Bursa Malaysia Derivatives Catat Jumlah Dagangan Tertinggi Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) — Bursa Malaysia Derivatives Bhd merekodkan jumlah dagangan tahunan tertinggi bagi semua produknya serta niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) pada 2022. 

Dalam kenyataannya hari ini, ia berkata sejumlah 19.1 juta kontrak telah diniagakan dan melepasi rekod sebelum ini iaitu 18.4 juta kontrak pada 2021 yang merupakan peningkatan sebanyak 3.7 peratus.

FCPO mencatat peningkatan sebanyak 3.8 peratus kepada 16.2 juta kontrak diniagakan pada 2022 yang mengatasi 15.6 juta pada 2021.

Jumlah dagangan lebih tinggi ini diterajui oleh institusi asing yang menyumbang 50 peratus daripada jumlah dagangan dan penyertaan tersebut meningkat secara ketara sebanyak 27 peratus berbanding 2021.

Bursa Malaysia Derivatives turut menyifatkan pertumbuhan kukuh itu sebagai membuktikan keyakinan berterusan komuniti perdagangan global dalam FCPO sebagai mekanisme pengurusan risiko yang berkesan ketika tempoh-tempoh mencabar.

Pemangku Pengarah Bursa Malaysia Derivatives Mohd Saleem Kader Bakas berkata pihaknya gembira melihat peningkatan penglibatan peserta pasaran global dalam dagangan produk bursa tersebut.

“Kami akan terus meningkatkan ekosistem pasaran derivatif Malaysia serta memperkukuh tawaran dengan produk-produk inovatif bagi mewujudkan lebih banyak peluang untuk pelabur mempelbagaikan serta melindungi portfolio masing-masing,” katanya.

Mohd Saleem berkata, bagi memastikan pertumbuhan jumlah dagangan itu kekal positif, Bursa Malaysia Derivatives komited dalam membangunkan serta meningkatkan lagi tawaran produknya untuk memenuhi permintaan pelabur dan pelindung nilai.

Ini termasuk pelancaran Kontrak Niaga Hadapan Emas (FGLD) yang ditambah baik pada September 2022 serta kontrak niaga hadapan pertama berteraskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) pada Disember 2022 yang merupakan Kontrak Hadapan Indeks FTSE4Good Bursa Malaysia yang melibatkan penyelesaian secara tunai.

Selain itu, bursa berkenaan juga menyaksikan dagangan aktif pada Sesi Dagangan Selepas Waktu Dagangan (T+1) dengan sejumlah 1.49 juta kontrak diniagakan pada 2022 ketika sesi T+1 dan berjumlah lapan peratus daripada jumlah dagangan pada waktu siang dan malam.

Jumlah dagangan harian tertinggi pada sesi T+1 itu adalah 19,065 kontrak pada 1 Dis 2022, katanya.

Maklumat lanjut mengenai dagangan derivatif itu terdapat di https://www.bursamalaysia.com.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bursa-malaysia-derivatives-catat-jumlah-dagangan-tertinggi-bagi-2022/

Baca juga: Betul Ke Nak Trade FCPO Kena Modal Besar?

Previous ArticleNext Article

Malaysia, Indonesia Akan Bincang Hasrat Penetapan Harga Sawit – Fadhillah

PUTRAJAYA, 26 Jan (Bernama) — Malaysia akan mengadakan pertemuan dengan kerajaan Indonesia bagi membincangkan hasrat republik itu untuk mempunyai penanda aras harga minyak sawit mentah (MSM) sendiri, kata Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata perkara tersebut perlu dibincang bersama kerana rancangan Indonesia itu akan memberi kesan keseluruhan rantaian industri perladangan sawit bukan sahaja kepada Malaysia, malah di peringkat dunia.

Fadillah berkata pertemuan Malaysia dan Indonesia dicadangkan berlangsung pada minggu kedua Februari bagi membincangkan perkara tersebut agar memberi manfaat kepada  semua pihak. 

“Perbincangan perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan penetapan harga dilaksanakan untuk kebaikan sektor perladangan di kedua-dua negara,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Amanat Tahun Baharu Kementerian Perladangan dan Komoditi di sini hari ini.

Menteri Perdagangan Indonesia Zulkifli Hasan sebelum ini dilaporkan berkata jika boleh, negara itu mempunyai harga penanda aras minyak sawit sebelum Jun dan tidak perlu lagi bergantung kepada Kuala Lumpur.

Indonesia adalah pengeluar minyak sawit terbesar dunia ketika ini dengan hampir 50 juta tan MSM setahun.

Pada 12 Januari lepas, Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata harga MSM pada 2023 dijangka antara RM4,000 dan RM4,200 satu tan metrik berbanding RM5,087.50 satu tan pada tahun lepas.

Fadillah berkata turut akan dibincangkan dalam pertemuan Malaysia dan Indonesia itu nanti ialah mengenai isu sekatan dan halangan perdagangan terhadap produk sawit oleh Kesatuan Eropah.

Dalam pada itu, Fadillah berkata sektor agrokomoditi negara mencatatkan jumlah nilai dagangan sebanyak RM268.2 bilion pada tahun lepas manakala imbangan dagangan pula berjumlah RM146.5 bilion.

“Pendapatan eksport produk agrokomoditi pula sebanyak RM207.3 bilion atau 13.4 peratus daripada keseluruhan pendapatan eksport negara,” katanya.

Beliau yakin prestasi perdagangan akan kekal positif bagi tahun ini walaupun terdapat sedikit penurunan sebanyak 1.1 peratus pada tahun lepas berbanding tahun sebelumnya.

Dari segi sumbangan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi tempoh Januari hingga September tahun lepas, sektor agrokomoditi telah menyumbang sebanyak RM61.3 bilion iaitu sebanyak 5.5 peratus daripada keseluruhan KDNK nasional, katanya.

Dalam pada itu, Fadillah berkata seramai 63,000 tenaga kerja asing masih diperlukan dalam sektor agrokomoditi bagi sektor sawit.

Menurutnya, kekurangan pekerja dalam sektor tersebut telah menyebabkan produktiviti hasil sawit terjejas teruk dan negara mengalami kehilangan hasil pendapatan dianggarkan RM20 bilion pada tahun lepas.

— BERNAMA 

Artikel asal: https://thekapital.my/malaysia-indonesia-akan-bincang-hasrat-penetapan-harga-sawit-fadhillah/