Empat Tumpuan Utama Pasaran Global Minggu Ini (15–19 Julai 2019)

Pelabur meraikan isyarat jelas oleh Pengerusi The Federal Reserve (Fed) tentang pemotongan kadar faedah pada minggu lalu, sekaligus menolak pasaran saham Wall Street ke paras tertinggi. Nasdaq pada Khamis (11/7/2019) ditutup di paras tertinggi yang baru 8202.53 mata dengan S&P 500 melepasi paras 3,000 mata buat pertama kali dalam sejarah.

Tema utama pasaran pada minggu lalu boleh dikatakan berkisar kepada Pengerusi Fed, Jerome Powell yang memberi keterangan di hadapan House of Representative. Perkara penting yang ditunggu-tunggu oleh pasaran sudah tentu kenyataan beliau tentang halatuju dasar monetari bank pusat Amerika Syarikat itu yang menggambarkan dengan jelas bahawa mereka tidak lagi akan menaikkan kadar faedah dan lebih cenderung untuk melonggarkan dasar selepas ini.

Dengan komen yang ‘dovish’ oleh Powell, ia sudah tentu disambut baik oleh pelabur global yang melihat kredit kekal longgar sekaligus menggalakkan aktiviti pelaburan. Fed dijangka memotong kadar Fed Fund Rate pada mesyuarat Federal Open market Committee (FOMC) bulan ini yang juga pertama kali sejak lebih dari 10 tahun yang lalu bagi merancakkan pertumbuhan ekonomi terbesar dunia itu.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global dan tempatan sepanjang minggu ini.

1. Data Pertumbuhan Ekonomi China

Data ini dijangka mendominasi pasaran pada awal dagangan hari Isnin selepas ekonomi kedua terbesar dunia, China yang mencatatkan pertumbuhan yang semakin perlahan. Prestasi yang perlahan ini dicatatkan sejak sebelum tercetusnya perang perdagangan lagi dan lebih membimbangkan Presiden Trump telah mensasarkan tarif yang lebih besar terhadap barangan dari China.

Selepas merekodkan pertumbuhan tahunan 6.4% pada suku pertama 2019, kini pertumbuhan pada suku kedua dijangka berada di sekitar 6.2%. China juga akan mengeluarkan data-data perindustrian dan pengeluaran yang dijangka akan mempengaruhi sentimen global pada minggu ini.

Jika data kali ini menunjukkan tanda yang lebih jelas bahawa ekonomi China semakin perlahan, pastinya pasaran saham global akan terjejas pada hari Isnin (15 Julai 2019), bermula dengan pasaran Asia.

2. Hubungan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Hubungan perdagangan AS-China akan terus menjadi perhatian pasaran pada minggu ini. Baru-baru ini kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menyambung rundingan selepas ia tertangguh selama dua bulan.

Dalam perkembangan terbaru, China cuba untuk menguatkan kumpulan perunding mereka dengan membawa masuk Menteri Perdagangan, Zhong Shan dalam rundingan dengan Amerika Syarikat. Zhong menyertai perbualan telefon bersama wakil dagangan AS, Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin pada hari Selasa.

Walaubagaimanapun, isu baru timbul apabila Presiden Trump mendakwa China tidak menepati janji dalam pembelian produk pertanian dari AS. Hal ini jelas dilihat dalam data yang dikeluarkan pada minggu lalu. Defisit perdagangan di antara AS-China meningkat sebanyak 11%, di mana import China terhadap produk pertanian Amerika Syarikat mencatatkan penurunan.

3. Laporan Pendapatan Wall Street Suku Kedua

Di Amerika Syarikat, musim laporan pendapatan suku kedua 2019 dijangka akan menggerakkan pasaran saham Wall Street dengan fokus akan terarah kepada institusi kewangan. Disebabkan ketidaktentuan perang perdagangan, sebahagian besar syarikat dijangka merekodkan prestasi yang kurang memberangsangkan pada suku kedua 2019.

Menurut FactSet, daripada 114 syarikat yang mengeluarkan panduan tentang pendapatan kali ini, 77% daripadanya menunjukkan ramalan yang negatif.

Di antara yang menjadi perhatian adalah Citi Group yang akan mengeluarkan laporan pendapatannya pada har Isnin (15 Julai 2019). Goldman Sach dan JP Morgan juga akan melaporkan pendapatan pada minggu ini termasuklah Microsoft, IBM, Philip Morris, United Airlines dan Netflix.

4. Kenyataan Oleh Ahli Federal Reserve

Jerome Powell sekali lagi akan berucap di Paris pada hari Selasa (16 Julai 2019). Beliau kemudiannya akan menghadiri perhimpunan menteri kewangan negara G7 untuk bermesyuarat yang mana isu perang perdagangan dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan akan menjadi agenda utama.

Di antara yang akan menjadi perhatian pada minggu ini adalah Presiden Fed cawangan New York John Williams yang akan berucap pada hari Isnin (15 Julai 2019) dan Khamis (18 Julai 2019). Seterusnya adalah ucapan oleh Charlie Evans Presiden Fed cawangan Chicago pada hari Rabu (17 Julai 2019) dan Raphael Bostic pada hari Khamis (18 Julai 2019).

Bukan itu sahaja, data jualan runcit yang bakal dikeluarkan pada hari Selasa (16 Julai 2019) dijangka mencatatkan bacaan lebih rendah pada bulan Jun, begitu juga dengan data pengeluaran industri pada hari yang sama. Data keyakinan pengguna pada hari Jumaat (19 Julai 2019) dan pada hari Rabu (17 Julai 2019) pula, data Beige Book akan dikeluarkan oleh The Fed.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Baharu Argentina Harap Projek LNG Dengan Petronas Akan Diteruskan – Mondino

KUALA LUMPUR, 17 Mac (Bernama) — Kerajaan baharu Argentina berharap projek gas asli cecair (LNG) bersama yang bernilai berbilion dolar dengan syarikat minyak dan gas Malaysia, Petronas, akan diteruskan.

“Kami berharap dapat memberikan semua jaminan yang diperlukan untuk pelaburan ini diteruskan,” kata Menteri Luar, Perdagangan Antarabangsa dan Ibadat Argentina Diana Mondino kepada Bernama.

Mondino, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi sulungnya, dijangka mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan Petronas pada Isnin 18 Mac, 2024 untuk membincangkan aktiviti Petronas di Argentina.

Pada 1 Sept, 2022 Petronas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat minyak dan gas bersepadu terbesar Argentina, YPF, untuk meneruskan kerjasama di negara Amerika Selatan itu dalam projek LNG bersepadu serta bidang lain termasuk minyak huluan, petrokimia dan penyelesaian tenaga bersih.

Selain MoU itu, YPF dan entiti operasi Petronas di Argentina, Petronas E&P Argentina S.A., memeterai perjanjian kajian dan pembangunan bersama ke arah pelaksanaan kajian dan pembangunan potensi projek LNG Bersepadu Argentina.

Perkara itu akan merangkumi pengeluaran gas huluan khusus, pembangunan saluran paip dan infrastruktur khusus, pengeluaran LNG serta pemasaran dan penghantaran.

Keputusan pelaburan akhir (FID) untuk projek itu akan dilaksanakan selepas penilaian teknikal dan komersial yang teliti dijalankan, disokong oleh terma, perundangan dan dasar fiskal yang kondusif.

Pakatan strategik Petronas dengan YPF bermula pada 2014 melalui perkongsiannya dalam projek La Amarga Chica, Vaca Muerta, sebagai sebahagian daripada aspirasi pertumbuhannya di benua Amerika.

Mondino berkata negara itu boleh mengeksport banyak produk gas dan minyak ke peringkat dunia.

“Argentina boleh mengeksport banyak gas kepada dunia namun kami belum mempunyai teknologi untuk mencairkan gas dan pengangkutan…bukan di tahap yang sepatutnya.

“Banyak perubahan politik berlaku di negara saya dan kini, kami jauh lebih pantas. Sebenarnya, perkara ini boleh bermula bertahun-tahun yang lepas namun tidak berlaku. Kami akan memajukan pelaburan seperti ini,” katanya.

Dilaporkan pada 13 Mac, 2024 YPF dan Petronas telah membuat penangguhan selama setahun untuk memuktamadkan FID bagi fasa pertama projek itu.

— BERNAMA