Handbag Mewah, Pelaburan Yang Terlepas Pandang Oleh Masyarakat

Pelaburan merupakan salah satu jalan menuju kepada kekayaan jika pelaburan yang dibuat itu diringi dengan ilmu yang tepat. Pelaburan yang sinonim dengan masyarkat dunia ini adalah pelaburan saham dan juga hartanah.

Tapi tahukah anda selain dua pelaburan tersebut, terdapat juga pelaburan yang jarang dilakukan oleh manusia tetapi mempunyai nilai pelaburan yang sangat berbaloi?

Pelaburan tersebut adalah pelaburan di dalam barangan seni, lukisan dan juga handbag.

Handbag pun boleh melabur ke? Nampak macam pelik kan?

Hakikatnya handbag merupakan pelaburan yang paling tinggi nilainya berbanding dengan pelaburan hartanah dan juga barangan seni sejak dekad yang lepas menurut kajian yang dilakukan oleh Art Market Research yang telah meningkat sebanyak 83 % sejak sedekad yang lepas.

Menurut Knight Frank Luxury Index, kadar pulangan yang lumayan untuk handbag yang berjenama adalah sebanyak 13% pada tahun lepas sahaja Sebagai perbandingan,nilai hartanah di Singapura hanya meningkat sebanyak 2.7%.

Bukan setakat hartanah di Singapura sahaja malahan, pelaburan handbag melebihi hartanah di Kota London.

Jika seseorang itu berminat untuk menjadikan handbag sebagai aset pelaburan, mereka perlu tahu jenis handbag yang akan meningkat nilainya dari tahun ke tahun. Menurut pakar didalam industri ini, jenama memainkan peranan yang sangat penting didalam proses pelaburan handbag ini.

Mereka perlu memiliki jenama handbag yang sangat kukuh dan terkenal di pasaran supaya harga handbag yang mereka miliki itu dapat dijual dengan harga yang tinggi di kemudian hari.

Di antara jenama handbag yang wajib mereka miliki adalah kumpulan The Holy Trinity yang mana  merangkumi tiga jenama yang paling popular didunia iaitu Hermès ,Chanel dan Louis Vuitton. Ketiga-tiga jenama ini merupakan jenama yang paling diminati oleh kebanyakan peminat handbag dan collector item.

Selain daripada jenama The Holy Trinity itu, ciri-ciri handbag juga perlu mereka tahu dengan jelas supaya mereka membeli handbag yang digemari oleh peminat handbag dan collectors item.

Di antara ciri tersebut adalah bahan yang digunakan untuk membuat handbag. Bahan yang paling popular adalah kulit binatang eksotik berbanding dengan fabrik yang mana daya tahan kulit haiwan tersebut adalah lebih tinggi berbanding fabrik.

Reka bentuk handbag tersebut juga memainkan peranan penting. Jika handbag itu merupakan reka bentuk yang eklusiff yang direka khas oleh pereka terkenal, handbag tersebut akan menjadi lebih mahal kerana ia dihasilkan didalam kuantiti yang sangat terhad.

Di antara handbag yang menjadi kegilaan para pengumpul mereka buat masa sekarang adalah beg berjenama Hermès yang dikenali sebagai Himalaya Birkin yang mana beg ini dihasilkan dari kulit buaya yang berada di kawasan air masin serta ditatah dengan emas dan berlian yang mana dijual dengan harga US$300,168 pada tahun 2016.

Penganalisis  juga mendapati harga handbag  ini meningkat sebanyak 42% berbanding tahun sebelumnya.

Jenama handbag Birkin Hermès juga berada di dalam keadaan yang stabil tanpa berlaku fluctuation jika dibandingkan dengan indeks S&P 500 dan  juga harga emas yang mana secara konsiten memberi pulangan sebanyak 14.2% sejak tahun 1980 (era Birkin Hermès dicipta).

Selain handbag Hermès, Chanel Flap juga telah meningkat sebanyak 132% dalam tempoh satu dekad yang lepas. Begitulah penangan pelaburan yang bakal diperolehi oleh para pengemar handbag mewah.

Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan pelaburan handbag mewah untuk masa hadapan?

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa wanita lebih pandai melabur berbanding lelaki?

Baru-baru ini kajian mendapati yang orang perempuan lebih pandai melabur di dalam pasaran saham berbanding orang lelaki? Macam tak percaya pula kan?

Menurut kajian daripada University of California, Berkeley, wanita mengatasi lelaki di dalam prestasi saham sebanyak 2.3% di dalam tempoh 7 tahun.

Apakah faktor yang menyebabkan wanita lebih pandai melabur berbanding lelaki?

3 faktor tersebut ialah:

1. Lebih Pandai Bersabar

Ya, wanita lebih bersabar dan berhati-hati apabila membuat pilihan. Mereka lebih banyak mengkaji dan setelah persediaan rapi dibuat, barulah mereka membuat pelaburan di dalam kaunter pilihan.

Mereka juga lebih tenang dan tentunya tidak akan panik jika berlaku sesuatu krisis ekonomi.

2. Rendah Hati

Orang lelaki selalunya perasan yang mereka sudah mempunyai ilmu yang cukup, tapi sebenarnya tidak. Biasanya lelaki akan kecundang beberapa kali, sebelum mereka mula bangkit. Ini berkait rapat dengan sikap over confident orang lelaki.

Orang wanita pula lebih suka bertanya sana dan sini (kajian) dan memastikan ilmu di dada betul-betul cukup sebelum melakukan sebarang tindakan.

3. Suka Elak Risiko

Naluri wanita turut memainkan peranan, di mana wanita suka mengambil risiko yang lebih kurang berbanding lelaki. Wanita mengambil langkah berjaga-jaga terutamanya dalam memilih pelaburan yang berisiko tinggi dan tetap setia dengan strategi mereka. Ini menunjukkan yang wanita mungkin terkebelakang sedikit dari segi keuntungan, tetapi wanita juga kurang rugi berbanding lelaki.

Kesimpulannya, tidak kiralah anda wanita atau pun lelaki – anda perlu mempunyai ilmu, mentor dan persediaan yang cukup sebelum memulakan sebarang langkah untuk membuat sebarang pelaburan.

Jadilah pelabur yang lebih bijak – jadilah seperti seorang pelabur wanita!

Anda masih belum mula melabur di pasaran saham? Basic Intro Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Panduan Beli Kereta Terpakai Untuk Graduan

Melalui kajian yang dilakukan, Ketua Pengarah Jabatan Insolvensi Datuk Abdul Rahman Putra Taha menyatakan bahawa ada 3 sebab utama yang menyebabkan golongan belia diisytihar bankrap: pembiayaan sewa beli kenderaan, kad kredit dan pembiayaan perumahan.

Atau lebih tepat lagi, 69.8% orang telah menjadi bankrap disebabkan 3 punca utama berikut:

  1. Sewa Beli Kenderaan – 26,801 kes, atau 27.6%
  2. Pinjaman Peribadi – 22,153 kes, atau 22.8%
  3. Pinjaman Perumahan – 18,819 kes, atau 19.4%

Boleh baca lanjut mengenainya di dalam 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama.

Beli Kereta Pada Harga 12 Bulan Gaji

Pakar kewangan ada menyarankan Rule of Thumb bagi membeli kenderaan, iaitu seseorang perlu membeli kenderaan dengan nilai 12 kali ganda gaji bulanan. Jika mengambil purata gaji permulaan fresh grad RM 2,000 sebulan, maka mereka perlu mencari kenderaan yang bernilai RM 24,000 dan ke bawah.

Setelah membuat semakan harga kenderaan, hanya kereta Axia 1000 E  (Manual) sahaja yang didapati dalam julat harga 24k. Ya, kereta ini mungkin bukan pilihan kebanyakan graduan kerana tidak ada ‘standard’. Jadi apa pilihan lain yang boleh dipertimbangkan jika mereka inginkan kereta yang lebih berkualiti pada harga yang mampu milik?

Pilihan Lain – Beli Kereta Second Hand

Membeli kereta second hand juga adalah idea yang baik. Ada yang mengatakan sangat berisiko untuk membeli kereta terpakai kerana jika berlku kerosakan, lebih banyak wang yang perlu dikeluarkan untuk membaikinya.

Oleh itu, kami ingin kongsikan anda beberapa tips memilih kenderaan terpakai agar pembelian ini memang berbaloi. Ikuti perkongsian Adib Yazid, seorang financial planner yang turut membeli kereta terpakai ketika beliau baru memulakan karier.

Freshie & Second Hand Car

Freshie, kalau baru graduate tu saya galakkan beli kereta second hand. Tak apa. Saya buat perkara sama, walaupun gaji boleh beli kereta baru.

Ya, kereta second hand ini memang tak gah. Kalau jumpa member selepas habis belajar masing-masing akan tayang kereta, akan sembang pasal kereta (antara lelaki). Rilek je bro. Pernah kena panggil kereta Batman, sebab beli kereta second hand ada spoiler macam Batman. Alhamdulillah, spoiler kereta tu dah tak tercabut. Jadi normal.

Ini tips nak beli kereta second hand.

  1. Jangan beli kereta yang modified keterlaluan. Lowered, sport rim besar nak mampus, pasang meter NOX la, tinted gelap, warna asal dah ubah, enjin dan ada Turbo. Elakkan.
  2. Jangan beli kereta sudah banyak pemilik. 5 tahun, satu owner. OK. 5 tahun, 3 owner. Elakkan.
  3. Buat homework, harga pasaran kereta. Tengok internet sudah. Tanya dealer. Tanya diskaun.
  4. Bunyikan kereta. Dengar bunyi enjin. Dulu belajar Automatif Mechanical, kena dengar bunyi enjin. Masih bawa geng kereta untuk buat survey sama-sama.
  5. Tengok bawah enjin. Basah dengan minyak, maksudnya ‘maintenance’ tak bagus. Ini pun belajar dari geng bengkel.
  6. Tengok ekzoz. Kalau berasap putih biru, carilah kereta lain.
  7. Buat henjutan setiap bucu kereta. Melantun 2 kali. Tinggalkan. Tak ingat apa rasionalnya.
  8. Buka aircond. Lambat sangat nak sejuk? Orang kata tinggalkan.
  9. Tengok cat. Kalau kereta dah 5 tahun, cat masih menyilau. Mungkin pernah accident, dan cat semula. Tak tahu. Korek-koreklah tanya orang jual kereta tu.
  10. Tengok mileage. Kereta dah 5 tahun, mileage baru 30,000KM. Maksudnya jarang pakai. Bagus. Kereta dah 5 tahun, mileage dah 200,000KM. Carilah kereta lain.

Apa yang dapat disimpulkan disini, tak perlu segan dengan kereta second hand.

Anda masih muda, daripada menghabiskan wang untuk membayar ansuran bulanan kenderaan yang akan susut nilai selepas 9 tahun, lebih baik gunakan wang menabung untuk menunikan umrah atau haji. Juga boleh gunakan untuk buat simpanan pelaburan seperi ASB, simpanan untuk persiapan perkahwinan atau untuk membeli rumah pertama.

Kredit: Adib Yazid, Financial Planner Representative at Phillip Capital Management Sdn Bhd

Iklan

6 Tips Melancong Ke Negara Bukan Islam

Menjadi seorang yang beragama islam tidak menghalang kita untuk melawat atau menziarahi negara yang bukan beragama islam. Hal ini kerana, sebagai seorang manusia kita harus menjelajahi negara asing untuk mengenal budaya luar dan bagaimana persepsi Islam di negara asing. Jom tengok 5 tips bagi anda yang ingin melancong ke negara bukan Islam:

1. Bawa Kompas Mini

Hal ini mudah untuk mengetahui arah kiblat. Dimana sahaja kita berada di bumi ini, solat jangan ditinggalkan. Malah, sebagai seorang yang beragama Islam, kita mempunyai kelebihan solat musafir. Oleh itu, membawa kompas memudahkan anda mencari arah kiblat. Malah, di dalam kebanyakkan telefon bimbit mudah alih kini mempunyai aplikasi kompas mini. Ini memudahkan perjalanan anda ke negara asing.

2. Roti Sebagai Bekalan Makanan

Sekiranya, makanan sukar didapati di negara asing, anda boleh membawa roti dari Malaysia. Hal ini kerana, jika anda ragu dengan pembuatan roti mereka dicampur dengan alkohol atau wain merah, anda boleh makan bekalan roti anda.

3. Guna Pengangkutan Awam

Sekiranya anda takut diganggu oleh orang bukan beragama Islam kerana Islamphobia di negara asing, anda digalakkan mengunakan pengangkutan Awam. Keadaan ini mengurangkan risiko diganggu oleh Eksterimis yang benci kepada Islam apabila anda berada di khalayak ramai.

4. Kaji Tempat Dituju Terlebih Dahulu

Sebelum anda menziarahi negara tersebut, kaji terlebih dahulu mengenai budaya dan persepsi penduduk terhadap orang yang beragama Islam. Maklumat dan pengetahuan yang anda dapati hasil dari kajian anda membolehkan anda dapat menyesuaikan diri dengan keadaan negara tersebut.

5. Bawa Kain Telekung Jenis Parachute

Tips ini untuk perempuan yang beragama islam. Kain telekung yang jenis parachute digalakkan dibawa kerana selain mudah lipat, kain tersebut sangat ringan. Ia memudahkan perjalanan anda sekiranya anda mahu bersolat. Kesimpulannya, Islam itu mudah. Tiada paksaan atau membebankan umatnya sekiranya anda mahu melancong. Malah Islam mengalakkan umatnya sentiasa menjelajah untuk mengenali bumi ciptaan Tuhan ini.

6. Ambil Takaful Perjalanan

Ramai yang mengambil sikap sambil lewa berkenaan dengan Takaful Perjalanan ni. Sebab itulah juga, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Takaful adalah berbentuk perlindungan untuk seseorang individu, pasangan, anak-anak atau seluruh keluarga, manakala Takaful Perjalanan pula merupakan pelan perlindungan khusus bagi mereka yang ingin melancong samada dalam Malaysia atau pun ke luar negara. Boleh baca lebih lanjut di Kaki Travel Pastikan Melanggan Dulu Travel Takaful.
Iklan

Melabur Dalam Unit Amanah Atau Takaful?

Sejak pengumuman dividen di Tabung Haji dan ASB tahun lepas yang semakin berkurangan, ada juga agen yang mencadangkan kita untuk melabur menggunakan takaful.

Baik,

Kedua-duanya adalah bagus cuma perlu tahu apa matlamatnya:

Pelaburan Dalam Unit Amanah

1. Melabur dalam unit amanah ada risikonya. Jika kita melabur ke dalam segmen yang kurang berisiko seperti money market dan sukuk, tak perlu nak risau sangat kerana ‘low risk, low return’. Jika melabur dalam segmen ekuiti, ya ada risiko yang perlu diambil kerana ekuiti adalah ‘high risk, high return’.

Kredit Gambar: Quora

2. Melabur dalam unit amanah, kita boleh keluarkan kembali wang pada bila-bila masa sahaja. Wang tersebut akan masuk ke akaun dalam masa 5-7 hari bekerja.

3. Melabur dalam unit amanah dengan harga tetap seperti ASB sangat digalakkan kerana tidak perlu ditolak caj pengurusan 3-7%. Jika kita letak RM10,000, maka RM10,000 tersebut pada tahun depan akan ditambah dengan dividen.

4. Melabur dalam unit amanah boleh dapat dividen dan juga capital gain. Dividen diberi pada waktu akhir kewangan, capital gain kita boleh dapat dengan pembelian unit pada harga murah.

Sebagai contoh, Sarah membeli unit trust capital gain.

Januari 2020 = beli unit trust pada harga RM0.40
Januari 2025 =harga NAV naik RM0.65
Capital Gain = (harga semasa – harga beli) X 100% = (0.65-0.40) X100% =25%

Sarah untung sebanyak 25% capital gain dalam masa 5 tahun.

Pelaburan Dalam Takaful

Asasnya:

Takaful = perlindungan.

Tetapi ada juga produk takaful yang 2 in 1, ditawarkan bersama produk pelaburan (Investment Linked Plan).

1. Melabur menggunakan instrumen takaful bagus juga kerana ada perlindungan sekiranya kita meninggal, waris akan dapat sum assured dan juga cash value

2. Untuk plan melabur jangka masa pendek, boleh guna takaful. Ada beberapa syarikat yang menawarkan pelaburan takaful dalam tempoh 8 tahun atau 10 tahun sahaja. 

Sebagai contoh, jika kita melabur RM10,000 setiap tahun dengan sum covered RM70,000, kita labur secara konsisten selama 8 tahun; setiap tahun kita akan dapat RM3,000-RM5,000 dan jika kita meninggal, waris akan dapat cash value dan sum covered.

Kelemahan pelaburan menggunakan takaful, kita tidak boleh bawa keluar wang tersebut untuk tempoh tertentu, kontrak boleh terbatal jika kita tidak bayar untuk tahun-tahun yang akan datang.

Risikonya duit tak boleh dikeluarkan segera dan perlindungan akan terbatal sekiranya berlaku lapse dalam pembayaran.

Namun, ianya sesuai untuk dilakukan oleh mereka yang mempunyai cash yang banyak dan confirm akan buat payment sepanjang tempoh 8-10 tahun itu.

Oleh itu, melaburlah ke dalam instrumen yang boleh ‘dicairkan’ dengan mudah, jika kita rasa nak pakai duit segera sekiranya berlaku sebarang kecemasan atau perkara yang tidak diingini berlaku.

Apa pun, lihatlah kepada keperluan, kemampuan dan matlamat masing-masing.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!