4 Alasan Kerap Mengapa Permohonan Pinjaman Peribadi Anda Ditolak

Jika anda tidak sabar untuk mendapatkan pinjaman peribadi untuk membantu anda dalam mencapai matlamat kewangan anda atau menyelamatkan anda daripada situasi yang rumit, penolakan pinjaman mungkin merupakan perkara terakhir yang anda mahukan.

Ingatlah bahawa Bank bukan sahabat atau BFF (best friend forever) kita.

Ada sebab-sebab tertentu mengapa majoriti permohonan pinjaman peribadi ditolak. Anda akan dinasihatkan untuk mengetahui sebab sebab tersebut untuk memastikan anda mengelakkannya dan mendapatkan bantuan kewangan tanpa sebarang masalah.

Berikut adalah 4 alasan utama mengapa permohonan pinjaman peribadi ditolak.

1. Kriteria Pendapatan

Permohonan pinjaman peribadi anda mungkin ditolak jika anda tidak memenuhi syarat pendapatan minimum, atau mempunyai nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi. Mari kita lihat bagaimana ini mungkin berlaku:

Pendapatan yang tidak mencukupi

Setiap pakej pinjaman datang dengan keperluan minimum pendapatan tahunan. Kriteria pendapatan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis permohonan, iaitu individu atau permohonan bersama, dan juga dasar dasar bank atau institusi pemberi pinjaman.

Oleh itu, disarankan agar anda membaca terma dan syarat dan menilai keperluan pakej pinjaman sebelum memohon. Perlu diingat juga bahawa penolakan permohonan pinjaman boleh mempengaruhi skor kredit anda.

Nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi

Nisbah hutang kepada pendapatan adalah nisbah jumlah pembayaran bulanan anda yang dibahagikan dengan pendapatan bulanan kasar anda. Oleh itu, hanya memenuhi keperluan pendapatan tahunan pinjaman tidak memberi jaminan kelulusan pinjaman – pemohon juga perlu memastikan nisbah hutang kepada pendapatannya tidak tinggi.

Terdapat beberapa bank yang tidak meluluskan permohonan pinjaman jika nisbah hutang kepada pendapatan pemohon melebihi 0.6.

2. Skor Kredit Dan Sejarah Kredit

Satu lagi faktor utama untuk kelulusan pinjaman anda bergantung pada skor kredit dalam laporan kredit anda. Laporan kredit adalah pangkalan data kredit yang disusun berdasarkan sejarah kredit anda yang mentakrifkan kesihatan kewangan anda, yang membantu bank dan institusi kewangan lain memutuskan sama ada untuk meluluskan atau menolak permohonan anda untuk produk kewangan seperti pinjaman rumah, kad kredit, pinjaman peribadi, dll.

Malah, skor kredit anda juga menentukan kadar di mana bank akan meminjamkan wang anda. Jika skor kredit anda rendah, mereka mungkin bersetuju untuk melanjutkan pinjaman tetapi pada kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang lain.

Kedua-dua laporan kredit utama di Malaysia adalah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat Bank Negara (lebih dikenali dengan singkatan CCRIS) dan CTOS milik swasta. Klik di sini untuk panduan terperinci laporan CCRIS dan CTOS, termasuk petua untuk meningkatkan skor mereka.

3. Bilangan Permohonan

Sumber Gambar: Freepik

Adakah anda memohon pinjaman peribadi dari pelbagai bank secara serentak? Jika ya, anda mungkin telah melakukan kerosakan kepada permohonan pinjaman anda.

Kebanyakan bank dan institusi kewangan mengesan bilangan kali anda memohon pinjaman, dan lebih penting lagi, jumlah permohonan yang ditolak daripada nombor ini. Memohon beberapa pakej pinjaman sering dianggap sebagai keadaan terdesak anda, menipiskan peluang anda untuk mendapat pinjaman.

Apabila anda memohon pinjaman, disarankan agar menapis bank dan pilih syarat syarat pinjaman dengan teliti dan tidak memohon pinjaman dengan sebilangan besar kerana ia boleh menyebabkan penolakan pinjaman.

 4. Kesilapan Dalam Dokumentasi

Dokumentasi yang tidak wajar dan tidak teratur juga antara sebabnya. Setiap proses permohonan pinjaman memerlukan anda mengemukakan satu set dokumen. Ini adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Berikut adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Bagi profesional yang bergaji: Salinan MyKad / NRIC, penyata terkini KWSP, slip gaji 6 bulan terakhir, penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terkini bersama dengan penerimaan pembayaran cukai

Untuk mereka yang bekerja sendiri: Salinan MyKad / Kad Pengenalan, Sijil Pendaftaran Perniagaan (ROC & ROB), penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terbaru bersama dengan resit pembayaran cukai

Sekiranya anda tidak memberikan dokumen yang diperlukan pada waktunya, anda boleh kehilangan pinjaman tersebut. Bank-bank juga boleh menolak permohonan jika terdapat sebarang percanggahan dalam dokumen yang dikemukakan.

Tambahan lagi, ambil perhatian bahawa jika anda menghampiri institusi kewangan untuk mendapatkan pinjaman dengan bantuan seorang penjamin, penting bahawa penjamin juga memberikan dokumen yang diperlukan. Jika penjamin tidak membuktikan kebolehpercayaan kewangan, permohonan pinjaman anda mungkin ditolak.

Sebelum anda pergi….nikmati baucar hadiah tesco bernilai RM50 (mengikut terma dan syarat) apabila memohon pinjaman peribadi dari Standard Chartered, Citibank atau Alliance melalui laman web Bbazaar.my

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.


BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Peer-to-Peer (P2P) Lending: Pelaburan Dengan Memberi Pinjaman

Peer-to-peer lending atau lebih dikenali sebagai P2P sudah mula bertapak di Malaysia sejak dua tahun lalu. Ya, pastinya lepas Suruhanjaya Sekuriti (SC) menyiapkan proses kawal selia dan rangka dalam tentang bagaimana platform P2P berfungsi.

Jom kita lihat sepintas lalu apakah yang dimaksudkan dengan P2P ini.

Mekanisma

P2P merupakan adik-beradik dengan Equity Crowdfunding (ECF) daripada segi konsep mereka. P2P mahupun ECF merupakan salah satu cara syarikat mencari modal untuk mengembangkan perniagaan masing-masing.

Jadi, syarikat tersebut bukalah peluang kepada orang ramai untuk meletakkan wang masing-masing. Daripada segi pulangan, terdapat perbezaan yang ketara di antara dua jenis pelaburan ini.

Dalam kes ECF, pemilik syarikat akan memberi saham kepada pelabur manakala dalam kes P2P, pemilik syarikat akan memberi peratus keuntungan kepada pelabur secara bulanan.

Dalam cerita di atas, ada dua faktor penting dalam pelaburan P2P: pelabur dan pemilik syarikat. Sebenarnya ada satu lagi faktor penting dalam P2P era baru, iaitu pemilik platform.

Tugas pemilik platform ialah menapis projek yang boleh diiklankan atau ‘live’ sebagai kempen dalam platform masing-masing. Ini salah satu proses yang sangat penting dan dititikberatkan oleh SC. Ianya juga dikenali sebagai ‘Due Diligence’.

Apakah Platformnya?

Seperti biasa, bila kita sebut tentang pelaburan, kita kena pastikan yang platform pelaburan tersebut telah mendapat lesen daripada SC. Berikut ialah operator yang telah diberikan lesen oleh SC untuk menyediakan platform P2P:

  1. Capitalbay (Bay Smart Capital Ventures Sdn Bhd)
  2. B2B Finpal (B2B Finpal Sdn Bhd)
  3. CapSphere (Capsphere Services Sdn Bhd)
  4. Crowd Sense Sdn Bhd
  5. *Nusa Kapital (Ethis Kapital Sdn Bhd)
  6. Alixco (FBM Crowdtech Sdn Bhd)
  7. *Microleap (MicroLEAP PLT)
  8. Funding Societies (Modalku Ventures Sdn Bhd)
  9. Moneysave (M) Sdn Bhd
  10. Fundaztic (Peoplender Sdn Bhd)
  11. QuicKash (QuicKash Malaysia Sdn Bhd)

Berminat Nak Cuba? Begini Caranya

  1. Daftar di mana-mana platform yang disenaraikan di atas
  2. Ada sesetengah platform memerlukan anda mendeposit wang anda
  3. Boleh mula mencari mana-mana projek/investment notes. Ada beberapa item yang kita boleh lihat daripada investment notes yang diterbitkan:
    • Risiko. Pastikan anda baca definisi risiko bagi setiap platform. Ada platform yang membuat pembahagian risiko mengikut A – G yang mana A bermaksud risiko yang terendah manakala G merupakan risiko yang tertinggi. Ada juga yang mengklasifikasikan mengikut rendah, sederhana dan tinggi. Yang penting, anda baca dahulu. 
    • Pulangan. Berapa peratus yang bakal anda perolehi daripada pelaburan tersebut.
    • Tempoh. Setiap investment note berbeza tempoh pelaburan dan projeknya. Pastikan anda mampu untuk hilang sejumlah duit yang anda laburkan dalam tempoh yang ditetapkan oleh investment note tersebut
    • Probability of default. Peratus yang issuer/pemilik syarikat akan gagal untuk membayar semula pinjaman mereka daripada kita
  4. Kita boleh klik untuk melabur investment note yang kita rasa yakin untuk melabur

P2P boleh dikategorikan sebagai pelaburan yang tinggi risikonya. Ini kerana pelaburan jenis ini sangat bergantung kepada prestasi syarikat tersebut dan kita tidak boleh mengawal bagaimana syarikat tersebut.

Tapi macam biasa, pulangannya agak tinggi dan boleh mencecah ke 18%. Sesuai dengan konsep “High Risk, High Return”.

Bagi yang berminat dengan investment note yang patuh Syariah, boleh tengok-tengok yang nombor 5 & 7 dalam senarai operator di atas.

Andai nak cari projek bina rumah untuk mereka yang kurang berkemampuan di Indonesia (P2P dan patuh shariah juga), boleh klik di sini.

Selamat mencuba!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia baru-baru ini, kadar pinjaman hartanah tidak berbayar atau lebih dikenali sebagai Non Performing Loan (NPL) menunjukkan peningkatan yang dinamik.

Hartanah tidak berbayar atau NPL ini merupakan jumlah wang yang dipinjam di mana penghutang tidak membuat pembayaran berjadual untuk tempoh tertentu.

Walaupun unsur-unsur yang tepat dari status tidak berformat berbeza-beza, bergantung pada syarat pinjaman spesifik, “tidak ada pembayaran” biasanya ditakrifkan sebagai pembayaran sifar sama ada pokok atau bunga.

Tempoh yang ditentukan juga berbeza dan bergantung kepada industri dan jenis pinjaman. Walau bagaimanapun, pada amnya tempoh tersebut adalah 90 hari atau 180 hari.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Pada tahun 2011, purata pinjaman hartanah tidak berbayar di Malaysia adalah pada kadar RM6.87 bilion. Angka ini menurun kepada RM5.95 bilion pada 2012 dan menurun lagi kepada RM5.43 bilion pada tahun 2013.

Menjelang tahun 2014, angka NPL adalah pada angka RM5.08 bilion dan menurun kepada RM5.07 bilion pada 2015 dan meningkat kepada RM5.22 bilion pada tahun 2016.

Angka ini terus meningkat kepada RM5.57 bilion pada tahun 2017, RM5.99 bilion pada tahun 2018 dan akhirnya mencatatkan angka tertinggi pada suku ketiga 2019 dengan angka RM6.52 bilion. 

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Sungguhpun nilai NPL di Malaysia semakin meningkat, portfolio hartanah pada tahun 2011 adalah pada angka RM240 bilion. Manakala pada tahun 2019, angkanya meningkat kepada RM600 bilion

2 Punca Non Performing Loan Di Malaysia

Terdapat pelbagai faktor makro dan mikro yang menjadi punca kepada NPL di Malaysia. Dalam industri hartanah, terdapat sekurang-kurangnya dua punca kepada isu ini.

1. Dasar Pengembangan Monetari

Dasar pengembangan monetari adalah apabila bank pusat menggunakan pendekatan merangsang ekonomi.

Kesannya, bekalan wang akan bertambah, kadar faedah akan menurun dan meningkatkan permintaan pinjaman.

2. Pinjaman Perumahan Yang Mudah

Seiring dengan kempen Kerajaan yang menggalakkan peningkatan pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia, akses pinjaman perumahan dari bank juga telah dilonggarkan.

Kesannya, akan terdapat penghutang yang gagal membayar semula pinjaman mengikut tempoh dan sekaligus meningkatkan kadar pinjaman NPL.

4 Penentu Non Performing Loan Di Malaysia

1. Keluaran Dalam Negara Kasar

Kadar peningkatan tahap pertumbuhan KDNK sangat mempengaruhi kadar NPL. Dalam situasi pembiayaan hartanah, kapasiti pembayaran balik peminjam akan meningkat apabila kadar pertumbuhan KDNK meningkat.

Baca : Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK)

Dan apabila berlaku kejatuhan ekonomi yang mengurangkan menyebabkan pertumbuhan negatif KDNK, penghutang tidak mampu membayar hutang mengikut tempoh waktu yang ditetapkan.

2. Inflasi

Kajian telah menunjukkan terdapat hubungan yang positif di antara kadar NPL dan tahap inflasi sebuah negara.

Tahap inflasi sebenarnya mempengaruhi peratus kadar faedah pinjaman hartanah. Apabila sebuah negara menghadapi tahap inflasi yang tinggi, peminjam berdepan kesukaran untuk membuat bayaran balik pinjaman haranah kerana peningkatan kos modal dalam pembiayaan mereka.

Akan tetapi, apabila inflasi mencapai satu tahap tertentu, nilai hutang dan kuantiti pinjaman hartanah akan berkurang menyebabkan akses pinjaman menjadi lebih mudah.

3. Kadar Pinjaman

Antara sebab lain kadar pinjaman hartanah tidak berbayar (NPL) meningkat adalah apabila kadar pinjaman dinaikkan.

Baca : Pembiayaan Perumahan Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun. Bagus Ke Tak?

Apabila institusi kewangan meningkatkan kadar pinjaman, mereka secara tidak langsung telah meningkatkan komitmen peminjam dan mengurangkan keupayaan peminjam untuk membuat pembayaran balik pinjaman.

Begitu juga sebaliknya apabila kadar pinjaman bank dikurangkan.

4. Pendapatan Isi Rumah

Kesan daripada penurunan pertumbuhan ekonomi dan pendapatan isi rumah menyebabkan kualiti pinjaman dan pinjaman tidak mampu dibayar mengikut tempoh waktu yang ditetapkan.

Apabila pendapatan isi rumah mencapai satu jumlah pendapatan yang sesuai, maka kemampuan peminjam untuk membuat pembayaran balik pinjaman adalah lebih tinggi.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008-2018

Kadar Non Performing Loan harus dikekalkan ke paras yang lebih stabil bagi mengelakkan pelbagai isu ekonomi di Malaysia.

Untuk itu, institusi kewangan perlu mengambil langkah proaktif dengan mengelakkan dasar pengembangan monetari dan akses pinjaman yang lebih mudah.

Buat masa ini, tidak dapat dipastikan adakah kadar NPL mampu turun dalam masa terdekat. Apa yang pasti, keadaan ekonomi yang perlahan ini berkemungkinan besar akan berlanjutan untuk beberapa tahun lagi.

Iklan

5 Cara Nak Kenalpasti ‘Scam’ Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi memang menjadi satu fasiliti kewangan yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Sehingga hari ini, ramai rakyat Malaysia mempunyai pinjaman peribadi dan mendapat manfaat darinya.

Jika digunakan untuk kebaikan, pinjaman peribadi banyak memberi manfaat kepada setiap individu. Contohnya adalah seperti membaiki rumah, membantu ibu bapa, pengurusan hutang, dan juga sebagai modal untuk perniagaan.

Namun, perlu diingat bahawa bukan semua pinjaman peribadi yang ditawarkan adalah tulen; terutamanya jika pinjaman tersebut tidak berasal dari bank. Bank Negara Malaysia (BNM) juga sering memberi nasihat dan peringatan kepada orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan tawaran pinjaman peribadi.

Kami ingin kongsikan dengan anda beberapa cara untuk mengenalpasti pinjaman peribadi yang ditawarkan adalah satu penipuan.

1. Tawaran Melalui Media Sosial

Pernahkah anda lihat iklan di media sosial seperti Facebook, Instagram, WeChat atau Twitter berkenaan tawaran pinjaman peribadi yang boleh lulus walaupun anda sudah disenaraihitam oleh pihak bank? Jangan terkejut kerana perkara tersebut sudah menjadi kebiasaan untuk pemberi pinjaman peribadi melakukan penipuan.

Ini adalah perkara yang paling mudah untuk anda mengenalpasti pemberi pinjaman peribadi tersebut adalah betul atau sekadar satu penipuan. Sebenarnya, tawaran seperti ini adalah satu berita gembira kepada individu yang tidak layak mendapatkan pinjaman peribadi dari pihak bank.

Walau bagaimanapun, ada juga peminjam tulen was akan memberi pinjaman peribadi kepada individu yang disenaraihitam. Tetapi mereka biasanya tidak akan mengiklankan perkhidmatan melalui media sosial.

2. ‘Pinjam RM5,000, Bayar RM5,000’

Cara lain anda boleh tahu pemberi pinjaman tersebut menipu adalah melalui tawaran pinjaman tanpa faedah atau keuntungan di pihak pemberi pinjaman.

Contohnya adalah seperti tawaran ‘pinjam RM5,000, bayar RM5,000’. Ini bermakna, pihak pemberi pinjaman menawarkan pinjaman tanpa kadar faedah atau keuntungan.

Seperti kita tahu, setiap syarikat pemberi pinjaman adalah satu perniagaan dan sudah pasti mahukan keuntungan dari setiap pinjaman yang ditawarkan. Jadi, sangat mustahil untuk sesuatu syarikat untuk memberi servis mereka tanpa mengharapkan keuntungan.

Selain itu, anda juga perlu berhati-hati jika ada syarikat pemberi pinjaman yang memberikan kadar faedah yang terlalu rendah sehingga melebihi dari kadar faedah semasa pihak bank.

3. Bayaran Awal Dan Pendahuluan

Modus operandi yang biasa dilakukan oleh syarikat jenis ini adalah dengan memberitahu permohonan pinjaman yang dalam proses sukar untuk diluluskan. Oleh itu, untuk meluluskan permohonan pinjaman tersebut adalah dengan memberi bayaran pendahuluan.

Selepas bayaran awal diterima, syarikat tersebut biasanya akan terus hilang dan tidak dapat dihubungi. Kes seperti ini biasanya berlaku apabila pemohon pinjaman peribadi terlalu mengharap dan terdesak untuk mendapatkan pinjaman peribadi tersebut.

Akhirnya, pinjaman peribadi tidak dapat, kerugian pula yang perlu ditanggung.

Selain bayaran awal, syarikat pemberi pinjaman yang ingin menipu anda biasanya akan meminta anda membayar kos pengurusan yang terlalu tinggi.

4. Akaun Media Sosial Palsu

Bagi individu yang aktif dalam dunia media sosial, anda mungkin pernah didatangi oleh individu yang menawarkan pinjaman peribadi. Kebiasaannya, mereka akan menggunakan gambar wanita yang cantik sebagai satu umpan awal.

Perkara pertama anda boleh lihat adalah gambar di akaun media sosial tersebut. Jika gambar yang digunakan adalah gambar seperti binatang dan gambar orang lain, kemungkinan untuk berlaku penipuan adalah tinggi.

Mereka juga gemar untuk menghantar pesanan ringkas (SMS) atau melalui applikasi whatsapp dengan tawaran yang sangat menarik dan sukar untuk ditolak.

Selain itu, mereka juga lebih gemar untuk memproses segala urusan melalui online sahaja dan tidak perlu berjumpa. Cara ini menjadikan mereka untuk lebih mudah melakukan penipuan kerana tidak perlu keluar berjumpa dengan orang ramai.

5. Paksa Tandatangan

Bagi individu yang sudah diluluskan pinjaman peribadi, mereka perlu menandatangani surat perjanjian sebagai tanda persetujuan.

Jika anda sebagai peminjam tidak diberi peluang untuk baca isi kandungan perjanjian dan dipaksa tandatangan perjanjian tersebut, itu menandakan anda mungkin akan ditipu melalui perjanjian yang berat sebelah.

Perkara yang sering berlaku adalah apabila peminjam tidak sedar tentang kadar faedah yang mereka ambil adalah terlalu tinggi. Akhirnya, pelanggan terpaksa membayar jumlah pinjaman tersebut sehingga melebihi 10 kali ganda dari jumlah pinjaman.

Bagaimana Jika Anda Sudah Tertipu dan Apa Yang Perlu Dilakukan?

Jika anda merupakan mangsa dari skim penipuan pinjaman peribadi, anda boleh lakukan perkara-perkara berikut.

1. Buat laporan Polis

Pertama sekali, sila buat laporan di Balai Polis dan beri keterangan. Tujuan laporan polis dilakukan adalah supaya pihak polis boleh membantu jika terdapat penipuan dan juga melindungi diri anda dari sebarang ancaman.

Berdasarkan Seksyen 420 Kanun Keseksaan, penipuan tersebut akan disiasat dan boleh dipenjara maksimum 10 tahun serta boleh dikenakan denda jika bersalah.

2. Dapatkan nasihat dari penasihat kewangan

Apabila sudah ditipu dengan pemberi pinjaman peribadi, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih teruk dalam mengurus kewangan anda. Oleh itu, cara terbaik adalah untuk dapatkan nasihat kewangan supaya pengurusan kewangan anda menjadi lebih baik.

3. Sebarkan nama penipu tersebut

Jangan berasa malu untuk kongsikan pengalaman anda ditipu oleh syarikat pinjaman peribadi. Perkongsian tersebut mungkin berjaya menyelamatkan ramai lagi individu dari tertipu dengan jumlah yang lebih besar.

Akhir kata, jika anda ingin dapatkan pinjaman peribadi, pastikan anda memohon dari syarikat atau saluran yang betul supaya tidak tertipu. Anda boleh semak senarai syarikat pemberi pinjaman berlesen dan berdaftar dengan BNM.

Artikel ini diterbitkan untuk kali pertama di iMoney Malaysia. Layari laman web iMoney untuk mempelajari cara-cara mengurus kewangan peribadi anda.

Iklan

7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi amat berguna apabila anda amat memerlukan dana. Anda mungkin mendapati diri anda memohon pinjaman peribadi untuk pelbagai sebab seperti perbelanjaan pendidikan anda atau untuk mengubahsuai rumah anda.

Pinjaman peribadi juga boleh digunakan untuk perbelanjaan perkahwinan, mengambil kursus pendek, membersihkan hutang kad kredit, bahkan melancarkan atau menyelamatkan perniagaan anda.

Kuncinya adalah – anda mengambil pinjaman peribadi hanya apabila diperlukan dan menggunakannya secara bijak. Pinjaman peribadi secara umum datang tanpa sebarang cagaran dan oleh itu menarik minat yang lebih tinggi daripada pinjaman rumah dan pinjaman kereta.

Pada hakikatnya, pertimbangkan untuk mengambil pinjaman peribadi hanya jika anda tidak dapat mengumpul dana dari sumber lain.

Pinjaman peribadi agak biasa di Malaysia, tetapi ramai di antara kita sering mengabaikan perkara-perkara kritikal tertentu yang meletakkan kita dalam hutang yang boleh dielakkan atau melemahkan peluang kita untuk mendapatkan pinjaman peribadi. 

Oleh itu, di bawah adalah 7 kesilapan biasa yang perlu anda elakkan semasa memohon pinjaman peribadi:

1. Salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi anda

Mungkin kesilapan yang paling lazim yang dilakukan semasa mendapatkan pinjaman peribadi adalah salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi yang sering lebih tinggi daripada kadar faedah yang diiklankan.

Misalnya, anda telah meminjam RM20,000 pada kadar faedah 8% p.a. untuk tempoh 4 tahun (48 bulan). Anda boleh mengira bahawa jumlah faedah yang perlu dibayar ialah RM1,600.

Tetapi pada hakikatnya, faedah akan dikira sebagai (8% X4 =) 32% dari jumlah prinsipal, iaitu RM6400, dan secara keseluruhan, anda perlu membayar (prinsip RM20000 + RM6400 =) RM26400. Jadi ansuran bulanan anda (RM26400 / 48) RM550.

Oleh itu, kadar faedah sebenar yang anda bayar adalah RM6400, bukan RM1600 yang anda mungkin salah kira pada mulanya.

Oleh itu, apabila anda mencari pinjaman peribadi dengan kadar faedah yang rendah, cuba untuk mengira kadar faedah sebenar sebelum anda membuat pemohonan. Kadar faedah sebenar dipanggil effective interest rate (EIR) yang biasanya akan disebut dalam lembaran pendedahan produk. Malah, Bank Negara Malaysia telah mengarahkan semua bank di negara ini untuk mendedahkan maklumat ini.

2. Bersetuju dengan pinjaman pertama yang ditawarkan kepada anda

Apabila anda memerlukan wang secara mendesak, ia amat mudah untuk mengatakan “yes” kepada pinjaman pertama yang ditawarkan kepada anda. Tetapi keputusan yang terburu-buru itu boleh menenggelamkan anda ke dalam hutang terutamanya jika anda akhirnya memilih pinjaman mahal.

Dalam kes sedemikian, anda perlu memastikan bahawa anda boleh membayar balik jumlah pinjaman penuh dengan mudah.

Ia sentiasa dinasihatkan supaya anda menyemak dan membandingkan kadar faedah dan keuntungan, keperluan kelayakan dan maklumat lain sebelum anda mendaftar untuk satu.

3. Tidak merancang terlebih dahulu

Seperti yang dibincangkan di atas, ramai di antara kita salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi ketika kita di dalam keadaan terdesak untuk mendapatkannya. Ini juga berlaku kerana kita tidak merancang terlebih dahulu.

Selain melakukan penyelidikan yang tepat untuk mendapatkan kadar terbaik, ia juga sangat penting untuk mengetahui bagaimana anda akan membayar balik pinjaman. Langkah pertama ialah untuk melihat berapa banyak ansuran baru yang akan ditambah kepada belanjawan anda dan kemudian membuat keputusan dengan sewajarnya.

Disebabkan kekurangan perancangan yang betul, anda mungkin menghadapi pelbagai cabaran untuk membayar balik ansuran setiap bulan pada tarikh yang ditetapkan mengakibatkan penalti. Skor kredit anda mungkin juga terjejas.

Oleh itu, perlu membuat perancangan dengan teliti sebelum mengambil pinjaman peribadi.

4. Tidak membaca butiran kontrak pinjaman

Bayangkan satu senario: Anda mungkin memerlukan dana untuk hari ini dan dengan itu mempertimbangkan mengambil pinjaman peribadi selama 4 tahun. Tetapi, katakan selepas 2 tahun, anda mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar balik jumlah baki pinjaman dan tidak melihat mengapa anda perlu meneruskan ansuran bulanan anda.

Oleh itu, anda mendail bank anda untuk mengetahui bagaimana anda boleh membuat prabayar baki jumlah pinjaman penuh, tetapi pada asalnya, bank anda tidak membenarkan prabayar pinjaman.

Dan anda tertanya-tanya, “Mengapa saya tidak membaca terma dan syarat terperinci sebelum memohon pinjaman ini?”

Banyak maklumat kritikal, seperti pilihan prabayar, disediakan dalam terma dan syarat kontrak pinjaman yang kita terlalu malas untuk meneruskan dengan mengandaikan kita mengetahui segala-galanya.

Jadi, jangan membuat kesilapan untuk tidak membaca butiran kontrak pinjaman secara teliti.

5. Tidak mendedahkan maklumat secara lengkap

Pastikan bahawa apa-apa perincian peribadi yang anda isi dalam permohonan pinjaman anda adalah benar dan tepat. Bank boleh mengesahkan sama ada maklumat yang anda berikan kepada mereka adalah benar atau tidak. Ia mungkin berkenaan status kerja anda, maklumat hubungan, alamat kediaman dan / atau penyata pendapatan.

Sekiranya anda tidak mendedahkan semuanya atau memalsukan sebarang maklumat, bank boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap anda. Sekiranya pinjaman telah diberikan kepada anda, anda perlu membayar balik dengan segera. Di samping itu, anda boleh dikenakan bayaran penalti kerana melakukan penipuan.

6. Tidak mengekalkan skor kredit yang baik

Mengekalkan skor kredit yang baik adalah penting jika anda ingin memohon pinjaman peribadi. Bank akan mengaksesnya sendiri, walaupun anda tidak perlu menghasilkannya.

Ini bermakna anda mesti memastikan bahawa semua pinjaman dan bil bil anda seperti bil kad kredit, perlu  dibersihkan sebelum anda memohon pinjaman peribadi.

Dalam erti kata lain, bayaran balik perlu dibuat pada waktu yang ditetapkan untuk mengekalkan skor kredit yang baik.

7. Mengambil pinjaman peribadi untuk orang lain

Kadangkala anda mungkin mendapati kawan atau saudara anda mungkin memerlukan dana. Mereka mungkin tidak dapat mengambil pinjaman peribadi atas nama mereka kerana pelbagai sebab. Jika anda fikir anda berbuat baik dengan mengambil pinjaman peribadi dalam nama anda untuk mereka, anda perlu fikirkan lagi perkara serius ini.

Sekiranya mereka tidak dapat membayar balik pinjaman dengan sebab apa pun, anda akan mendapati diri anda dalam hutang yang tidak perlukan. Anda perlu membayar balik pinjaman kerana ia adalah di dalam nama anda. Jika anda tidak dapat membayar ansuran bulanan, maka ia akan menjejaskan skor kredit anda dan anda mungkin dikenakan caj penalti.

Secara keseluruhannya, lebih baik jika anda tidak meminjam untuk orang lain. Sebaliknya, semak cara untuk membantu mereka mendapatkan pinjaman dengan nama mereka sendiri.

Sebelum anda pergi….nikmati baucar hadiah tesco bernilai RM50 (mengikut terma dan syarat) apabila memohon pinjaman peribadi dari Standard Chartered, Citibank atau Alliance melalui laman web Bbazaar.my

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!