Pelaburan Greenfield vs Brownfield Dalam Foreign Direct Invesment (FDI)

Syarikat yang ingin mengembangkan sayap mereka ke peringkat antarabangsa biasanya akan membuat pelaburan di luar negara. Pelaburan in dikenali sebagai pelaburan langsung asing atau Foreign Direct Invesment (FDI).

Mereka membeli, menyewa atau mendapatkan aset di negara luar seperti kilang pembinaan atau bangunan pejabat.

Namun, tahukah anda pelaburan ini mempunyai dua jenis, iaitu pelaburan Greenfield dan juga pelaburan Brownfield? Apakah perbezaan di antara kedua-dua jenis pelaburan ini?

Pelaburan Greenfield

Photo by Kawser Hamid from Pexels

Pelaburan Greenfield atau juga dikenali sebagai pelaburan lapangan hijau adalah sejenis pelaburan di mana syarikat berkenaan akan membina kemudahan baru. Sebagai contoh, syarikat membuka cawangan di luar negara dan membina bangunan pejabat baharu untuk tujuan tersebut.

Di antara kelebihan dan kekurangan pelaburan Greenfield adalah:

Kelebihan Kekurangan
Boleh mengawal sepenuhnya operasi perniagaan. Risiko terlalu tinggi.
Boleh mengawal sepenuhnya proses penjenamaan dan pengambilan pekerja. Kemungkinan terdapat kawalan daripada pihak kerajaan.
Membuka peluang pekerjaan kepada orang ramai. Kos tetap yang tinggi kerana perlu memilih lapangan dan membina kemudahan baru di tempat tersebut.

Contoh sebenar pelaburan Greenfield ialah apabila Hyundai Motor Company membuat pelaburan di Czech Republic sebanyak $1 bilion Euro pada tahun 2006. Syarikat pengeluar kereta tersebut membina kilang pembuatan kereta baharu dan mengambil pekerja seramai 3,000 orang pada tahun pertama pembukaan.

Iklan

Pelaburan Brownfield

Image by Vaughn Smith from Pixabay

Pelaburan Brownfield ini adalah sejenis pelaburan asing di mana syarikat akan membuat pelaburan dalam kemudahan yang sedia ada untuk memulakan operasi. Sebagai contoh, sebuah syarikat membeli atau menyewa premis yang sedia ada untuk memulakan operasi perniagaan.

Di antara kelebihan dan kekurangan pelaburan Brownfield adalah:

Kelebihan Kekurangan
Lebih mudah untuk masuk ke pasaran baru. Kemudahan sedia ada mungkin memerlukan kos yang besar untuk dinaik taraf.
Kos tetap yang lebih rendah kerana kewujudan infrastruktur dan kemudahan yang sedia ada. Kemudahan yang lama memerlukan kos yang tinggi untuk penyelenggaraan dan pemuliharaan.
Kos untuk mengambil pekerja dan melatih pekerja lebih rendah kerana menggunakan khidmat pekerja sedia ada. Pemilihan lokasi operasi lebih terhad.

Kita boleh melihat contoh pelaburan Brownfield ini apabila syarikat telekomunikasi Vodafone yang beribu pejabat di London dan Newbury memperoleh syarikat telekomunikasi India, Hutchison Essar bernilai $10.9 bilion.

Dengan ini, Vodafone dapat menembusi industri telekomunikasi India yang berkembang pesat, dengan pertambahan hampir 6 juta pelanggan setiap bulan.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji Lebih Untung?

Artikel ini diambil daripada posting FB Tuan Afyan Mat Rawi, yang sudi berkongsi dengan kami dapatan kajian yang telah beliau jalankan, siap dengan gambar sebagai bukti.
Sebelum tengok gambar, baca ini dahulu:

Perbandingan Prestasi ASB dan Tabung Haji Bagi 5 Tahun

Berikut adalah rekod prestasi pulangan ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun bermula 2012 hingga 2016.

ASB
2012 – 7.75%
2013 – 7.70%
2014 – 7.50%
2015 – 7.25%
2016 – 6.75%
*Dividen sahaja, tidak termasuk bonus

Tabung Haji 
2012 6.50%
2013 6.00%
2014 6.25%
2015 5.00%
2016 4.25%
*Hibah TH sahaja, tidak termasuk bonus atau Hibah Haji.

Senarai di atas, hanya untuk keuntungan melalui dividen tahunan sahaja (atau di TH dipanggil hibah TH), tanpa bonus.

ASB dan TH mempunyai bonus (di TH dipanggil Hibah Haji) yang diberikan kepada mereka yang layak selain daripada dividen yang diberikan setiap tahun.

Jika dilihat rekod di atas, pulangan ASB setiap tahun mengatasi TH sekitar, paling minima 1.25% dan pernah sampai 2.5% perbezaan iaitu pada tahun lalu, 2016.

Berikut ialah perbezaan peratusan keuntungan bonus ASB melebihi hibah Tabung Haji dari 2012 hingga 2016;

2012 – 1.25%
2013 – 1.70%
2014 – 1.25%
2015 – 2.25%
2016 – 2.50%

Tapi, tahukah anda bahawa ada satu perbezaan yang nyata di antara ASB dan Tabung Haji, iaitu zakat simpanan.

Di Tabung Haji sudah difatwakan sejak 1979 bahawa pendeposit Tabung Haji tidak perlu lagi untuk membayar zakat simpanan kerana ia sudah ditunaikan oleh Tabung Haji sendiri.

Jadi, perkiraan ini perlu diambil kira dalam membuat perbandingan pulangan kedua-dua instrumen kewangan ini.

Sebelum ini saya ada membuat simulasi perbandingan pulangan dengan dimasukkan faktor zakat dengan andaian keuntungan ASB 7.5% dan Tabung Haji 5%.

Dalam simulasi tersebut, dengan modal RM100,000, selepas diambil kira keuntungan dan zakat, hasil yang didapati selepas 5 tahun adalah sama. Kali ini, saya sertakan pula simuasi sebenar berdasarkan pulangan sebenar ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun; 2012 hingga 2016.

ASB vs Tabung Haji – Hasilnya Adalah Mengejutkan

Nota: Abaikan dlm kurungan yg bertulis “dengan andaian untung”

Iklan

 

Kalau rasa bermanfaat, silakan share dengan kawan-kawan dan silakan untuk follow Afyan Mat Rawi untuk banyak lagi tips kewangan.

Nota : Kalau kata ASB, Tabung Haji ataupun KWSP beri pulangan rendah setiap tahun, bersyukurlah. Rendah-rendah pun dapat juga + return. Bukannya kita RUGI. Untung tak banyak saja. Baca juga 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Michael Marcus: Pakar Psikologi Yang Menggandakan $30,000 Menjadi $80 Juta

Pernahkah anda mendengar kisah mengenai seorang pelabur jutawan yang asalkan ingin menggapai cita-cita sebagai pakar psikologi? Siapa sangka seorang pelabur ini kini telah menjadi seorang jutawan dan bukannya berkecimpung dalam bidang yang disangkanya berpuluh tahun dahulu.

Michael Marcus adalah seorang pelabur yang sangat berjaya. Pada usia muda, beliau mula melakukan penyelidikan untuk firma pembrokeran. Selepas itu beliau menyertai Commodities Corporation untuk memperdagangkan wang syarikat tersebut.

Sepanjang masa beliau di Commodities Corporation, pulangannya sering melebihi pulangan pelabur yang lain. Dalam tempoh tak sampai 20 tahun, Michael Marcus telah berjaya mengembangkan $30,000 USD menjadi $80 juta USD.

Inilah kisah mengenai Michael Marcus yang boleh kita ambil iktibar.

Perjalanan Kehidupan Michael Marcus

Pada tahun 1972, Michael Marcus bertemu dengan seorang lelaki yang mendakwa dia boleh menggandakan wang Marcus setiap dua minggu. Disebabkan beliau pada ketika itu seorang yang naif dan terlalu tamak, akhirnya Michael Marcus kehilangan semua wangnya kepada tips lelaki itu tanpa menjana sebarang keuntungan.

Michael Marcus yang sangat berbakat dalam bidang akademik memutuskan bahawa dengan lebih banyak masa dan strategi, beliau juga boleh berurus niaga dengan jayanya.

Dengan mengumpul dana daripada keluarga, kawan-kawan dan sumbernya sendiri, Michael Marcus mengikuti nasihat penulis surat pasaran dan membuat keuntungan pertamanya dalam perdagangan gandum. Michael Marcus membeli setiap kali harga menurun di bawah julat dan menjualnya apabila harganya naik tinggi.

Beliau kemudiannya mula mempelbagaikan jenis perdagangan komoditi dan memisahkan modal awalnya menjadi $30,000. Berikutan khabar angin pasaran bahawa hama akan menyerang tanaman, Marcus membeli saham tersebut. Akibat kerana kesilapannya ini, beliiau menyaksikan keseluruhan sahamnya dan wang keluarganya hilang begitu sahaja.

Iklan

Bangkit Semula Dengan Pelaburan

Dengan tiada wang baki untuk dilaburkan, Michael Marcus mengambil keputusan untuk bekerja sebagai penganalisis penyelidikan di Reynolds Securities. Meminjam wang dari rakan dan keluarga, Marcus masih kehilangan wang kerana beliau tidak memahami selok-belok perdagangan.

Pada bulan Oktober 1971, beliau bertemu dengan Ed Seykota, salah satu pengikut trend terbesar sepanjang masa. Michael Marcus mula melabur menggunakan wang sendiri dan belajar daripada pendekatan Ed Seykota, Michael Marcus telah membuat kekayaan kecil.

Sebahagian daripada kejayaannya adalah kerana beliau mula memahami peraturan perdagangan asas. D antaranya seperti menganalisa kedudukan yang menguntungkan dan mengurangkan kerugian.

Selain itu, ianya adalah disebabkan oleh pasaran bull market pada tahun 1970 yang menguntungkan para pengikut trend. Selepas itu, Michael Marcus telah menyertai dengan Commodities Corporation dan mula melabur wang mereka.

Marcus telah memperdagangkan $30,000 daripada modal syarikat itu menjadi $80 juta dalam masa tak sampai 20 tahun.

Kesimpulannya, untuk berjaya seperti beliau kita haruslah kuat berusaha. Selain daripada itu, kita ada sifat jangan mengalah dalam diri dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan yang ada.

Dengan azam yang kuat serta gigih berusaha, kita semua boleh berjaya seperti Michael Marcus dalam dunia pelaburan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Pelaburan Saham (Ekuiti) VS Komoditi, Ambil Tahu 12 Perkara Ini

Alhamdulillah, semakin ramai yang celik berkenaan dengan pelaburan dan mengapa penting untuk kita melabur. Tapi dengan pelbagai pilihan yang ada depan mata, sampai tak tahu mana satu nak dipilihnya.

Kalau sebelum ini kami pernah siarkan Pelaburan Saham vs Hartanah, Ini 9 Perbandingannya; kali ini kita akan tengok pula pelaburan saham vs komoditi.

Saham ramai dah tahu, kalau di Malaysia kita ada Bursa Malaysia. Tapi apa pula komoditi?

Kalau dilihat kepada terjemahan Oxford:

“A raw material or primary agricultural product that can be bought and sold, such as copper or coffee.”

Lexico – Powered by Oxford

Di Malaysia, di antara komoditi yang popular yang biasa didagangkan adalah minyak mentah (WTI dan Crude), FCPO (minyak kelapa sawit), emas dan perak.

Sekarang kita dah tahu apa yang dimaksudkan dengan komoditi, jom kita tengok pula perbezaan di antara pelaburan saham berbanding pelaburan komoditi ini.

1. Pemegang (Holder)

Pemegang saham dikenali sebagai shareholder manakala pemegang komoditi dipanggil option holder.

2. Pemilikan (Ownership)

Pembeli saham untuk sesebuah syarikat itu telah dikira sebagai pemilik syarikat tersebut walaupun memiliki saham dalam jumlah yang kecil.

Manakala commodity trader tidak  tidak dikira pemilik kepada ladang/lombong yang mengeluarkan komoditi tersebut walaupun memiliki sebahagian besar komoditi tersebut.

3. Turun Naik (Volatility)

Volatility di dalam pasaram komoditi adalah lebih besar jika dibandingkan dengan pasaran saham.

Di antara faktor yang menyebabkan volatility tinggi dalam pasaran komoditi terutamanya makanan, adalah disebabkan oleh keadaan yang tidak menentu terutamanya berkaitan dengan cuaca. Jika ribut melanda, tanaman semua rosak dan harga komoditi yang didagangkan pun menjunam.

Begitu juga halnya dengan harga minyak mentah, mana pernah dalam sejarah harga komoditi hitam ini boleh jadi negatif.

Baca: 4 Sebab Mengapa Minyak Mentah WTI Menjadi Serendah Negatif $40 USD Setong.

4. Risiko (Risk)

Oleh kerana volatility di dalam pasaran komoditi adalah tinggi, maka risiko pelaburan pasaran komoditi adalah lebih tinggi.

Tetapi bila volatility lebih tinggi, keuntungan yang boleh diperolehi juga adalah lebih tinggi.

Iklan

5. Dividen (Dividend)

Di dalam pasaran saham, terdapat syarikat yang membayar dividen kepada pelabur apabila syarikat mencatatkan keuntungan. Ini sebagai salah satu insentif kepada para pelabur.

Sebaliknya bagi pelaburan komoditi, tiada dividen dibayar kerana commodity trader tidak mempunyai ownership terhadap syarikat yang mengeluarkan produk komoditi tersebut.

6. Tukaran Perdagangan (Exchange Traded)

Pusat perdagangan saham yang paling terkenal adalah di New York (New York Stock Exchange) yang memegang lebih kurang 30% nilai pasaran dunia. Di Malaysia pula kita ada Bursa Malaysia.

Manakala bagi commodity exchange ia mempunyai pelbagai tempat kerana setiap commodity exchange hanya khusus kepada komoditi tertentu sahaja untuk didagangkan. Ada juga exchange yang boleh trade banyak komoditi, antara yang popular adalah NYMEX (New York Mercantile Exchange) dan CME (Chicago Mercantile Exchange).

7. Tarikh Luput (Expiry)

Pasaran saham tidak mempunyai tarikh luput dan pemegang saham boleh memegang saham sesebuah syarikat, selagi syarikat tersebut tidak dinyahsenarai daripada pasaran saham atau diisytihar muflis.

Manakala komoditi biasanya mempunyai kontrak dengan jangka hayat yang pendek, contohnya hanya sah untuk satu bulan saja. Setelah kontrak tersebut tamat, sesetengah komoditi itu tidak lagi bernilai terutamanya komoditi makanan.

8. Kecairan (Liquidity)

Pasaran saham mempunyai liquidity yang lebih tinggi berbanding dengan komoditi kerana lebih ramai penglibatan dan jumlah pelaburan yang lebih tinggi di dalamnya.

9. Tempoh Masa (Time Frame)

Hampir sama seperti poin #7, kontrak jual beli saham adalah untuk jangka masa panjang berbanding komoditi yang mempunyai kontrak untuk jangka masa pendek.

10. Peraturan (Regulations)

Oleh kerana komoditi merupakan pasaran yang mempunyai risiko lebih tinggi, peraturan yang dikenakan kepada trader komoditi adalah lebih ketat berbanding dengan pasaran saham.

11. Kepelbagaian (Diversification)

Dalam pasaran saham, kebanyakan harga saham saling berkaitan di antara satu sama lain (contohnya sektor pelancongan saling berkait dengan sektor perhotelan dan penerbangan) walaupun bukannya semua.

Manakala bagi pasaran komoditi, setiap harga komoditi ini pada kebiasaannya tidak mempunyai kaitan di antara satu sama lain.

12. Saiz Lot (Lot Size)

Saham boleh dibeli di dalam lot yang kecil, contohnya Bursa Malaysia 1 lot bersamaan dengan 100 unit. Tapi di pasaran saham global contohnya di Amerika Syarikat, minima pembelian adalah 1 unit saja.

Manakala komoditi perlu dibeli dengan lot yang besar yang memerlukan modal yang  besar. Tapi sekarang ada juga lot mini yang lebih kecil dengan modal yang lebih kecil, bagi menarik minat pelabur runcit.

Sumber Rujukan:

Sekarang dah tahu perbezaan di antara saham dan komoditi, yang mana satu jadi pilihan hati?

Iklan

Unit Amanah PMB Investment Menerima 4 Anugerah dan Pengiktirafan Global

PMB Investment Berhad (PMB Investment), sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad (Pelaburan MARA), menerima (4) Anugerah Dana Islam Global (Global Islamic Fund Awards) dari The Thomson Reuters Lipper Global Islamic Fund Awards.

Menurut Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan Pelaburan MARA, Dato’ Nazim Rahman, “The Thomson Reuters Lipper Global Islamic Fund Awards merupakan penganugerahan piawaian kecemerlangan tertinggi di seluruh dunia. Ini membuktikan dana-dana yang diuruskan PMB Investment adalah berprestasi tinggi dan bertaraf global”.

Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan Pelaburan MARA, Dato’ Nazim Rahman

The Thomson Reuters Lipper Fund Awards telah memberi pengiktirafan kepada syarikat pengurusan dana yang cemerlang selama lebih tiga dekad di lebih 20 negara seluruh dunia. Hanya pengurus dana yang menyediakan prestasi dana terbaik dalam jangkasama sederhana dan panjang serta konsisten layak menerima pengiktirafan ini.

Mengulas lanjut mengenai dana-dana yang menerima pengiktirafan ini, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment, Najmi Haji Mohamed berkata, “salah satu dana yang menerima anugerah ialah PMB Shariah Growth Fund (PMB SGF), memenangi anugerah Dana Ekuiti Malaysia Terbaik bagi tempoh tiga (3) tahun berakhir 31 Disember 2017 dengan prestasi pulangan yang direkodkan adalah sebanyak 50 peratus”.

Menurut Najmi, PMB Investment turut memenangi anugerah Dana Ekuiti Pendapatan Malaysia Terbaik bagi tempoh tiga (3) tahun dan lima (5) tahun berakhir 31 Disember 2017 melalui PMB Shariah Dividend Fund (PMB SDF). Dana ini telah merekodkan pulangan sebanyak 36% bagi tempoh 3 tahun dan 45% bagi tempoh 5 tahun berakhir 31 Disember 2017.

Iklan

“Selain itu, dana lain yang turut memenangi anugerah adalah PMB Shariah Aggresive Fund (PMB SAF) dalam kategori Dana Ekuiti Malaysia Terbaik bagi tempoh lima (5) tahun berakhir 31 Disember 2017 dengan merekodkan prestasi pulangan sebanyak 112 peratus,” katanya dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini.

Tambahnya lagi, “pengiktirafan ini membuktikan PMB Investment mempunyai rekod prestasi dana yang cemerlang bagi tempoh jangka pendek dan panjang”.

“Pada tahun 2016, PMB Investment melalui PMB SAF menerima dua (2) anugerah Thomson Reuters Lipper Fund Awards 2016 Global Islamic daripada Pegawai Kanan Negeri Thomson Reuters, Raymond Lee,” tambahnya lagi.

April lalu, PMB Investment melancarkan dana pelbagai matawang yang pertamanya dikenali PMB Shariah ASEAN Stars Equity Fund (PMB SASEF). PMB SASEF membuat pelaburan di lima (5) negara ASEAN iaitu di pasaran Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapura dan Filipina.

PMB Investment sebuah syarikat milik penuh Kumpulan Pelaburan MARA Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 15 dana unit amanah, dua dana borong dan beberapa mandat portfolio dengan pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!