Cara Untuk Buat Draf Bank (Bank Draft) Dan Kegunaannya

Kita mungkin pernah dengar tentang draf bank atau yang dikenali juga sebagai bank draft. Draf bank merupakan alat yang mudah dan selamat digunakan untuk membuat pembayaran besar tanpa perlu mengeluarkan wang tunai yang banyak.

Ya, kegunaannya adalah untuk membuat pembayaran besar dengan lebih lancar. Seperti membayar downpayment untuk rumah lelong, kereta lelong, mahupun untuk permohonan IPO dalam pelaburan saham. Hantaran kahwin dalam bank draf pun lebih selamat daripada guna duit cash. Framekan dan letak atas dulang hantaran.

Untuk pengetahuan anda, draf bank dijamin oleh institusi kewangan. Ia boleh digunakan oleh pelbagai pihak untuk membuat pembayaran kepada pihak ketiga. 

Ianya seolah-olah bank menulis cek bagi pihak kita. Maka tiada isu cek tersebut akan kena tendang atau ‘bounce’, kerana memang wujud duit seperti yang dinyatakan di dalam draf bank tersebut.

Mari kami kongsikan cara buat draf bank dan kegunaannya yang ramai tak tahu.

1. Pergi Ke Kaunter Bank

Perkara pertama yang diperlukan untuk buat draf bank adalah pergi ke cawangan dan kaunter bank mana-mana berdekatan mengikut jenis bank yang anda mahukan. Sekiranya anda pemilik Maybank, maka anda harus ke kaunter Maybank tersebut.

Setibanya di sana, anda perlu memaklumkan kepada penjaga kaunter untuk membuat draf bank. Selepas itu, anda akan diberi borang draf bank.

2. Isi Borang Permohonan Draf Bank

Setelah menerima borang draf bank tersebut, maka teruskan untuk mengisinya. Jadi masukkan maklumat penerima seperti yang diperlukan oleh borang tersebut.

Biasanya, anda dikehendaki mengisi nama penuh penerima, nombor kad pengenalan penerima, alamat rumah penerima, nombor telefon penerima dan pekerjaan penerima.

3. Ambil Nombor Giliran

Selepas selesai mengisi borang permohonan draf bank, maka anda perlu mengambil nombor angka giliran dan menunggu giliran anda sehingga dipanggil.

Mudah sahaja, ia sama seperti urusan bank yang lain.

4. Isi Borang Pengeluaran

Kemudian, apabila tiba giliran anda, anda dikehendaki mengisi borang pengeluaran. Pastikan anda nyatakan jumlah sebenar pengeluaran yang ingin dilakukan.

Selepas semuanya selesai, maka draf bank anda pun telah dibuat.

Kegunaan Draf Bank

Kredit Gambar: Twitter Twthartanah

Dalam kebanyakan kes, draf bank boleh digunakan untuk membuat pembayaran dalam pelbagai jenis mata wang. Fungsinya sama seperti wang tunai dan tidak mempunyai tarikh luput bagi kebanyakan institusi kewangan.

Namun ada juga institusi kewangan yang tidak menerima draf bank yang berusia lebih daripada beberapa bulan. Oleh itu, sila pastikan perkara ini terlebih dahulu.

Kalau nak tahu, draf bank juga dikenali sebagai cek bank atau bankers cheque.

Kesimpulannya, draf bank amat berguna untuk sebarang transaksi dan tidak mempunyai had pengeluaran. Walaupun draf bank sukar untuk dibatalkan tetapi sekiranya penerima draf bank belum tunaikan pembayaran draf bank terbabit, ianya boleh dibatalkan oleh pihak bank.

Sekiranya draf bank musnah atau berlaku sesuatu terhadap draf bank tersebut sebelum dihantar kepada pihak penerima, ia juga boleh dibatalkan.

Sumber Rujukan: Living Economy Advisors

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/