Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun 25 Mata Asas Kepada 3% Untuk Galakkan Rakyat Berbelanja

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) kepada 3.00 peratus. Dengan itu, kadar koridor tertinggi dan terendah bagi OPR masing-masing diturunkan kepada 3.25 peratus dan 2.75 peratus.

Ekonomi dunia terus berkembang dengan sederhana. Meskipun pertumbuhan beberapa negara ekonomi utama pada suku pertama lebih baik daripada jangkaan, namun keadaan asas ekonomi terus menunjukkan potensi pertumbuhan masa depan yang agak sederhana. Walau bagaimanapun, masih wujud risiko ketara yang menjejaskan pertumbuhan global berpunca daripada ketegangan perdagangan yang berlarutan. Selain itu, kelemahan berpanjangan khusus pada negara-negara tertentu dalam ekonomi utama turut menjejaskan aktiviti perdagangan dan pelaburan global. Meskipun keadaan kewangan global yang kian ketat telah mula berkurang sedikit, ketidakpastian dasar yang semakin ketara boleh membawa kepada pelarasan pasaran kewangan yang mendadak, dan seterusnya menjejaskan prospek keseluruhan.

Bagi Malaysia, perkembangan terkini menunjukkan kegiatan ekonomi menjadi sederhana pada suku pertama 2019. Pada masa akan datang, keadaan permintaan global yang semakin lembap dan pertumbuhan perlahan rakan perdagangan utama Malaysia akan terus menjejaskan sektor luaran. Di dalam negeri, keadaan pasaran pekerja yang stabil dan pengembangan kapasiti dalam sektor utama akan terus mendorong perbelanjaan isi rumah dan pelaburan modal. Unjuran asas menunjukkan bahawa ekonomi Malaysia akan berkembang antara 4.3% hingga 4.8%. Namun begitu, masih wujud risiko pertumbuhan menjadi rendah disebabkan oleh ketidakpastian yang semakin meningkat dalam persekitaran global dan dalam negeri, ketegangan perdagangan serta kelemahan yang berlanjutan dalam sektor berkaitan komoditi.

Inflasi keseluruhan meningkat kepada 0.2% pada bulan Mac 2019 (Februari: -0.4%), disebabkan terutamanya oleh inflasi pengangkutan yang menguncup pada kadar yang lebih kecil iaitu -3.0% (Februari: -6.8%). Inflasi asas, seperti yang diukur oleh inflasi teras, kekal stabil pada 1.6% pada bulan Mac 2019. Dalam tempoh terdekat, inflasi dijangka terus rendah disebabkan oleh pelaksanaan langkah-langkah dasar. Langkah-langkah ini termasuk penetapan harga siling yang lebih rendah bagi harga runcit bahan api domestik sehingga pertengahan tahun 2019 dan kesan perubahan dalam dasar cukai penggunaan terhadap inflasi keseluruhan. Bagi seluruh tahun 2019, purata inflasi keseluruhan pada amnya dijangka stabil berbanding dengan tahun 2018. Trajektori inflasi keseluruhan akan terus bergantung pada harga minyak sedunia. Inflasi asas dijangka stabil disokong oleh kegiatan ekonomi yang terus berkembang dan ketiadaan tekanan permintaan yang besar.

Pasaran kewangan domestik kekal berdaya tahan meskipun berlaku volatiliti untuk tempoh tertentu yang disebabkan terutamanya oleh perkembangan global. Walaupun keadaan monetari dan kewangan domestik terus menyokong pertumbuhan ekonomi, terdapat tanda-tanda keadaan kewangan menjadi semakin ketat. Pelarasan terhadap OPR adalah bertujuan untuk mengekalkan tahap akomodatif monetari. Langkah pelarasan ini adalah sejajar dengan pendirian dasar monetari untuk menyokong pertumbuhan yang berterusan dalam keadaan harga yang stabil. MPC akan terus memantau dan menilai imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan domestik dan inflasi.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kadar Faedah Pinjaman Dan Pembiayaan Bakal Turun

Bagi yang sedang bercadang untuk membuat pinjaman atau pembiayaan untuk membeli rumah atau kereta, pastinya instalment bulanan akan menjadi lebih rendah. Begitu juga halnya bagi mereka yang sudah mempunyai pinjaman atau pembiayaan sedia ada dengan mana-mana institusi perbankan, pastinya akan bayar kurang daripada apa yang sedang dibayar sekarang ini.

Tujuan utama penurunan kadar dasar semalaman ini adalah untuk menggalakkan kita semua berbelanja bagi merancakkan ekonomi.

Sebaliknya, pulangan daripada simpanan tetap atau fixed deposit akan berkurang, seolah-olah kita tidak digalakkan untuk menyimpan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA