

  1. Kedua-duanya menyediakan pelabur dengan aliran pembayaran tetap. Pelabur Sukuk menerima keuntungan yang dijana oleh aset sandaran secara berkala manakala pelabur bon menerima bayaran faedah juga secara berkala.
  2. Bon dan sukuk diterbitkan untuk para pelabur.
  3. Kedua-duanya dianggap sebagai pelaburan yang lebih selamat daripada ekuiti.

4 Perbezaan Utama Sukuk Dan Bon Konvensional

  1. Sukuk melibatkan pemilikan aset manakala bon adalah obligasi hutang.
  2. Jika harga aset sokongan sukuk meningkat, maka keuntungan bulanan pelabur juga meningkat manakala keuntungan kadar faedah bon adalah tetap.
  3. Aset sokongan sukuk mestilah mematuhi Syariah manakala penerbitan bon berkemungkinan mengandungi unsur-unsur riba dan boleh membiayai perniagaan yang tidak mematuhi syariah.
  4. Penilaian sukuk adalah berdasarkan kepada nilai aset sokongan mereka  manakala harga bon sebahagian besarnya ditentukan oleh penarafan kredit.

Terdapat 5 Jenis Sukuk:

1. Sukuk Mudharabah

Kontrak perkongsian keuntungan antara dua pihak – pelabur dan Penerbit. Semua keuntungan akan dikongsi berdasarkan nisbah perkongsian keuntungan yang telah dipersetujui.

Walau bagaimanapun, dalam kes kehilangan – semua akan ditanggung oleh pelabur melainkan jika ia adalah disebabkan oleh kecuaian atau salah urus pengurusan perkongsian tersebut, maka kerugian tersebut kemudiannya akan ditanggung oleh Penerbit.

2. Sukuk Musharakah

Satu perkongsian antara dua pihak atau lebih untuk membiayai usaha niaga perniagaan. Semua pihak menyumbangkan modal kepadanya sama ada dalam bentuk wang tunai atau benda untuk tujuan membiayai usaha ini.

Keuntungan bagi usaha itu akan diagihkan berdasarkan nisbah perkongsian keuntungan yang telah di persetujui. Walau bagaimanapun, kerugian dikongsi berdasarkan berdasarkan sumbangan modal.

3. Sukuk Murabahah

Kontrak jual beli aset di mana kos dan margin keuntungan (harga mark up) adalah diketahui untuk semua pihak.

4. Al-Wakalah

Secara umum, ia adalah kontrak di mana pihak yang membenarkan pihak lain (biasanya ejen atau “Wakeel”) untuk bertindak bagi pelabur berdasarkan terma dan syarat yang di persetujui selagi dia masih hidup.

Di sini, “Wakeel” dilantik untuk menguruskan portfolio wakalah dengan tujuan untuk mendapatkan persetujuan terhadap pulangan keuntungan.

5. Ijarah

Kontrak yang mempunyai pemilik aset (pemberi pajak/lessor) bersetuju menyewakan aset tersebut kepada penerima pajak (lessee) dalam satu perjanjian sewa pajakan untuk tempoh pajakan yang telah ditetapkan.

Walau bagaimanapun, hak milik sendiri aset tersebut tidak dipindahkan dan akan sentiasa kekal dengan pemajak.

Malaysia Merupakan Pengeluar Sukuk Terbesar Dunia

This image has an empty alt attribute; its file name is top-sukuk-markets-2016-700x411.jpg
Sumber: Capital Markets Malaysia

Kalau nak tahu, negara kita merupakan pengeluar Sukuk terbesar dunia. Kita menguasai hampir separuh daripada pasaran Sukuk dunia pada tahun 2016.

Kalau berminat dengan instrumen ini, pastikan anda Lakukan 9 Perkara Ini Sebelum Nak Beli Bon atau Sukuk.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Cara Pelabur Sofistikated (The Sophisticated Investor) Berfikir Dan Bertindak

Sebelum ini kami ada kongsikan 5 Kategori Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki, dan salah satunya adalah Pelabur Sofistikated.

Pelabur sofistikated adalah pelabur yang sering berfikiran jauh ke hadapan dan berfikir di luar kotak. Mereka peka dengan undang-undang dan peraturan ketika melakukan apa sahaja transaksi saham. Sudah pasti kejayaan dan kekayaan adalah matlamat semua pelabur.

Menurut Robert T. Kiyosaki dalam bukunya yang berjudul Guide To Investment, Rich Dad berkata bahawa dengan belajar melalui pengalaman sehingga berjaya membina bisnes, akan menjadi seseorang itu pelabur sofistikated. 

Jom lihat beberapa cara pelabur sofistikated berfikir dan bertindak yang boleh anda contohi.

1. Himpun Dan Beli Aset, Kurangkan Liabiliti

Pelabur sofistikated akan sentiasa memastikan wang mereka banyak dan mempunyai simpanan yang amat kukuh.  Oleh itu, mereka akan menghimpun dan membeli aset seperti rumah, emas dan sebagainya.

Di samping itu, liabiliti yang menyebabkan wang keluar akan dikurangkan.

2. Jadikan Perbelanjaan Peribadi Kepada Perbelanjaan Bisnes

Perbelanjaan peribadi akan dianalisis dan ditukar kepada perbelanjaan bisnes bagi pelabur sofistikated. Ia dibuat untuk tujuan percukaian. Mereka akan mengurangkan perbelanjaan peribadi dan pembayaran cukai di samping melebihkan dana perniagaan dan pelaburan mereka.

3. Mengetatkan Kawalan

Kawalan perbelanjaan dan urusniaga akan dibuat dalam bentuk dokumentasi dan penyata kewangan. Pelabur sofistikated tidak akan mengalami masalah kerana mereka memahami setiap satu masalah, undang-undang diperlukan dan dapat menguasai ilmu kewangan.  Pelabur bukan sofistikated akan mula mengalami masalah.

Terdapat beberapa kawalan yang perlu pelabur sofistikated ambil tahu selain fokus kepada penyata kewangan. Di antaranya adalah:

  • Kawalan Terma-Terma Dan Syarat Perjanjian

Sekiranya seseorang pelabur sudah menguasai terma dan syarat perjanjian, tidak mustahil mereka dapat mengelak daripada membayar cukai.  Seseorang pelabur sofistikated haruslah mengawal terma-terma dan syarat perjanjian dalam sesebuah pelaburan yang mereka sertai.

Sebagai contoh, Akta Section 103 (Undang-undang Amerika) digunakan dalam kes anda melakukan roll over atas jualan rumah kecil kepada sebuah bangunan pangsapuri kecil. Akta tersebut akan membenarkan anda menangguh atau roll over keuntungan daripada dikenakan cukai.

  • Kawalan Ke Atas Akses Maklumat

Tahukah anda, pelabur sofistikated yang juga berperanan sebagai pelabur dalaman dapat mengakses maklumat. Pelabur perlu memahami semua maklumat yang diperlukan seperti syarat perundangan yang dikenakan oleh SEC di Amerika (begitu juga dengan organisasi pemantau di negara lain).

  • Kawalan Ke Atas Pemberian, Filantropi

Selain urusan kewangan diri sendiri, pelabur sofistikated juga mementingkan tanggungjawab sosial dan sumbangan semula kepada masyarakat. Kerja filantropi dan sumbangan kebajikan adalah usaha dari pemberian ini. Namun, sistem kapitalisme seperti mencipta peluang pekerjaan dan perkembangan ekonomi juga diamalkan oleh masyarakat.

Akhir kata,

Dengan berfikir dan bertindak seperti pelabur sofistikated, sesebuah syarikat akan mudah memperoleh kejayaan dan keuntungan satu demi satu. Semua transaksi dilakukan dengan terperinci akan mengurangkan risiko dan memaksimumkan keuntungan.

Sumber Rujukan:  Rich Dad’s: Guide To Investment

Iklan

Keliru Antara SSPN dengan PTPTN? Jom Tengok 4 Manfaat SSPN-i Plus

Beza PTPTN SSPN

Bila sebut sahaja SSPN pastinya teringatkan PTPTN. Memang ada kaitannya, sebab produk terkini iaitu SSPN-i Plus merupakan produk PTPTN yang memberikan banyak manfaat kepada pendeposit.

Sebelum kita tengok manfaatnya, kita kena faham dulu apa itu SSPN-i Plus yang diambil daripada laman web PTPTN:

SSPN-i Plus merupakan satu skim atau pelan simpanan yang direka oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk penabungan bagi tujuan pendidikan tinggi. SSPN-i Plus ditambahbaik daripada SSPN-i sedia ada dengan perlindungan takaful yang murah dan komprehensif.

SSPN-i Plus menggunapakai konsep simpanan secara komitmen bulanan dan jumlah simpanan adalah bergantung kepada pakej yang dipilih.

Selain daripada ianya dijadikan sebagai tabung pendidikan anak, jom tengok 4 manfaat lain yang ditawarkan SSPN-i Plus kepada orang ramai.

1. Manfaat Kematian

Menyimpan dan dalam masa yang sama mendapat pampasan kematian yang sangat menguntungkan. Jika berlaku sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada anda dan menyebabkan kematian, anda tidak perlu bimbang dengan masa depan waris anda.

Dengan adanya simpanan SSPN-i Plus ini, waris anda akan mendapat pampasan kematian. Sekurang-kurangnya anak anda dapat juga menyambung pelajaran dengan adanya pampasan tersebut.

2. Elaun Masuk Hospital

Sekiranya anda jatuh sakit dan terpaksa dimasukkan ke dalam wad di hospital, anda layak mendapat duit elaun. Tak dapat banyak sekalipun, sekurang-kurangnya ada juga bantuan kewangan ketika anda terlantar sakit dan tidak berupaya untuk bekerja ketika itu.

3. Boleh Buat Potongan Gaji

Kemudahan membuat potongan gaji setiap bulan terus ke akaun SSPN-i Plus dapat mendisiplinkan diri dan menjamin masa depan anak anda.

Tidak dinafikan, kadang kala anda mungkin lupa dengan komitmen sedia ada anda untuk membuat simpanan. Dengan adanya skim potongan gaji ini, ia dapat memastikan pelan pendidikan anak anda terus berjalan lancar seperti biasa.

4.  Serendah RM30 Sebulan

Dengan berbekalkan duit RM30 sebulan, banyak betul manfaat lain yang boleh anda perolehi:

  • Manfaat kematian akibat kemalangan – RM40,000
  • Manfaat kematian selain kemalangan – RM20,000
  • Manfaat 36 penyakit kritikal – RM10,000
  • Elaun kemasukan ke hospital – RM20 sehari
  • Khairat kematian – RM2,500

Bersyukurlah kerana dengan adanya skim SSPN-i Plus ini, sesiapa sahaja pasti mampu untuk membuat simpanan serta mendapat bonus manfaatnya sekali.

Anda juga boleh muat turun brosur SSPN-i Plus untuk keterangan lanjut.

Iklan

Felda & FGV. Dua entiti yang berbeza

Posting ini telah dikongsikan oleh saudara Radzi Tajuddin yang lebih mesra dikenali sebagai Mat Rodi, CEO Hartabumi.my

FELDA DAN FGV

[Updated]

*Dividen khas FGV kepada Felda pada 2012 adalah RM 6 billion, bukannya RM 9 billion.

*FIC hanya menerima RM1.45 billion, bukannya RM 2 billion.

Apabila kita bercakap mengenai Felda, kita perlu jelas bahawa Felda dan FGV (Felda Global Venture) adalah dua entiti yang berbeza.

Perbezaan ini perlu diketahui kerana bukan sahaja orang kebanyakan, bahkan kapten korporat juga ada yang terkeliru di antara kedua-dua entiti ini.

Kemungkinan terdapat juga segelintir ahli politik mahupun wartawan yang sengaja mengelirukan orang ramai dengan mencampur-adukkan Felda dan FGV. (Walaupun mereka sebenarnya faham perbezaan dua entiti ini)

Seorang ahli politik yang ditugaskan partinya untuk menjadi ketua ‘task force’ Felda menyalahkan FGV walaupun isu salah laku yang ditimbulkan adalah kerja Felda.

Kegagalan memahami perkara ini dan kekeliruan yang ditimbulkan bukan sahaja memperlihatkan kecetekan pemahaman kita, tetapi lebih buruk, ia mengakibatkan keyakinan orang ramai kepada legasi Tun Razak ini lebih terhakis.

Jadi apakah perbezaannya?

Sedikit latar belakang;

Felda ataupun Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan merupakan sebuah badan kerajaan yang ditubuhkan di bawah Land Development Ordinance 1956.

FGV pula merupakan sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Felda merupakan pemegang saham terbesar FGV dengan pegangan (direct dan indirect) sebanyak 39.5%.

Disebabkan FGV merupakan syarikat korporat, maka tidak hairanlah Pengerusi FGV dibayar lebih RM1.8 juta setahun. Rujuk prospektus FGV di sini.

Pengerusi FELDA? Hanya sekitar 5% setahun dari jumlah tersebut.

Dari skala pembayaran ini sahaja dapat dirumuskan betapa berbezanya FGV dan FELDA.

Baiklah, jadi apa isunya FELDA dan FGV ini?

Felda di era sebelum penyenaraian FGV pada 2012 adalah badan kerajaan yang ‘self-sustainable’ di mana mereka mempunya ‘cash-cow’ yang dipanggil Felda Global Venture Holding (FGVH).

Bahagian perladangan ini menyumbang lebih kurang RM 1.1 billion keuntungan setahun kepada Felda.

Dari keuntungan inilah Felda mampu menjalankan kerja-kerja sosio-ekonomi dan kebajikan kepada lebih 100,000 peneroka. Bina rumah, bina jalan, beri biasiswa, beri pinjaman, beri bantuan, bayar bonus, dan sebagainya tanpa memerlukan dana kerajaan.

Power.

Oleh itu, apabila ‘cash-cow’ ini disenaraikan di Bursa Malaysia, ia bermaksud Felda telah ‘kehilangan’ keuntungan RM 1.1 billion setahun. Banyak bukan?

Untuk mengurangkan impak kehilangan pendapatan, Felda menandatangani Land-lease Agreement (LLA) dengan FGV di mana ladang-ladang kelapa sawit seluas 270,000 hektar milik Felda ‘dipajakkan’ kepada FGV.

Melalui LLA, FGV akan membayar ‘fixed’ RM 250 juta setahun + 15% keuntungan perladangan kepada Felda.

Pada masa yang sama, FGV juga telah memberikan ‘dividen khas’ sebanyak RM 6 billion kepada Felda ekoran kejayaan IPO mereka. Maklumlah, nilai pasaran FGV ketika itu (2012) adalah sekitar RM19-20 billion.

Wang RM6 billion tersebut, selain untuk kegunaan operasi, diharapkan dapat digunakan Felda bagi menjana pendapatan lain supaya menampung kehilangan ‘cash-cow’ tadi.

Ini kerana, aktiviti-aktiviti berkaitan peneroka masih kekal di bawah tanggungjawab Felda.

Pendek kata, FGV melakukan kerja bisnes, Felda pula menjalankan kerja amal.

FGV menjalankan bisnes perladangan menggunakan tanah Felda manakala Felda menguruskan kerja-kerja berkaitan peneroka dan perniagaan ‘non-plantation’.

Kiranya, RM6 billion yang diberi FGV tersebut bolehlah dianggap sebagai ‘seed capital’ + ‘ganti rugi’.

Ganti rugi kerana Felda melepaskan aset berharga.

Seed capital pula kerana akan digunakan untuk mencari aset berharga baru.

Daripada RM9 billion itu, RM1.7 billion merupakan durian runtuh peneroka.

RM1.45 billion pula diperuntukkan kepada Felda Investment Corporation (FIC) yang ditubuhkan untuk menjadi agensi pelaburan Felda.

Selebihnya digunakan untuk tujuan operasi dan pengurusan.

Menguruskan hal-hal berkaitan peneroka dan perniagaan non-palm oil yang lain adalah amat mahal.

Sejak 2011 sehingga 2015, perbelanjaan yang diperlukan Felda adalah sekitar RM2.2 billion setahun.

Pendapatan Felda pula adalah sekitar RM900 juta ke RM1 billion setahun. Ini adalah pendapatan selepas ‘kehilangan’ RM1.1 billion ke FGV tadi seperti yang diterangkan tadi.

Oleh itu selepas ditambah tolak, Felda mengalami defisit lebih kurang RM1.2 billion setahun. (Rujuk [a])

Malangnya, FGV pula tidak dapat menampung sepenuhnya kekurangan defisit tersebut.

Purata pembayaran FGV kepada Felda sejak 2012 adalah sekitar RM 300 juta setahun sahaja.

Ini bermaksud, Felda kekurangan hampir RM 900 juta setahun. (Rujuk [b])

[a] RM2.2 billion (perbelanjaan) – RM1 billion (pendapatan)
= – RM1.2 billion (defisit)

[b] RM 1.2 billion (defisit) – RM 300 juta (FGV bayar ke Felda) = – RM900 juta (Kekurangan)

Jika FGV ingin membayar RM1.2 billion setahun kepada Felda, mereka perlu membuat untung sebanyak RM6.3 billion setahun. (Rujuk [c])

[c] LLA= RM250 juta (fixed) + RM950 juta (15% X RM6.3 billion).

Malangnya, perkara tersebut adalah mustahil. Ia memerlukan hasil sebanyak 90 tan setiap hektar. Walhal, hasil semasa adalah sekitar 20-25 tan setiap hektar.

Jadi, ada logik untuk FGV atau Felda menambahkan ‘bank tanah’ mereka dengan pembelian 37% ekuiti PT Eagle High. Tapi soal itu kita bincang di hari lain.

Hari ini kita kupas permasalahan dan model bisnes Felda.

Sekarang kita sudah jelas mengenai perbezaan Felda dan FGV serta model bisnes Felda.

Sebarang kritikan atau cadangan perlulah dilakukan mengikut pemahaman ini.

Bahkan, dengan cara ini kita boleh menilai apa sahaja hentaman kepada Felda. Adakah ia Felda? Atau FGV?

*
Pasti ada yang tertanya-tanya, bagaimana pula dengan RM1.45 billion yang diberikan kepada FIC untuk mencari ‘cash-cow’ baru?

Kes salah guna kuasa pegawai atasan Felda dalam projek-projek pelaburan bagaimana?

Itu kita akan kupas di tulisan seterusnya.

Sumber asal : Radzi Tajuddin

Iklan

Sebelum Gatal Melabur Emas, Dapatkan Jawapan Kepada 8 Soalan Ini

Biasa kan dengar pelaburan emas ni? Katanya ia adalah pelaburan untuk long-term, betul ke? Adakah pelaburan emas ini memerlukan modal yang besar?

Perlu diingat, kita perlu mempunyai maklumat yang lengkap sebelum membuat sesuatu pelaburan. Jangan dengar cakap ejen saja, sebaliknya buat penyelidikan sendiri. Apa susah, semuanya di hujung jari. Untuk itu, jom kita tengok 8 soalan lazim berkenaan pelaburan emas.

1. Perlu Modal Yang Besar Untuk Melabur Emas?

Jawapan ringkasnya, tidak. Ini kerana anda boleh mula melabur ikut kemampuan sendiri. Tengok kepada penjual emas tersebut berapa minima yang diperlukan.

Untuk kiraan mudah, kita ambil harga semasa emas iaitu RM180.

Kalau 10 gram emas = RM180 * 10 gram = RM1,800

Kalau 5 gram emas = RM180 * 5 gram = RM900

Ada juga tempat kita boleh beli 1 gram emas = RM180

Lagi best, ada tempat kita boleh beli emas serendah RM1!

2. Apa Pula Beza Emas 999, 995 & 916?

Kalau tanya dekat orang lelaki mungkin ramai tak tahu.

Nombor tersebut sebenarnya mewakili ketulenan emas tersebut. Kalau emas 999, bermakna ketulenan emas tersebut adalah 99.9%. Maka emas 995 bermaksud ianya mempunyai ketulenan 99.5%. Dan emas 916 sudah semestinya mempunyai ketulenan 91.6%.

Sudah pasti, emas berketulenan tinggi berharga lebih tinggi. Emas 999 lebih mahal daripada emas 995, dan emas 995 pula lebih mahal daripada emas 916.

Habis tu yang isteri selalu beli emas dekat kedai emas tu berapa ketulenannya? Kebiasaannya emas 916 yang selalu dilebur untuk menjadikannya barang perhiasan seperti rantai, gelang, cincin dan sebagainya.

3. Selamat Tak Beli Emas?

Ya memang selamat, kalau beli daripada bank dan ejen-ejen mereka. Yang tak selamat tu, kalau anda masuk skim-skim yang melibatkan emas seperti skim Tok Belagak dan sebagainya.

Boleh juga baca Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah. Pelaburan saham, emas dan bitcoin paling banyak scam tau.

4. Pelaburan Emas Ini Patuh Syariah?

Emas adalah komoditi dan ada juga yang menggunakan emas sebagai mata wang. Sifat semulajadi emas tersebut, sangatlah senang untuk ia jatuh riba.

Sebagai contoh, beli emas kena dapat on-the-spot, time itu juga. Haram beli emas bertangguh (delay), beli hari ini, bulan depan baru dapat. Banyak lagi kriteria yang mesti dipenuhi, baru layak dikatakan pelaburan emas tersebut sebagai patuh Syariah.

Di antara badan berautoriti adalah Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) dan World Gold Council. Mereka ini yang boleh memutuskan sama ada sesuatu pelaburan emas itu patuh Syariah atau pun tidak.

5. Siapa Yang Memantau Pelaburan Emas Di Malaysia?

Mesti ramai akan kata Bank Negara Malaysia (BNM) kan? Jawapannya tidak, kerana sebarang jual beli emas dan perak tidak dipantau oleh BNM. Malah tidak perlu sebarang permit atau lesen khusus untuk jual beli emas.

Jadi sebelum membuat sebarang pelaburan emas, perlu berhati-hati dan buat due diligence yang secukupnya.

6. Berapa Peratusan Pelaburan Emas Yang Saya Perlu Peruntukkan?

Semuanya bergantung kepada tahap toleransi anda terhadap risiko. Pelaburan emas boleh disifatkan sebagai pelaburan jangka masa panjang yang berisiko rendah. Ini kerana emas seringkali dilihat sebagai alat untuk melawan inflasi.

Lagi penting anda mempelbagaikan portfolio pelaburan anda untuk memasukkan sekali emas, di samping pelaburan unit trust, hartanah, saham dan sebagainya.

7. Dekat Mana Nak Tengok Harga Terkini Emas?

Boleh rujuk goldprice.org dan Bullion Vault untuk mengetahui harga terkini emas. Lembaga Zakat Selangor pun ada harga emas untuk 999 dan 916 yang dikemaskini setiap hari.

8. Bila Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Soalan ini agak subjektif, kerana harga emas sedang dalam fasa uptrend sejak tahun 1998 lagi. Harga emas jatuh sedikit pada tahun 2013 dan mula naik semula pada tahun 2015 sampailah sekarang.

Sumber: Trading View

Kalau ianya bersifat pelaburan jangka masa panjang, bila-bila masa pun merupakan masa yang terbaik untuk membeli emas.

Sekarang Boleh Beli Emas Patuh Syariah Secara Online Serendah RM1

Dulu orang kata nak melabur emas perlu modal besar.

Dulu orang kata susah nak cari pelaburan emas yang patuh Syariah.

Dulu orang kata nak jual beli emas tak boleh buat online.

Tetapi sekarang dah boleh membeli emas dengan guna aplikasi HelloGold, minimum RM1 je!

Bukan itu saja, antara manfaat membeli dengan HelloGold adalah:

• Jual beli emas online patuh Syariah
• Emas tersebut milik anda
• Emas selamat disimpan di dalam bilik kebal yang mematuhi piawaian keselamatan antarabangsa

Paling penting sekali, ini bukanlah SCAM.

Amanie Advisors telah pun mengeluarkan fatwa (http://shariahgold.com/products) dan Kementerian Kewangan juga mengiktiraf HelloGold sebagai start-up yang paling berpotensi di Malaysia (http://dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=122086).

Eksklusif untuk pembaca MajalahLabur, dapatkan RM5 emas percuma apabila anda mendaftar akaun di HelloGold dengan menggunakan kod MLJAN18.

Tak perlu like page kami dan tak perlu share artikel ini untuk dapatkan emas percuma tersebut.

1. Layari laman web www.hellogold.com
2. Muat turun aplikasi dan selesaikan proses pendaftaran
3. Masukkan kod MLJAN18.

Semudah 1-2-3.

Masa terbaik untuk membeli emas adalah sekarang.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!