Bursa Malaysia Derivatives Catat Jumlah Dagangan Tertinggi Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) — Bursa Malaysia Derivatives Bhd merekodkan jumlah dagangan tahunan tertinggi bagi semua produknya serta niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) pada 2022. 

Dalam kenyataannya hari ini, ia berkata sejumlah 19.1 juta kontrak telah diniagakan dan melepasi rekod sebelum ini iaitu 18.4 juta kontrak pada 2021 yang merupakan peningkatan sebanyak 3.7 peratus.

FCPO mencatat peningkatan sebanyak 3.8 peratus kepada 16.2 juta kontrak diniagakan pada 2022 yang mengatasi 15.6 juta pada 2021.

Jumlah dagangan lebih tinggi ini diterajui oleh institusi asing yang menyumbang 50 peratus daripada jumlah dagangan dan penyertaan tersebut meningkat secara ketara sebanyak 27 peratus berbanding 2021.

Bursa Malaysia Derivatives turut menyifatkan pertumbuhan kukuh itu sebagai membuktikan keyakinan berterusan komuniti perdagangan global dalam FCPO sebagai mekanisme pengurusan risiko yang berkesan ketika tempoh-tempoh mencabar.

Pemangku Pengarah Bursa Malaysia Derivatives Mohd Saleem Kader Bakas berkata pihaknya gembira melihat peningkatan penglibatan peserta pasaran global dalam dagangan produk bursa tersebut.

“Kami akan terus meningkatkan ekosistem pasaran derivatif Malaysia serta memperkukuh tawaran dengan produk-produk inovatif bagi mewujudkan lebih banyak peluang untuk pelabur mempelbagaikan serta melindungi portfolio masing-masing,” katanya.

Mohd Saleem berkata, bagi memastikan pertumbuhan jumlah dagangan itu kekal positif, Bursa Malaysia Derivatives komited dalam membangunkan serta meningkatkan lagi tawaran produknya untuk memenuhi permintaan pelabur dan pelindung nilai.

Ini termasuk pelancaran Kontrak Niaga Hadapan Emas (FGLD) yang ditambah baik pada September 2022 serta kontrak niaga hadapan pertama berteraskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) pada Disember 2022 yang merupakan Kontrak Hadapan Indeks FTSE4Good Bursa Malaysia yang melibatkan penyelesaian secara tunai.

Selain itu, bursa berkenaan juga menyaksikan dagangan aktif pada Sesi Dagangan Selepas Waktu Dagangan (T+1) dengan sejumlah 1.49 juta kontrak diniagakan pada 2022 ketika sesi T+1 dan berjumlah lapan peratus daripada jumlah dagangan pada waktu siang dan malam.

Jumlah dagangan harian tertinggi pada sesi T+1 itu adalah 19,065 kontrak pada 1 Dis 2022, katanya.

Maklumat lanjut mengenai dagangan derivatif itu terdapat di https://www.bursamalaysia.com.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bursa-malaysia-derivatives-catat-jumlah-dagangan-tertinggi-bagi-2022/

Baca juga: Betul Ke Nak Trade FCPO Kena Modal Besar?

Previous ArticleNext Article

[Tutorial] Kini Anda Boleh Melabur Emas Secara Online Di Bursa Gold Dinar

Adakah anda perasan yang sering terjadinya kekecohan di dada akhbar serta laman media sosial berkenaan dengan isu syarikat pengedar jongkong emas di negara ini? Daripada kecoh-kecoh terhadap sesuatu yang kurang pasti, mungkin adalah lebih baik sekiranya anda ingin melabur di dalam emas tetapi mencari platform yang sah serta selamat. 

Kebetulan pula Bursa Malaysia memang telah melancarkan Bursa Gold Dinar.

Apa Itu Bursa Gold Dinar?

Bursa Gold Dinar merupakan platform untuk anda beli dan jual emas 999.9/24k. Anda juga boleh menebus emas tersebut dalam bentuk fizikal iaitu syiling dinar emas. Untuk menebus emas tersebut, anda perlu membeli sekurang-kurangnya 4.25 gram emas melalui platform tersebut. Setelah pelaburan anda cukup 4.25 gram barulah anda boleh menebusnya. Jika tak nak tebus dan nak tambah pelaburan pun boleh. 

Semasa membuat penebusan, pastikan anda meletak alamat yang betul serta pastikan anda mempunyai duit dalam platform yang cukup untuk menampung kos penghantaran, takaful, dan pencetakan. 

Penghantaran koin emas mengambil masa 5 hari bekerja untuk penghantaran ke Semenanjung Malaysia dan 7 hari bekerja ke Sabah dan Sarawak.

Jangan risau kerana platform ini adalah patuh syariah.

Laman Sesawang Bursa Malaysia (Bursa Gold Dinar)

Maklumat mengenai Bursa Gold Dinar boleh didapati di laman sesawang Bursa Malaysia, anda akan melihat paparan utama seperti di bawah. Satu perkara yang menarik adalah anda dapat melihat harga emas secara “live”.  Harga tersebut akan dipaparkan dalam Ringgit Malaysia bagi setiap gram emas. 

Apa yang menariknya adalah anda boleh mengetahui berapa gram emas yang anda akan miliki berdasarkan jumlah modal yang ingin dilabur. Masukkan sahaja jumlah tersebut dan anda kuantiti atau berat emas tersebut akan dipaparkan.

Sebagai contoh di bawah, sekiranya anda mempunyai RM1,000 anda akan menerima 3.2076 gram emas. Ia adalah berdasarkan harga semasa pada ketika itu iaitu RM311.76/g.

Untuk pengetahuan anda, pelaburan emas melalui Bursa Gold Dinar ini boleh dilakukan serendah RM10. Oleh itu tiada alasan untuk anda tidak mula melabur emas. 

Slogan yang digunakan juga amat menarik iaitu ‘Invest Digitally, Own Physically’ yang bermaksud pelaburan boleh dibuat secara digital dan anda boleh memilikinya secara fizikal.

Sekarang persoalannya bagaimana nak bermula?

Untuk mula melabur emas melalui Bursa Malaysia, anda perlu memuat turun aplikasi Bursa Gold Dinar sama ada di Apple Store mahupun Google Play.

Muat Turun & Daftar Akaun Bursa Gold Dinar

Langkah 1: Mula-mula sekali anda kena muat turun aplikasi ‘Bursa Gold Dinar.’

Langkah 2: Klik ‘Let’s Get Started’ untuk daftar akaun.

Langkah 3: Masukkan maklumat diri.

Langkah 4: Anda akan terima 6 digit OTP di telefon anda. Masukkan 6 digit tersebut dan klik ‘Verify’.

Langkah 5: Daftar akaun anda dengan menetapkan emel serta kata laluan.

Langkah 6: Tandakan kotak terma & syarat. Kemudian klik ‘Submit’ untuk menghantar permohonan mendaftar akaun.

Langkah 7: Satu emel akan dihantar ke emel anda. Pergi ke emel anda dan aktifkan akaun anda.

Langkah 8: Pengesahan akaun boleh mengambil masa 1-3 hari. Selepas akaun anda disahkan, anda akan menerima emel seperti ini. 

Langkah 9: Log masuk ke akaun anda dengan menggunakan alamat emel serta kata laluan yang telah anda tetapkan tadi.

Langkah 10: Tetapkan pin dan klik ‘Set Up Now’.

Langkah 11: Paparan seperti di bawah akan dapat dilihat di aplikasi Bursa Gold Dinar.

Tahniah! anda sudah boleh mula membeli dan menjual emas secara digital.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee