Cara Untuk Buat Draf Bank (Bank Draft) Dan Kegunaannya

Kita mungkin pernah dengar tentang draf bank atau yang dikenali juga sebagai bank draft. Draf bank merupakan alat yang mudah dan selamat digunakan untuk membuat pembayaran besar tanpa perlu mengeluarkan wang tunai yang banyak.

Ya, kegunaannya adalah untuk membuat pembayaran besar dengan lebih lancar. Seperti membayar downpayment untuk rumah lelong, kereta lelong, mahupun untuk permohonan IPO dalam pelaburan saham. Hantaran kahwin dalam bank draf pun lebih selamat daripada guna duit cash. Framekan dan letak atas dulang hantaran.

Untuk pengetahuan anda, draf bank dijamin oleh institusi kewangan. Ia boleh digunakan oleh pelbagai pihak untuk membuat pembayaran kepada pihak ketiga. 

Ianya seolah-olah bank menulis cek bagi pihak kita. Maka tiada isu cek tersebut akan kena tendang atau ‘bounce’, kerana memang wujud duit seperti yang dinyatakan di dalam draf bank tersebut.

Mari kami kongsikan cara buat draf bank dan kegunaannya yang ramai tak tahu.

1. Pergi Ke Kaunter Bank

Perkara pertama yang diperlukan untuk buat draf bank adalah pergi ke cawangan dan kaunter bank mana-mana berdekatan mengikut jenis bank yang anda mahukan. Sekiranya anda pemilik Maybank, maka anda harus ke kaunter Maybank tersebut.

Setibanya di sana, anda perlu memaklumkan kepada penjaga kaunter untuk membuat draf bank. Selepas itu, anda akan diberi borang draf bank.

2. Isi Borang Permohonan Draf Bank

Setelah menerima borang draf bank tersebut, maka teruskan untuk mengisinya. Jadi masukkan maklumat penerima seperti yang diperlukan oleh borang tersebut.

Biasanya, anda dikehendaki mengisi nama penuh penerima, nombor kad pengenalan penerima, alamat rumah penerima, nombor telefon penerima dan pekerjaan penerima.

3. Ambil Nombor Giliran

Selepas selesai mengisi borang permohonan draf bank, maka anda perlu mengambil nombor angka giliran dan menunggu giliran anda sehingga dipanggil.

Mudah sahaja, ia sama seperti urusan bank yang lain.

4. Isi Borang Pengeluaran

Kemudian, apabila tiba giliran anda, anda dikehendaki mengisi borang pengeluaran. Pastikan anda nyatakan jumlah sebenar pengeluaran yang ingin dilakukan.

Selepas semuanya selesai, maka draf bank anda pun telah dibuat.

Kegunaan Draf Bank

Kredit Gambar: Twitter Twthartanah

Dalam kebanyakan kes, draf bank boleh digunakan untuk membuat pembayaran dalam pelbagai jenis mata wang. Fungsinya sama seperti wang tunai dan tidak mempunyai tarikh luput bagi kebanyakan institusi kewangan.

Namun ada juga institusi kewangan yang tidak menerima draf bank yang berusia lebih daripada beberapa bulan. Oleh itu, sila pastikan perkara ini terlebih dahulu.

Kalau nak tahu, draf bank juga dikenali sebagai cek bank atau bankers cheque.

Kesimpulannya, draf bank amat berguna untuk sebarang transaksi dan tidak mempunyai had pengeluaran. Walaupun draf bank sukar untuk dibatalkan tetapi sekiranya penerima draf bank belum tunaikan pembayaran draf bank terbabit, ianya boleh dibatalkan oleh pihak bank.

Sekiranya draf bank musnah atau berlaku sesuatu terhadap draf bank tersebut sebelum dihantar kepada pihak penerima, ia juga boleh dibatalkan.

Sumber Rujukan: Living Economy Advisors

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.