Empat Tumpuan Utama Pasaran Global Minggu Ini (15–19 Julai 2019)

Pelabur meraikan isyarat jelas oleh Pengerusi The Federal Reserve (Fed) tentang pemotongan kadar faedah pada minggu lalu, sekaligus menolak pasaran saham Wall Street ke paras tertinggi. Nasdaq pada Khamis (11/7/2019) ditutup di paras tertinggi yang baru 8202.53 mata dengan S&P 500 melepasi paras 3,000 mata buat pertama kali dalam sejarah.

Tema utama pasaran pada minggu lalu boleh dikatakan berkisar kepada Pengerusi Fed, Jerome Powell yang memberi keterangan di hadapan House of Representative. Perkara penting yang ditunggu-tunggu oleh pasaran sudah tentu kenyataan beliau tentang halatuju dasar monetari bank pusat Amerika Syarikat itu yang menggambarkan dengan jelas bahawa mereka tidak lagi akan menaikkan kadar faedah dan lebih cenderung untuk melonggarkan dasar selepas ini.

Dengan komen yang ‘dovish’ oleh Powell, ia sudah tentu disambut baik oleh pelabur global yang melihat kredit kekal longgar sekaligus menggalakkan aktiviti pelaburan. Fed dijangka memotong kadar Fed Fund Rate pada mesyuarat Federal Open market Committee (FOMC) bulan ini yang juga pertama kali sejak lebih dari 10 tahun yang lalu bagi merancakkan pertumbuhan ekonomi terbesar dunia itu.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global dan tempatan sepanjang minggu ini.

1. Data Pertumbuhan Ekonomi China

Data ini dijangka mendominasi pasaran pada awal dagangan hari Isnin selepas ekonomi kedua terbesar dunia, China yang mencatatkan pertumbuhan yang semakin perlahan. Prestasi yang perlahan ini dicatatkan sejak sebelum tercetusnya perang perdagangan lagi dan lebih membimbangkan Presiden Trump telah mensasarkan tarif yang lebih besar terhadap barangan dari China.

Selepas merekodkan pertumbuhan tahunan 6.4% pada suku pertama 2019, kini pertumbuhan pada suku kedua dijangka berada di sekitar 6.2%. China juga akan mengeluarkan data-data perindustrian dan pengeluaran yang dijangka akan mempengaruhi sentimen global pada minggu ini.

Jika data kali ini menunjukkan tanda yang lebih jelas bahawa ekonomi China semakin perlahan, pastinya pasaran saham global akan terjejas pada hari Isnin (15 Julai 2019), bermula dengan pasaran Asia.

2. Hubungan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Hubungan perdagangan AS-China akan terus menjadi perhatian pasaran pada minggu ini. Baru-baru ini kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menyambung rundingan selepas ia tertangguh selama dua bulan.

Dalam perkembangan terbaru, China cuba untuk menguatkan kumpulan perunding mereka dengan membawa masuk Menteri Perdagangan, Zhong Shan dalam rundingan dengan Amerika Syarikat. Zhong menyertai perbualan telefon bersama wakil dagangan AS, Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin pada hari Selasa.

Walaubagaimanapun, isu baru timbul apabila Presiden Trump mendakwa China tidak menepati janji dalam pembelian produk pertanian dari AS. Hal ini jelas dilihat dalam data yang dikeluarkan pada minggu lalu. Defisit perdagangan di antara AS-China meningkat sebanyak 11%, di mana import China terhadap produk pertanian Amerika Syarikat mencatatkan penurunan.

3. Laporan Pendapatan Wall Street Suku Kedua

Di Amerika Syarikat, musim laporan pendapatan suku kedua 2019 dijangka akan menggerakkan pasaran saham Wall Street dengan fokus akan terarah kepada institusi kewangan. Disebabkan ketidaktentuan perang perdagangan, sebahagian besar syarikat dijangka merekodkan prestasi yang kurang memberangsangkan pada suku kedua 2019.

Menurut FactSet, daripada 114 syarikat yang mengeluarkan panduan tentang pendapatan kali ini, 77% daripadanya menunjukkan ramalan yang negatif.

Di antara yang menjadi perhatian adalah Citi Group yang akan mengeluarkan laporan pendapatannya pada har Isnin (15 Julai 2019). Goldman Sach dan JP Morgan juga akan melaporkan pendapatan pada minggu ini termasuklah Microsoft, IBM, Philip Morris, United Airlines dan Netflix.

4. Kenyataan Oleh Ahli Federal Reserve

Jerome Powell sekali lagi akan berucap di Paris pada hari Selasa (16 Julai 2019). Beliau kemudiannya akan menghadiri perhimpunan menteri kewangan negara G7 untuk bermesyuarat yang mana isu perang perdagangan dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan akan menjadi agenda utama.

Di antara yang akan menjadi perhatian pada minggu ini adalah Presiden Fed cawangan New York John Williams yang akan berucap pada hari Isnin (15 Julai 2019) dan Khamis (18 Julai 2019). Seterusnya adalah ucapan oleh Charlie Evans Presiden Fed cawangan Chicago pada hari Rabu (17 Julai 2019) dan Raphael Bostic pada hari Khamis (18 Julai 2019).

Bukan itu sahaja, data jualan runcit yang bakal dikeluarkan pada hari Selasa (16 Julai 2019) dijangka mencatatkan bacaan lebih rendah pada bulan Jun, begitu juga dengan data pengeluaran industri pada hari yang sama. Data keyakinan pengguna pada hari Jumaat (19 Julai 2019) dan pada hari Rabu (17 Julai 2019) pula, data Beige Book akan dikeluarkan oleh The Fed.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Satu Lagi Minggu Penting Pasaran Global, Ini Empat Tumpuan Utama Pelabur

Pasaran saham global memulakan dagangan minggu ini dengan penurunan pada hari Isnin 28 Januari 2019, di mana indeks Asia hingga ke Eropah terkesan oleh kebimbangan terhadap ekonomi China. Pelabur Asia bimbang dengan kejatuhan dua bulan berturut-turut terhadap keuntungan syarikat perindustrian di China seperti yang dilaporkan.

Data menunjukkan aktiviti yang semakin perlahan dengan kejatuhan tempahan barangan, tawaran pekerjaan dan juga penutupan kilang disebabkan perang perdagangan dua kuasa ekonomi dunia iaitu Amerika Syarikat dan China.

Di antara tumpuan utama pada minggu ini adalah rundingan pusingan kedua Amerika Syarikat-China dan penetapan dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (The Federal Reserve). Selain daripada penetapan dasar oleh The Fed, pasaran Eropah akan menumpukan perhatian kepada satu lagi undian di Parlimen Britain. Ini adalah undian ketiga dalam tempoh kurang daripada sebulan dalam mencari kata putus perjanjian keluar UK dari Kesatuan Eropah (EU).

Berikut adalah empat tumpuan utama pasaran pada minggu ini yang anda perlu tahu.

#1 Penetapan Dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat

Rizab Persekutuan Amerika Syarikat minggu ini akan mengadakan mesyuarat pertamanya untuk tahun 2019 selepas menaikkan kadar faedah pada bulan Disember yang lalu. Pasaran berpendapat di antara faktor kejatuhan pasaran saham Wall Street pada penghujung 2018 adalah disebabkan tindakan bank pusat AS itu yang menaikkan kadar faedah dengan pantas sebanyak empat kali pada 2018.

Pasaran bimbang dengan kadar faedah yang tinggi akan menyukarkan perniagaan mendapatkan pinjaman pada kos yang lebih rendah.

Bagi tahun 2019, bank pusat ini meramalkan dua lagi kenaikan kadar faedah dengan keadaan pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan ketidaktentuan politik global. Ramalan dua kali kenaikan kadar ini merosot daripada unjuran awal empat kali kenaikan untuk tahun 2019, sekaligus melegakan pasaran dengan kos pinjaman yang kekal pada paras semasa.

Pengerusi The Fed Jerome Powell baru-baru ini mengatakan bank pusat itu boleh bersabar dengan pengetatan dasar dan disokong oleh ahli-ahli bank pusat yang lain.

Pengumuman dasar akan dibuat pada pagi Khamis pukul 3 pagi waktu Malaysia.

#2 Rundingan Pusingan Kedua Amerika Syarikat dan China

Perdana Menteri China Liu He akan melawat Amerika Syarikat pada hari Rabu 30 Januari 2019, bersama dengan 30 ahli delegasi bagi mencari penyelesaian perang perdagangan yang berlangsung sejak setahun lalu. Pasaran masih berharap masalah tarif perdagangan dapat diselesaikan walaupun seorang daripada penasihat ekonomi Trump mengatakan keuda-dua negara masih jauh daripada mencapai persetujuan.

Kebimbangan terhadap aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China semakin meningkat, apabila International Monetary Fund (IMF) memotong ramalan pertumbuhan ekonomi negara itu pada minggu lalu. IMF turut memberi amaran bahawa kegagalan untuk menyelesaikan perang perdagangan akan terus memburukkan ekonomi global.

Oleh itu, tumpuan minggu ini juga akan terarah kepada rundingan pusingan kedua AS-China yang berlangsung pada Rabu dan Khamis di Amerika Syarikat. 

#3 Satu Lagi Undian Brexit Parlimen UK

Satu lagi undian akan dibuat oleh ahli Parlimen UK pada minggu ini, iaitu hari Rabu 30 Januari 2019 yang akan mendebatkan ‘rancangan alternatif Brexit’ Theresa May. Sebelum ini perancangan Brexit (Plan A) Perdana Menteri telah ditolak oleh parlimen pada minggu lalu dengan margin undian yang terbesar dalam sejarah kerajaan UK.

Fokus juga terarah kepada bagaimana Parlimen mengelakkan UK daripada tidak mendapat sebarang perjanjian, iaitu satu senario di mana UK tidak mendapat perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah (EU).

Halangan besar kepada cadangan perjanjian Brexit Theresa May ketika ini adalah sempadan Ireland, di mana beliau dan EU percaya sempadan fizikal di antara Ireland dan Ireland Utara akan membawa kepada ketidakstabilan di kedua-dua wilayah. Majoriti penyokong Brexit daripada parti Konservatif sendiri bimbang UK masih terikat dengan undang-undang Kesatuan Eropah jika sempadan terus dibuka tanpa sempadan fizikal.

Isu ini akan terus mencorakkan pergerakan pasaran kewangan di Britain sekurang-kurangnya setahun lagi selagi tiada kata putus daripada kedua-dua pihak.

#4 Laporan Pendapatan Sektor Teknologi Wall Street

Laporan pendapatan di Wall Street akan menjadi di antara agenda utama pada minggu ini dengan pasaran menantikan laporan oleh syarikat Apple pada hari Selasa 29 Januari 2019 dan Microsoft pada hari Rabu 30 Januari 2019. Kedua-dua laporan pendapatan syarikat ini sangat penting untuk mengukur keadaan perniagaan teknologi global, khususnya selepas kemerosotan yang dicatat pada akhir tahun 2018.

Turut menjadi tumpuan adalah laporan pendapatan oleh syarikat Caterpillar Inc. yang dikeluarkan pada hari Isnin. Caterpillar adalah sebuah syarikat pembuatan, pembinaan dan juga mengeluarkan peralatan penggerudian, enjin diesel dan gas semulajadi. Oleh itu, para pelabur menjadikan ia salah satu petunjuk ekonomi penting dalam melihat keadaan aktiviti perdagangan global. Saham Caterpillar jatuh pada hari Isnin, apabila laporan pendapatan suku keempat meleset daripada jangkaan penganalisis.

Aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China adalah risiko besar kepada syarikat-syarikat perdagangan global berikutan perang perdagangan AS-China sejak setahun yang lalu.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Harga Minyak Mentah Dunia Susut Akibat Wabak Koronavirus

Serangan Koronavirus telah menjadikan kehidupan masyarakat dunia khususnya Negara China menjadi huru-hara.Virus ini dipercayai tersebar di sebuah pasar basah yang berada di Wilayah Hubei yang berasal dari binatang eksotik seperti ular dan kelawar.

Ianya telah meragut lebih 360 nyawa di China nyawa (setakat artikel ini ditulis) dan telah menjangkiti seramai 17,205 di seluruh dunia.

Suasana panik yang menimpa China yang merupakan salah satu negara kuasa ekonomi dunia, telah menyebabkan harga minyak mentah dunia jatuh dengan mendadak. Sejak dari bulan lepas sehingga sekarang, harga minyak mentah dunia telah jatuh akibat permintaan yang rendah sejak serangan virus ini ke atas Negara China pada awal tahun ini.

Sumber: TradingView

China merupakan negara pengimport minyak mentah yang tertinggi di dunia sejak tahun 2016 dan telah memintas kedudukan Amerika Syarikat selaku negara pegimport minyak mentah terbesar dunia sebelum ini.

Serangan wabak tersebut telah menjejaskan permintaan minyak mentah dan dipercayai yang paling teruk sejak kemelesetan ekonomi dunia pada tahun 2008. China yang megimport secara kasar sebanyak 10 juta tong sehari dan kini telah mengurangkan jumlah import minyak mentah sebanyak 20%  sehari. Tindakan ini dibuat kerana permintaan terhadap minyak mentah di dalam negara tersebut telah berkurangan akibat serangan virus ini.

Syarikat penerbangan telah mengurangkan jumlah penerbangan ke Wilayah Wuhan dan ada sesetengah penerbangan dari luar telah mengharamkan syarikat mereka daripada memasuki wilayah ini untuk menjaga keselamatan para penumpang mereka. Industri pelancongan wilayah ini telah terjejas teruk dan ekonomi mereka hampir lumpuh.

Bukan Kali Pertama China Diserang Wabak

Pada tahun 2003, China telah digemparkan dengan serangan SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) yang telah membunuh seramai 329 orang dan menjangkiti seramai 5,327 orang.

Virus ini dipercayai berasal dari kelawar yang mana merupakan binatang yang mempunyai pelbagai virus yang unik di dalam tubuhnya. Apa yang uniknya tentang kelawar ini, walaupun mempunyai pelbagai virus didalam tubuhnya, binatang itu kebal dari dijangkiti penyakit yang dibawa oleh virus tersebut.

Serangan pertama koronavirus ini adalah di Daerah Wuhan dan kali pertama dikesan pada 31 Disember 2019 yang lalu. Pada permulaan penyebaran virus ini, ia bermula dari pekerja yang bekerja di pasar basah di Wuhan yang mengalami sindrom pneumonia dan seterusnya wabak ini telah menjangkiti  40 orang  pekerja yang berada d isitu dalam tempoh yang singkat.

Kes kematian pertama yang melibatkan virus ini adalah pada 9 Januari 2020 di mana lelaki berusia 61 telah dijangkiti ketika pulang dari membeli barangan basah di pasar berkenaan. Lelaki tersebut disahkan meninggal dunia disebabkan jantungnya gagal berfungsi akibat jangkitan virus ini.

Kerajaan China mengarahkan penutupan pasar basah berkenaan kerana virus yang merebak ini telah berjaya menjangkiti manusia melalui udara dan sentuhan secara langsung.

Walaupun pasar basah ini telah ditutup, ia tidak dapat mengahalang virus ini daripada merebak kepada manusia. Ini disebabkan oleh sesiapa yang dijangkiti virus ini tidak dapat tahu bahawa beliau dijangkiti sehinggalah tempoh dua minggu.

Dengan keadaan yang tidak menentu ini, harga minyak juga telah menjadi tidak menentu. Ini kerana pasaran dunia bergantung kepada China yang merupakan pengimport terbesar dunia. Negara pengeluar minyak dunia iaitu OPEC yang diketuai Rusia akan mengadakan sidang tergempar bagi membincangkan isu ini dengan tujuan menstabilkan harga minyak di pasaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Empat Penggerak Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (22-26 April 2019)

Para pelabur lebih cenderung mengambil risiko sejak Federal Reserve (Fed) menangguhkan kenaikan kadar faedah pada penghujung tahun lepas. Hasilnya, pasaran saham Amerika Syarikat (AS) kembali berada di paras tertinggi sejak itu.

Kenaikan semula saham di Wall Street sudah tentu disukai oleh Presiden Trump yang mana beliau mahukan kadar faedah lebih rendah selepas kejatuhan saham pada tahun 2018. Walaubagaimanapun, Fed dijangka tidak akan menurunkan kadar faedahnya walaupun mendapat tekanan daripada beliau. Trump telah beberapa kali mengkritik bank pusat itu sebagai faktor kepada kelembapan prestasi saham di Wall Street.

Data terbaru AS seperti jualan runcit dan eksport yang memberangsangkan minggu lalu, memperlihatkan ekonomi kekal stabil dan mengurangkan kebarangkalian penurunan kadar faedah oleh Fed.

Beberapa pakar ekonomi berkata kenaikan kadar faedah tahun lalu adalah wajar dan banyak menyumbang kepada kestabilan ekonomi pada masa ini. Kenaikan tersebut secara teori bagi mengelakkan ekonomi bergerak sehingga terlalu panas (overheating) dan mengelakkan risiko-risiko yang lain.

Minggu lalu, indikator ekonomi global memberi sedikit harapan untuk bank pusat mengekalkan kecenderungan untuk mengetatkan kredit di dalam ekonomi. Data aktiviti ekonomi di Jerman dan Jepun naik sederhana pada Mac, begitu juga halnya dengan China dan Amerika Syarikat.

Minggu ini tumpuan sekali lagi akan terarah kepada prestasi pendapatan syarikat-syarikat di Wall Street, laporan data pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat dan mesyuarat bank pusat tiga negara iaitu Jepun, Kanada dan Turki.

Isu geopolitik juga akan terus mewarnai pasaran global di mana Presiden Trump akan bertemu dengan Shinzo Abe di White House bagi membincangkan isu perdagangan dua hala. Di antara topik yang bakal dibincangkan adalah bagaimana untuk menangani program nuklear Korea Utara.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal mewarnai pergerakan pasaran pada minggu ini.

1. Data Pertumbuhan Ekonomi Terbesar Dunia

Data awal pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat bagi suku pertama tahun 2019 akan dikeluarkan pada hari Jumaat (26 April) dengan jangkaan kenaikan 2.4%. Data sebelum ini iaitu pertumbuhan pada suku terakhir 2018 telah mencatatkan bacaan sebanyak 2.2%.

Di antara faktor yang dilihat menyumbang kepada ramalan tersebut adalah pengecilan defisit perdagangan Amerika Syarikat kepada China. Ia berikutan pengurangan import yang disebabkan tarif yang dikenakan terhadap China. Data jualan runcit minggu lalu juga mencatat bacaan tertinggi sejak 18 bulan yang lalu.

Di antara ramalan yang mengejutkan adalah anggaran pertumbuhan yang dikeluarkan oleh Federal Reserve cawangan Atlanta yang menjangka kenaikan sebanyak 2.8% pada suku pertama 2019.

2. Laporan Pendapatan Syarikat Global Suku Pertama

Bull-Market sepanjang 10 tahun ini mungkin menunjukkan tanda ia semakin perlahan, tetapi sejak beberapa bulan lepas isyarat itu tampak semakin pudar.

Khamis lalu, saham Wall Street ditutup lebih tinggi dengan Dow Jones naik lebih daripada 100 mata. Minggu ini lebih banyak laporan pendapatan korporat yang ditunggu-tunggu pelabur global dengan jangkaan pasaran yang lebih tinggi berikutan nada dovish Fed sejak penghujung tahun 2018.

Di antara yang menjadi tumpuan pada minggu ini adalah, Amazon, Facebook, Twitter, Tesla, Halliburton, Coca-Cola, AT&T, Caterpillar, dan Microsoft. Bukan itu sahaja, pasaran juga teruja dengan penyenaraian Pinterest dan Zoom.

3. Mesyuarat Tiga Bank Pusat

Tiga bank pusat iaitu Jepun, Kanada, dan Turki akan bermesyuarat pada minggu ini. Bank of Japan (BoJ) dijangka akan mengekalkan dasar sedia ada pada Khamis (25 April). BoJ sejak beberapa tahun lalu masih berusaha untuk mencapai sasaran inflasi 2% dan kini sejak 2018 dunia berhadapan dengan pertumbuhan ekonomi global yang semakin perlahan.

Bank of Canada (BoC) pula akan bermesyuarat pada hari Rabu (24 April) dengan jangkaan dasar monetari turut dikekalkan.

Turki yang berhadapan dengan kejatuhan nilai matawangnya Lira, juga dijangka akan mengekalkan kadar faedah di paras semasa.

4. Perkembangan Isu Campur Tangan Rusia Pada Pilihanraya AS 2016

Kempen pilihanraya Presiden Trump telah dikaitkan dengan Rusia yang membantu ahli perniagaan itu memenangi Pilihanraya Presiden AS pada 2016. Selepas lebih daripada dua tahun menjalankan penyiasatan, Penyiasat Khas Robert Mueller telah memuktamadkan kes tersebut dengan pihak Jabatan Keadilan AS menerbitkan laporan siasatan yang mengandungi 400 muka surat itu.

Mengejutkan, William Barr peguam negara AS berkata laporan siasatan itu tidak menunjukkan kesepakatan di antara kempen Trump 2016 dengan Rusia pada ketika itu.

Walaubagaimanapun, pihak pembangkang dari Parti Demokrat menuduh White House telah mempengaruhi siasatan yang telah dijalankan oleh Robert Mueller yang juga merupakan bekas Pengerusi FBI. Pasaran akan terus memerhatikan isu ini dari semasa ke semasa.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Disebabkan Covid-19, Tisu, Pembersih Tangan (Hand Sanitizer) Dan Keperluan Asas Menjadi Rebutan

Tersebar video pembelian tisu tandas secara panik di beberapa buah supermarket di Australia. Kesannya kosong rak yang menjual tisu. Pembelian barang seperti hand sanitizer, pasta, beras, air serta tisu menjadi barang pilihan kerana ia barang keperluan asas untuk tinggal di rumah dan langkah untuk menjaga kebersihan dengan wabak yang telah merebak ke seluruh dunia ini.

Situasi ini juga telah berlaku di Singapura dan Indonesia juga panik dengan hadirnya virus Covid-19 ini. Negara Arab Saudi juga mengambil langkah menghentikan sementara urusan umrah dan melawat masjid Nabawi buat masa ini.

Setakat ini virus ini diberi nama 2019-nCOV, yang bermaksud “2019 novel coronavirus”. Ia adalah sejenis novel coronavirus merbahaya yang ketiga yang menyerang populasi dunia selepas SARS pada tahun 2003 dan MERS pada tahun 2012.

Wabak SARS telah menyebabkan kerugian pasaran sebanyak $40 bilion USD, adakah wabak Wuhan Coronavirus ini akan membawa kerugian ekonomi yang sama atau lebih dari itu?

Sekiranya situasi ini masih berlanjutan, kesan ekonomi terhadap negara Asia dan terutamanya China amat terasa. Seperti kita sedia maklum, China merupakan salah satu negara pembuatan barangan dengan kos yang murah.

Sektor yang lain terjejas adalah pelancongan dan penerbangan. Namun,sektor yang mendapat permintaan tinggi adalah kesihatan dan penjagaan diri, termasuklah barangan keperluan asas bagi kawasan dan negara yang terlibat.

Update terkini dari: https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

Terkini, Malaysia dilanda gelombang kedua Coronavirus selepas mangsa ke-26 dikenalpasti sebagai suspek yang menyebarkan virus ini. Latar belakang beliau yang merupakan orang penting dalam sebuah syarikat memerlukan beliau hadir ke beberapa mesyuarat penting dan majlis keraian. Selepas hampir sebulan baru dikenalpasti belaiau dijangkiti virus ini.

“Berdasarkan siasatan dan pengesanan kontak yang dijalankan sehingga kini, terdapat 215 kontak rapat yang dikesan.

“Daripada jumlah kontak rapat berkenaan, 16 kes adalah positif, 19 negatif dan 180 individu masih menunggu keputusan,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. 

Kita semua dinasihatkan agar tidak panik dengan melakukan panic-buying dan sentiasa mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan seperti yang telah digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Mereka yang berkunjung ke negara berisiko seperti China, Korea Selatan, Jepun dan Itali; hendaklah mematuhi nasihat perjalanan dan kesihatan yang dikeluarkan dan segera ke hospital atau klinik sekiranya mempunyai simptom seperti batuk, demam dan sesak nafas.

Disebabkan penularan wabak ini jugalah, sindrom ‘panic attack’ turut berlaku dalam pasaran saham.

Kredit Gambar: CNBC

Ia menjadikan pelabur menjual dengan kadar lebih cepat bagi mengelakkan kerugian berterusan.

Namun yang demikian, ada kelebihan juga bagi yang ingin melabur dalam pasaran unit amanah kerana harga sedang murah, masa inilah ungkapan “Be greedy when others fearful” sesuai untuk digunakan.

Didoakan agar kemelut virus ini berakhir dengan segera. Jika ia berterusan, kesannya amat besar kepada seluruh dunia.

Sumber Rujukan:

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!