Apa Itu Amanah Saham (Unit Trust) Dan 5 Kelebihan Melabur

Amanah saham atau yang dikenali juga sebagai unit trust, merupakan institusi pelaburan yang ditubuhkan khas untuk mengumpul dana daripada para pelabur yang bermodal kecil; tetapi berminat untuk melabur dalam pasaran saham dan ekuiti.

Modal yang sedikit daripada pelabur ini dikumpulkan ke dalam satu atau beberapa tabung dan kemudian digunakan bagi membeli dan menjual saham di pasaran saham.

Urusan pelaburan amanah saham dibuat oleh pengurus dana. Mereka merupakan orang yang pakar dan diiktiraf dalam bidang pelaburan.

Dengan cara ini, pelabur perseorangan tidak bergiat secara langsung di pasaran saham, tetapi hanya membeli unit di dalam sesuatu portfolio amanah saham.

Namun begitu, para pelabur masih boleh memperolehi faedah pelaburan yang sama seperti dalam pelaburan saham, iaitu melalui dividen yang diberi atau kenaikan harga unit amanah saham yang telah dibeli tadi.

Jom kita lihat beberapa kelebihan melabur dalam amanah saham seperti berikut.

1. Modal Pelaburan Yang Rendah

Bagi memulakan pelaburan dalam amanah saham, ia tidak memerlukan modal yang banyak berbanding pelaburan saham atau hartanah. Pada kebiasaannya, dengan modal RM100 dah boleh mula melabur.

Jadi ianya sesuai untuk individu yang masih muda dan baru nak terlibat dalam dunia pelaburan.

2. Diurus Oleh Golongan Profesional

Dengan hanya sejumlah modal yang kecil, para pelabur dapat melabur dalam portfolio yang diuruskan oleh pengurus dana yang professional. Pelabur tidak perlu terbeban untuk membuat penyelidikan saham dan ekonomi untuk memilih saham yang boleh mendatangkan keuntungan.

Serahkan saja kepada mereka yang pakar dan anda hanya perlu membayar yuran perkhidmatan yang minima.

3. Kepelbagaian (Diversification)

Sumber Gambar: Nattanan23 / Pixabay

Dalam sesuatu portfolio amanah saham, ia mengandungi saham daripada pelbagai syarikat dan sektor. Melalui kepelbagaian inilah, ia dapat mengurangkan risiko yang ditanggung dalam pelaburan.

Sebaliknya dalam pasaran saham, adalah mustahil untuk anda membeli 10 kaunter saham berbeza dengan modal RM100.

4. Kecairan

Walaupun pelaburan dalam amanah saham merupakan pelaburan jangka panjang, tetapi ianya mudah dicairkan. Ini bermakna pelaburan boleh dijual semula untuk mendapatkan wang pada hari yang sama.

Apabila anda ingin menjual semula unit pelaburan, pihak pengurusan akan membelinya semula dengan mengikut harga yang ditetapkan pada setiap hari.

Kemudahan untuk menjual balik saham amanah yang fleksibel ini, membolehkan anda menggunakannya pada saat berlaku hal kecemasan dan memerlukan duit dengan cepat.

5. Urus Niaga Yang Mudah Dan Cepat

Dalam pelaburan amanah saham, ianya sangatlah mudah dan cepat. Malah anda juga boleh mengeluarkan wang daripada simpanan KWSP untuk melabur. Malah, Kita Boleh Keluarkan Duit Akaun 1 KWSP Untuk Melabur Unit Trust.

Sumber Rujukan:

Pastikan anda baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan Saham Dengan Unit Trust, Mana Lebih Baik?

Generasi sekarang semakin celik tentang kepentingan pelaburan dari usia yang muda. Tidak salah untuk kita membuat perbandingan, sekurang-kurangnya kita lebih memahami persamaan dan perbezaan di antara instrumen pelaburan yang ada.

Kali ini, kita akan buat perbandingan di antara saham dan unit trust.

Pelaburan Saham

Pelaburan saham ialah suatu pelaburan dalam sesebuah syarikat dengan membeli saham atau memiliki sebahagian pemilikan syarikat tersebut. Justeru, kita akan bergelar shareholder atau pemegang saham syarikat secara langsung dan mempunyai hak-hak tertentu sebagai seorang pemegang saham.

Bursa Malaysia adalah platform terkenal untuk pelaburan saham yang menyenaraikan banyak syarikat dari pelbagai jenis industri seperti Parkson, Mynews, Padini, Amway, Kamdar dan sebagainya.

Dalam pelaburan saham, pelabur yang menentukan keuntungan diinginkan berdasarkan corak dan teknik pelaburan yang mereka selesa. Contohnya, beli hari ini dan jual pada hari ini juga, ataupun beli hari ini dan jual pada masa yang tertentu.

Berkait rapat dengan tajuk ini, kerugian atau risiko yang bakal dihadapi tidak dapat dielakkan dan perlu dikawal dengan sebaiknya.

Jelaslah, kemungkinan dan kebarangkalian untuk seseorang pelabur menanggung kerugian itu pasti ada tinggi ataupun rendah. Kemungkinan untuk menghadapi kerugiaan ini dapat diminimumkan dengan perancangan yang baik serta penelitian kepada carta dan data semasa. ‘Trust your chart’ kerana data tidak mungkin menipu.

Hal ini berlaku kerana pelaburan saham ini sangat tinggi kecairannya (liquidity).

Pelaburan Unit Trust

Pelaburan Unit Trust adalah salah satu pelaburan jangka masa panjang yang melibatkan badan atau perunding kewangan berdaftar. Pihak berautoriti ini memegang tanggungjawab untuk menguruskan duit yang dilabur oleh pelabur ke dalam institusi mereka.

Duit yang dilaburkan itu sama ada duit pencen atau persaraan akan dimasukkan ke dalam satu dana iaitu dana amanah.

Kebiasaannya dalam masa setahun, keuntungan akan diberikan sebanyak 10% hingga 15%. Untung lumayan boleh didapati jika kita menunggu sekurang-kurangnya 5 tahun untuk menuai hasil yang ada dalam pelaburan unit trust tersebut. Keuntungan diberikan kepada pelabur melalui dividen berdasarkan kenaikan setiap unit.

Manakala pasaran saham pula, hasil keuntungan pelaburan akan dinikmati dalam sehari atau seminggu berdasarkan harga pasaran saham tersebut. Bukan itu sahaja, bagi pelabur yang berdagang secara short-term, dalam masa sehari mereka boleh mendapatkan keuntungan sebanyak 15% hingga 30% tanpa perlu menunggu tempoh tertentu seperti pelaburan unit trust.

Persamaan Saham Dan Unit Trust

Jika jenis unit trust yang dipilih adalah ekuiti, duit yang dilaburkan akan dilaburkan dalam pasaran saham.

  • Kedua-dua jenis pelaburan ini iaitu saham ataupun unit trust, pilihan boleh dibuat untuk melabur dalam pelaburan yang patuh syariah khususnya buat mereka yang beragama Islam.
  • Kedua-dua pelaburan ini mempunyai yuran (fee) atau kos untuk melabur:-

Pelaburan Saham

  • Brokerage Fee
  • Clearing Fee
  • Stamp Duty

Unit Trust

  • Upfront Fee
  • Annual Management Fee
  • Exit Fee bagi sesetengah Unit Trust

Kedua-dua instrumen pelaburan ini mempunyai tahap kecairan (liquidity) yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan pelaburan hartanah dan ianya mudah untuk dijual beli.

Perbezaan Pelaburan Saham dan Unit Trust

 Pelaburan SahamUnit Trust
Pengendalian AkaunMelabur sendiri
Dealer
Pengurus dana atau fund manager
ModalDuit lebihan pelabur
Nilai modal berdasarkan harga saham
Duit pencen KWSP
Tunai  
KeuntunganIntraday, midterm atau long-term.
Boleh mencapai 10% sehari
Dividen kenaikan setiap unit.
10% – 15% setahun
KerugianPetunjuk TA dan FA dapat mengurangkan kemungkinan kerugianPengurus dana atau fund manager diberi kepercayaan sepenuhnya
KedudukanPemilik syarikat atau shareholderTiada posisi dalam syarikat
Kos BrokerRM12 hingga RM40 bagi setiap transaksi mengikut broker.Cas pengurusan dana = 5.5%
Contohnya, RM2000 x 5.5% = RM110

Pelabur boleh melabur sebahagian modal dalam pelaburan saham manakala selebihnya ke dalam unit trust. ‘Risk appetite‘ dan ‘risk profile’ juga memainkan peranan dalam hal ini.

Pelabur yang agresif tidak mahu untuk menunggu lama dan lebih suka mengaut keuntungan dalam jangka masa yang singkat dan sanggup menanggung risiko yang besar. Modal untuk pelaburan saham berkemungkinan akan menjadi lebih besar dari pelaburan unit trust jika mahu mendapat keuntungan pada jangka masa singkat (scalper).

Pada masa yang sama, pelabur perlulah lebih peka dengan keadaan semasa yang berlaku untuk membuat keputusan jual dan beli.

Penulis boleh dihubungi di:

Muhammad Hariz Bin Anuar ([email protected])
Miqdad Bin Abdul Karim ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia

Bca juga Mana Lagi Best, Jadi Ejen Takaful Atau Unit Trust?

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee