Bursa Malaysia Derivatives Catat Jumlah Dagangan Tertinggi Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) — Bursa Malaysia Derivatives Bhd merekodkan jumlah dagangan tahunan tertinggi bagi semua produknya serta niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) pada 2022. 

Dalam kenyataannya hari ini, ia berkata sejumlah 19.1 juta kontrak telah diniagakan dan melepasi rekod sebelum ini iaitu 18.4 juta kontrak pada 2021 yang merupakan peningkatan sebanyak 3.7 peratus.

FCPO mencatat peningkatan sebanyak 3.8 peratus kepada 16.2 juta kontrak diniagakan pada 2022 yang mengatasi 15.6 juta pada 2021.

Jumlah dagangan lebih tinggi ini diterajui oleh institusi asing yang menyumbang 50 peratus daripada jumlah dagangan dan penyertaan tersebut meningkat secara ketara sebanyak 27 peratus berbanding 2021.

Bursa Malaysia Derivatives turut menyifatkan pertumbuhan kukuh itu sebagai membuktikan keyakinan berterusan komuniti perdagangan global dalam FCPO sebagai mekanisme pengurusan risiko yang berkesan ketika tempoh-tempoh mencabar.

Pemangku Pengarah Bursa Malaysia Derivatives Mohd Saleem Kader Bakas berkata pihaknya gembira melihat peningkatan penglibatan peserta pasaran global dalam dagangan produk bursa tersebut.

“Kami akan terus meningkatkan ekosistem pasaran derivatif Malaysia serta memperkukuh tawaran dengan produk-produk inovatif bagi mewujudkan lebih banyak peluang untuk pelabur mempelbagaikan serta melindungi portfolio masing-masing,” katanya.

Mohd Saleem berkata, bagi memastikan pertumbuhan jumlah dagangan itu kekal positif, Bursa Malaysia Derivatives komited dalam membangunkan serta meningkatkan lagi tawaran produknya untuk memenuhi permintaan pelabur dan pelindung nilai.

Ini termasuk pelancaran Kontrak Niaga Hadapan Emas (FGLD) yang ditambah baik pada September 2022 serta kontrak niaga hadapan pertama berteraskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) pada Disember 2022 yang merupakan Kontrak Hadapan Indeks FTSE4Good Bursa Malaysia yang melibatkan penyelesaian secara tunai.

Selain itu, bursa berkenaan juga menyaksikan dagangan aktif pada Sesi Dagangan Selepas Waktu Dagangan (T+1) dengan sejumlah 1.49 juta kontrak diniagakan pada 2022 ketika sesi T+1 dan berjumlah lapan peratus daripada jumlah dagangan pada waktu siang dan malam.

Jumlah dagangan harian tertinggi pada sesi T+1 itu adalah 19,065 kontrak pada 1 Dis 2022, katanya.

Maklumat lanjut mengenai dagangan derivatif itu terdapat di https://www.bursamalaysia.com.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bursa-malaysia-derivatives-catat-jumlah-dagangan-tertinggi-bagi-2022/

Baca juga: Betul Ke Nak Trade FCPO Kena Modal Besar?

Previous ArticleNext Article

Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA