Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun 25 Mata Asas Kepada 3% Untuk Galakkan Rakyat Berbelanja

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) kepada 3.00 peratus. Dengan itu, kadar koridor tertinggi dan terendah bagi OPR masing-masing diturunkan kepada 3.25 peratus dan 2.75 peratus.

Ekonomi dunia terus berkembang dengan sederhana. Meskipun pertumbuhan beberapa negara ekonomi utama pada suku pertama lebih baik daripada jangkaan, namun keadaan asas ekonomi terus menunjukkan potensi pertumbuhan masa depan yang agak sederhana. Walau bagaimanapun, masih wujud risiko ketara yang menjejaskan pertumbuhan global berpunca daripada ketegangan perdagangan yang berlarutan. Selain itu, kelemahan berpanjangan khusus pada negara-negara tertentu dalam ekonomi utama turut menjejaskan aktiviti perdagangan dan pelaburan global. Meskipun keadaan kewangan global yang kian ketat telah mula berkurang sedikit, ketidakpastian dasar yang semakin ketara boleh membawa kepada pelarasan pasaran kewangan yang mendadak, dan seterusnya menjejaskan prospek keseluruhan.

Bagi Malaysia, perkembangan terkini menunjukkan kegiatan ekonomi menjadi sederhana pada suku pertama 2019. Pada masa akan datang, keadaan permintaan global yang semakin lembap dan pertumbuhan perlahan rakan perdagangan utama Malaysia akan terus menjejaskan sektor luaran. Di dalam negeri, keadaan pasaran pekerja yang stabil dan pengembangan kapasiti dalam sektor utama akan terus mendorong perbelanjaan isi rumah dan pelaburan modal. Unjuran asas menunjukkan bahawa ekonomi Malaysia akan berkembang antara 4.3% hingga 4.8%. Namun begitu, masih wujud risiko pertumbuhan menjadi rendah disebabkan oleh ketidakpastian yang semakin meningkat dalam persekitaran global dan dalam negeri, ketegangan perdagangan serta kelemahan yang berlanjutan dalam sektor berkaitan komoditi.

Inflasi keseluruhan meningkat kepada 0.2% pada bulan Mac 2019 (Februari: -0.4%), disebabkan terutamanya oleh inflasi pengangkutan yang menguncup pada kadar yang lebih kecil iaitu -3.0% (Februari: -6.8%). Inflasi asas, seperti yang diukur oleh inflasi teras, kekal stabil pada 1.6% pada bulan Mac 2019. Dalam tempoh terdekat, inflasi dijangka terus rendah disebabkan oleh pelaksanaan langkah-langkah dasar. Langkah-langkah ini termasuk penetapan harga siling yang lebih rendah bagi harga runcit bahan api domestik sehingga pertengahan tahun 2019 dan kesan perubahan dalam dasar cukai penggunaan terhadap inflasi keseluruhan. Bagi seluruh tahun 2019, purata inflasi keseluruhan pada amnya dijangka stabil berbanding dengan tahun 2018. Trajektori inflasi keseluruhan akan terus bergantung pada harga minyak sedunia. Inflasi asas dijangka stabil disokong oleh kegiatan ekonomi yang terus berkembang dan ketiadaan tekanan permintaan yang besar.

Pasaran kewangan domestik kekal berdaya tahan meskipun berlaku volatiliti untuk tempoh tertentu yang disebabkan terutamanya oleh perkembangan global. Walaupun keadaan monetari dan kewangan domestik terus menyokong pertumbuhan ekonomi, terdapat tanda-tanda keadaan kewangan menjadi semakin ketat. Pelarasan terhadap OPR adalah bertujuan untuk mengekalkan tahap akomodatif monetari. Langkah pelarasan ini adalah sejajar dengan pendirian dasar monetari untuk menyokong pertumbuhan yang berterusan dalam keadaan harga yang stabil. MPC akan terus memantau dan menilai imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan domestik dan inflasi.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kadar Faedah Pinjaman Dan Pembiayaan Bakal Turun

Bagi yang sedang bercadang untuk membuat pinjaman atau pembiayaan untuk membeli rumah atau kereta, pastinya instalment bulanan akan menjadi lebih rendah. Begitu juga halnya bagi mereka yang sudah mempunyai pinjaman atau pembiayaan sedia ada dengan mana-mana institusi perbankan, pastinya akan bayar kurang daripada apa yang sedang dibayar sekarang ini.

Tujuan utama penurunan kadar dasar semalaman ini adalah untuk menggalakkan kita semua berbelanja bagi merancakkan ekonomi.

Sebaliknya, pulangan daripada simpanan tetap atau fixed deposit akan berkurang, seolah-olah kita tidak digalakkan untuk menyimpan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Satu Negara Dua Sistem, Hubungan Unik Tanah Besar China Dengan Hong Kong

China mengambil langkah yang drastik dengan memperkenalkan undang–ndang baru terhadap Hong Kong yang mana untuk mengekang tunjuk perasaan anti-China yang telah berlarutan selama setahun yang telah menjejaskan ekonomi Hong Kong.

China yang menyatakan pendirian itu sebagai langkah keselamatan untuk menjaga keamanan di wilayah yang sedang bergolak itu akibat tindakan penunjuk perasaan yang hampir setiap hari melaungkan slogan anti-China serta bertempur dengan dengan pihak berkuasa Beijing.

Tindakan yang dilakukan oleh China itu telah dikritik hebat oleh negara barat terutamanya Amerika Syarikat dan sekutu terdekatnya, Britain. Pasti kita tertanya-tanya kenapa penduduk Hong Kong amat benci dengan Beijing walaupun mereka sebenarnya satu bangsa.

Kena Fahamkan Sejarah Terlebih Dahulu

Faktor yang menyebabkan penduduk Hong Kong tidak menggemari Beijing adalah kerana sistem pemerintahan kedua negara ini adalah sangat berbeza.

Mari kita lihat bagaimana wilayah Hong Kong ini terbentuk yang menjadikan sistem pemerintahnya berbeza dengan Beijng.

Hong Kong pada kurun ke-19 merupakan sebuah wilayah yang dimiliki oleh kerajaan China dibawah Dinasti Qing. Hubungan tegang di antara Dinasti Qing dengan pihak British ini tercetus akibat perebutan penguasaan perdagangan komoditi teh dan juga candu.

Dalam siri peperangan dinatara dua kerajaan ini, banyak kemenangan berpihak kepada British yang meyebabkan British berjaya menakluk Hong Kong pada ketika itu.

Akibat kekalahan dengan peperangan itu, Dinasti Qing bersetuju untuk memberi pinjaman wilayah Hong Kong itu kepada pihak British selama 99 tahun.

Sejak daripada itu, sistem pemerintahan Hong Kong mengikut acuan yang diterapkan oleh negara barat kerana ianya di bawah penguasaan British. Sistem demokrasi yang diterapkan di dalam pemerintahan Hong Kong telah menjadi sebati dengan kehidupan mereka.

Daripada segi ekonomi pula, Hong Kong mengamalkan sistem kapitalis dan menjadikan wilayah itu sebagai sebuah gergasi ekonomi yang digeruni di benua Asia. Hong Kong merupakan lubuk pelaburan bagi kebanyakan pelabur asing yang ingin melabur di Asia kerana kemakuran ekonomi yang diperolehi oleh wilayah tersebut di bawah sistem kapitalis yang digunapakai oleh mereka.

Kebangkitan China

Negara China selepas perang dunia kedua mula bergabung dan akhirnya pada tahun 1949 berjaya Mao Zedong menyatukan seluruh wilayah di China menjadi sebuah negara di bawah pemerintahan komunis. Mao Zedong yang menjadikan China sebagai sebuah negara komunis dan akhirnya pemerintahan kuku besi ke atas semua wilayah China dijalankan untuk memastikan wilayah tersebut tunduk dibawah pemerintahan komunis.

Dekad demi dekad negara China mula berkembang maju dan kemajuan tersebut dicapai apabila pihak China mula membuka ekonomi mereka kepada dunia luar dengan mengambil sedikit sistem ekonomi barat. Dengan keadaan ekonomi yang semakin kuat, China semakin yakin untuk menuntut hak wilayah autonomi Hong Kong dari Britain.

Akhirnya pada tahun 1997, Britain terpaksa menyerahkan wilayah Hong Kong kepada China sebagai mementerai perjanjian yang mereka sepakati pada kurun ke-19 .

Walaupun pihak Britain telah menyerahkan Hong Kong kepada China, mereka telah sepakat dengan membuat satu perjanjian baru yang mana Hong Kong telah diserahkan kepada pihak China tetapi merka telah bersetuju untuk menjadikan Hong Kong sebuah wilayah yang menggunakan sistem pemerintahan demokrasi yang berbeza dengan sistem yang diterapkan di China sehingga tahun 2047 yang mana sistem ini dikenali sebagai One Country, Two Systems bagi melindungi hak rakyat Hong Kong.

Sebelum penyerahan pulau tersebut kepada pihak China ramai rakyat Hong Kong mula meninggalkan Hong Kong sebelum tahun 1997 kerana tidak bersetuju dengan pemerintahan Beijing ke atas wilayah tersebut. Pada tahun lepas tecetus satu tunjuk perasaan besar besaran terhadap China kerana memprotes tindakan China dalam urusan perundangan yang berlaku di Hong Kong.

Ini telah menyebabkan Beijing mengambil tindakan tegas terhadap penunjuk perasaan pada awal bulan ini di atas nama keselamatan negara. 

Sumber Rujukan:

Iklan

Ayat Pelaris Untuk Perniagaan Dalam Islam

Zaman moden ini, masih ramai lagi peniaga Melayu yang percaya akan penggunaan pelaris untuk meningkatkan keuntungan. Penggunaan azimat, tangkal atau ibu duit akan menjejaskan akidah dan berdosa kerana mensyirikkan Allah.

Namun begitu, ada amalan pelaris perniagaan yang lain yang boleh digunapakai. Bacaan ayat pelaris perniagaan ini dibacakan setelah selesai solat wajib 5 waktu dan boleh juga dibacakan saat anda ingin bergerak ke tempat perniagaan atau masa ingin membuka kedai yang dilengkapi dengan niat yang benar untuk mencari nafkah buat isteri, anak dan keluarga.

 

Pemilik bisnes tidak perlu lagi mencari pelaris yang belum pasti kebenarannya dan tidak bercampur aduk dengan sihir. Takut-takut disebabkan pelaris itu, aqidah kita boleh terpesong. Yang melariskan adalah kehendak-Nya dengan daya usaha sendiri yang diberkati oleh Allah SWT. Minta dan mohon kepada-Nya dengan membaca ayat-ayat tersebut.

Orang bukan Islam tiada pelaris pun boleh maju sebab kerja keras. Pelaris bagi perniagaan ialah jangan meninggalkan perintah Allah S.W.T., ini penting lihat ciri peniaga yang disebut dalam surah al-Nur, firman Allah yang bermaksud:

(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah, dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat; mereka takutkan hari (kiamat) Yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan. (al-Nur:37)

Memelihara solat dan menunaikan zakat menjadi ciri seorang peniaga yang berjaya dunia dan akhirat. Ramuan lain yang memberi impak yang besar bagi melariskan perniagaan, ialah dengan memelihara solat sunat Dhuha.

Keuntungan dikongsikan bersama orang yang memerlukan seperti fakir miskin, rumah anak-anak yatim. Allah S.W.T. memberi, lalu melihat kepada sikap orang yang diberi bersyukur atau kufur dengan nikmat limpah kurniaan-Nya. Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang bermaksud:

Seorang peniaga yang jujur lagi amanah di akhirat kelak, akan ditempatkan bersama para anbiya dan para syuhada. (al-Tarmidzi: 1209)

Amat mengecewakan jika anda mengamalkan doa-doa pelaris beserta ayat-ayat suci Al-Quran hanya ketika melakukan perniagan mereka sahaja, tetapi amalan-amalan wajib lain ditinggalkan. Bagaimana nak maju dalam perniagaan jikalau macam ni? Jadi jangan tinggalkan yang wajib untuk mendapatkan rahmatNya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Amerika Syarikat Dilanda Krisis Kekurangan Bekalan Duit Syiling

Sektor ekonomi Amerika Syarikat telah terjejas teruk terutamanya dalam sektor perniagaan. Negara maju ‘Uncle Sam’ ini berdepan dengan krisis ekonomi dan kini bakal berdepan dengan ancaman gelombang kedua virus yang tidak kelihatan ini.

Terbaru, Amerika Syarikat sekali lagi dilanda masalah apabila berdepan dengan kekurangan bekalan duit syiling yang sangat ketara yang menyukarkan rakyat negara tersebut untuk membeli-belah ketika di pasaraya.

Akibatnya, terdapat beberapa pasaraya besar yang tidak mengembalikan baki duit syiling kepada pelanggan yang membeli-belah di premis mereka.

Sebelum ini, Federal Reserve telah memberi amaran tentang kekurangan pergerakan duit syiling di dalam pasaran Amerika Syarikat sejak bulan Jun lagi. Faktor utama yang menyebabkan kekurangan bekalan duit syiling ini adalah disebabkan rakyat negara tersebut kurang berbelanja secara tunai ketika krisis ini berlaku.

Ramai rakyat negara tersebut yang mula menggunakan transaksi cashless bagi membuat pembayaran di mana-mana tempat kerana ingin mengelakkan sentuhan secara fizikal. Papan tanda mula ditulis di pasaraya besar bagi memaklumkan kepada orang ramai mengenai situasi yang sedang berlaku.

Pakar ekonomi mengatakan bahawa duit syiling Amerika Syarikat tidak kurang, tetapi para pembeli yang yang lebih gemar menggunakan sistem cashless ini telah menjadikan pergerakan duit syiling di dalam negara terbatas.

Pihak yang bertanggunggjawab dalam penghasilan duit syiling iaitu United States Mint, turut mendedahkan bahawa penghasilan duit syiling pada tahun ini melebihi daripada  penghasilan tahun lepas. Tetapi dengan pergerakan perlahan duit syiling di pasaran pada ketika ini, ia telah menjadi masalah yang besar kepada penduduk di sana.

Banyak duit syiling yang berada di dalam vending machine dan mesin membayar tiket parking tidak dapat dikeluarkan. Ini kerana pihak bank masih lagi tidak membuka operasi mereka sepenuhnya di kawasan yang terjejas teruk akibat virus ini.

Kesan yang paling besar terhadap kekurangan duit syiling ini adalah melalui psikologi rakyat Amerika Syarikat. Bagi mereka yang tidak mendapat maklumat yang jelas, mereka akan beranggapan bahawa negara mereka kini sedang mengalami satu tempoh yang sukar akibat pandemik ini yang menyebabkan mereka percaya bahawa negara mereka telah kehabisan duit.

Jika ini berlaku secara berterusan, ia akan menimbulkan suasana panik di dalam masyarakat dan boleh menjejaskan lagi keadaan Amerika Syarikat yang masih belum stabil akibat daripada krisis pandemik ini.

United States Mint menyeru agar rakyat Amerika Syarikat berbelanja menggunakan duit syiling untuk memastikan bahawa perkara ini tidak akan berlaruta. Ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan keadaan panik dalam usaha untuk memulihkan keadaan ekonomi negara.

Sumber Rujukan:

Iklan

4 Fasa Pengurusan Harta, Adakah Kita Sudah Membuatnya?

Ramai di kalangan kita sibuk mencari harta, sehingga kita terlupa aspek lain dalam bab pengurusan harta. Dan secara asasnya, pengurusan harta terbahagi kepada 3 fasa penting iaitu fasa pengumpulan, fasa perlindungan dan juga fasa pengagihan.

Fasa ke-4 iaitu fasa tenang sekiranya ia sudah diuruskan dengan baik.

1. Fasa Pengumpulan

Fasa ini fasa awal kehidupan dan ianya bermula sebaik saja kita melangkah ke alam pekerjaan. Jika anak muda yang mengikut hawa nafsu dan membeli kenderaan mahal atau membuat pembiayaan tinggi ketika awal bekerja, ia serba sedikit menyekat proses pengumpulan wang tunai dan aset.

Tahap baru kemiskinan adalah RM2,208 dan golongan B40 berada di dalam kelompok ini. Jadi, kita perlukan perancangan yang bijak dan cari pendapatan tambahan bagi menampung kehidupan.

Akaun simpanan dan pelaburan perlu diwujudkan sejak daripada kita mula belajar lagi. Mula dengan ASB dan Tabung Haji, kemudian kita tingkatkan lagi ilmu dengan melabur ke dalam unit trust, saham dan juga hartanah.

Lagi awal kita mula lagi bagus, kerana kita akan menikmati keuntungan dengan cara compounding.

Baca: Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang ‘Compounding Interest’

2. Fasa Perlindungan

Apabila kita sudah bekerja kuat dan mengerah tenaga mengumpul kekayaan, kita perlu fikir tentang kemungkinan yang tidak diduga seperti kemalangan, sakit kritikal, cacat kekal mahu pun kematian.

Pada usia 30-an, ramai yang sudah berkeluarga, mempunyai aset dan hutang yang tinggi untuk dibayar. Sekiranya terjadi apa-apa, ia akan menggangu keharmonian rumahtangga.

Langkah yang perlu diambil baik lelaki mahu pun wanita adalah dengan mengambil Takaful bagi melindungi diri dan kekayaan sedia ada.

Sekiranya tiada takaful, ia sedikit sebanyak menghakis wang tunai atau kita terpaksa menjual aset yang kita ada. Jumlah yang paling minimum kita perlu ada perlindungan adalah sebanyak RM100,000 atau berdasarkan gaji kita iaitu:

Gaji bulanan x 12 x 10 tahun.

Sekiranya kita bergaji RM3,000 sebulan – maka kita perlu ada perlindungan sebanyak:

RM3,000 x 12 x 10 tahun = RM360,000

Penting bagi ketua keluarga yang bertanggungjawab menyediakan keperluan ini buat waris ketika ketiadaan mereka nanti.

3. Fasa Pengagihan

Ketika berusia 40 tahun dan ke atas, kita boleh fikir untuk ada dokumen wasiat sebagai persediaan untuk memudahkan waris di atas apa yang kita telah bina sepanjang tempoh kita mengumpul kekayaan tadi.

Disebabkan kurangnya penekanan terhadap kepentingan wasiat, akibatnya RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku. Cuba bayangkan sekiranya anak-anak dan cucu-cucu kita dapat merasai hasil titik peluh kita selama ini?

4. Fasa Tenang

Fasa ini pula bagi mereka yang telah bersara dan tiada masalah kewangan. Atau ada yang dapat durian runtuh hasil daripada simpanan KWSP atau gratuiti serta pencen.

Ketika fasa ini, kita lebih berasa tenang memandangkan semua hutang telah habis dibayar dan simpanan yang ada cukup untuk menampung duit belanja apabila kita bersara nanti.

Semoga kita dapat fokus beribadah apabila tumpuan kita bukan lagi terhadap perkara duniawi. Namun ketika fasa ini jugalah, kita bakal diuji dengan masalah kesihatan.

Akhir kata, kita hanya mampu nak merancang dan semoga dipermudahkan semua urusan.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!