Cara Untuk Buat Draf Bank (Bank Draft) Dan Kegunaannya

Kita mungkin pernah dengar tentang draf bank atau yang dikenali juga sebagai bank draft. Draf bank merupakan alat yang mudah dan selamat digunakan untuk membuat pembayaran besar tanpa perlu mengeluarkan wang tunai yang banyak.

Ya, kegunaannya adalah untuk membuat pembayaran besar dengan lebih lancar. Seperti membayar downpayment untuk rumah lelong, kereta lelong, mahupun untuk permohonan IPO dalam pelaburan saham.

Untuk pengetahuan anda, draf bank dijamin oleh institusi kewangan. Ia boleh digunakan oleh pelbagai pihak untuk membuat pembayaran kepada pihak ketiga. 

Ianya seolah-olah bank menulis cek bagi pihak kita. Maka tiada isu cek tersebut akan kena tendang atau ‘bounce’, kerana memang wujud duit seperti yang dinyatakan di dalam draf bank tersebut.

Mari kami kongsikan cara buat draf bank dan kegunaannya yang ramai tak tahu.

1. Pergi Ke Kaunter Bank

Perkara pertama yang diperlukan untuk buat draf bank adalah pergi ke cawangan dan kaunter bank mana-mana berdekatan mengikut jenis bank yang anda mahukan. Sekiranya anda pemilik Maybank, maka anda harus ke kaunter Maybank tersebut.

Setibanya di sana, anda perlu memaklumkan kepada penjaga kaunter untuk membuat draf bank. Selepas itu, anda akan diberi borang draf bank.

2. Isi Borang Permohonan Draf Bank

Setelah menerima borang draf bank tersebut, maka teruskan untuk mengisinya. Jadi masukkan maklumat penerima seperti yang diperlukan oleh borang tersebut.

Biasanya, anda dikehendaki mengisi nama penuh penerima, nombor kad pengenalan penerima, alamat rumah penerima, nombor telefon penerima dan pekerjaan penerima.

3. Ambil Nombor Giliran

Selepas selesai mengisi borang permohonan draf bank, maka anda perlu mengambil nombor angka giliran dan menunggu giliran anda sehingga dipanggil.

Mudah sahaja, ia sama seperti urusan bank yang lain.

4. Isi Borang Pengeluaran

Kemudian, apabila tiba giliran anda, anda dikehendaki mengisi borang pengeluaran. Pastikan anda nyatakan jumlah sebenar pengeluaran yang ingin dilakukan.

Selepas semuanya selesai, maka draf bank anda pun telah dibuat.

Kegunaan Draf Bank

Kredit Gambar: Twitter Twthartanah

Dalam kebanyakan kes, draf bank boleh digunakan untuk membuat pembayaran dalam pelbagai jenis mata wang. Fungsinya sama seperti wang tunai dan tidak mempunyai tarikh luput bagi kebanyakan institusi kewangan.

Namun ada juga institusi kewangan yang tidak menerima draf bank yang berusia lebih daripada beberapa bulan. Oleh itu, sila pastikan perkara ini terlebih dahulu.

Kalau nak tahu, draf bank juga dikenali sebagai cek bank atau bankers cheque.

Kesimpulannya, draf bank amat berguna untuk sebarang transaksi dan tidak mempunyai had pengeluaran. Walaupun draf bank sukar untuk dibatalkan tetapi sekiranya penerima draf bank belum tunaikan pembayaran draf bank terbabit, ianya boleh dibatalkan oleh pihak bank.

Sekiranya draf bank musnah atau berlaku sesuatu terhadap draf bank tersebut sebelum dihantar kepada pihak penerima, ia juga boleh dibatalkan.

Sumber Rujukan: Living Economy Advisors

Previous ArticleNext Article

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.