Cabaran Tan Sri Dr. Anthony Francis Fernandes Sebelum AirAsia ‘Berjaya Terbang’

Kemana sahaja kita mahu ke luar negara, apstinya kita akan memilih penerbangan yang murah dan kos rendah. Semestinya, AirAsia akan menjadi pilihan kita sekiranya mahu kemana sahaja, benar?

Inilah kisah yang kita patut tahu mengenai AirAsia. 

Beli Murah Tapi Tanggung Hutang Yang Besar

Pada September 2001, Tony Fernandes membeli AirAsia daripada sebuah syarikat milik kerajaan. Beliau telah meninggalkan industri muzik untuk menjadikan impian zaman kanak-kanak nya menjadi kenyataan. Walau bagaimanapun, untuk memiliki syarikat penerbangan Tony Fernandes telah membuat banyak pengorbanan.

Beliau menjual rumahnya dan menggunakan simpanan peribadinya dan memperoleh dua pesawat Boeing yang pertama. Tidak hanya itu, apabila beliau membeli syarikat itu hanya 26 sen AS (RM1), beliau juga memperolehi hutang syarikat dengan sejumlah $ 11 juta (RM40 juta).

Selepas dua tahun melancarkan AirAsia, Tony Fernandes berjaya menjadikannya syarikat penerbangan yang menguntungkan dan terus menjadi syarikat penerbangan tambang rendah terbesar di rantau ini. Ia bermula dengan hanya dua pesawat untuk menjadi satu laluan penerbangan dan kemudian berkembang menjadi 86 pesawat yang menerbangkan 30 juta orang di seluruh dunia.

Tony Fernandes tidak mempunyai pengalaman dalam syarikat penerbangan operasi, tetapi beliau bergantung kepada pengalaman pemasarannya untuk menjadikan AirAsia sebuah syarikat yang berjaya. Walaupun mempunyai pengorbanan, Tony Fernandes juga mempunyai keberuntungan di sisinya.

Tragedi Bertukar Menjadi Peluang

Semua orang masih ingat tragedi 11 September 2011 yang berlaku, dan ianya telah menyebabkan masalah kepada banyak syarikat penerbangan kerana orang ramai takut untuk menaiki kapal terbang. Di sinilah kita dapat lihat bagaimana beliau melakukan sesuatu yang benar-benar tidak disangka.

Apabila banyak syarikat penerbangan bertindak untuk memberhentikan pekerja mereka kerana dihimpit masalah ini, Tony pula menyediakan peluang pekerjaan kepada mereka. Di samping itu, pajakan pesawat menurun hingga 40% selama satu tahun membantu AirAsia untuk bebas hutang. 

Rahsia kejayaannya adalah beliau memberi tumpuan kepada satu perkara pada satu masa dan mengekalkan perkara yang mudah. Hanya selepas kejayaan AirAsia dalam penerbangan jarak pendek, beliau telah mengembangkan penerbangan tersebut menjadi perjalanan jarak jauh.

Mula Dengan Masalah, Dan Cari Jalan Penyelesaiannya

Tony Fernandes muncul dengan idea memiliki penerbangan murah apabila beliau merupakan seorang anak muda yang belajar di London dan tidak dapat kembali ke Malaysia selama setengah tahun. Beliau juga percaya bahawa tidak ramai rakyat Malaysia pernah berada di dalam pesawat kerana kos yang tinggi.

Dengan adanya masalah, beliau berazam untuk membolehkan ramai rakyat Malaysia untuk berjalan ke seluruh pelusuk dunia dengan kos yang rendah. Sesuai sangat dengan tagline ‘Now Everyone Can Fly‘.

Selain daripada itu, Tony menerapkan gaya pengurusan ‘berjalan’ di mana beliau bekerja sambil berjalan-jalan turun kawasan; berbanding kebanyakan bos lain yang hanya duduk di pejabat setiap hari melihat laporan kewangan.

Sebagai seorang yang sangat rendah diri, dari semasa ke semasa Tony akan pergi dan membantu kawan-kawannya kerana beliau percaya bahawa tanpa pengalaman hidup yang sebenar; beliau tidak akan dapat membuat keputusan yang akan membantu meningkatkan urusan syarikat penerbangan. 

Walaupun dunia telah melihat Tony Fernandes sebagai usahawan yang berjaya, beliau percaya bahawa beliau belum mencapai tahap itu lagi. Apabila AirAsia mencapai usia 20 tahun dalam masa 2 tahun lagi, kita boleh menjangkakan bahawa Tony sedang merancang banyak perkara baru untuk AirAsia supaya syarikat itu akan terus berkembang pada masa akan datang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.