Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jika anda tanyakan tentang Debt Service Ratio (DSR) di kalangan orang muda, pasti ada yang terkial-kial cuba menterjemah ayat tersebut.

Hal ini tidak mengejutkan dengan statistik menunjukkan golongan muda yang diisytihar muflis oleh pihak bank dek tersontot dengan pinjaman kad kredit dan kereta adalah sangat tinggi.

Bercakap mengikut realiti, harga rumah di Kuala Lumpur atau pinggir bandar semakin tinggi dan adalah sukar untuk mencari rumah subsale pada harga di bawah RM100,000 hari ini.

Oleh yang demikian, anda sepatutnya tahu peratus DSR anda, kerana DSR adalah ukuran harga rumah yang layak mengikut gaji anda sekaligus memudahkan anda dalam proses pencarian rumah pertama.

DSR Anda Penentu Harga Rumah Anda

Dalam bahasa mudahnya, Debt Service Ratio atau singkatannya DSR ini adalah peratus nisbah hutang kepada pendapatan bersih anda. Pihak bank akan menyemak rekod CCRIS anda dan peratusan DSR anda untuk melihat sebanyak mana pendapatan anda digunakan untuk membayar pinjaman.

Kebiasaannya, 70% ialah peratusan DSR untuk mendapatkan pinjaman dari pihak bank. Andai kata peratus DSR anda tidak melepasi 70%, maka peluang anda untuk membuat pinjaman rumah adalah cerah.

Awas! Kadar DSR setiap bank adalah berbeza-beza dan berubah mengikut polisi Bank Negara Malaysia. Sila semak kadar peratus DSR bank pilihan anda untuk ketahui lebih lanjut.

Formula Kiraan Debt Service Ratio (DSR).

1. Semak CCRIS dan CTOS

CCRIS (Central Credit Reference Information System) ialah rekod yang diselia oleh Bank Negara Malaysia yang mengandungi butiran mengenai pinjaman anda dengan setiap institusi kewangan di Malaysia.

CTOS adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan.

2. Kira Anggaran Bayaran Bulanan Kepada Bank

Tolak EPF, SOSCO tinggal berapa gaji anda? Anda rasa nak beli rumah nak pinjam berapa banyak, RM300k, RM400k? Berapa kena bayar setiap bulan kalau pinjam jumlah tersebut.

3.  Kira Debt Service Ratio (DSR)

Debt Service Ratio (DSR) ialah nisbah hutang kepada pendapatan bersih. Ini adalah antara komponen terpenting sebelum pihak bank luluskan pinjaman anda.

DSR penting kerana baru lah bank tahu anda sebenarnya mampu ke tidak bayar semula pinjaman anda setiap bulan.

Sekarang baru tahu berapa sebenarnya anda layak untuk pinjam dan dah boleh agak berapa harga rumah yang sesuai kan, baru lah boleh nak tengok listing-listing rumah dan singgah rumah-rumah contoh.

Akhir kata, Debt Service Ratio membantu anda mengetahui sebenar – benarnya berapa banyak pinjaman yang layak anda dapatkan untuk rumah pertama anda. Semoga berjaya!

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Tahukah anda, Malaysia tersenarai dalam top 10 negara pilihan untuk pelaburan hartanah oleh warganegara China mendahului United Kingdom, Vietnam dan Singapura?

Antara faktor utama yang mendorong warganegara China memilih Malaysia sebagai alternatif untuk berhijrah dan melabur dalam hartanah adalah kerana standard kehidupan yang mapan dan baik.

Punca bagi standard kehidupan yang baik ini datangnya dari kestabilan ekonomi dan juga faktor Malaysia sebagai hub utama pelaburan antarabangsa dalam melebarkan sayap perniagaan mereka di rantau Asia Tenggara.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Sementara itu, Thailand, Jepun, Australia, Amerika Syarikat dan Kanada menduduki carta teratas sebagai lokasi pilihan untuk berhijrah dan pelaburan hartanah bagi kebanyakan warga Asia khususnya Hong Kong, Taiwan dan China.

Tunggu dulu! Apa sebenarnya faktor mikro yang menyebabkan Malaysia menjadi pilihan utama warga asing melabur dalam sektor hartanah dan memulakan kehidupan baru?

Kita sedang bercakap tentang warga asing dari negara membangun seperti Jepun, China dan juga segelintir negara Eropah dan bukan dari Myanmar, Bangladesh dan Nepal.

Baca : Orang Malaysia Kedua Terbanyak Beli Hartanah Di Singapura, Selepas China

Berdasarkan kajian yang dilakukan Focus Malaysia dan laman Expatriate Advisory, dapat disimpulkan bahawa terdapat 6 faktor utama Malaysia menjadi destinasi utama pelabur hartanah antarabangsa.

1. Harga Rumah Di Malaysia

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa2-700x466.jpg

Realiti ini agak mengejutkan kerana harga rumah di Malaysia adalah paling murah di Asia dengan pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan.

Ini menyebabkan ramai pelabur hartanah memilih Malaysia kerana dari sudut kira – kira rental yield, Malaysia boleh dikatakan baik dengan kadar kenaikan harga rumah 5% – 10% setahun di kawasan tumpuan seperti Seri Kembangan dan KLCC.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Ini ditambah pula dengan polisi terbaru Kerajaan menerusi Belanjawan 2020 yang lalu di mana, Kerajaan telah mengambil langkah kiri dengan membenarkan warga asing memiliki rumah di Malaysia pada harga bermula RM600,000.

2. Ekonomi

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa3-700x466.jpg

Buat pengetahuan anda, KDNK Malaysia berkembang pada kadar 5.1% pada tahun 2014 dan terus mencatatkan peningkatan tahun demi tahun.

Baca : Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Yang Orang Dok Sebut Tu?

Kadar pengangguran di kalangan rakyat tempatan pada tahun 2019 pula hanya mencatatkan angka 3% sahaja dan dikira rendah berbanding yang ditetapkan dunia yaqni pada kadar 3.9%.

Selain itu, Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang ‘mesra jalinan ekonomi’ di mana pelabur merasakan mereka dialu-alukan apabila datang ke Malaysia atas kapasiti perniagaan.

3. Alam Sekitar

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa4-700x466.jpg

Antara faktor utama wujudnya perkahwinan campur antara rakyat Eropah dan warga pantai timur adalah kerana keindahan alam semula jadi Malaysia.

Sebut tentang Malaysia sahaja, warga asing sudah mula terbayang – bayang keindahan alam seperti gunung ganang, air terjun, saliran air sungai yang tidak sedikit jumlahnya, kepelbagaian spesis haiwan dan buah – buahan tropika.

Bahkan Malaysia merupakan antara satu – satunya negara di Asia Tenggara dengan infrastruktur yang baik dengan sentuhan alam.

Buktinya, dari Kuala Lumpur anda hanya perlu memandu kurang dari 1 jam untuk ke Janda Baik dan kurang dari 3 jam untuk menikmati angin pantai yang bertiup halus, kehangatan air laut saat menjulur kaki di gigi air di Pantai Port Dickson.

4. Sosial

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa5-700x466.jpg

Rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dilihat tidak kekok menolong orang luar dengan penuh adab dan tatasulila bahkan isu perkauman di Malaysia sangat jarang kita dengari.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Ditambah pula dengan penggunaan Bahasa Inggeris yang diguna luas di seluruh Malaysia menyebabkan warga asing selesa untuk berkomunikasi dan beramilisasi dengan warga tempatan.

5. Pendidikan

Sama ada kita sedar atau tidak, Malaysia sudah sekian lama menjadi hub pendidikan utama kampus antarabangsa seperti Monash, Nottingham dan Manchester.

Kewujudan kampus antarabangsa merupakan satu nilai tambah dalam pelaburan hartanah. Dalam kes ini, Malaysia menang dengan bergaya.

Ini belum lagi dikira dengan kolej dan universiti swasta yang membuat jalinan kerjasama dengan kampus antarabangsa seperti UniKL, KUPTM yang mempunyai jalinan kerjasama dengan universiti dari German, Korea dan England.

6. Infrastruktur

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa6-700x466.jpg

Sungguhpun rakyat Malaysia seringkali meluahkan amarah mereka di sosial media bila masuk soal akses internet, pelabur antarabangsa memandang sebaliknya.

Mereka berpendapat akses internet 4G sudah memadai ditambah dengan infrastuktur lain seperti lebuhraya, pengangkutan awam LRT, MRT, ERL, KTM dan lapangan terbang & pelabuhan.

Setakat artikel ini ditulis, terdapat lebih daripada lapangan terbang di Malaysia yang menerima penerbangan antarabangsa.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

Sungguhpun keadaan saat ini menghalang sebarang aktiviti pelaburan melibatkan warga asing, bukti-bukti di atas sudah mencukupi untuk kita simpulkan Malaysia merupakan sebuah negara pilihan utama bila kita bercakap soal pelaburan hartanah antarabangsa.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Apa yang penting adalah Kerajaan perlu mengawal pemilikan hartanah di kalangan warga asing supaya pemilikan hartanah di kalangan warga tempatan senantiasa mencukupi dan tidak timbul isu warga asing mendiami hartanah kos rendah yang sepatutnya dihuni golongan tempatan yang lebih memerlukan.

Sumber Rujukan:

Iklan

12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Pertumbuhan sektor hartanah yang lembap dan lemah tidak dapat disangkal lagi oleh para penganalisis ekonomi bahkan Malaysia terus menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual yang luar biasa di pasaran.

Perkara ini disahkan lagi dengan data yang dikeluarkan Pusat Maklumat Hartanah Negara (NAPIC) di mana suku pertama 2019 sahaja memperlihatkan kediaman siap dibina tidak terjual di Malaysia pada jumlah 54,708 unit bernilai RM37.23 bilion.

Di atas kertas, pertumbuhan hartanah sememangnya dilihat lembap. Akan tetapi, lain pula ceritanya dengan hartanah dalam sektor sekunder.

Menurut PropertyGuru yang juga portal carian hartanah terkemuka di Malaysia, mereka melihat terdapat pola carian yang kerap terhadap hartanah di beberapa buah kawasan di Malaysia khususnya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Selangor, Penang dan Johor.

Di antara jenis hartanah yang paling kerap dicari di portal tersebut adalah hartanah kediaman jenis high-rise seperti  kondominium dan apartmen. Daripada segi harga pula, kebanyakan mereka membuat carian terhadap hartanah di bawah harga RM300,000 !

“Rupa-rupanya rakyat Malaysia mula beralih ke pasaran sekunder berbanding pasaran undercon!”

Lokasi Hotspot Di Selangor

1. Petaling Jaya

2. Shah Alam

3. Subang Jaya

Permintaan hartanah di Selangor kekal meningkat sungguhpun harga median hartanah tidak menunjukkan sebarang penurunan harga. Kawasan yang tersenarai teratas dan paling popular dalam carian di PropertyGuru ialah Petaling Jaya, Shah Alam dan Subang Jaya.

Baca : 11 Rumah Moden Yang Ada di Malaysia

Untuk pengetahuan anda, jenis hartanah yang paling kerap dicari adalah dari jenis kondominium, diikuti apartmen, teres dua tingkat dan juga hartanah yang berorientasikan transit (TOD).

Perkara ini menjelaskan punca peningkatan dalam permintaan hartanah berdekatan MRT dan LRT di kawasan strategik.

Faktor lain seperti kos utiliti penyelenggaraan dan akses kemudahan seperti kolam renang dan gimnasium turut memainkan peranan kerana lambakan hartanah jenis kondomonium dan apartmen menawarkan fasiliti yang sama atau hampir sama.

Lokasi Hotspot Di Kuala Lumpur

1. Bangsar

2. Mont Kiara

3. Cheras

Sungguhpun berlaku penurunan dalam permintaan, permintaan untuk hartanah di Kuala Lumpur untuk kawasan Bangsar, Mont Kiara dan Cheras adalah tertinggi dan paling kerap dicari di portal PropertyGuru.

Baca : Senarai Rumah Paling Mahal di Malaysia 2018

Jenis hartanah yang dicari adalah kediaman jenis kondominium, apartmen dan townhouse. Punca utama kediaman high-rise lebih kerap dicari adalah kerana kosnya yang lebih murah dan mampu milik berbanding hartanah jenis landed di Kuala Lumpur yang mampu mencecah RM600,000 untuk rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).  

Untuk harga pula, kebanyakannya mencari hartanah pada harga di bawah RM300,000 sungguhpun lokasinya kurang strategik.

Lokasi Hotspot Di Pulau Pinang

1. Georgetown

2. Bayan Lepas

3. Tanjung Tokong

Jenis hartanah di Pulau Pinang mempunyai banyak persamaan dengan Kuala Lumpur di mana hartanah jenis apartmen dan kondominium paling popular dan kerap dicari di portal PropertyGuru.

Rumah dengan unit dual key menjadi semakin popular kerana wujud permintaan dari golongan yang bekerja dan hidup di tempat yang sama.

Baca : Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual Key

Kawasan yang paling popular di Pulau Pinang adalah Georgetown, Bayan Lepas dan Tanjung Tokong.

Perkara ini tidaklah mengejutkan kerana ketiga- tiga lokasi tersebut terletak di pusat bandar dan menjadi lokasi untuk pekerja di pusat bandar menyewa dan faktor lain seperti berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Lokasi Hotspot Di Johor

1. Johor Bahru

2. Nusajaya

3. Bukit Indah

Berbeza dengan Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang yang menghadapi penurunan aliran pola permintaan sejak 2016, Johor merupakan satu-satunya negeri yang mencatatkan aliran pola permintaan terhadap hartanah dalam pasaran sekunder.

Lokasi tumpuan yang paling popular dan kerap dicari adalah Johor Bahru, Nusajaya dan juga Bukit Indah.

Akan tetapi, permintaan terhadap hartanah di Johor adalah lebih kepada hartanah jenis landed terutamanya hartanah kediaman jenis teres dua tingkat.

Berdasarkan data yang dikeluarkan PropertyGuru ini, kita dapat melihat bahawa terdapat 12 kawasan yang paling popular dalam carian hartanah di dalam portal tersebut.

Data ini amat berharga buat mereka yang sedang merangka perancangan untuk pelaburan hartanah jangka panjang.

Kesan yang jelas kita dapat lihat apabila penawaran pasaran oleh pemaju tidak mengikut kesesuaian bakal pembeli, mereka beralih ke pasaran yang sekunder di kawasan strategik.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Kenapa Harga Median Rumah Penting?

Dalam bahasa mudah, harga median rumah adalah harga titik tengah rumah atau unit kediaman yang dijual dengan harga pasaran semasa dalam satu tempoh masa seperti bulanan, tahunan, suku tahun dan sebagainya.

Sekiranya ada 10 biji buah rumah apartmen yang dijual pada tahun 2019, maka kita dikehendaki mengambil harga rumah yang di tengah.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Jika rumah tersebut dijual pada harga RM200,000, RM250,000, RM190,000, RM215,000, RM300,000, RM280,000, RM225,000, RM295,000, RM240,000 dan RM210,000 anda hanya perlu menambah keseluruhan jumlah harga jualan dan dibahagikan dengan 10.

Maka, harga mean bagi 10 biji rumah apartment tersebut adalah RM240,500.

Harga Mean = Jumlah semua rumah dijual (Nilai semua 10 biji rumah ditambah) / bilangan biji rumah (10 biji)

Harga mean rumah juga boleh digunakan sebagai indikator harga pasaran semasa sebuah unit kediaman mengikut kawasan dan negeri.

“Kita hanya untung apabila berjaya beli rumah di bawah harga median rumah di kawasan tersebut!”

Dengan mengetahui harga mean rumah, kita tidak mungkin boleh tertipu dengan tawaran yang kedengaran menarik dan murah yang pada hakikatnya hanya indah khabar dari rupa sahaja.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Selepas kita tahu jumlah sebenar mean sebuah rumah, kita boleh menjangkakan margin keuntungan pelaburan yang lebih realistik.

Beza Above Market Value, Median Price dan Below Market Value

  • Above Market Value (AMV) : Harga lebih mahal berbanding harga pasaran.
  • Medn Price : Merujuk kepada harga siling di pasaran semasa.
  • Below Market Value (BMV) : Harga yang lebih murah berbanding pasaran semasa.

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

Jika kita membeli rumah pada harga above market value, kita sebenarnya rugi kerana membayar lebih banyak berbanding orang lain kerana harga jualannya adalah lebih mahal berbanding harga pasaran semasa.

Jika kita membeli rumah pada median price, anda tidak rugi dan tidak untung kerana membeli rumah mengikut harga pasaran semasa.

Dan jika kita membeli rumah pada harga below market value, kita untung kerana membeli rumah pada harga yang lebih murah berbanding orang lain yang membeli pada harga above market value atau harga median.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Kepentingan Harga Median Rumah

Kebanyakan pembeli rumah hari ini seringkali tersilap pada peringkat awal dengan membuat andaian yang harga rumah yang dibeli adalah murah atau sesuai dengan harga semasa di kawasan tersebut.

Hakikatnya, mereka terbeli rumah pertama pada harga yang lebih mahal berbanding harga median di kawasan dan ada juga di negeri tersebut!

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sebagai contoh, sebuah rumah apartmen dari pasaran subsale di Puncak Alam dijual pada harga RM180,000 walaupun di bawah harga RM200,000 sebenarnya dijual pada harga above market value kerana harga median apartmen di Puncak Alam adalah RM169,000 sahaja untuk tahun 2020.

Sumber: Brickz.my

Begitu juga dengan rumah Semi-Detached (Semi-D) dari pasaran subsale yang dijual di Cyberjaya pada harga RM1 juta sebenarnya dijual pada harga below market value kerana harga median Semi D di kawasan itu adalah RM1.3 juta.

Sebagai pemula, kita boleh membuat semakan secara online harga median rumah yang anda ingin beli mengikut negeri dan kawasan menerusi portal online JPPH dan Brickz.my.

Sekiranya pelaburan adalah objektif kita, untung yang sebenar hanyalah sekiranya kita membeli rumah sekurang-kurangnya 20%-30% lebih murah daripada harga median semasa.

Sekarang kita telah pun memahami konsep dan kepentingan mengetahui harga median sesebuah rumah, pastikan kita gunakan ilmu ini sebelum membuat pembelian rumah.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Untuk pelaburan hartanah pula, sentiasa semak harga median rumah di kawasan tersebut dan semak juga harga median berdasarkan 5 tahun kebelakang untuk membuat kira-kira capital appreceiation yang bakal kita perolehi untuk 5, 10, 15 atau 30 tahun mendatang.

Dan yang paling penting, lihat perbezaan semasa harga median bagi unit subsale dan undercon. Hari ini, persaingan harga dari pasaran subsale dan undercon adalah sangat sengit.

Jika harganya adalah sama dan anda buntu untuk membeli pasaran subsale atau undercon, nasihat penulis untuk pembaca adalah beli rumah undercon.

Sumber Rujukan:

Iklan

Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL)

Airbnb biasanya digunakan sebagai platform untuk meletak iklan rumah, apartmen atau bilik untuk disewakan. Kalau di Malaysia selama ini portal online yang popular adalah mudah.my, iBilik dan sebagainya. Kalau di Airbnb, setiap tuan rumah (host) yang meletakkan iklan penginapan mereka akan melalui beberapa proses verification atau pengesahan yang agak ketat.

Sebelum ini kita ada mulakan perbincangan Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb, jadi hari ini kami ingin berkongsi pula maklumat berkenaan Airbnb di Malaysia. Kita mulakan dulu dengan Kuala Lumpur, yang mempunyai penyenaraian yang paling tinggi.

Untuk tujuan membuat kajian ini, kami telah menggunakan perkhidmatan AirDNA. Mereka mempunyai teknologi yang mendalam dan membolehkan analisa dibuat bagi setiap penyenaraian Airbnb di seluruh dunia. Daripada situ kita boleh tahu berapa purata pendapatan bagi seorang hos Airbnb, harga purata bagi sebuah rumah, kadar pertumbuhan, rumah mana yang paling hot, dan sebagainya.

Kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Dan jangan ingat rumah yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa tau.

Perkhidmatan ini berbayar, jadi manfaatkan perkongsian ini sebaik mungkin.

Sekilas Pandang Airbnb Di Kuala Lumpur

Jom kita refresh ilmu geografi dengan membuat analisa peta Kuala Lumpur.

Titik-titik berlainan membawa maksud berikut:

  • Ungu – seunit rumah
  • Biru – bilik persendirian
  • Hijau – bilik berkongsi

Siap dapat rating A lagi tu bagi pasaran di Kuala Lumpur. Permintaan ada, pertumbuhan pendapatan pun ada dan ianya sangat bermusim.

Pertumbuhan sebanyak 102% setahun membuktikan bahawa Airbnb di KL sangat berpotensi, walaupun baru bermula pada tahun 2014.

Ramai juga yang layak mendapat gelaran Super Hosts.

Harga Airbnb Di Kuala Lumpur

Secara purata, harga bagi sebuah rumah di Kuala Lumpur adalah RM221 sehari, sebuah bilik berharga RM108 sehari dan bilik berkongi pada harga RM49.

Untuk sewa sebuah rumah pula, rumah termahal berada di paras sekitar RM471 sehari, manakala rumah paling murah boleh didapati pada harga RM163. Memang bersesuaian dengan semua jenis orang, samada golongan berkemampuan atau yang tidak berapa mampu.

Dan sama juga konsepnya, lagi awal kita tempah, lagi murah kita akan dapat.

Kadar Penghunian Di Kuala Lumpur

Boleh tahan juga occupancy rate pada kadar 58%, dan secara purata mereka yang menempah rumah di KL adalah 25 hari. Maknanya memang dah plan awal, tapi ramai juga yang tempah pada saat-saat terakhir iaitu sebanyak 42%. Tempah lambat, bersedia untuk bayar mahal sedikit.

Waktu puncak adalah pada pertengahan tahun (Julai dan Ogos) dan cuti sekolah bulan Disember.

Yang bestnya, permintaan terhadap rumah di Kuala Lumpur meningkat saban tahun. Paras tertinggi adalah pada Disember 2017, dan dijangka meningkat lagi sepanjang tahun 2018 ini.

Musim Terbaik Adalah Disember

Kali ini kita tengok statistik yang lebih mendalam mengenai bulan Disember yang mempunyai permintaan yang paling tinggi.

Bulan Julai dan Ogos pula mengikuti rapat.

Tapi tak banyak beza pula harga hujung minggu atau hari bekerja, jadi kalau nak merancang cuti hujung minggu tu, memang kena booking awal-awal.

Pendapatan Purata Menggunakan Airbnb

Mewah juga kalau kita jadikan hartanah untuk tujuan Airbnb. Pendapatan purata untuk satu rumah adalah sebanyak RM2,857 sebulan. Dah boleh bayar instalment untuk rumah berharga RM550 ribu – RM600 ribu.

Sewa bilik pun not bad, dapat juga RM1,105 sebulan hanya dengan menyewa sebuah bilik.

Tengok kepada trend pun, ia dijangka meningkat sepanjang tahun 2018 ini.

Analisa Daripada Sudut Pengguna Airbnb

Apa kita melihat daripada sudut pengguna Airbnb pula. Daripada 8,000 lebih penyenaraian Airbnb di Kuala Lumpur, seminggu ada purata 123 orang yang melihat kepada setiap satu yang disenaraikan. Dan lebih ramai orang yang mencari dan melihat bilik untuk disewa, berbanding seunit rumah.

Disebabkan Airbnb ini sangat berkesan dalam melaksanakan sistem rating, 74% daripada rating yang dikeluarkan oleh pengguna adalah positif iaitu 4.5 bintang dan ke atas. Aspek komunikasi dengan hos, ketepatan, lokasi dan mudahnya untuk check-in adalah yang paling dititikberatkan.

Kemudahan seperti penghawa dingin, kemudahan memasak, internet dan kolam renang merupakan di antara daya tarikan utama.

Dan sebanyak 71% penyewa adalah untuk satu malam sahaja dan sebanyak 21% pula menyewa untuk dua malam.

Top 10 Airbnb Di Kuala Lumpur

Jom tengok pula Top 10 Hartanah Airbnb Di Kuala Lumpur. Kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Ada owner yang sendiri manage hartanah masing-masing, tak kurang juga yang mengupah ejen untuk menguruskannya. Yang penting, bulan-bulan kaut keuntungan yang tinggi, lebih daripada sekadar ambil sewa bulanan.

Mungkin jika ramai berminat, kami akan kupas pula untuk lokasi lain di Malaysia.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!