Betul Ke Nak Trade FCPO Kena Modal Besar?

Sejak kebelakangan ini, ramai pelabur yang mencari alternatif pelaburan lain untuk menjana keuntungan dalam fasa pasaran bearish ketika ini. Pasaran saham masih tidak menunjukkan tanda-tanda bullish yang kuat. Hal ini kerana, kenaikan kadar interest di seluruh dunia oleh bank-bank pusat untuk mengawal kadar inflasi harga barang. Kenaikan harga barang asas telah menyebabkan kos sara hidup meningkat dengan begitu drastik.

Pasaran alternatif yang ada di Malaysia adalah pasaran futures FCPO. Hal ini kerana, hanya produk FCPO yang disahkan patuh shariah dan juga paling tinggi volume di antara yang lain. Ramai pelabur yang tertarik dengan produk FCPO kerana boleh didagangkan secara dua hala dan juga patuh shariah. Namun begitu, kekangan lain yang menyebabkan pelabur tidak dapat meneruskan perdagangan dalam FCPO adalah modal yang besar. Untuk berdagang 1 lot kontrak FCPO memerlukan RM11,000. Modal margin yang tinggi menyebabkan ramai pelabur terpaksa menangguhkan niat untuk mula berdagang FCPO.

Tetapi tahukah anda, anda boleh berdagang FCPO dengan hanya modal bawah RM3,000 iaitu dengan cara berdagang Spread. FCPO Spread trading sebenarnya adalah cara berdagang secara hedging iaitu anda membeli satu kontrak dan menjual satu kontrak dalam masa yang sama. Sebagai contoh, jika pelabur FCPO Spread ingin mengambil Buy Position dalam FCPO Spread kontrak Oktober 2022, mereka akan membeli 1 lot kontak Oktober 2022 dan menjual 1 lot kontrak November 2022 pada waktu yang sama.

Modal Pelaburan FCPO Spread

Modal pelaburan FCPO Spread bermula dengan RM2200 sehingga RM3300. Perbezaan ini adalah berdasarkan kontrak bulanan dalam FCPO. Harga yang disebutkan di atas adalah berdasarkan tier harga FCPO Spread dari Kenanga Futures. Dalam FCPO Spread tier harga bermaksud perbezaan harga antara Spread dari kontrak bulan yang dekat hingga kontrak bulan yang jauh.

Tier 1 – Okt 2022/Nov 2022 (RM2,200)

Tier 2 – Okt 2022/Dis 2022 (RM2,700)

Tier 3 – Okt 2022/Jan 2023 (RM3,300)

FCPO Spread trading adalah satu alternatif yang sangat baik kerana volatility yang rendah dan low risk. Spread trading bermaksud pelabur berdagang berdasarkan perbezaan harga antara dua kontrak.

Contoh :

Harga Kontrak Okt 2022 : 4320

Harga Kontrak Nov 2022 : 4390

Jika pelabur berdagang FCPO Spread, pelabur hanya terdedah pada perbezaan antara dua kontrak. Jika dalam outright, harga FCPO bergerak antara 150 ticks hingga 300 ticks manakala dalam FCPO Spread harga bergerak antara 10 ticks hingga 30 ticks.

Bagaimana Spread Trading Didagangkan?

Pelabur tidak perlu melihat dua carta kontrak yang berbeza untuk berdagang FCPO. Hal ini kerana terdapat carta Spread yang telah disistemkan untuk memudahkan perdagangan Spread. Pelabur boleh berdagang Spread dengan menggunakan carta ini dengan mudah.

  • Buy Position

Contoh 1 :

Beli kontrak Mac 2022 dan jual kontrak Apr 2022 apabila buka position.

Jual kontrak Mac 2022 dan beli kontrak Apr 2022 apabila tutup position.

Setiap transaksi jual beli Spread akan melibatkan 2 kontrak yang berbeza.

  • Sell Position

Contoh 1 :

Jual kontrak Mac 2022 dan beli kontrak Apr 2022 apabila buka position.

Beli kontrak Mac 2022 dan jual kontrak Apr 2022 apabila tutup position.

Setiap transaksi jual beli Spread akan melibatkan 2 kontrak yang berbeza.

Rumusan

Setiap perkara baru yang kita pelajari perlu diteruskan dengan kajian dan pembacaan yang mendalam supaya dapat memahami dengan baik. Sebelum terlibat dengan pelaburan FCPO Spread, anda perlu merujuk broker masing-masing kerana setiap broker mungkin mempunyai panduan dan cara tersendiri dalam Spread Trading.

Dapatkan lagi ilmu FCPO:

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇

Previous ArticleNext Article

[Tutorial] Kini Anda Boleh Melabur Emas Secara Online Di Bursa Gold Dinar

Adakah anda perasan yang sering terjadinya kekecohan di dada akhbar serta laman media sosial berkenaan dengan isu syarikat pengedar jongkong emas di negara ini? Daripada kecoh-kecoh terhadap sesuatu yang kurang pasti, mungkin adalah lebih baik sekiranya anda ingin melabur di dalam emas tetapi mencari platform yang sah serta selamat. 

Kebetulan pula Bursa Malaysia memang telah melancarkan Bursa Gold Dinar.

Apa Itu Bursa Gold Dinar?

Bursa Gold Dinar merupakan platform untuk anda beli dan jual emas 999.9/24k. Anda juga boleh menebus emas tersebut dalam bentuk fizikal iaitu syiling dinar emas. Untuk menebus emas tersebut, anda perlu membeli sekurang-kurangnya 4.25 gram emas melalui platform tersebut. Setelah pelaburan anda cukup 4.25 gram barulah anda boleh menebusnya. Jika tak nak tebus dan nak tambah pelaburan pun boleh. 

Semasa membuat penebusan, pastikan anda meletak alamat yang betul serta pastikan anda mempunyai duit dalam platform yang cukup untuk menampung kos penghantaran, takaful, dan pencetakan. 

Penghantaran koin emas mengambil masa 5 hari bekerja untuk penghantaran ke Semenanjung Malaysia dan 7 hari bekerja ke Sabah dan Sarawak.

Jangan risau kerana platform ini adalah patuh syariah.

Laman Sesawang Bursa Malaysia (Bursa Gold Dinar)

Maklumat mengenai Bursa Gold Dinar boleh didapati di laman sesawang Bursa Malaysia, anda akan melihat paparan utama seperti di bawah. Satu perkara yang menarik adalah anda dapat melihat harga emas secara “live”.  Harga tersebut akan dipaparkan dalam Ringgit Malaysia bagi setiap gram emas. 

Apa yang menariknya adalah anda boleh mengetahui berapa gram emas yang anda akan miliki berdasarkan jumlah modal yang ingin dilabur. Masukkan sahaja jumlah tersebut dan anda kuantiti atau berat emas tersebut akan dipaparkan.

Sebagai contoh di bawah, sekiranya anda mempunyai RM1,000 anda akan menerima 3.2076 gram emas. Ia adalah berdasarkan harga semasa pada ketika itu iaitu RM311.76/g.

Untuk pengetahuan anda, pelaburan emas melalui Bursa Gold Dinar ini boleh dilakukan serendah RM10. Oleh itu tiada alasan untuk anda tidak mula melabur emas. 

Slogan yang digunakan juga amat menarik iaitu ‘Invest Digitally, Own Physically’ yang bermaksud pelaburan boleh dibuat secara digital dan anda boleh memilikinya secara fizikal.

Sekarang persoalannya bagaimana nak bermula?

Untuk mula melabur emas melalui Bursa Malaysia, anda perlu memuat turun aplikasi Bursa Gold Dinar sama ada di Apple Store mahupun Google Play.

Muat Turun & Daftar Akaun Bursa Gold Dinar

Langkah 1: Mula-mula sekali anda kena muat turun aplikasi ‘Bursa Gold Dinar.’

Langkah 2: Klik ‘Let’s Get Started’ untuk daftar akaun.

Langkah 3: Masukkan maklumat diri.

Langkah 4: Anda akan terima 6 digit OTP di telefon anda. Masukkan 6 digit tersebut dan klik ‘Verify’.

Langkah 5: Daftar akaun anda dengan menetapkan emel serta kata laluan.

Langkah 6: Tandakan kotak terma & syarat. Kemudian klik ‘Submit’ untuk menghantar permohonan mendaftar akaun.

Langkah 7: Satu emel akan dihantar ke emel anda. Pergi ke emel anda dan aktifkan akaun anda.

Langkah 8: Pengesahan akaun boleh mengambil masa 1-3 hari. Selepas akaun anda disahkan, anda akan menerima emel seperti ini. 

Langkah 9: Log masuk ke akaun anda dengan menggunakan alamat emel serta kata laluan yang telah anda tetapkan tadi.

Langkah 10: Tetapkan pin dan klik ‘Set Up Now’.

Langkah 11: Paparan seperti di bawah akan dapat dilihat di aplikasi Bursa Gold Dinar.

Tahniah! anda sudah boleh mula membeli dan menjual emas secara digital.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee