4 Alasan Kerap Mengapa Permohonan Pinjaman Peribadi Anda Ditolak

Jika anda tidak sabar untuk mendapatkan pinjaman peribadi untuk membantu anda dalam mencapai matlamat kewangan anda atau menyelamatkan anda daripada situasi yang rumit, penolakan pinjaman mungkin merupakan perkara terakhir yang anda mahukan.

Ingatlah bahawa Bank bukan sahabat atau BFF (best friend forever) kita.

Ada sebab-sebab tertentu mengapa majoriti permohonan pinjaman peribadi ditolak. Anda akan dinasihatkan untuk mengetahui sebab sebab tersebut untuk memastikan anda mengelakkannya dan mendapatkan bantuan kewangan tanpa sebarang masalah.

Berikut adalah 4 alasan utama mengapa permohonan pinjaman peribadi ditolak.

1. Kriteria Pendapatan

Permohonan pinjaman peribadi anda mungkin ditolak jika anda tidak memenuhi syarat pendapatan minimum, atau mempunyai nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi. Mari kita lihat bagaimana ini mungkin berlaku:

Pendapatan yang tidak mencukupi

Setiap pakej pinjaman datang dengan keperluan minimum pendapatan tahunan. Kriteria pendapatan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis permohonan, iaitu individu atau permohonan bersama, dan juga dasar dasar bank atau institusi pemberi pinjaman.

Oleh itu, disarankan agar anda membaca terma dan syarat dan menilai keperluan pakej pinjaman sebelum memohon. Perlu diingat juga bahawa penolakan permohonan pinjaman boleh mempengaruhi skor kredit anda.

Nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi

Nisbah hutang kepada pendapatan adalah nisbah jumlah pembayaran bulanan anda yang dibahagikan dengan pendapatan bulanan kasar anda. Oleh itu, hanya memenuhi keperluan pendapatan tahunan pinjaman tidak memberi jaminan kelulusan pinjaman – pemohon juga perlu memastikan nisbah hutang kepada pendapatannya tidak tinggi.

Terdapat beberapa bank yang tidak meluluskan permohonan pinjaman jika nisbah hutang kepada pendapatan pemohon melebihi 0.6.

2. Skor Kredit Dan Sejarah Kredit

Satu lagi faktor utama untuk kelulusan pinjaman anda bergantung pada skor kredit dalam laporan kredit anda. Laporan kredit adalah pangkalan data kredit yang disusun berdasarkan sejarah kredit anda yang mentakrifkan kesihatan kewangan anda, yang membantu bank dan institusi kewangan lain memutuskan sama ada untuk meluluskan atau menolak permohonan anda untuk produk kewangan seperti pinjaman rumah, kad kredit, pinjaman peribadi, dll.

Malah, skor kredit anda juga menentukan kadar di mana bank akan meminjamkan wang anda. Jika skor kredit anda rendah, mereka mungkin bersetuju untuk melanjutkan pinjaman tetapi pada kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang lain.

Kedua-dua laporan kredit utama di Malaysia adalah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat Bank Negara (lebih dikenali dengan singkatan CCRIS) dan CTOS milik swasta. Klik di sini untuk panduan terperinci laporan CCRIS dan CTOS, termasuk petua untuk meningkatkan skor mereka.

3. Bilangan Permohonan

Sumber Gambar: Freepik

Adakah anda memohon pinjaman peribadi dari pelbagai bank secara serentak? Jika ya, anda mungkin telah melakukan kerosakan kepada permohonan pinjaman anda.

Kebanyakan bank dan institusi kewangan mengesan bilangan kali anda memohon pinjaman, dan lebih penting lagi, jumlah permohonan yang ditolak daripada nombor ini. Memohon beberapa pakej pinjaman sering dianggap sebagai keadaan terdesak anda, menipiskan peluang anda untuk mendapat pinjaman.

Apabila anda memohon pinjaman, disarankan agar menapis bank dan pilih syarat syarat pinjaman dengan teliti dan tidak memohon pinjaman dengan sebilangan besar kerana ia boleh menyebabkan penolakan pinjaman.

 4. Kesilapan Dalam Dokumentasi

Dokumentasi yang tidak wajar dan tidak teratur juga antara sebabnya. Setiap proses permohonan pinjaman memerlukan anda mengemukakan satu set dokumen. Ini adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Berikut adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Bagi profesional yang bergaji: Salinan MyKad / NRIC, penyata terkini KWSP, slip gaji 6 bulan terakhir, penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terkini bersama dengan penerimaan pembayaran cukai

Untuk mereka yang bekerja sendiri: Salinan MyKad / Kad Pengenalan, Sijil Pendaftaran Perniagaan (ROC & ROB), penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terbaru bersama dengan resit pembayaran cukai

Sekiranya anda tidak memberikan dokumen yang diperlukan pada waktunya, anda boleh kehilangan pinjaman tersebut. Bank-bank juga boleh menolak permohonan jika terdapat sebarang percanggahan dalam dokumen yang dikemukakan.

Tambahan lagi, ambil perhatian bahawa jika anda menghampiri institusi kewangan untuk mendapatkan pinjaman dengan bantuan seorang penjamin, penting bahawa penjamin juga memberikan dokumen yang diperlukan. Jika penjamin tidak membuktikan kebolehpercayaan kewangan, permohonan pinjaman anda mungkin ditolak.

Sebelum anda pergi….nikmati baucar hadiah tesco bernilai RM50 (mengikut terma dan syarat) apabila memohon pinjaman peribadi dari Standard Chartered, Citibank atau Alliance melalui laman web Bbazaar.my

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.


BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toyota Lancar Skim Langganan Kereta Patuh Shariah Pertama Dunia

Awal tahun ini, Toyota Capital Malaysia telah melancarkan Kinto One, sebuah skim langganan kereta patuh Shariah pertama di dunia.

Menurut Presidennya Thomas Chai, ia merupakan satu usahasama di antara Toyota Capital Malaysia dan UMW Toyota Motor Sdn Bhd demi melihat kepada perubahan cara penggunaan kereta oleh generasi hari ini.

Menurutnya, sikap pemilik kereta hari ini telah berubah daripada pemilikan kereta kepada penggunaan kereta.

Secara mudah, ia memberi peluang kepada pengguna Toyota untuk menggunakan model Toyota tertentu untuk tempoh dua hingga tiga tahun kemudian dipulangkan kembali kepada Toyota setelah tamat tempoh tersebut dengan bayaran tetap untuk langganan bulanan.

Tambahan pula, skim seperti ini telah dilancarkan di beberapa negara lain seperti Amerika dan beberapa negara Asia.

Namun skim patuh Shariah ini dilancarkan khusus di Malaysia kerana kehendak pelanggan kepada produk patuh Shariah yang tinggi di sini.

Model yang ditawarkan setakat ini adalah Vios, Yaris, Corolla, Innova, Fortuner, Camry, dan Lexus. Mereka yang berminat boleh layari pautan: http://www.kinto-my.com/.

Antara perbezaan skim ini dengan skim biasa adalah tiada duit muka diperlukan, satu bayaran bulanan sahaja termasuk cukai jalan, Takaful, dan servis, dan tidak memberi kesan kepada CCRIS.

Menurut FAQ Kinto One, Toyota bertindak selaku pemilik akan menganggung kos servis selaku pengguna kereta, pengguna harus menanggung saman sekiranya ada dan tertakluk kepada peraturan yag ditetapkan oleh pemilik seperti tidak boleh mengubahsuai kereta dan kereta hanya boleh digunakan di dalam Malaysia.

Sekiranya berlaku kemalangan atau kecurian pula, ia akan dilindungi oleh pelan Takaful.

Skim ini merupakan satu skim alternatif kepada mereka yang gemar menukar kereta. Dan yang paling penting sekali, ianya ditawarkan sebagai skim patuh Shariah yang bakal memberi manfaat kepada semua orang khususnya umat Islam di negara kita.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur