Bila Main Tibai Beli Rumah, Ini 6 Kesannya

“Bestnya aku tengok Kadir Yusof selfie dengan kondo baru. Aku pun nak beli lah!” ujar Ali penuh kesungguhan.

Ya, rata-rata tindakan anak muda di Malaysia hari ini dipengaruhi oleh apa yang mereka lihat pada rakan-rakan mereka.

Bila kawan beli rumah, dia nak beli rumah. Sedangkan kawan dia beli rumah untuk pelaburan jangka panjang dan bukan untuk didiami.

Baca : 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama

Satu realiti yang sukar ditelan mengenai pelaburan hartanah adalah, ianya bukan untuk semua orang tetapi semua orang perlukan rumah.

Dan disebabkan itulah wujudnya dasar Rumah Mampu Milik yang dilancarkan Kerajaan pada tahun 2012 dengan fokus membantu golongan B40 dan M40 memiliki kediaman sendiri pada harga mampu milik.

Sungguhpun pelaburan hartanah tidak memerlukan skill teknikal yang kompleks seperti pelaburan saham, namun ianya memerlukan kuasa modal yang besar.

Sayangnya, kebanyakan rakyat Malaysia memilih untuk membeli rumah yang mereka layak dan bukan rumah yang mereka mampu bayar.

Malu duduk rumah kecil tanpa lif dan kolam renang katanya.

“Layak membeli rumah sehingga RM300,000 tak bermakna kita mampu membayar ansuran bulanannya selama 20-30 tahun.”

Tahukah anda, golongan berumur 35 hingga 44 tahun mencatatkan jumlah bankrap paling tinggi di Malaysia iaitu berjumlah 28,296 kes.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Bangsa Melayu mencatat jumlah tertinggi sebanyak 45,147 kes diikuti Cina pada kedudukan kedua berjumlah 20,914 kes.

14.7% rakyat Malaysia yang muflis pada tahun 2017 adalah kerana pinjaman perumahan berbanding 9.7% kerana hutang kad kredit.

Ini kesannya apabila kita membeli hartanah tanpa ilmu dan strategi yang betul.

1. Refinancing Tinggi

Ramai pembeli rumah menggunakan teknik ini untuk mendapat sejumlah modal tambahan.

Caranya adalah dengan membeli unit kediaman subsale di bawah harga pasaran. Kemudian, mereka meningkatkan pinjaman dari bank mengikut harga semasa rumah tersebut.

Baca : Wahai Anak Muda, Jauhi 4 Perkara Ini Kalau Taknak ‘Bankrap C’

Contoh, flat 2 bilik di Cheras dijual pada harga RM75,000. Tetapi pembeli memohon pinjaman sebanyak RM90,000 mengikut harga semasa rumah. Modal tambahan dari refinancing adalah RM15,000.

Teknik ini tidak salah tetapi kita akan rugi besar sekiranya menggunakan modal tambahan itu untuk perkara yang tidak menjana pendapatan.

2. Rebat Hartanah

Orang yang membeli rumah kerana tertarik dengan rebat yang ditawarkan pemaju adalah orang yang rugi sebenarnya.

Hal ini kerana pemaju hanya memberikan diskaun dengan menghapuskan pembayaran deposit tetapi jumlah pinjaman bank akan meningkat!

Ramai orang menggunakan rebat tersebut untuk membeli sebuah lagi unit hartanah yang juga mempunyai rebat.

Kesannya, pembeli tersebut terjerat kerana bayaran ansuran bulanan bank yang tinggi dan bukan mudah untuk menjual semula hartanah tersebut dalam masa yang singkat.

3. Multiple Submission

Teknik popular yang digunakan geng pelabur hartanah di Malaysia sekitar tahun 1990-an, nampaknya sedang ‘viral’ semula sejak kebelakangan ini.

Pada awalnya, pembeli melakukan multiple submission kerana khuatir pinjaman hartanah dengan bank A gagal.

Maka dengan multiple submission, mereka beranggapan pinjaman dari bank B,C dan D akan lulus.

Baca : Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Modus operandinya adalah dengan membuat permohonan pinjaman hartanah dari bank yang berbeza untuk projek hartanah yang sama, hanya berlainan unit sahaja.

Apa jadi sekiranya pembeli memohon dari 4 bank berlainan dan kesemuanya lulus?

Risikonya adalah apabila rumah yang dibeli secara multiple submission tadi gagal mendapatkan penyewa untuk satu tempoh masa yang lama.

Jelas sekali pembeli yang pada asalnya ingin menjadi pelabur hartanah akan menanggung kerugian yang tidak terperi.

Akhirnya, pembeli mendaftar untuk kursus AKPK.

4. Bulk Purchase

Trend membeli rumah secara bulk purchase juga kelihatan semakin meningkat sejak akhir-akhir ini.

Ini kerana wujudnya pakatan di antara pemaju dan kumpulan pelabur untuk melangsaikan unit kediaman pemaju yang tidak terjual.

Kita berkemungkinan dikenakan upfront fees yang tinggi dan unit kediaman tersebut belum tentu menjanjikan pulangan pelaburan yang dijanjikan kepada kita.

5. Hartanah Jamin Untung

Skim hartanah jamin untung atau guarantee rental return ini tidak mengenal jenis hartanah. Ada hartanah undercon apartmen, kondominium, teres dan juga lot komersial.

Baca : 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa

Modus operandinya adalah dengan memberikan ‘money back guarantee’ atau jaminan bahawa hartanah yang kita beli mampu menghasilkan keuntungan.

Kebanyakan hartanah ini dikatakan terletak hanya beberapa kilometer dari booster hartanah dan mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Ini gara-gara rumah tersebut terletak di kawasan pusat pengajian tinggi dan kawasan perindustrian.

Dalam mana-mana pelaburan termasuklah pelaburan hartanah, tidak ada pelaburan yang dijamin untung dan tidak akan rugi!

6. Hartanah Tanpa Modal

Pelaburan hartanah seperti yang kita semua sedia maklum memerlukan modal yang ‘keras’ dan tinggi. Makanya, bila ada tawaran membeli hartanah pelaburan tanpa modal, silalah berhati-hati.

Sungguh pun tiada ‘entry cost’ untuk hartanah tersebut, kita tetap perlu membayar ansuran pinjaman bulanan kepada pihak bank.

Dan apa kesannya bila kita melabur dalam skim hartanah tanpa modal dan pelaburan tersebut gagal memberikan sebarang pulangan untuk tempoh 1 tahun atau lebih?

Baca : Bankrap Menakutkan, Tapi Bukan Penamat Kehidupan

Natijahnya, janganlah kita memandai-mandai kerana tanpa ilmu dan strategi yang betul, kita hanya akan menjerat diri sendiri ke satu dimensi baru yang kita tidak pernah bayangkan.

Kesan menjadi seorang warganegara Malaysia yang muflis adalah sangat tidak seronok. Belajarlah dari otai atau orang lama dalam pelaburan hartanah.

Ingatlah! Setiap pelaburan ada risikonya yang tersendiri. Tugas kita sebagai seorang pelabur adalah mengurangkan risiko tersebut.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PNB Tag Team Dengan KWSP Beli Battersea Power Station Di London Dengan Harga RM8.76 Bilion

Wah, beberapa hari lepas kita dikhabarkan dengan pengumuman mengenai transaksi terbesar hartanah di United Kingdom dengan penjualan Stesen Janakuasa Battersea kepada dua jerung terbesar dari Malaysia ini dengan harga RM8.76 bilion bersamaan £1.6 bilion Pound.

Nak juga kita ambil tahu kan pasal kisah ini?

Apa Itu Stesen Janakuasa Battersea?

Menurut Wikimapia:

Sebuah stesen janakuasa yang terbengkalai [kerana sudah terlalu lama usianya dan tidak lagi berfungsi] yang menunggu masa untuk dipulihkan tidak lama lagi – ianya adalah mercutanda yang sangat dicintai oleh penghuni-penghuni kota London. Menara putih yang [sudah sebati di jiwa penghuni-penghuni kota London] dan sudah semacam satu ikon menjadi kontroversi [ramai penduduk tempatan membantah lantaran nilai-nilai sentimental dan memori yang terpahat di minda mereka akan hilang sekira Stesen ini betul-betul dirobohkan] kerana akan dirobohkan dan dibina semula kerana dikatakan tidak lagi selamat jika terus dibiarkan.

Dan jika dilihat laman web Battersea Power Station ini pula, ia adalah bangunan yang bersejarah tetapi tidak lagi digunakan kerana telah uzur dan tidak selamat. Daripada dibiarkannya malap, ianya sedang giat dibangunkan semula dengan menyediakan tempat untuk pengunjung tempatan, pelancong dan penduduk di sana menikmati keunikan restoran-restoran, kedai-kedai, taman-taman serta tempat-tempat kebudayaan.

Contoh mudah untuk kita fahami bersama, bayangkan ianya seperti Penjara Pudu yang tidak lagi relevan kerana terletak di segitiga emas Kuala Lumpur. Daripada dibiarkan begitu sahaja, adalah lebih baik ianya dibangunkan bagi memberi manfaat kepada orang ramai.

Di Mana Stesen Janakuasa Battersea?

Sumber: Google Maps

Stesen Janakuasa Battersea terletak di kotaraya London dan sangat strategik kerana ianya terletak di Sungai Thames dan berhampiran mercu tanda tersohor dunia seperti Buckingham Palace, Big Ben, Hyde Park, Royal Albert Hall, Madame Tussauds dan stadium Stamford Bridge milik kelab bolasepak Chelsea.

Beli Daripada Sime Darby dan SP Setia

Stesen Janakuasa Battersea telah pun dibeli oleh konsortium yang diketuai Sime Darby dan SP Setia pada tahun 2012 dengan harga RM2.18 bilion atau £400 juta Pound.

Kalau nak tahu Permodalan Nasional Berhad (PNB) adalah pemegang saham utama bagi kedua-dua syarikat ini, manakala KWSP pula memiliki 20% daripada keseluruhan projek pembangunan sebelum ini. Ini akan membuatkan KWSP bertukar status daripada pemaju kepada pengurus aset dalam pengstrukturan semula ini.

PNB dan KWSP dikatakan akan memberikan suntikan kewangan di dalam pemulihan Stesen Janakuasa Battersea berikutan peningkatan kos dan penangguhan yang telah berlaku. Ini bagi memastikan projek tersebut siap juga akhirnya.

Menurut kepada dokumen yang dikeluarkan tahun lepas juga, kos yang semakin meningkat bagi memulihkan bangunan, permintaan yang lebih rendah terhadap rumah mewah telah menyebabkan pemaju mensasarkan keuntungan lebih rendah – daripada 20% kepada 8.2%.

Keseluruhan projek Stesen Janakuasa Battersea meliputi kawasan 42 ekar dan akan menyediakan 4,364 rumah baru. Sime Property dan SP Setia akan kekal sebagai pemaju kelima-lima fasa pembangunan yang dijangkakan akan siap sepenuhnya menjelang tahun 2028.

Sumber Rujukan: The Telegraph

Apabila Jerung Mengorak Langkah, Kita Pun Ikut Sama

Nak tahu lebih lanjut siapa jerung-jerung besar di Malaysia dan di mana mereka banyak melabur, boleh baca Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia. Sebab modal kita besar mana pun sebagai pelabur runcit kalau dibandingkan dengan ratusan billion ringgit yang dimiliki mereka.

Jadi tak salah sekiranya kita ikut melabur sama ke tempat-tempat yang mereka laburkan duit tadi. Nak beli Stesen Janakuasa Battersea tak mampu, kita boleh beli saham Sime Property dan SP Setia.

Jom tengok prestasi saham-saham mereka:

1. Sime Darby Property

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Sime Darby Property walaupun baru sahaja berusia sebulan lebih telah pun menunjukkan kenaikan yang mengagumkan.

Harga Pembukaan 30 November 2017: RM1.20

Harga Semasa 19 Januari 2018: RM1.59

Kenaikan: RM0.39 atau 32.5%

2. SP Setia

Sumber: Bursa Marketplace

Saham SP Setia pula ada turun naiknya sepanjang setahun yang lalu, tetapi lebih kepada pergerakan sideways.

Harga 19 Januari 2017: RM3.26

Harga Semasa 19 Januari 2018: RM3.24

Penurunan: RM0.02 atau 0.01%

Iklan

Lazada ‘Port Masyuk’ Pembeli Rumah Cari Diskaun & Rebat Tunai

Mark your calendar on 7 July 2020‘ sebab Lazada akan jadi port untuk kita cari rumah yang ada diskaun dan rebat tunai yang tak masuk akal daripada pihak pemaju.

Bersempena Kempen Mid-Year 07.07, Hi HOME dan Lazada akan melancarkan Hi HOME Property Expo. Eskpo ini merupakan ekspo hartanah online pertama di Asia Tenggara.

Jadi kalau tengah cari rumah baru untuk dibeli sekarang, Hi HOME Property Expo adalah ekspo untuk anda.

Apa yang anda boleh dapat di Hi HOME Property Expo:

  • Tawaran rumah serendah RM110,000
  • Lebih 2,000 unit rumah untuk dipilih
  • Tawaran diskaun sehingga 30%, hadiah dan rebat tunai dari pemaju yang anda takkan dapat di tempat lain
  • Kemudahan tengok, pilih dan beli rumah secara online di Lazada

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Hi HOME, Radzi Tajuddin:

“Fokus kami sentiasa mempromosikan agenda pemilikan rumah dan kami bekerjasama dengan pemaju hartanah dalam memastikan tawaran terbaik kepada pembeli.

“Kami menyasarkan diskaun sehingga 30% dengan harga unit rumah paling rendah adalah RM110,000. Tawaran ini hanya boleh diperolehi di ‘Hi HOME Property Expo’ melalui Lazada.”

Untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai dari pemaju di Hi HOME Property Expo, anda hanya perlu mendapatkan baucar serendah RM88.

Baucar ini kemudiannya boleh anda gunakan untuk menebus bagi mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai tak masuk akal untuk projek-projek rumah yang terlibat.

Sejak PKP dilaksanakan bermula 18 Mac lepas, semakin ramai yang membeli secara online. Kini dengan Hi HOME Property Expo, anda juga boleh beli rumah secara online hanya di Lazada.

Dalam Hi HOME Property Expo, anda boleh menempah rumah idaman anda secara eksklusif di LazMall dan juga sesi live streaming di LazLive.

Dalam sesi live streaming melalui LazLive ini juga, anda boleh berinteraksi terus dengan penjual dan pemaju hartanah – tanpa perlu risau tentang penjarakan sosial. Inilah norma baharu proses jual beli rumah sekarang di kala kita masih perlu berjaga-jaga dengan wabak COVID-19.

On top of’ diskaun, hadiah dan rebat tunai yang bakal anda dapat di Hi HOME Property Expo di Lazada, anda juga akan dapat banyak penjimatan hasil pengenalan semula Kempen Pemilikan Rumah 2020 (HOC 2020) oleh kerajaan.

HOC 2020 menawarkan insientif pengecualian duti setem perjanjian pinjaman dan suratcara pindah milik (MOT), bagi perjanjian jual beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021, kepada anda sebagai pembeli rumah.

Menurut kerajaan, insentif pengecualian duti setem ini hanya boleh dinikmati JIKA pemaju memberikan diskaun sekurang-kurangnya 10% kepada pembeli rumah – sesuatu yang memang semua pemaju dalam Hi HOME Property Expo janjikan.

Jadi pastikan anda kunjungi Hi HOME Property Expo di Lazada SEKARANG dan dapatkan baucar untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai rumah idaman dari pemaju.

Ingat, baucar ini terhad. Siapa cepat, dia dapat!

Jom kita dapatkan rumah pilihan hati, hari ini -> https://www.majalahlabur.com/HiHomeLazada

Iklan

5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Rata-rata rakyat Malaysia khususnya anak muda, bila ditanya jika diberi peluang untuk memilih rumah undercon atau subsale, jawapannya pasti berbeza-beza.

Ada yang inginkan rumah undercon kerana entry cost yang murah dan lebih gemar rumah baru berbanding rumah subsale.

Ada juga yang inginkan rumah subsale gara-gara lokasi rumah yang matang dan tawaran harga yang kompetitif.

Baca : 7 Sebab Kenapa Anak Muda Belum Beli Rumah

Tetapi, trend pemilikan hartanah pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan sebenarnya lebih ramai rakyat Malaysia yang membeli rumah undercon berbanding subsales.

Buktinya?

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang lalu telah berjaya menjual 28,000 unit kediaman baharu bernilai RM21 bilion setakat bulan November sahaja.

RM18 bilion lebih tinggi berbanding sasaran jualan asal yaqni RM3 bilion sebulan sebelum Kempen Pemilikan Rumah (HOC) berakhir!

Apa logiknya? Kenapa ini terjadi?

Sebelum itu, kita perlu faham dengan baik bahawa rumah undercon adalah produk dari pemaju hartanah.

Dan pemaju hartanah ini akan menawarkan tawaran yang menarik seperti:

  • Percuma kabinet dapur
  • Percuma parkir
  • Percuma yuran guaman
  • Rebat
  • Cashback
  • Booking fee serendah RM500. (bergantung kepada pemaju)

Ramai sedia maklum yang rumah subsale atau rumah sekunder memerlukan entry cost yang tinggi.

Untuk golongan B40 dengan pendapatan bulanan RM2,000 yang tinggal di Kuala Lumpur, kebanyakannya hanya mampu tengok saja harga rumah.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya 15% tunai dari nilai rumah yang ingin dibeli.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan RM30,000.

Jom kita tengok 5 sebab kenapa ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale:

1. Earnest Deposit

Untuk booking fee rumah tersebut, pembeli wajib membayar 3.18% earnest deposit.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, sebanyak RM7,600 perlu dikeluarkan dan baki 6.82% perlu diselesaikan semasa menandatangani Sales Purchase Agreement (SPA).

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

2. Deposit

Seperti yang diterangkan di atas, earnest deposit merupakan sebahagian daripadanya.

Deposit 10% boleh dibayar melalui simpanan tunai atau membuat pengeluaran wang di Akaun 2, KWSP.

Masalah timbul apabila pembeli tidak mempunyai tunai dan wang di Akaun 2, KWSP tidak mencukupi.

3. Legal Fee

Kosnya tidak berakhir dengan 10% deposit sahaja!

Pembeli juga perlu membayar legal fee atau yuran guaman mengikut kiraan yang telah ditetapkan.

Amaunnya bergantung kepada harga rumah dan anggaran kasar adalah 3.5%-4% daripada harga rumah.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM7,000

4. Valuation Fee

Penilaian hartanah akan dijalankan oleh penilai hartanah bertauliah yang berdaftar dalam menetapkan harga semasa rumah tersebut.

Anggaran kasar untuk valuation fee adalah 1% atau kurang daripada harga rumah tersebut.

Akan tetapi, untuk pembeli rumah pertama, kos duti setem adalah percuma bagi rumah berharga RM300,000 ke bawah.

5. Proses

Siapa yang mempunyai pengalaman membeli rumah dari pasaran subsale pasti tahu yang prosesnya memakan masa di antara 3 bulan hingga 6 bulan atau lebih.

Proses juga akan memakan masa yang lama sekiranya hartanah tersebut :-

  • Mempunyai kaveat
  • Pemaju muflis
  • Rumah masih ada hutang dengan bank
  • Rumah jenis kos rendah
  • Geran tidak sempurna
  • Pemilik meninggal dunia

Faktor dorongan lain yang menyebabkan ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale adalah kerana berlakunya lambakan pilihan dalam pasaran undercon lebih-lebih bagi projek undercon yang telah siap dan tidak dibeli selepas tempoh 9 bulan.

Baca : Apa Yang Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Selain itu, wujud rangsangan oleh pihak kerajaan menerusi Kempen Pemilikan Rumah (HOC), Skim Perumahan Belia, Skim Rumah PertamaKu dan Skim MyDeposit.

Akan tetapi, ini tidak bermaksud hartanah undercon tiada cacat cela dan risikonya. Pembeli juga perlu memastikan projek undercon tersebut:

  • Bukan projek gajah putih / terbengkalai.
  • Pemaju bertanggungjawab sekiranya wujud kerosakan (defect)
  • Jenis geran hartanah.
  • Bebas dari pemaju hartanah bermasalah.

Dengan keadaan Malaysia hari ini ibarat susah jatuh ditimpa tangga, dilanda kemelesetan ekonomi dan pandemik COVID-19, pasaran hartanah berada dalam keadaan trend yang sangat perlahan.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Untuk anda yang berminat untuk membeli hartanah dalam tempoh ini,  bergembiralah kerana tempoh ini merupakan waktu terbaik untuk membeli hartanah khususnya pasaran subsale.

Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah beberapa kali menurunkan kadar OPR (Overnight Policy Rate), bagi memastikan kadar faedah yang dikenakan oleh pihak bank berada di paras yang sangat rendah.

Iklan

5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Lupakan seketika tentang isu Covid-19, kerana apa yang akan dikongsikan dalam artikel ini memerlukan anda menggunakan imaginasi dalam membayangkan suasana sebuah township atau bandar terancang.

Ramai yang sedia maklum pada hari ini, terdapat banyak township yang telah dibina dan sedang dibina dari pelbagai pemaju hartanah di luar Lembah Klang dek kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang terlalu mahal.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Tahukah anda, sebelum pemaju hartanah melakukan aktiviti pecah tanah dan memasang cerucuk besi untuk membina sebuah township, mereka perlu menilai trend dan merangka elemen penting yang bakal mencorakkan konsep sesebuah township.

Township yang bermaksud pembandaran dalam Bahasa Malaysia, merupakan satu proses mengubah kawasan luar bandar yang tidak berpenghuni atau kurang berpenghuni menjadi sebuah bandar.

Pembandaran juga berlaku gara-gara penempatan sebuah bandar menjadi bandar yang lebih besar dan kompleks dengan kepadatan penduduk yang lebih tinggi.

Jika anda lihat Desa Park City yang dibina pada tahun 1999 dengan keluasan 473 ekar, elemen yang diketengahkan pemaju adalah inovasi dan komuniti yang mesra, selamat dan sihat.

Manakala Eco Majestic dengan keluasan 1,089 ekar yang terletak di Semenyih pula mengenengahkan konsep kawasan mesra hijau dengan taman dan tasik rekreasi dengan sistem keselamatan maksimum yang dikawal oleh polis.

Baca : Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

“Tahukah anda, proses pembandaran berlaku dengan pesat di seluruh negeri di Malaysia pasca merdeka dengan penglibatan Kerajaan dan pemaju swasta dalam memenuhi permintaan bangunan, pengangkutan, penempatan dan fungsi-fungsi lain sebuah kawasan.”

Akan tetapi trend di setiap negara adalah berbeza dan sangat bergantung kepada keperluan manusia di negeri atau negara tersebut.

Contoh terdekat adalah di Australia di mana dapur rumah semakin kecil kerana trend memasak di dapur bersama keluarga semakin kurang popular.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Di Malaysia pula, banyak kediaman high-rise yang ‘hilang’ balkoni rumah. Faktor keselamatan adalah isu utama.

Kesannya, dobi layan diri menjadi popular dan keperluan penghuni kediaman ‘high-rise’ kerana kebanyakan JMB high-rise tidak membenarkan penghuni menyidai baju.

Jom kita tengok 5 trend yang bakal mencorakkan township sesebuah kawasan di Malaysia.

1. Aksesibiliti

Trend utama yang memainkan peranan dalam pembentukan sebuah township adalah jarak kediaman tersebut dengan pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM, BRT atau stesen bas henti-henti.

Dengan perkembangan penggunaan perkhidmatan e-hailing, kawasan ‘pick up dan drop-off’ point e-hailing juga penting dalam pembentukan sebuah township.

Hal ini kerana, kenderaan peribadi kini bukanlah menjadi satu keperluan sebaliknya dilihat sebagai satu kehendak terutamanya kepada golongan bandar.

2. Persekitaran Hjau

Bermula awal tahun 2010, isu pemanasan global telah menjadi isu yang kritikal di Malaysia. Ini dapat dilihat dengan langkah yang diambil pemaju hartanah yang membangunkan township dengan konsep persekitaran hijau bebas tenaga.

Penggunaan pemanas air solar dan penggunaan kaca berbanding batu-bata sebagai sumber cahaya semula jadi semakin popular.

Hari ini, township-township yang baru dilancarkan mempunyai banyak taman dan tanaman hijau.

3. Teknologi

Kita mungkin boleh hidup tanpa makan dan minum untuk 3 hari, tetapi belum tentu kita boleh hidup tanpa Wi-Fi selama 3 hari.

Dengan kemajuan teknologi hari ini, kebanyakan pemaju hartanah telah membawa teknologi ke satu tahap baru dengan menggunakan kunci automatik dan fungsi face recognition.

Setiap township yang dibina juga diwajibkan untuk mempunyai akses telekomunikasi bagi memudahkan penghuni mendapat akses internet berkelajuan tinggi.

4. Transit Oriented Development

Konsep transit oriented development (TOD) adalah menjadikan satu bangunan atau premis sebagai pusat kepada pendidikan, pusat beli-belah, kediaman mahu pun pusat ibadat.

Kedengaran agak mustahil, tetapi konsep ini telah pun dilaksanakan oleh pemaju MKH Land menerusi Saville Cheras dan Mah Sing Group menerusi projek D’ Sara Sentral.

Konsep TOD ini tidak terbatas kepada bangunan high-rise sahaja tetapi turut melibatkan projek landed sungguhpun angkanya tidak banyak.

5. Sekuriti

Rata-rata pembeli unit kediaman township adalah golongan berpendapatan RM9,620 ke atas atau lebih dikenali sebagai T20 dalam kumpulan pendapatan isi rumah yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia.

Golongan ini mahukan sebuah kediaman dan komuniti yang selamat dan di sini pentingnya konsep Guarded and Gated (GAG).

Konsep GAG menjadi popular seawal tahun 2008 dan menjadi suatu fenomena dalam industri perumahan negara.

Perkembangan trend ini berlaku khususnya di kawasan Lembah Kelang, Pulau Pinang dan Johor Bahru; jelas membuktikan bahawa sambutan penduduk kepada pembangunan skim ini semakin meningkat, malah telah menjadi trend dalam pemilikan hartanah kediaman.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Natijahnya, keselesaan tetap menjadi keutamaan dalam pembentukan sebuah tonwship. Jarak dan lokasi kini bukan lagi isu utama dengan perkembangan perkhidmatan e-hailing dan kemajuan pengangkutan awam khususnya di Lembah Klang.

Semoga pemaju hartanah tidak meminggirkan golongan B40 dan M40 dengan membina township mampu milik dan bukan kediaman high-rise sahaja.

Sumber Rujukan:

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!