5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Di Malaysia terdapat pelbagai jenis pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh hampir 17 bank di Malaysia.

Untuk mereka yang bercita-cita untuk membeli rumah, anda dinasihatkan untuk menyemak kelayakan kewangan dan nisbah hutang sebelum memohon sebarang pinjaman perumahan dari mana-mana bank melalui Debt Service Ratio (DSR).

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Semakin rendah nisbah Debt Service Ratio anda, semakin cerah peluang anda untuk mendapat pinjaman perumahan dari institusi kewangan atau bank.”

Hari ini, terdapat banyak portal hartanah dan laman web pengurusan kewangan yang menawarkan servis pengiraan DSR secara online dalam masa 60 saat sahaja. 

Baca :Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Selepas menyemak kemampuan kewangan dan mengetahui peratusan DSR kita, tibalah masa untuk melihat senarai produk pembiayaan yang ditawarkan pihak bank yang sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda.

Jom kita tengok 5 jenis pembiayaan dan pinjaman yang ada di Malaysia.

1. Pinjaman Kadar Tetap (Fixed Rate Loan)

Kadar faedah pinjaman yang ditetapkan adalah untuk keseluruhan tempoh dan pihak bank pada kebiasaannya menawarkan pakej ini di bawah pinjaman Islam.

Kadar faedah untuk pinjaman perumahan jenis ini adalah lebih tinggi daripada pinjaman konvensional.

Mereka yang membuat keputusan untuk memilih pakej ini selalunya adalah golongan yang prihatin terhadap kadar faedah yang berubah-ubah mengikut OPR yang ditetapkan Bank Negara Malaysia.

Kadar faedah pinjaman yang berubah-ubah walaupun rendah, akan merugikan peminjam.

2. Pinjaman Jangka Asas (Basic Term Loan)

Pakej ini adalah yang paling popular dan asas yang ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan atau bank untuk pinjaman pembiayaan perumahan.

Ramai pembeli rumah memilih pakej konvensional ini kerana ianya lebih mudah dan sederhana. Kita akan membayar sejumlah ansuran tetap sepanjang tempoh pinjaman anda tanpa mempunyai kemudahan atau fleksibiliti untuk mengurangkan pinjaman pada bila-bila masa.

Baca : 5 Situasi Yang Membenarkan Anda Mengambil Pinjaman Peribadi

Ini bermaksud, apabila kita membayar amaun yang lebih untuk ansuran bulanan, ianya tidak akan mengurangkan kadar faedah dan tempoh bulanan pinjaman anda.

Awas! Jangan terlalu awal ingin menyelesaikan hutang rumah dalam masa 2-5 tahun pertama bagi pakej ini, bank akan mengenakan penalti 3% terhadap kita.

3. Pembiayaan Islamik (Islamic Financing)

Pinjaman Islamik mengguna pakai konsep Murabahah di bawah prinsip Syariah di mana wujud larangan untuk mengenakan faedah atau riba.

Akan tetapi, pembiayaan Islamik berfungsi melalui perjanjian Jual Beli atau Perkongsian Bersama di mana bank membeli rumah dan menyewakannya kepada kita secara ansuran dalam satu tempoh masa.

Baca : 4 Alasan Kerap Mengapa Permohonan Pinjaman Peribadi Anda Ditolak

Perkara ini dapat difahami melalui pembiayaan Islamik jenis Musyarakah Mutanaqisah. Sebagai contoh:

“ Anda memohon pembiayaan perumahan dari bank dengan 10% deposit. Bank pada mulanya mempunyai pegangan 90% ke atas harta itu. Tetapi selepas beberapa lama anda membayar ansuran pembiayaan perumahan anda, bank akan menurunkan pegangan sahamnya, turun kepada 80%, 70% dan seterusnya sehingga titik di mana jumlah pembiayaan dibayar sepenuhnya.”

Pakej pembiayaan Islamik yang lain adalah jenis Bai Bithaman Ajil. Ini berlaku di mana bank membeli hartanah tersebut dan menjual kembali kepada kita pada harga yang dipersetujui bersama. Kebiasaannya, harganya adalah lebih mahal. 

4. Pinjaman Separa Flexi (Semi-Flexi Loan)

Jika kita dalam proses mencari pakej yang terbaik untuk pinjaman perumahan, kita disarankan untuk mengambil pakej semi flexi loan ini.

Hal ini kerana, pakej ini membolehkan faedah pinjaman dikurangkan jika kita membuat bayaran lebih berbanding ansuran bulanan pinjaman yang telah ditetapkan.

Baca : Sebenarnya Menyimpan Itu Merugikan Duit, Jadi Apa Perlu Kita Buat?

Kita sebagai peminjam dapat mengurangkan wang dan masa untuk pembiayaan perumahan. Akan tetapi, kita tidak dapat menarik balik wang pendahuluan yang telah dibayar untuk kegunaan kecemasan.

Jika kita berkeras untuk melakukannya, berkemungkinan besar kita akan dikenakan penalti oleh pihak bank.

5. Pinjaman Penuh Flexi (Full-Flexi Loan)

Ciri-ciri pinjaman ini adalah lebih kurang sama dengan pinjaman separa flexi. Akan tetapi melalui pakej ini, kita mampu menarik balik / mengguna semula bayaran pendahuluan dan tidak dikenakan sebarang bayaran tambahan mahu pun penalti oleh pihak bank.

Kita juga mampu mengurangkan jumlah faedah pinjaman perumahan mengikut bajet.

Sebagai misalan, jika faedah pinjaman rumah adalah RM300,000 dan kita ingin membayar secara lump sum sebanyak RM100,000 ke atas pinjaman tersebut; melalui pakej ini, faedah pinjaman kita telah dikurangkan dan jumlah faedah pinjaman terkini adalah RM200,000 dan bukan lagi RM300,000.

Banyak penjimatan kita akan perolehi, bagus untuk mereka yang baru dapat bonus dan ingin singkatkan tempoh pembayaran balik.

Jangan terkejut jika kita diberikan buku cek untuk mengeluarkan wang pendahuluan pada bila-bila masa dengan kemudahan yang diberikan ini. Sungguhpun begitu, sekiranya kita menggunakannya, faedah akan dikenakan seperti biasa.

Akan tetapi, pakej pinjaman Full-Flexi Loan ini tidak banyak yang ditawarkan oleh pihak bank pada hari ini. Kebanyakan hanya menawarkan pakej Semi-Flexi Loan sahaja.

Baca : Konsep Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur – Cuba Buat Ini Untuk Anak Anda

Untuk melihat kadar faedah dan pakej terkini pembiayaan pinjaman perumahan dari bank, kita boleh melawat portal-portal kewangan secara online dan tidak lagi perlu ke bank.

Sebelum berkira-kira untuk memilih pakej yang ditawarkan bank, ada baiknya kita pastikan DSR kita berada dalam keadaan sihat supaya lebih banyak pakej yang bank mampu tawarkan kepada kita.

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-2.jpg

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Sebelum kita pergi kepada teknik multiple submission yang diamalkan oleh pelabur-pelabur hartanah otai yang ada modal besar, lebih baik kita teliti dahulu syarat-syarat dan polisi permohonan pinjaman rumah dan bagaimana teknik multiple submission boleh memperdaya pihak bank supaya dapat membeli beberapa buah rumah dengan kos permulaan yang rendah.

Rumah ini seterusnya akan disewakan atau dijual semula dengan harga yang lebih mahal.

Polisi Hartanah

Setiap permohonan pinjaman memerlukan pemohon untuk mengisytiharkan pendapatan mereka melalui slip gaji bagi pekerja ataupun penyata pendapatan bagi pemilik syarikat. Pihak bank akan menapis setiap permohonan pinjaman dengan mengambilkira peratus komitmen bulanan pemohon berbanding pendapatan bulanan atau istilahnya “Debt Service Ratio (DSR)”.

Kebiasaannya DSR ini telah ditetapkan had oleh setiap bank dan permohonan tidak akan lulus sekiranya komitmen bulanan tinggi.

Selain daripada itu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan polisi menghadkan kelulusan pinjaman untuk hartanah kediaman kepada 90% daripada harga beli untuk rumah pertama dan kedua sahaja.

Manakala 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya.

Ini bermakna pembeli rumah ketiga dan seterusnya atas nama individu perlu menyediakan deposit sebanyak 30% daripada harga beli berbanding hanya 10% untuk rumah pertama dan kedua.

Harga jual beli rumah bagi pasaran subsale bergantung kepada nilai pasaran sesebuah rumah. Pihak bank akan menggunakan khidmat penilai yang berdaftar untuk menentukan harga pasaran untuk sesebuah rumah bergantung kepada sejarah transaksi jual beli di kawasan sekitar.

Namun begitu, bagi rumah yang masih dalam pembinaan tiada harga pasaran yang boleh dijadikan kayu ukur harga rumah. Pihak pemaju akan menentukan sendiri harga rumah yang dijual untuk diproses oleh pihak bank.

Ada sesetengah pemaju pula menaikkan harga jualan mereka kemudian beri hadiah kepada pembeli dalam bentuk wang tunai yang juga dikenali sebagai sebagai cash back.

Baca: Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Multiple Submission

Pelabur hartanah yang bermotivasikan peluang keuntungan yang tinggi akan menggunakan teknik multiple submission untuk mengelakkan diri daripada polisi hartanah bagi mendapatkan modal permulaan yang murah.

Tidak dapat dipastikan samada teknik ini berinovasi daripada teknik-teknik ETA naga berapi zaman Tok Belagak dulu atau pun tidak.

Multiple submission merujuk kepada permohonan pinjaman kepada beberapa bank secara serentak. Ini bermakna setiap bank tidak tahu-menahu tentang permohonan pinjaman yang pemohon telah hantar kepada bank yang lain.

Pelabur hartanah akan membeli 4-5 unit rumah beserta diskaun dan juga cashback. Pelabur akan menghantar permohonan pinjaman kepada beberapa bank yang berbeza.

Kelima-lima permohonan ini diterima oleh pihak bank pada masa yang sama. Apabila pihak bank melakukan pengesahan dengan Bank Negara Malaysia, komitmen bulanan pelabur masih lagi boleh menampung bayaran bulanan untuk sebuah rumah dalam pengiraan DSR.

Ini kerana pihak bank tidak mengambilkira permohonan pinjaman yang belum lulus daripada bank-bank yang lain.

Selain daripada itu, sekiranya pihak bank melakukan pengesahan dan mendapati pelabur belum memiliki rumah, jadi pelabur layak untuk mendapat pinjaman sehingga 90%. Ini jelas berbeza sekiranya pelabur membeli satu persatu rumah kerana pihak bank akan dapat mengetahui jumlah rumah yang telah dibeli oleh individu tersebut.

Sekiranya kesemua permohonan pinjaman rumah ini lulus, maka pelabur hartanah akan dapat membeli 5 buah rumah dengan harga diskaun beserta cash back daripada pihak pemaju.

Namun begitu, pelabur perlu berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat tinggi untuk kesemua rumah yang dibeli dengan harapan rumah-rumah ini akan disewakan semula dengan sewa bulanan yang lebih tinggi daripada instalment bulanan bank.

Risiko Pasaran Hartanah

Pasaran hartanah yang agak perlahan ketika ini memberi impak kepada pelabur hartanah. Sekiranya rumah-rumah pelaburan yang dibeli secara multiple submission tidak dihuni oleh penyewa dalam masa yang lama, sudah pasti pelabur akan berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat besar.

Sudah pasti pelabur hartanah tidak mempunyai kemampuan untuk membuat pembayaran bagi kesemua rumah yang dibeli. Rumah ini kemudiannya akan dilelong oleh pihak bank setelah pembayaran semula pinjaman terhenti selama beberapa bulan. 

Walaupun anda rasa dah tahu tentang multiple submission ini, jangan ambil keputusan yang terburu–buru, fikir masak-masak risiko-risiko yang bakal dihadapi.

Fikir andai tiada penyewa, mampu tak kita bayar?
Fikir kalau kita dah tak ada, mampu tak waris kita menguruskannya?

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Assidq.com, Pasaran Kewangan Islam Pertama Di Malaysia

  • Platform aplikasi pembiayaan halal untuk produk kewangan Islam, Assidq.com kini mula beroperasi
  • Pembiayaan Islamik mendapat rangsangan digital teknologi kewangan (fintech) dengan platform perdagangan komoditi digital, As-Sidq, yang menggunakan komoditi “airtime” telekomunikasi yang dilanggani oleh lebih daripada 50 institusi kewangan
  • As-Sidq Althiqa adalah sebuah ciri terbaru di Assidq.com yang membantu meningkatkan kebarangkalian kelulusan setiap pemohon dalam mendapatkan pembiayaan Islam peribadi.

Sedania As Salam Capital Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Sedania Innovator Berhad, telah mengumumkan dengan secara rasminya, Assidq.com, sebuah tempat pasaran Islamik atas talian yang pertama di Malaysia.

Platform ini menyediakan perkhidmatan padanan kewangan untuk produk-produk Islamik seperti pembiayaan peribadi dan kad kredit patuh Syariah. Melalui kolaborasi dengan rakan-rakan perbankannya, Assidq.com membolehkan para pelanggan untuk mendapatkan produk Islamik yang terbaik untuk mereka melalui semakan profil peribadi dengan kelulusan dan pembayaran segera.

Platform digital ini menawarkan produk-produk Islamik khususnya pembiayaan peribadi dan kad kredit dari institusi-institusi kewangan utama di Malaysia, seperti Alliance Bank & Alliance Islamic Bank, Standard Chartered & Standard Chartered Saadiq dan MBSB.

Mengulas mengenai Assidq.com, Puan Nisa Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Sedania As Salam Capital Sdn Bhd, berkata, “Kami menawarkan perkhidmatan yang unik untuk para pelanggan di Malaysia. Permintaan masa kini semakin meningkat untuk produk-produk kewangan Islam yang memenuhi ketetapan Syariah. Pembiayaan haruslah bebas dari elemen-elemen ketidakpastian termasuk riba (amalan pemberian pinjaman pada kadar faedah yang tinggi), gharar (jualan spekulatif atau berisiko di mana nilai tidak pasti), maysir (perjudian) dan zulm (aktiviti dan amalan bersandarkan eksploitasi, penindasan atau kekejaman).

Apa yang diperlukan di Malaysia adalah platform teknologi kewangan yang komited dalam menawarkan produk kewangan Islamik secara atas talian untuk memenuhi kehendak generasi masa kini.Platform pemadanan digital ini diperkasakan lagi bersama dengan teknologi perdagangan komoditi Tawarruq milik Sedania As Salam Capital, As-sidq, yang membolehkan pembayaran pembiayaan dalam masa sehari. Konsep ini sedia maklum oleh bank dan koperasi kredit yang telah pun menggunakan platform komoditi Tawarruq.”

Platform ini telahpun digunakan oleh lebih daripada 50 institusi-institusi kewangan di negara ini. Komoditi yang diperdagangkan adalah kredit masa berbual yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi dalam bentuk digital yang menjadikan dagangan menjadi lebih tepat, berlangsung pada waktu sebenar (realtime) dan tidak tertakluk kepada waktu dagangan pasaran komoditi lain. As-Sidq juga mematuhi Piawaian Antarabangsa Perakaunan dan Pengauditan Institusi Kewangan Islam (AAOIFI) di Bahrain.

“Kami melihat teknologi kewangan (fintech) sebagai cara untuk mepertingkatkan daya saing dan produktiviti, dan secara asasnya mengubah cara institusi menyediakan perkhidmatan kewangan. Hakikatnya fintech, terutama sekali fintech Islamik di Malaysia harus dimanfaatkan untuk menawarkan produk dan perkhidmatan kewangan yang inklusif, mampan dan relevan demi memenuhi keperluan semua. Kami sekarang berada di barisan hadapan untuk usaha tersebut,” tambah Puan Nisa Ismail.

Mengulas tentang kolaborasi dengan institusi-institusi kewangan, Puan Nisa berkata, “Kami percaya bahawa di dalam era masa kini, setiap perniagaan yang sedang berkembang harus mempunyai reputasi atas talian yang kukuh untuk terus beroperasi dengan lancar, terutama sekali untuk institusi kewangan Islam. Assidq.com memberikan peluang kepada rakan bank untuk mempamer dan mempromosikan produk dan servis kewangan mereka kepada lebih ramai pengguna tanpa perlu risau tentang integrasi teknologi perbankan Tawarruq terkini.

Dengan Assdiq.com sebagai pengendali utama dalam kesemua aspek penting operasi yang digerakkan oleh As-Sidq – rakan-rakan bank boleh menumpukan perhatian kepada fungsi teras mereka dan menerima semua kelebihan teknologi dalam masa yang sama – hanya dengan pelaburan yang kecil dari segi masa dan wang.”

Dengan lebih daripada 26.3 juta pengguna internet , ditambah pula dengan komitmen kerajaan Malaysia untuk mendigitalkan ekosistem kewangan, terdapat peningkatan penggunaan teknologi kewangan yang meluas untuk mempersiapsiagakan pelanggan untuk era transaksi digital. Melalui platform Assdiq.com, bank boleh mengakses terus pelanggan-pelanggan yang membeli-belah di dalam talian dan membolehkan pengalaman pengguna yang lancar dari proses pencarian hinggalah ke proses kelulusan, semuanya di bawah satu bumbung.”

Assidq.com menguruskan setiap permohonan pengguna dengan teliti sebelum menyediakan maklumat penting kepada rakan perbankannya. Ini menguntungkan pihak bank, kerana kos operasi akan dikurangkan apabila pemohon yang diproses semuanya telah disahkan. Bagi pihak pengguna, ini menyingkatkan proses permohonan dan kelulusan. Apabila pengguna memberikan maklumat-maklumat mengikut parameter yang ditetapkan, mereka akan dipadankan dengan produk kewangan Islamik tertentu dan Assidq.com akan menyerahkan permohonan yang lengkap disertakan dokumen sokongan yang diperlukan kepada pihak bank.

Secara biasanya, sebuah bank mengambil masa dua minggu untuk meluluskan permohonan pembiayaan peribadi tetapi dengan proses pemeriksaan komprehensif oleh Assidq.com, permohonan boleh diluluskan dalam masa 24 jam.

Beliau meneruskan, “Tidak seperti platform carian kewangan digital yang lain, Assidq.com mengambil jalan yang berbeza dalam memenuhi permintaan pengguna. Melalui beberapa sesi perkongsian dengan rakan-rakan bank, kebanyakan bank merumuskan rancangan untuk menguasai segmen Bumiputera – suatu segmen yang menunjukkan peningkatan perbelanjaan dan pendapatan yang berterusan. Walau bagaimanapun, kadar kelulusan bagi segmen ini telah menjadi lebih mencabar memandangkan kebiasaan bank tradisional yang fokus kepada keupayaan pengguna bumiputera untuk membayar balik dan juga kegiatan kewangan mereka yang berbeza dengan segmen-segmen pengguna lain di Malaysia.”

Juga diumumkan semasa pelancaran laman web rasmi adalah As-Sidq Althiqa , merupakan elemen dalam Assidq.com yang dijangka mampu meningkatkan kebarangkalian kelulusan permohonan yang dilakukan atas talian. Pemohon boleh memilih untuk mendaftar di Assidq.com sebagai jaminan kepada rakan bank bahawa komitmen pembiayaan bulanan akan dilangsaikan tepat pada waktunya pada setiap bulan. As-Sidq Althiqa dijangka mula beroperasi pada Januari 2020.

Mengulas mengenai As-Sidq Althiqa , Nisa Ismail berkata, “Apabila kami berfikir tentang pengguna, kami sedar bahawa kami perlu menawarkan lebih banyak nilai kepada mereka serta rakan bank kami. Kami perlu mencari cara untuk meningkatkan kadar kelulusan untuk segmen utama kami. Dengan kewujudan As-Sidq Althiqa , yang bermaksud keyakinan dalam bahasa Arab – kami berharap rakan-rakan bank kami akan lebih yakin dengan platform kami. Ini kerana, As-Sidq Althiqa merupakan satu elemen yang membolehkan pengguna memberikan keyakinan kepada pihak bank, komitmen mereka dalam membuat pembayaran bulanan keperluan pembiayaan mereka. Untuk membantu meningkatkan kecekapan kos dalam pemerolehan, kami memastikan bahawa kami hanya memberi pemohonan yang berkualiti. Ini merupakan cari kami membuktikan kepada rakan kongsi kami, kami bersama mereka untuk jangka masa panjang. Dan kami bersedia membantu mereka berinovasi dengan cepat melalui perkhidmatan kami.”


Mengenai Assidq.com
Assidq.com adalah pasaran kewangan atas talian untuk produk kewangan peribadi patuh Syariah yang membolehkan para pelanggan mendapatkan produk-produk Islamik yang dipadan tepat dengan kehendak tersendiri melalui semakan profil peribadi dengan kelulusan dan pembayaran segera. Rakan-rakan perbankan AsSidq.com menawarkan pelbagai produk kewangan Islamik seperti pembiayaan peribadi dan kad kredit untuk membantu para pelanggan mencari padanan kewangan Islamik yang terbaik untuk mereka.

Sehingga November 2019, Assidq.com telah memudahcarakan pembiayaan patuh syariah bernilai RM37 bilion dengan 400k urusniaga yang berjaya yang telah membantu mendapatkan pembiayaan bagi hampir 400,000 pemohon yang berjaya. Dengan lebih daripada 50 rakan institusi kewangan Islam, misi teras Assidq.com adalah untuk membantu para pelanggan mencari produk kewangan Islamik yang tepat dan patuh Syariah dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Iklan

Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu.

Tapi tahukan anda, istilah Lot Bumi ini hanya terpakai semasa pembelian rumah di antara pembeli dengan Pemaju sahaja.

Selepas pembeli itu tadi menjual kepada orang lain dalam pasaran subsale, istilah Lot Bumi ini tidak terpakai lagi.

Apa Itu Lot Bumi?

Lot Bumi merupakan satu langkah atau polisi yang disediakan oleh Kerajaan Negeri untuk menggalakkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Apabila Pemaju melancarkan projek baru, kerajaan negeri akan menetapkan kuota Bumiputera yang perlu ada dalam projek tersebut.

Contohnya bagi negeri Johor , 40% daripada jumlah keseluruhan sesuatu projek hendaklah memiliki status Lot Bumi.

Sementara itu di Negeri Sembilan, Menteri Besar DS Muhamad Hasan telah menaikkan kuota daripada 30% mejadi kepada 50%. Boleh baca di sini.

Kadar diskaun bagi Lot Bumi adalah berbeza mengikut negeri. Di Lembah Klang, diskaun bagi Lot Bumi biasanya adalah 7% bagi hartanah di Selangor dan 5% bagi hartanah di Kuala Lumpur. Negeri tertinggi yang menawarkan diskaun ialah Johor iaitu sebanyak 15%.

Saya Bumiputera, Tapi Boleh Ke Nak Beli Bukan Lot Bumi?

Boleh, apa salahnya. Tapi rugi la. Sebab diskaun ini hanya dinikmati bagi pasaran primer sahaja. Atau bahasa mudah yang lain, hanya akan didapati daripada pihak Pemaju.

Untuk subsale, kita tak tengok lagi Lot Bumi atau tidak. Biasa kita akan tengok Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan).

Sebaliknya elok juga kita lihat sama ada Tanpa Sekatan atau Dengan Sekatan.

 

Secara asasnya, sekatan ini bermaksud perlu dapatkan kebenaran (consent) daripada pihak kerajaan negeri untuk mengizinkan proses jual beli berlaku. Jika kebenaran tidak dibenarkan, maka proses jual beli tidak dapat diteruskan.

Cumanya diakui, jika ianya hartanah berstatus Freehold, secara kebiasaanya tidak ada sekatan. Tetapi ada juga tempat-tempat seperti di Putrajaya, Cyberjaya dan Sendayan di mana hartanah mempunyai status Freehold, tetapi ada sekatan selama beberapa tahun.

Manakala bagi hartanah dengan status Leasehold, boleh jadi ada sekatan. Secara asasnya, ia memerlukan kebenaran daripada kerajaan negeri terlebih dahulu. Tapi ada juga beberapa projek yang yang berstatus Leasehold tetapi tidak ada sekatan, contohnya seperti di Saujana KLIA

Oleh itu , ada baiknya beli terus Lot Bumi daripada membeli Bukan Lot Bumi.

Apa Pula Rezab Melayu?

Kita mesti pernah dengar kan, kalau Lot Bumi nak jual hanya pada Bumi saja kan?

Kurang tepat tu, yang betul ialah kalau beli hartanah dengan status Rezab Melayu.

Rezab Melayu adalah dimana status projek tersebut didirikan di atas tanah Rezab Melayu dan hanya boleh dibeli dan dijual kepada orang Melayu sahaja.

Jangan kata sahabat kita berbangsa Cina dan India, malah sahabat kita dari Bumiputera Sabah Sarawak juga tidak boleh membeli unit tersebut. Rezab Melayu turut dikenali sebagai Geran Merah sebab gerannya yang berwarna merah.

Di Negeri Selangor, pembeli di sesetengah projek seperti di Salak Tinggi dan Labu Lanjut perlu hadir ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) bagi proses temuduga untuk mengesahkan pembeli adalah Melayu.

Lot Bumi vs Rezab Melayu

Sekarang dah tahu kan perbezaan di antara Lot Bumi dan Rezab Melayu? Cepat-cepatlah rebut peluang untuk mendapatkan Lot Bumi, selagi stok masih ada.

Ditulis oleh Zairul Izzain, beliau pernah berkhidmat sebagai peguam di sektor kerajaan dan swasta. Kini melepaskan dunia kepeguaman dan melibatkan diri secara sepenuh masa sebagai seorang ejen takaful.

Beliau berazam untuk mengubah mindset masyarakat bahawa Takafulism bukan sekadar medical card saja malah mencakupi aspek dunia dan akhirat.

Layari www.zairulizzain.com untuk maklumat lanjut.

Iklan

Micro House DBKL RM100 Sebulan, Mula Terima Kemasukan

Masih ingat lagi perkhidmatan Perumahan Bandar ataupun micro house yang disediakan pihak DBKL yang pernah viral suatu ketika dahulu? Atau ini merupakan kali pertama anda dengar mengenainya?

Inisiatif ini nampaknya telah terlaksana apabila Perumahan Bandar DBKL ini telah menerima kemasukan pertama pada hari Selasa, 15 Oktober 2019. Inisiatif ini telah dibuka sejak 20 Ogos yang lalu dan menerima melebihi 200 permohonan daripada penyewa secara online.

Apa yang lebih menarik adalah, pihak DBKL komited dalam membantu golongan belia B40 yang menghadapi kesukaran mencari bilik sewa ketika bekerja di sekitar ibu kota dengan memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk mengubah suai bahagian dalaman dua blok tujuh tingkat premis di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-House-DBKL-RM100-Sebulan-Mula-Terima-Kemasukan2.jpg

Sewaan pula mengikut bilangan katil yang disediakan di setiap bilik. Terdapat dua jenis bilik iaitu bilik yang mempunyai empat dan enam katil.

Kadar sewaan serendah RM100 sebulan tersebut termasuklah penggunaan elektrik dan air dan sewaannya adalah bersifat sementara, di mana penyewa hanya dibenarkan menyewa untuk tempoh 12 ke 18 bulan sahaja.

Kemudahan asas seperti katil dan almari turut disediakan, selain meja makan dan kerusi yang dapat membantu golongan berpendapatan rendah ini untuk mempunyai tempat tinggal sendiri yang sementara.

Memandangkan konsepnya adalah sewaan bersifat sementara, golongan berpendapatan rendah khususnya anak-anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan serta belum berkahwin diberi keutamaan.

Syarat Penyewaan Perumahan Bandar DBKL

  • Warganegara Malaysia
  • Bujang
  • Berumur 18 tahun sehingga 35 tahun
  • Pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000 sebulan (mengikut kadar bantuan BSH 2019)
  • Bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Keutamaan kepada mereka yang berasal dari luar Kuala Lumpur dan menetap melebihi 25KM radius dari Perumahan Bandar DBKL
  • Tidak mempunyai kereta
  • Tidak memiliki rumah
  • Terbuka kepada golongan yang bekerja sahaja (Pelajar tidak layak)

Penyewa Perumahan Bandar DBKL ini boleh menambah apa-apa sahaja keperluan yang dibenarkan seperti meja, kerusi mahu pun rak kecil dalam ruang mereka.

Tidak ketinggalan, kemudahan yang turut ditawarkan bagi keselesaan penyewa adalah tempat letak basikal, tempat letak motosikal, ruang santai, pejabat penyelia, ruang membaca, dobi, pantri, surau dan juga tandas.

Penyewa yang berada dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU) pula ditempatkan di tingkat bawah bagi memudahkan pergerakan mereka.

Akan tetapi, penyewa Perumahan Bandar DBKL ini tidak dibenarkan untuk memasak dalam premis masing-masing.

Konsep micro housing kini tidak lagi asing dan pemaju hartanah di luar negara seperti Hong Kong dan Singapura berlumba-lumba membina kediaman kategori ini.

Para arkitek dan pereka dalaman di Hong Kong berjaya menawarkan apartmen dengan keluasan kurang daripada 500 kaki persegi dan ada juga yang hanya berkeluasan 300 kaki persegi, bagi memuatkan sebuah keluarga di dalam kediaman tersebut.

Hal ini berbeza dengan Singapura di mana sungguhpun keluasan tanah di Singapura adalah lebih kecil berbanding Hong Kong, kerajaan Singapura telah menetapkan bahawa keluasan minimum sebuah kediaman adalah sekitar 915 kaki persegi.

Untuk rekod, flat terkecil yang dibina di Hong Kong adalah 123 kaki persegi yakni lebih kecil daripada keluasan parkir kereta.

Isu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki kediaman sendiri, perlu dipandang dengan lebih serius bukan sahaja oleh pihak Kerajaan bahkan daripada pihak pemaju sendiri.

Suka atau tidak, kita tidak boleh menafikan terdapat golongan yang benar-benar tidak berkemampuan untuk memiliki hartanah dan memperoleh pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,200 sebulan. Istilahnya adalah miskin bandar, bukan lagi miskin tegar.

Semoga inisiatif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam membantu golongan berpendapatan rumah khususnya anak-anak muda ini, diikuti Pihak Berkuasa Tempatan negeri lain di Malaysia.

Sumber Rujukan: DBKL

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!