Betul Ke Nak Trade FCPO Kena Modal Besar?

Sejak kebelakangan ini, ramai pelabur yang mencari alternatif pelaburan lain untuk menjana keuntungan dalam fasa pasaran bearish ketika ini. Pasaran saham masih tidak menunjukkan tanda-tanda bullish yang kuat. Hal ini kerana, kenaikan kadar interest di seluruh dunia oleh bank-bank pusat untuk mengawal kadar inflasi harga barang. Kenaikan harga barang asas telah menyebabkan kos sara hidup meningkat dengan begitu drastik.

Pasaran alternatif yang ada di Malaysia adalah pasaran futures FCPO. Hal ini kerana, hanya produk FCPO yang disahkan patuh shariah dan juga paling tinggi volume di antara yang lain. Ramai pelabur yang tertarik dengan produk FCPO kerana boleh didagangkan secara dua hala dan juga patuh shariah. Namun begitu, kekangan lain yang menyebabkan pelabur tidak dapat meneruskan perdagangan dalam FCPO adalah modal yang besar. Untuk berdagang 1 lot kontrak FCPO memerlukan RM11,000. Modal margin yang tinggi menyebabkan ramai pelabur terpaksa menangguhkan niat untuk mula berdagang FCPO.

Tetapi tahukah anda, anda boleh berdagang FCPO dengan hanya modal bawah RM3,000 iaitu dengan cara berdagang Spread. FCPO Spread trading sebenarnya adalah cara berdagang secara hedging iaitu anda membeli satu kontrak dan menjual satu kontrak dalam masa yang sama. Sebagai contoh, jika pelabur FCPO Spread ingin mengambil Buy Position dalam FCPO Spread kontrak Oktober 2022, mereka akan membeli 1 lot kontak Oktober 2022 dan menjual 1 lot kontrak November 2022 pada waktu yang sama.

Modal Pelaburan FCPO Spread

Modal pelaburan FCPO Spread bermula dengan RM2200 sehingga RM3300. Perbezaan ini adalah berdasarkan kontrak bulanan dalam FCPO. Harga yang disebutkan di atas adalah berdasarkan tier harga FCPO Spread dari Kenanga Futures. Dalam FCPO Spread tier harga bermaksud perbezaan harga antara Spread dari kontrak bulan yang dekat hingga kontrak bulan yang jauh.

Tier 1 – Okt 2022/Nov 2022 (RM2,200)

Tier 2 – Okt 2022/Dis 2022 (RM2,700)

Tier 3 – Okt 2022/Jan 2023 (RM3,300)

FCPO Spread trading adalah satu alternatif yang sangat baik kerana volatility yang rendah dan low risk. Spread trading bermaksud pelabur berdagang berdasarkan perbezaan harga antara dua kontrak.

Contoh :

Harga Kontrak Okt 2022 : 4320

Harga Kontrak Nov 2022 : 4390

Jika pelabur berdagang FCPO Spread, pelabur hanya terdedah pada perbezaan antara dua kontrak. Jika dalam outright, harga FCPO bergerak antara 150 ticks hingga 300 ticks manakala dalam FCPO Spread harga bergerak antara 10 ticks hingga 30 ticks.

Bagaimana Spread Trading Didagangkan?

Pelabur tidak perlu melihat dua carta kontrak yang berbeza untuk berdagang FCPO. Hal ini kerana terdapat carta Spread yang telah disistemkan untuk memudahkan perdagangan Spread. Pelabur boleh berdagang Spread dengan menggunakan carta ini dengan mudah.

  • Buy Position

Contoh 1 :

Beli kontrak Mac 2022 dan jual kontrak Apr 2022 apabila buka position.

Jual kontrak Mac 2022 dan beli kontrak Apr 2022 apabila tutup position.

Setiap transaksi jual beli Spread akan melibatkan 2 kontrak yang berbeza.

  • Sell Position

Contoh 1 :

Jual kontrak Mac 2022 dan beli kontrak Apr 2022 apabila buka position.

Beli kontrak Mac 2022 dan jual kontrak Apr 2022 apabila tutup position.

Setiap transaksi jual beli Spread akan melibatkan 2 kontrak yang berbeza.

Rumusan

Setiap perkara baru yang kita pelajari perlu diteruskan dengan kajian dan pembacaan yang mendalam supaya dapat memahami dengan baik. Sebelum terlibat dengan pelaburan FCPO Spread, anda perlu merujuk broker masing-masing kerana setiap broker mungkin mempunyai panduan dan cara tersendiri dalam Spread Trading.

Dapatkan lagi ilmu FCPO:

Previous ArticleNext Article

Pemegang Unit Pavilion Reit Lulus Pembelian Pavilion Bukit Jalil Mall Dengan Harga RM2.2 Bilion

KUALA LUMPUR, 22 Mac (Bernama) — Pemegang unit Pavilion Real Estate Investment Trust (Pavilion REIT) bersetuju untuk mengambil alih Pavilion Bukit Jalil Mall dengan harga RM2.2 bilion.

Pengurus Pavilion REIT, Pavilion REIT Management Sdn Bhd dalam satu kenyataan hari ini berkata persetujuan oleh pemegang unit itu juga menyaksikan kelulusan dua tawaran saham persendirian untuk membiayai sebahagian daripada pembelian tersebut melibatkan RM720 juta tranche yang dijangka selesai pada suku kedua tahun ini dan RM550 juta tranche yang dijangka selesai selewat-lewatnya menjelang suku kedua 2025.

Harga terbitan unit baharu itu akan ditentukan kemudiannya menerusi proses penetapan harga manakala baki selebihnya akan dibiayai menerusi pinjaman bank, katanya. 

Tahap kadar hutang Pavilion REIT akan meningkat daripada 33.8 peratus pada 31 Dis, 2022, kepada 36.8 peratus selepas kedua-dua tawaran saham persendirian itu selesai. 

Menurutnya, angka itu masih berada di bawah had tahap kadar hutang pada 50 peratus seperti yang dibenarkan di bawah garis panduan REIT tersenarai, yang akan menyediakan peluang kepada Pavilion REIT untuk meneroka pengambilalihan yang berpotensi.

Pengurus itu berkata pasca tawaran saham persendiran kedua-dua tranche itu, pemegang unit akan menyaksikan pencairan dalam pegang unit pemegang unit utamanya, yang akan menambah baik kecairan dagangan dan memberi manfaat kepada pelabur runcit.

Ketua pegawai eksekutif Pavilion REIT Management Sdn Bhd Datuk Philip Ho berkata pengambilalihan itu merupakan bukti kualiti aset dan kekuatan jenama Pavilion. 

Ia juga menunjukkan keyakinan pemegang unit Pavilion REIT terhadap prospek pertumbuhan jangka panjang ekonomi Malaysia, katanya.

Pengambilalihan itu kali pertama diumumkan pada 22 Nov, 2022 dengan pemegang amanah Pavilion REIT, MTrustee Bhd akan membeli gedung beli belah tersebut dan semua aset dan hak berkaitan daripada Regal Path Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Malton Bhd.

Pembelian itu dijangka meningkatkan asas portfolio Pavilion REIT kepada RM 8.3 bilion daripada RM 6.0 bilion dan menyediakan peluang pertumbuhan masa depan bagi amanah itu. 

— BERNAMA