HelloGold – Platform Pembelian Emas Atas Talian Yang Patuh Shariah

Urusniaga emas mempunyai hukum-hukum tertentu dalam Shariah. Antara isu utama dalam urusniaga emas berdasarkan Shariah adalah perlu Taqabud atau serahan segera apabila ditukar dengan emas atau matawang.

Apa maksudnya? Maksudnya hak milik telah bertukar tangan sebaik sahaja akad atau transaksi dibuat dan bayaran diserahkan.

Maka di sini timbul persoalan, bolehkah membeli emas secara atas talian seperti menggunakan aplikasi HelloGold?

Apa Itu HelloGold?

HelloGold muncul pada tahun 2015 sebagai satu aplikasi urusniaga pembelian dan penjualan emas patuh Shariah yang pertama di dunia. Menerusi aplikasi ini, kita boleh membeli dan menjual emas serendah RM1 dengan ketulenan 99.99%.

Berdasarkan laman web HelloGold, jongkong emas mereka disimpan di dalam bilik kebal oleh BullionStar International, di Singapura. BullionStar pula dijamin oleh Chubb Internationa dimana mereka memberi jaminan pada nilai gantian penuh.

Emas mereka juga diaudit setiap enam bulan dan dipastikan:

1) Bahawa kesemua emas fizikal milik pelanggan yang disimpan memang mewakili pelanggan yang membelinya;

2) Bahawa semua emas fizikal mempunyai nombor bersiri mewakili pemilikan pemiliknya;

3) Dan ciri-ciri serta berat emas fizikal  sama berdasarkan huraian emas fizikal yang disimpan.

Penasihat Shariah mereka pula adalah Amanie Advisors, pihak yang bekerjasama dengan World Gold Council dalam mendraf dan mendapatkan kelulusan Piawaian Shariah bagi Emas pertama dunia atau dikenali sebagai Shariah Standard on Gold oleh Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) yang berpangkalan di Bahrain.

Disebabkan itu, HelloGold boleh berbangga menjadi pihak pertama yang menggunapakai Shariah Standard on Gold oleh AAOIFI dalam urusniaga emas mereka.

Ada dua isu besar yang diputuskan oleh AAOIFI dan memudahkan urusan HelloGold.

Pertamanya isu penyerahan segera atau Taqabud. Piawaian itu menetapkan bahawa bentuk serahan emas boleh dipelbagaikan. Sama ada ia dilakukan secara penyerahan fizikal atau cukup dibuktikan secara dokumentasi yang menunjukkan adanya pemilikan dan perubahan hak milik. Dalam Shariah, penyerahan fizikal disebut sebagai Qabd Haqiqi dan penyerahan secara dokumentasi disebut sebagai Qabd Hukmi.

Isu kedua pula adalah isu pemilikan pro-rata atau pemilikan bersama terhadap satu emas fizikal. Di dalam Shariah ia disebut sebagai Milkiyyah al-Musya’. Shariah Standard on Gold oleh AAOIFI telah mengiktiraf kaedah pemilikan bersama ini dengan syarat-syarat tertentu.

Maka dengan pengesahan itulah, HelloGold dapat menawarkan pemilikan emas serendah RM1 yang melambangkan pemilikan tidak sampai 0.001g. Adapun begitu penghantaran emas fizikal hanya boleh dilakukan bagi mereka yang mempunyai emas minima 1g.

Apa pun model HelloGold ini sangat sesuai digunakan bagi mereka yang berhasrat menjadi pelabur emas kerana sebagai pelabur, emas dibeli pada harga rendah dan dijual apabila harganya naik, isu pemilikan fizikal tidaklah penting. Tambahan pula penyimpanan fizikal mendedahkan pelabur kepada risiko kehilangan emas dan juga caj penyimpanan sekiranya emas disimpan oleh pihak ketiga.

Di HelloGold, mereka membuat untung melalui ‘spread’ atau beza harga jualan dan belian emas, serta caj pengurusan serendah 2% setahun. Caj tambahan hanya dikenakan bagi pembeli yang meminta emas fizikal dihantar kepada mereka.

Secara rumusan, ini bukanlah tulisan yang ditaja oleh HelloGold tetapi ia sekadar perkongsian hukum emas dalam Shariah yang terlibat dalam urusniaga emas di HelloGold. Ingatlah dua hukum utama bagi mereka yang ingin melabur dalam emas, pertamanya emas itu wujud dalam bentuk fizikal, dan kedua pemilikan itu berlaku secara segera dengan disahkan pemilikan dan pemilik emas ada hak ke atas emas tersebut.

Sekian. Pesan saya jangan terpedaya dengan agen emas yang suka mempromosi emas di waktu harga emas berada di puncak.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Selain daripada HelloGold, kita juga ada simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Buat Duit Dengan Pelaburan Emas

Ramai yang masih keliru bagaimanakah cara buat duit dengan pelaburan emas, apakah pelaburan emas dan bolehkah kita dapat duit jika melabur emas?

Pertama sekali, konsep pelaburan emas haruslah kita fahamkan terlebih dahulu. Kemudian, barulah mudah untuk kita mengikuti langkah satu demi satu untuk buat duit dengan pelaburan emas.

Apakah Maksud Pelaburan Emas?

Pelaburan emas bermaksud kita menggunakan emas untuk mendapatkan nilai yang lebih besar daripada sebelumnya. Ia bermaksud, kita boleh menghasilkan wang daripada pelaburan emas yang dilakukan, ia mempunyai prosedur dan kaedah yang betul perlu kita ketahui.

Konsep Pelaburan Emas

Pelaburan emas mempunyai 3 konsep dan kaedah utama yang harus kita ketahui. Dengan konsep ini, kita dapat bertindak mengikut cara yang betul dan tidak rugi di kemudian hari. Jom lihat 3 konsep pelaburan emas sebenar.

1. Konsep Pembelian Emas

Buat duit dengan pelaburan emas memerlukan anda membeli emas untuk pertama kalinya sebelum mula melabur. Belilah emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah. 

Tahukah anda, selain emas fizikal, anda juga boleh mendapatkan emas certificate? Ia umpama sejenis kad yang bernilai emas boleh anda simpan dan jual semula apabila harga emas melonjak naik nanti.

2. Konsep Simpanan Emas

Emas fizikal yang anda beli boleh disimpan dengan cara terbaik pada masa ini. Kemudian, anda boleh membuat pengeluaran emas pada bila-bila masa yang anda inginkan. 

Ada yang membeli emas secara konsisten setiap bulan, sebagai salah satu cara untuk pelbagaikan simpanan berbanding hanya simpan duit dalam bank semata-mata.

3. Konsep Penjualan Semula Emas

Apabila harga emas sudah naik, ia adalah masa yang tepat untuk anda menjual semula emas fizikal yang telah anda beli. Inilah yang dikatakan dengan pelaburan emas.

Ia akan memberikan anda keuntungan berbanding harga anda membelinya suatu ketika dahulu. 

Itulah dia 3 konsep pelaburan emas wajib anda tahu sebelum mula melabur. Namun begitu, hati-hatilah dengan syarikat yang menawarkan khidmat pelaburan emas dengan cara mengambil pembayaran bulanan dari anda, ia amat bahaya dan tidak boleh dipercayai.

Cara buat duit dengan pelaburan emas yang betul adalah anda tentukan pembelian, penjualan dan penyimpanan emas anda dengan cara yang selamat dan dipercayai. Pelabur tidak semestinya menyimpan emas, tetapi perlu menggunakan medium yang betul dalam pelaburan emas-

Sumber Rujukan: Pelaburan Emas