Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jika anda tanyakan tentang Debt Service Ratio (DSR) di kalangan orang muda, pasti ada yang terkial-kial cuba menterjemah ayat tersebut.

Hal ini tidak mengejutkan dengan statistik menunjukkan golongan muda yang diisytihar muflis oleh pihak bank dek tersontot dengan pinjaman kad kredit dan kereta adalah sangat tinggi.

Bercakap mengikut realiti, harga rumah di Kuala Lumpur atau pinggir bandar semakin tinggi dan adalah sukar untuk mencari rumah subsale pada harga di bawah RM100,000 hari ini.

Oleh yang demikian, anda sepatutnya tahu peratus DSR anda, kerana DSR adalah ukuran harga rumah yang layak mengikut gaji anda sekaligus memudahkan anda dalam proses pencarian rumah pertama.

DSR Anda Penentu Harga Rumah Anda

Dalam bahasa mudahnya, Debt Service Ratio atau singkatannya DSR ini adalah peratus nisbah hutang kepada pendapatan bersih anda. Pihak bank akan menyemak rekod CCRIS anda dan peratusan DSR anda untuk melihat sebanyak mana pendapatan anda digunakan untuk membayar pinjaman.

Kebiasaannya, 70% ialah peratusan DSR untuk mendapatkan pinjaman dari pihak bank. Andai kata peratus DSR anda tidak melepasi 70%, maka peluang anda untuk membuat pinjaman rumah adalah cerah.

Awas! Kadar DSR setiap bank adalah berbeza-beza dan berubah mengikut polisi Bank Negara Malaysia. Sila semak kadar peratus DSR bank pilihan anda untuk ketahui lebih lanjut.

Formula Kiraan Debt Service Ratio (DSR).

1. Semak CCRIS dan CTOS

CCRIS (Central Credit Reference Information System) ialah rekod yang diselia oleh Bank Negara Malaysia yang mengandungi butiran mengenai pinjaman anda dengan setiap institusi kewangan di Malaysia.

CTOS adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan.

2. Kira Anggaran Bayaran Bulanan Kepada Bank

Tolak EPF, SOSCO tinggal berapa gaji anda? Anda rasa nak beli rumah nak pinjam berapa banyak, RM300k, RM400k? Berapa kena bayar setiap bulan kalau pinjam jumlah tersebut.

3.  Kira Debt Service Ratio (DSR)

Debt Service Ratio (DSR) ialah nisbah hutang kepada pendapatan bersih. Ini adalah antara komponen terpenting sebelum pihak bank luluskan pinjaman anda.

DSR penting kerana baru lah bank tahu anda sebenarnya mampu ke tidak bayar semula pinjaman anda setiap bulan.

Sekarang baru tahu berapa sebenarnya anda layak untuk pinjam dan dah boleh agak berapa harga rumah yang sesuai kan, baru lah boleh nak tengok listing-listing rumah dan singgah rumah-rumah contoh.

Akhir kata, Debt Service Ratio membantu anda mengetahui sebenar – benarnya berapa banyak pinjaman yang layak anda dapatkan untuk rumah pertama anda. Semoga berjaya!

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Sebab Projek Perumahan Di KL Sentral Ini Bakal Menyinar

Ada yang sedang tercari-cari rumah idaman? Nak tahu tak satu hartanah yang hot di tengah-tengah Kuala Lumpur?

Kejap, ada ke yang tak kenal dengan KL Sentral ni? Mesti ramai yang pernah berkunjung atau bekerja di sekitar sini.

Jika dahulu, kurangnya pembangunan yang terdapat di sini. Tetapi hari ini kita ada pelbagai pejabat seperti Q Sentral dan Menara CIMB, pusat membeli-belah Nu Sentral, hotel terkemuka seperti St Regis dan beberapa kediaman golongan atasan seperti KL Sentral Park dan Suasana Sentral.

Tak lupa juga di KL Sentral terletaknya hab pengangkutan yang menempatkan stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

Dan tak lama lagi, ada satu projek perumahan di KL Sentral ini yang bakal menyinar. Dan berikut merupakan 7 sebab mengapa ianya projek yang ‘hot’ dan bakal ‘sold out’ apabila orang ramai tahu mengenainya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Photo-1-800-700x466.jpg

1. Lokasi Yang Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Inilah yang sering ditekankan dalam mana-mana pemilikan hartanah. Lokasi di KL Sentral yang merupakan pusat perniagaan bertaraf dunia, adalah sangat strategik.

2. Semua Dalam Satu

Ianya juga merupakan tempat terbaik untuk tinggal, kerja dan berhibur. Semuanya boleh didapati dengan hanya berlajan kaki saja, tak perlu pergi jauh.

3. Sistem Pengangkutan Terbaik

KL Sentral memang terkenal dengan mempunyai jaringan sistem pengangkutan yang terbaik. Ianya mempunyai sistem transit yang menggabungkan pelbagai jenis pengangkutan seperti stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

4. Harga Kaki Persegi Termurah

Jika dibandingkan dengan projek-projek lain di sekitar KL Sentral, projek terbaru ini datang dengan harga termurah bagi satu kaki persegi. Memang tak dapat harga rendah macam ni.

5. Projek Terakhir Yang Dibina

Projek kediaman yang baru nak naik ini adalah merupakan projek kediaman terakhir yang akan dibangunkan di kawasan KL Sentral. Lepas ni dah takde supply lagi di kawasan ini, sedangkan demand adalah sangat tinggi.

6. Aliran Tunai Positif

Siapa yang taknak beli terus untung kan? Dengan perbandingan kadar sewa di sekitar KL Sentral, projek ini dijangka memberi aliran tunai positif sebaik sahaja projek siap.

7. Permintaan Semakin Meningkat

Buat masa ini, nisbah pekerja kepada penghuni adalah sebanyak 5.2:1. Pastinya permintaan yang tinggi bagi penyewa dan pembeli pada masa akan datang apabila supply tidak lagi bertambah.

Masih tak ramai lagi yang tahu mengenai projek perumahan ini. Sekiranya berminat, sila isi di sini dan pihak kami akan hubungi anda -> https://forms.gle/5K8uWwp8p3Ue8BhQ8

Iklan

6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Berdasarkan hasil penyelidikan Kaji Selidik Kemudahan Asas dan Pendapatan Isi Rumah Tahun 2019 oleh Jabatan Standard Malaysia (JSM), golongan yang mempunyai pendapatan isi rumah bermula RM13,148 mampu dikategorikan sebagai T20.

Jika anda adalah dalam kategori 1% daripada sistem sosio ekonomi di Malaysia, anda berkemungkinan layak untuk membeli hartanah utama sekitar bandaraya Kuala Lumpur ini yang dianggarkan mencecah puluhan juta ringgit untuk satu unit sahaja.

Dengan fasiliti mewah seperti kolam renang, swimming pool, gimnasium, cafe dan pelbagai fasiliti lain, senarai hartanah ini menjadi tumpuan kerana lokasinya yang terletak di kawasan yang sangat strategik.

“Kebanyakan unit hartanah yang mahal berada di sekitar KLCC.”

Untuk kali ini, kami kongsikan anda senarai hartanah termahal di Kuala Lumpur mengikut harga keluasan kaki persegi.

 1. Four Seasons Place, KLCC

Dengan harga median RM3,100 untuk satu kaki persegi, hartanah ini yang terletak bersebelahan dengan KLCC menjadi hartanah termahal di Kuala Lumpur.

Harga jualan bermula RM5.5 juta sehingga RM25 juta untuk satu unit bergantung kepada keluasan unit tersebut.

Bangunan 65 tingkat dan 240 unit ini dibangunkan sepenuhnya oleh Venus Assets Sdn Bhd dan mempunyai kadar median hasil keuntungan sewa sebanyak 3.6%.

Rujuk Info : Four Seasons Place, KLCC

2. Banyan Tree Signature, Pavilion

Harga median untuk hartanah ini adalah RM2,424 untuk satu kaki persegi dan terletak di Jalan Conlay berhadapan pusat beli belah Pavilion Kuala Lumpur.

Hartanah jenis servis residen ini dijual pada harga sekitar RM2.9 juta sehingga RM4.5 juta seunit bergantung kepada keluasan unit tersebut.

Kadar sewaan adalah sekitar RM6,000 sehingga RM8,000 dan mampu menjana untung hasil sewa sehingga 3.25%.

Rujuk Info : Banyan Tree Signature, Pavilion

3. Binjai On The Park

Hartanah jenis apartment ini dibangunkan oleh Layar Intan Sdn Bhd dan siap pada tahun 2009 dan mempunyai 171 unit dengan ketinggian 45 tingkat.

Berada dalam lingkungan persiaran KLCC, menjadikan harga median satu kaki persegi bagi unit ini adalah RM2,357!

Harga yang dijual sekitar RM5.5 juta sehingga RM15 juta bergantung kepada saiz unit tersebut. Sewaan bulanan pula adalah sekitar RM15,000 dengan untung hasil sewa mampu mencecah 3.23%.

Rujuk Info : Binjai On The Park

4. Vipod Suites, KLCC

Hartanah jenis servis residen ini yang siap pada tahun 2013 berada dalam jarak 7 minit berjalan kaki ke KLCC. Dengan ketinggian 41 tingkat dan menampung 440 unit, harga median untuk satu kaki persegi adalah RM1,890!

Jika anda berminat untuk membeli unit ini, anda berkemungkinan sekitar RM1.4 juta sehingga RM2.1 juta untuk kediaman ini.

Kadar sewaan pula adalah sekitar RM5,000 dengan kadar untung hasil sewa adalah sekitar 3.33%.

5. Ramada (One @ Bukit Ceylon)

Servis residen ini menjadi pilihan ramai pelancong dari luar negara sebagai destinasi Airbnb kerana fasilitinya sebagai sebuah servis residen.

Harga median satu kaki persegi adalah RM1,788, menjadikannya berharga RM480.000 sehingga RM550,000 untuk harga jualan. Akan tetapi keluasannya adalah sekitar 411kaki persegi sehingga 453 kaki persegi sahaja.

Harga sewaan seunit adalah RM2,350 sebulan menjelaskan punca kediaman ini menjadi tarikan pelancong untuk menyewa.

Untung hasil sewa adalah pada 5.13% menjadikannya hartanah yang berbaloi untuk dibeli atas kapasiti pelaburan jangka panjang.

Rujuk Info : Ramada (One @ Bukit Ceylon)

6. Platinum Suites (The Face Suites)

Hartanah jenis servis residen dengan ketinggian 51 tingkat berserta 733 unit ini dibangunkan oleh Platinum Victory Sdn Bhd pada tahun 2015.

Dengan keluasan 850 kaki persegi sehingga 1,500 kaki persegi, harga median bagi satu unit kaki persegi bagi kediaman ini adalah RM1,719.

Antara fasiliti yang terdapat di kediaman ini adalah kolam renang, gimnasium, pasaraya mini dan cafe.

Jika anda berminat untuk memiliki kediaman ini, harganya sekitar RM 1.2 juta sehingga RM1.5 juta bergantung kepada keluasan binaan unit.

Sewaan bulanannya pula adalah sekitar RM5,500 dan mampu menjana untung hasil sewa sebanyak 4.4%.

Rujuk Info : Platinum Suites (The Face Suites)

Pemaju – pemaju yang membangunkan hartanah mewah ini mempunyai sasaran segmen pembeli yang berbeza. Kebanyakannya adalah atas kapasiti pelaburan jangka panjang.

Harapnya pembeli mahupun penyewa hartanah-hartanah mewah ni bayar cukai jugalah macam kita rakyat biasa ni. Encik LHDN cuba tengok ya, terima kasih.

Sumber Rujukan: RED ANGPOW

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Istilah cashback dalam hartanah bermaksud pemulangan wang apabila kita membeli sesebuah hartanah. Nilai dan jumlah cashback tersebut dinyatakan di dalam Surat Perjanjian Jual Beli Rumah (S&P).

Dalam bahasa mudah, cashback ditawarkan oleh pemaju dan yang kita bakal terima nanti mempengaruhi nilai pinjaman pembiayaan hartanah; sekaligus menyebabkan wujudnya kos tambahan dalam pinjaman pembiayaan hartanah. 

Ada orang yang membeli sesebuah rumah kerana tawaran diskaun yang tinggi membantu mengurangkan bayaran komitmen bulanan, dan ada juga kerana tawaran cashback kerana inginkan wang tunai segera.

“Tahukah anda, untuk 5% cashback, kita boleh dapat sehingga RM25,000 untuk rumah yang berharga RM500,000.”

Sifat Cashback

Sebagai permulaan, kita harus tahu bahawa bank pada kebiasaannya menawarkan pinjaman pembiayaan hartanah sehingga 90% bagi hartanah kediaman.

Baca : Gunalah E-Wallet, Jimat Dan Nampak Bergaya

Dan jika sesebuah projek tersebut menawarkan rebat atau diskaun sebanyak 15%, maka kita akan dapat 5% kembali sebagai cashback; bergantung kepada nilai rebat dan diskaun yang ditawarkan.

Pada kebiasaannya, sebuah projek yang menepati kehendak pembeli rumah tidak perlu menawarkan sebarang cashback mahu pun diskaun yang berlebihan kepada bakal pembeli; melainkan diskaun Bumiputera.

Hal ini berbeza dengan projek yang digelar projek ‘sakit’ yang dijual di luar kemampuan kewangan bakal pembeli rumah dan penawaran jenis kediaman yang tidak tepat, seperti menawarkan kediaman jenis kondominium di kawasan luar bandar.

Risiko Cashback

Selain daripada itu, projek-projek yang menawarkan cashback yang tinggi juga akan menyebabkan potensi berlakunya aliran tunai yang negatif kepada bakal pembeli rumah. Ini kerana harga bagi projek-projek ini seringkali dinaikkan atau ‘mark up’ bagi membolehkan mereka memberikan diskaun tambahan.

Kebenaran yang ramai tidak ketahui adalah wang cashback yang kita terima bukanlah wang percuma daripada pemaju mahu pun pihak institusi kewangan. Sebaliknya, kita perlu membayarnya untuk tempoh kurang lebih 30 tahun.

Baca : Ikut 7 Tips Urus Duit – Pesanan Seorang Otai

Risiko terbesar apabila kita menerima cashback adalah kita tidak tahu cara terbaik untuk menggunakannya sebagai satu alternatif bagi menjana pendapatan. Akhirnya kita membelanjakannya kepada perkara yang tidak mendatangkan faedah dan setakat memuaskan hawa nafsu semata-mata.

Cara terbaik untuk memahami isu ini, adalah berdasarkan satu senario di mana kita mempunyai pelbagai komitmen dan berdepan dengan hutang yang besar. 

Bayangkan kita mempunyai hutang peribadi dan kad kredit sekitar RM50,000 dan juga baki hutang kereta sekitar RM40,000. Bayaran bulanannya secara kasar adalah sekitar RM3,000. Memandangkan komitmen kita sangat tinggi, maka kita tidak mampu untuk menyimpan secara konsisten.

Dan kita pula berminat untuk membeli sebuah rumah pada harga RM650,000 dan ditawarkan cashback sebanyak RM90,000.

Dengan wang RM90,000 tadi, kita sememangnya mampu untuk menyelesaikan hutang peribadi, kad kredit dan baki hutang kereta secara lump sum; bahkan memiliki sebuah rumah lagi!

Di sinilah ramai penerima cashback kantoi kerana tidak mempunyai perancangan rapi tentang pengurusan kewangan dan cenderung menggunakan cashback untuk melancong, menukar sport rim kereta dan sebagainya!

Rumah yang baru sahaja kita beli tersebut memerlukan bayaran bulanan sebanyak RM4,000 sebulan. Dan kita berjaya mendapatkan penyewa pada harga RM2,000 sebulan namun perlu menanggung RM2,000 aliran tunai negatif.

Walaupun kita mungkin menghadapi aliran tunai negatif, keadaan kita adalah lebih baik berbanding dengan tahap hutang sebelum ini. Dan kita mempunyai lebih peluang untuk menyimpan wang pada masa depan.

Guna Cashback Untuk Jana Wang

Kesilapan ramai orang yang mendapat cashback adalah mereka berpura-pura tidak tahu bahawa wang tersebut bukanlah wang untuk bercuti ke luar negara, membeli gajet terkini atau pun menaik taraf hidup dengan membeli kereta terbaru.

Baca : Pengurusan Kewangan Untuk Mereka Bergaji RM1,000 Kebawah

Cashback jika digunakan dengan betul, mampu membantu kita untuk menjana pendapatan dan mendapat aliran wang tunai positif untuk beberapa tahun lamanya.

Di antara teknik paling bijak dalam menggunakan cashback adalah menggunakannya sebagai 10% deposit rumah kedua mahu pun ketiga.

Dengan ini, kita mampu menjana lebih banyak sumber pendapatan dan jika lokasi rumah yang dibeli adalah strategik, kita berpeluang menyewakannya dan menikmati aliran wang tunai positif.

Apa yang dapat disimpulkan di sini adalah, cashback sama sekali tidak jahat. Asalkan kita tahu bagaimana cara untuk menggunakan wang tambahan tersebut dengan bijak dengan matlamat untuk menghasilkan aliran wang tunai yang positif.

Baca : 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

“Bukan pistol yang membunuh manusia, sebaliknya manusia yang menarik picu dan membunuh manusia lain.”

Dan sekiranya kita tidak memerlukan cashback, kita sebenarnya mampu mendapatkan jumlah pinjaman yang lebih rendah dan tidak berlebihan dalam membuat pinjaman pembiayaan rumah kita kelak.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

ROI atau Return Of Investment bermaksud pulangan pelaburan yang kita perolehi hasil daripada pelaburan yang dilakukan.

Terdapat tiga jenis ROI dalam pelaburan iaitu faedah, dividen dan pulangan modal.

“ROI dalam bahasa mudah boleh ditakrifkan sebagai satu indikator prestasi bagi menilai pelaburan anda.”

Faedah daripada pelaburan adalah umpama yang kita terima dari bank konvensional apabila menyimpan duit di dalam bank tersebut dan juga faedah dari bon yang anda beli dari bank.

Baca : 30 Saham Di Bawah Nilai (Undervalued)

Dividen pula hasil perolehan yang kita dapat hasil daripada pembelian saham atau unit trust.

Pulangan modal pula adalah apabila kita sebagai pelabur menjual pelaburan seperti hartanah, saham dan bon kepada pasaran selepas satu tempoh masa.

Untuk mengira ROI, pulangan atau keuntungan yang anda peroleh daripada pelaburan harus dibahagikan dengan kos pelaburan dan hasilnya akan dinyatakan dalam bentuk peratus (%).

Contohnya apabila kita membeli sebuah apartmen dari pasaran subsale pada harga RM100,000 dan menjualnya pada harga RM120,000, kita telah memperoleh ROI 20%.

  • (RM120,000 – RM100,000 : RM20,000)
  • Keuntungan : RM20,000
  • Kos Pelaburan : RM100,000
  • RM20,000/RM100,000 : 20%
  • ROI : 20%

Akan tetapi, artikel ini bukanlah mengenai Return of Investment, sebaliknya satu lagi ROI yang ramai orang tidak tahu atau terlupa iaitu Return Of Intention.

ROI : Return Of Intention

Image by Free-Photos from Pixabay

Return Of Intention adalah antithesis untuk tipikal ROI yang kita semua tahu. Disiplin dan jalannya berbeza dan hampir tidak ada kena mengena dengan nilai wang.

Return Of Intention adalah berkenaan pulangan sebenar atas tujuan asal dan rancangan kita dalam pelaburan.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

Sekiranya pada saat kita membaca bait-bait artikel sedap ini anda sedang melakukan pelaburan, sila ingat kembali tujuan asal anda melakukan pelaburan tersebut.

Tak kisahlah pelaburan hartanah, saham, bon, emas dan sebagainya. Ingat kembali kenapa kita mulakan pelaburan tersebut.

Ambil sedikit masa dan selami perasaan kita pada hari kia membuat keputusan dan meletak 100% komitmen kepada pelaburan ini.

Sekiranya kia melakukan pelaburan tersebut kerana ibu bapa, kawan, ejen atau ‘sifu pelaburan’ yang memberitahu kita bahawa boleh buat banyak duit dengan pelaburan tersebut, ternyata kita salah dan kalah.

Kita tidak boleh mengatakan sesebuah pelaburan itu berjaya 100% kerana orang lain berjaya melakukannya. Kita sendiri harus masuk dalam pelaburan itu sehingga terbukti samada betul atau sebaliknya pelaburan itu sesuai untuk anda.

Sejak hari pertama kita melakukan pelaburan tersebut, kita perlu mempunyai pemikiran untuk BERJAYA dalam permainan ini. Selepas kita teguh dengan niat asal, barulah kita tambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sepanjang proses tersebut.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Kita tidak akan boleh berjaya dalam pelaburan sekiranya Return Of Intention tidak jelas. Kita perlu pastikan niat, tujuan dan matlamat adalah sangat jelas supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan-hasutan luar yang boleh menggagalkan pelaburan kita.

Bercakap soal wang, menyimpan RM833 setiap bulan tanpa henti selama setahun juga mampu memberikan anda RM10,000. 

Return of Intention bukanlah berkisar tentang berapa banyak yang kita jana daripada pelaburan, sebaliknya sejauh mana niat asal kita dalam pelaburan berjaya dicapai.

Baca : Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Untuk mencapai Return Of Intention, kita perlukan disiplin, azam yang kuat dan matlamat yang jelas. Dan apabila kita telah menetapkan matlamat Return Of Intention dengan jelas, maka secara automatik kita mampu berjaya sebagai usahawan dan Return Of Investment (ROI) akan lebih terjamin.

Dengan pemikiran dan matlamat yang betul dalam pelaburan, kita mampu berdepan dengan pelbagai masalah yang kompleks sepanjang perjalanan anda dalam pelaburan. Niat dan matlamat mencerminkan setiap tindakan kita.

Bukan semua ROI adalah dalam bentuk nisbah peratus dan graf merah hijau. Sebagai manusia, kita bertanggungjawab menjadikan diri kita bahagia dan perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan menetapkan satu indikator kejayaan mental.

Baca : 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Sekiranya niat adalah menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, kita tetap boleh berjaya tanpa membolot hartanah pada harga mampu milik atau hartanah kos rendah.

Biarkan hartanah dengan harga di bawah RM300,000 menjadi milik orang yang lebih memerlukan.

Kita tetap boleh kaya tanpa mengambil hak orang lain. Kerana di hujung hari, kita cuma mahukan tidur malam yang nyenyak sahaja.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!