Cabaran Tan Sri Dr. Anthony Francis Fernandes Sebelum AirAsia ‘Berjaya Terbang’

Kemana sahaja kita mahu ke luar negara, apstinya kita akan memilih penerbangan yang murah dan kos rendah. Semestinya, AirAsia akan menjadi pilihan kita sekiranya mahu kemana sahaja, benar?

Inilah kisah yang kita patut tahu mengenai AirAsia. 

Beli Murah Tapi Tanggung Hutang Yang Besar

Pada September 2001, Tony Fernandes membeli AirAsia daripada sebuah syarikat milik kerajaan. Beliau telah meninggalkan industri muzik untuk menjadikan impian zaman kanak-kanak nya menjadi kenyataan. Walau bagaimanapun, untuk memiliki syarikat penerbangan Tony Fernandes telah membuat banyak pengorbanan.

Beliau menjual rumahnya dan menggunakan simpanan peribadinya dan memperoleh dua pesawat Boeing yang pertama. Tidak hanya itu, apabila beliau membeli syarikat itu hanya 26 sen AS (RM1), beliau juga memperolehi hutang syarikat dengan sejumlah $ 11 juta (RM40 juta).

Selepas dua tahun melancarkan AirAsia, Tony Fernandes berjaya menjadikannya syarikat penerbangan yang menguntungkan dan terus menjadi syarikat penerbangan tambang rendah terbesar di rantau ini. Ia bermula dengan hanya dua pesawat untuk menjadi satu laluan penerbangan dan kemudian berkembang menjadi 86 pesawat yang menerbangkan 30 juta orang di seluruh dunia.

Tony Fernandes tidak mempunyai pengalaman dalam syarikat penerbangan operasi, tetapi beliau bergantung kepada pengalaman pemasarannya untuk menjadikan AirAsia sebuah syarikat yang berjaya. Walaupun mempunyai pengorbanan, Tony Fernandes juga mempunyai keberuntungan di sisinya.

Tragedi Bertukar Menjadi Peluang

Semua orang masih ingat tragedi 11 September 2011 yang berlaku, dan ianya telah menyebabkan masalah kepada banyak syarikat penerbangan kerana orang ramai takut untuk menaiki kapal terbang. Di sinilah kita dapat lihat bagaimana beliau melakukan sesuatu yang benar-benar tidak disangka.

Apabila banyak syarikat penerbangan bertindak untuk memberhentikan pekerja mereka kerana dihimpit masalah ini, Tony pula menyediakan peluang pekerjaan kepada mereka. Di samping itu, pajakan pesawat menurun hingga 40% selama satu tahun membantu AirAsia untuk bebas hutang. 

Rahsia kejayaannya adalah beliau memberi tumpuan kepada satu perkara pada satu masa dan mengekalkan perkara yang mudah. Hanya selepas kejayaan AirAsia dalam penerbangan jarak pendek, beliau telah mengembangkan penerbangan tersebut menjadi perjalanan jarak jauh.

Mula Dengan Masalah, Dan Cari Jalan Penyelesaiannya

Tony Fernandes muncul dengan idea memiliki penerbangan murah apabila beliau merupakan seorang anak muda yang belajar di London dan tidak dapat kembali ke Malaysia selama setengah tahun. Beliau juga percaya bahawa tidak ramai rakyat Malaysia pernah berada di dalam pesawat kerana kos yang tinggi.

Dengan adanya masalah, beliau berazam untuk membolehkan ramai rakyat Malaysia untuk berjalan ke seluruh pelusuk dunia dengan kos yang rendah. Sesuai sangat dengan tagline ‘Now Everyone Can Fly‘.

Selain daripada itu, Tony menerapkan gaya pengurusan ‘berjalan’ di mana beliau bekerja sambil berjalan-jalan turun kawasan; berbanding kebanyakan bos lain yang hanya duduk di pejabat setiap hari melihat laporan kewangan.

Sebagai seorang yang sangat rendah diri, dari semasa ke semasa Tony akan pergi dan membantu kawan-kawannya kerana beliau percaya bahawa tanpa pengalaman hidup yang sebenar; beliau tidak akan dapat membuat keputusan yang akan membantu meningkatkan urusan syarikat penerbangan. 

Walaupun dunia telah melihat Tony Fernandes sebagai usahawan yang berjaya, beliau percaya bahawa beliau belum mencapai tahap itu lagi. Apabila AirAsia mencapai usia 20 tahun dalam masa 2 tahun lagi, kita boleh menjangkakan bahawa Tony sedang merancang banyak perkara baru untuk AirAsia supaya syarikat itu akan terus berkembang pada masa akan datang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee