10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Tujuan utama kita melabur dalam pasaran saham adalah untuk gandakan duit simpanan kita untuk melawan kesan inflasi dan sudah tentu mendapatkan pulangan lebih lebih lebih tinggi dari simpanan sedia ada kita di ASB, KWSP dan TABUNG HAJI dan lain-lain.

Mengambil kira saiz syarikat adalah salah satu teknik untuk melabur di pasaran saham Bursa Malaysia. Kita boleh mengukur saiz syarikat melalui market capitalization. Market capitalization ialah harga saham kali dengan shared issue.

Kali ini kami asingkan prestasi saham-saham mengikut market capitalization.

Small Cap – RM100 ke RM500 juta
Mid Cap – RM500 juta ke RM2 billion
Large Cap – RM2 billion ke atas

Jika anda telah baca artikel sebelum ini iaitu 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama 2017 pasti kali ini anda kurang terkejut membaca sinopsis prestasi saham kali ini. Tetapi jika ini pertama kali anda melihat angka pulangan (%) yang ‘gila’ ini, sila teruskan pembacaan anda dan kami ucapkan selamat datang ke dunia pelaburan saham!

Pulangan dikira bagi suku kedua 2017 (Jan-Jun), iaitu setakat 30 Jun 2017 dan sebagai bonus kami sertakan juga pulangan untuk setahun yang lalu. Setahun maknanya jika beli saham-saham ni pada 1 Julai 2016 dan jual pada 30 Jun 2017.

Small & Mid Cap

#1. Techfast Holdings Berhad ($TCHF)

Pulangan:
268.4% untuk 6 bulan
278% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM0.185
1 Jan 2017RM0.19
30 Jun 2017RM0.70

Segmen perniagaan syarikat ini termasuklah pembuatan skrew, getah pembersihan acuan dan bahan-bahan Light Emitting Diode (LED) untuk perkakasan elektronik.

Sebagai contoh pengiraan;
Katakan Fattah membeli 1000 unit saham Techfast Holdings pada Januari 2017. (Kalau nak tahu minima pembelian hanya 100 unit)
1000 unit x RM0.19 = RM190

Katakan Fattah jual semua saham tersebut pada 30 Jun 2017.
1000 unit x RM0.70 = RM700

Untung = RM700 – RM190 = RM510

Pulangan = RM510 / RM190 = 268.4%

Itu baru 1000 unit. Bayangkan jika Fattah melabur 10,000 unit? Berapakah keuntungan beliau?

CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#2. Halex Holdings Bhd ($HLEX)

Pulangan:
249% untuk 6 bulan
122.89% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM0.415
1 Jan 2017RM0.265
30 Jun 2017RM0.925

Melalui anak-anak syarikatnya, syarikat ini memiliki empat segmen perniagaan, termasuk pegangan pelaburan, agrochemical, barangan penjagaan kesihatan (jenama Tender Soft), dan agro-bioteknologi.

CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#3. JHM Consolidation Berhad ($JHMC)


Pulangan:
67.7% untuk 6 bulan
174% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM0.985
1 Jan 2017RM1.61
30 Jun 2017RM2.70

Operasi perniagaan syarikat dibahagikan kepada dua (2) segmen perniagaan iaitu pegangan pelaburan dan produk-produk elektroniks seperti LED

CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

Cukuplah 3 saham small cap, selebihnya kita fokus pula kepada prestasi saham-saham big cap. Mungkin ramai kenal dengan syarikat-syarikat ini sebab mereka sering keluar di dada-dada akhbar tempatan. Mungkin juga ada di antara anda yang sedang bekerja di syarikat-syarikat ini.

Big Cap

#4. Malaysian Pacific Industries Berhad ($MPIM)

Pulangan:
81.6% untuk 6 bulan
83% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM7.36
1 Jan 2017RM7.42
30 Jun 2017RM13.48
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#5. Press Metal Berhad ($PMET)

Pulangan:
68.6% untuk 6 bulan
100% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM1.34
1 Jan 2017RM1.59
30 Jun 2017RM2.68
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#6. DRB-HICOM Berhad ($DRBM)


Pulangan:
60.3% untuk 6 bulan
100% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM0.89
1 Jan 2017RM1.11
30 Jun 2017RM1.78

Takkan tak kenal dengan DRB-HICOM? Siapa tak kenal Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary. Salah satu anak syarikat mereka yang sering mendapat tumpuan adalah PROTON Holdings Berhad.

CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#7. Hartalega Holdings Berhad ($HTHB)


Pulangan:
59% untuk 6 bulan
69.6% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM4.35
1 Jan 2017RM4.81
30 Jun 2017RM7.38
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#8. My E.G Services Berhad ($MBSS)



Pulangan:
41% untuk 6 bulan
71% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM1.28
1 Jan 2017RM1.55
30 Jun 2017RM2.19
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#9. Pos Malaysia Berhad ($PSHL)


Pulangan:
35.8% untuk 6 bulan
97% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM2.69
1 Jan 2017RM3.90
30 Jun 2017RM5.30
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

#10. Scientex Berhad ($STIK)


Pulangan:
30.3% untuk 6 bulan
38.5% untuk setahun

TarikhHarga
1 Julai 2016RM6.35
1 Jan 2017RM6.75
30 Jun 2017RM8.80
CARTA DARI WWW.BURSAMARKETPLACE.COM. LIHAT LEBIH BANYAK LAGI INFO DI SINI

Nampak tak semuanya jauh lebih tinggi dari 6-7%? Jauh sangat.
Kepada anda yang masih belum buka akaun saham (CDS), apa lagi yang anda tunggu? Kalau tak sanggup keluar modal RM10.60 (kos buka akaun saham), tak usah sembang nak untung ribu-ribu.

Sekarang, persoalannya bagaimana nak cari saham yang akan naik sebanyak ni? Lagi-lagi lepas kita dah banyak kali terlepas kapal.

Untuk menjawab persoalan ini, tiada FORMULA KHAS, anda kena bekerja keras dan kena sabar. Cara yang saya ambil mudah saja, saya kaji balik semua saham-saham yang dah naik banyak dan meletop ni. Lihat ciri-ciri yang ada pada syarikat-syarikat ini. Kemudian, gunakan ilmu itu untuk mencari saham-saham sekarang yang berpotensi meletop sama dalam tempoh 3-5 tahun akan datang.

Peluang Besar Dalam Pelaburan Saham

Syarikat-syarikat di atas telah membuktikan bahawa kita boleh untung besar dengan melabur dalam syarikat patuh syariah di Bursa Malaysia. Jangan risau, ini baru sikit. Sehingga hari ini terdapat 676 saham syarikat patuh syariah yang tersenarai.

Masih nak tengok saja? Alasan tiada modal? Eh, ada kurang RM1,000 pun dah boleh mula.

Orang kata saham ni susah? Amboi amboi…manjanya bangsaku.

Kita perlu lebih bijak dalam meningkatkan sumber pendapatan dan kewangan kita. Takkan nak harap satu sumber sahaja.

Yang ada syarikat, yang buat bisnes online, apa sumber pendapatan kedua anda? Belajarlah bagaimana pelaburan saham dapat membantu mengekalkan kestabilan kewangan.

Ingat, melabur dalam pasaran saham boleh UNTUNG 100% tapi boleh juga RUGI 100%. Baca sini jika nak tahu risiko-risiko dalam pelaburan saham. Nantikan juga artikel seterusnya bagi 10 saham syarikat patuh syariah paling rugi bagi suku kedua 2017.

Untung dan rugi itu adat pelaburan. Dapatkanlah ilmu ini secepat mungkin. Jika tak tahu apa-apa atau “ZERO” dalam pelaburan saham boleh baca di sini atau hadir ke seminar yang dianjurkan oleh pakar-pakar yang berpengalaman dan bertauliah.


Terkini dalam bulan Ogos ini akan berlangsung Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy dengan kerjasama Bursa Malaysia. Cepat daftar di laman web mereka sebelum fullhouse!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing