Handbag Mewah, Pelaburan Yang Terlepas Pandang Oleh Masyarakat

Pelaburan merupakan salah satu jalan menuju kepada kekayaan jika pelaburan yang dibuat itu diringi dengan ilmu yang tepat. Pelaburan yang sinonim dengan masyarkat dunia ini adalah pelaburan saham dan juga hartanah.

Tapi tahukah anda selain dua pelaburan tersebut, terdapat juga pelaburan yang jarang dilakukan oleh manusia tetapi mempunyai nilai pelaburan yang sangat berbaloi?

Pelaburan tersebut adalah pelaburan di dalam barangan seni, lukisan dan juga handbag.

Handbag pun boleh melabur ke? Nampak macam pelik kan?

Hakikatnya handbag merupakan pelaburan yang paling tinggi nilainya berbanding dengan pelaburan hartanah dan juga barangan seni sejak dekad yang lepas menurut kajian yang dilakukan oleh Art Market Research yang telah meningkat sebanyak 83 % sejak sedekad yang lepas.

Menurut Knight Frank Luxury Index, kadar pulangan yang lumayan untuk handbag yang berjenama adalah sebanyak 13% pada tahun lepas sahaja Sebagai perbandingan,nilai hartanah di Singapura hanya meningkat sebanyak 2.7%.

Bukan setakat hartanah di Singapura sahaja malahan, pelaburan handbag melebihi hartanah di Kota London.

Jika seseorang itu berminat untuk menjadikan handbag sebagai aset pelaburan, mereka perlu tahu jenis handbag yang akan meningkat nilainya dari tahun ke tahun. Menurut pakar didalam industri ini, jenama memainkan peranan yang sangat penting didalam proses pelaburan handbag ini.

Mereka perlu memiliki jenama handbag yang sangat kukuh dan terkenal di pasaran supaya harga handbag yang mereka miliki itu dapat dijual dengan harga yang tinggi di kemudian hari.

Di antara jenama handbag yang wajib mereka miliki adalah kumpulan The Holy Trinity yang mana  merangkumi tiga jenama yang paling popular didunia iaitu Hermès ,Chanel dan Louis Vuitton. Ketiga-tiga jenama ini merupakan jenama yang paling diminati oleh kebanyakan peminat handbag dan collector item.

Selain daripada jenama The Holy Trinity itu, ciri-ciri handbag juga perlu mereka tahu dengan jelas supaya mereka membeli handbag yang digemari oleh peminat handbag dan collectors item.

Di antara ciri tersebut adalah bahan yang digunakan untuk membuat handbag. Bahan yang paling popular adalah kulit binatang eksotik berbanding dengan fabrik yang mana daya tahan kulit haiwan tersebut adalah lebih tinggi berbanding fabrik.

Reka bentuk handbag tersebut juga memainkan peranan penting. Jika handbag itu merupakan reka bentuk yang eklusiff yang direka khas oleh pereka terkenal, handbag tersebut akan menjadi lebih mahal kerana ia dihasilkan didalam kuantiti yang sangat terhad.

Di antara handbag yang menjadi kegilaan para pengumpul mereka buat masa sekarang adalah beg berjenama Hermès yang dikenali sebagai Himalaya Birkin yang mana beg ini dihasilkan dari kulit buaya yang berada di kawasan air masin serta ditatah dengan emas dan berlian yang mana dijual dengan harga US$300,168 pada tahun 2016.

Penganalisis  juga mendapati harga handbag  ini meningkat sebanyak 42% berbanding tahun sebelumnya.

Jenama handbag Birkin Hermès juga berada di dalam keadaan yang stabil tanpa berlaku fluctuation jika dibandingkan dengan indeks S&P 500 dan  juga harga emas yang mana secara konsiten memberi pulangan sebanyak 14.2% sejak tahun 1980 (era Birkin Hermès dicipta).

Selain handbag Hermès, Chanel Flap juga telah meningkat sebanyak 132% dalam tempoh satu dekad yang lepas. Begitulah penangan pelaburan yang bakal diperolehi oleh para pengemar handbag mewah.

Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan pelaburan handbag mewah untuk masa hadapan?

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hukum Majlis Agama Berkaitan Aset Digital (Mata Wang Kripto) Seperti Bitcoin

Banyak soalan yang sering ditanya tentang apakah dia hukum melabur dalam Bitcoin atau aset digital, yang juga dikenali sebagai mata wang kripto (cryptocurrency) secara umum?

Berdasarkan pembacaan saya terhadap perbincangan ulama dan pakar-pakar bidang ini, saya dapat simpulkan secara ringkas bahawa terdapat dua jenis perbincangan. Pertama adalah sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini adalah mata wang dan hukum berkaitan transaksi mata wang atau al-Sarf (jualbeli mata wang) dalam Shariah perlu diaplikasikan.

Kedua, sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini dikategorikan sebagai aset digital dan seperti aset-aset lain dalam pasaran wang, maka ia boleh dilaburkan atau tidak.

Di bawah adalah beberapa ketetapan yang dibuat oleh Majlis Agama di Malaysia untuk rujukan bersama.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Di peringkat JAKIM, telah ditubuhkan Panel Pakar Muamalat bagi membincangkan isu-isu berkaitan Muamalat dan mereka sejak 2018 masih berbincang tentang fatwa-fatwa berkaitan Bitcoin. Sehingga hari ini masih belum mengeluarkan fatwa atau hukum berkaitan.

Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan

Di peringkat Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan melalui Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan pada November 2018 telah memutuskan bahawa Bitcoin yang terdapat pada masa sekarang tidak menepati ciri-ciri mata wang yang telah ditetapkan oleh Islam, diputuskan bahawa Bitcoin mampu mengundang pelbagai kemudaratan terhadap sistem kewangan sesebuah negara. Oleh kerana itu, penggunaan Bitcoin yang ada pada masakini sebagai satu mata wang adalah dilarang bagi memelihara kemaslahatan umum.

Adapun begitu, mereka menyebut bahawa Bitcoin lebih dilihat sebagai satu aset pelaburan. Maka dapat kita fahami bahawa ketetapan mereka adalah Bitcoin bukan matawang dari sudut Shariah tetapi tidak menafikan keharusan Bitcoin sebagai aset pelaburan, dalam kata lain harus melabur dengan Bitcoin.

Baca penuh: BAYAN LINNAS SIRI KE-153: HUKUM PENGGUNAAN MATA WANG BITCOIN

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis

Mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis yang bersidang pada 6 Disember 2018 telah menetapkan beberapa ketetapan antaranya:

Pertama:

Pemilikan Bitcoin adalah sah dan boleh diiktiraf sebagai mempunyai nilai harta berdasarkan sifat ‘multi-function and benefit’ yang diperolehi oleh pemilik Bitcoin.

Justeru itu, Bitcoin boleh disifatkan sebagai aset digital dalam bentuk yang unik serta mempunyai pelbagai manfaat tersendiri yang harus (mubah) khususnya bagi komuniti yang tahu mengguna dan memanfaatkannya.

Kedua:

Seperti ketetapan Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan, Bitcoin juga dianggap tidak mencukupi syarat bagi klasifikasi mata wang, maka ia tidak boleh dianggap sebagai mata wang serta tidak terpakai ke atasnya garis panduan hukum Sarf.

Ketiga:

Harus bertransaksi dengan Bitcoin sebagai perantara pembayaran, pemindahan wang, aset simpanan dan berdagang dengannya.

Keempat:

Bitcoin diiktiraf sebagai aset bernilai, maka setiap pemilikan yang melebihi nilai 85 gram emas (Nisab) serta cukup tempoh pemilikan selama satu tahun (Haul), wajib ke atas pemilik Bitcoin untuk membayar zakat harta sebanyak 2.5 % dari nilai semasa Bitcoin tersebut.

Kelima:

Mereka yang ingin menggunakan Bitcoin juga wajib memahami selok belok penggunaan Bitcoin. Ini penting bagi mengelakkan elemen Gharar (ketidakpastian) sewaktu menggunakannya. Selain itu, pihak terbabit juga mesti terlebih dahulu memahami tahap tinggi risiko-risiko yang berkait dengan transaksi Bitcoin.

Majlis juga mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dalam SKIM Bitcoin melalui skim cepat kaya anjuran orang tengah atau syarikat pengantara yang menjanjikan keuntungan tetap atau lumayan. Ini adalah HARAM dari sudut syariah dan juga undang-undang setempat. Inilah yang menyebabkan ada yang membeli Bitcoin melalui akaun yang dimiliki syarikat seperti itu lalu berlakunya penipuan.

Akhir sekali:

Hukum penggunaan Bitcoin boleh berubah menjadi HARAM atau ditegah disebabkan beberapa faktor luaran seperti : Apabila diharamkan penggunaannya oleh kerajaan ketika itu ia juga menjadi haram daripada segi hukum Shariah atas dasar menjaga kebaikan awam dan mengelakkan mudarat.

Baca: https://mufti.perlis.gov.my/index.php/himpunan-fatwa-negeri/95-fatwa-bitcoin

Secara ringkas dapat kita simpulkan bahawa Bitcoin dan ‘mata wang’ Kripto adalah aset pelaburan, boleh bertransaksi dengannya tetapi ia bukanlah mata wang daripada sudut Shariah yang tertakluk hukum al-Sarf.

Baca juga Hukum Bitcoin Oleh Para Ulama Kewangan Islam

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!