5 Tips Untuk Pelabur Saham Baru

Nak melabur, semua orang boleh melabur. Tapi, untuk kekal relevan dalam pelaburan khususnya pelaburan saham memerlukan seseorang itu untuk mempunyai perancangan dan struktur yang betul.

Banyak pelabur baru terciduk dan serik dengan pelaburan disebabkan oleh kesilapan mereka sendiri. Jadi, apa yang perlu pelabur-pelabur baru lakukan untuk konsisten dan relevan dalam pelaburan?

Jom kita lihat tips untuk pelabur saham baru seperti di bawah ini.

1. Buat Game Plan

Nak buat apa sekalipun perlu ada perancangan. Gagal merancang bermakna anda merancang untuk gagal. Pernah dengar kan?

Betul lah tu. Jika anda tidak merancang dan mempunyai strategi dalam pelaburan saham, anda boleh ‘sesat’ ibarat masuk ke dalam gua yang gelap tanpa bawa torchlight. Jadi, rancang dan pilih strategi yang terbaik!

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Ya! Diversify modal pelaburan anda. Jangan hanya longgokkan di satu tempat sahaja. Jika berlaku apa-apa pada satu saham yang dilaburkan, masih ada beberapa backup lain yang mungkin dapat membantu anda mengurangkan kadar kerugian yang dialami.

3. Belajar Untuk Tidak Panik

Ada satu penyakit terutama dalam kalangan pelabur baru iaitu FOMO, Fear Of Missing Out. Jangan panik, tenang dan disiplin mengikut kepada perancangan yang telah anda lakukan.

Sebagai pelabur, kita perlu bijak untuk mengawal emosi dan kekal tenang.

4. Elakkan Penny Stock

Ini paling banyak dilakukan oleh pelabur baru lagi-lagi mereka yang tidak mempunyai modal yang banyak. Beli saham-saham murah. Awas! Saham-saham sebegini berisiko tinggi. Sifirnya mudah, saham penny memang boleh jana keuntungan yang besar namun kadar kerugian juga sangat besar.

5. Left Group

Jangan ikut buy call orang! Tetapkan hati, tambahkan ilmu pelaburan dan buat kajian sendiri. Tak semua orang buy call yang anda dapat adalah betul dan menguntungkan.

Diharap dengan beberapa tips ini dapat membantu pelabur baru untuk sedar dan ambil tindakan proaktif. Bukannya apa, kalau boleh biarlah kita melabur dengan keringat kita sendiri.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Awas! Dengan 4 Jenis Saham Ini

AWAS! Nak beli saham ni tak boleh lah main beli jer.

Niat nak melabur boleh berubah menjadi lebur kerana sikap terburu-buru atau tamak yang ada dalam diri kita. Untuk melabur, perlulah dengan ilmu.

Dengan ilmu, anda dapat mengurangkan risiko kerugian. Jika pembelian saham dilakukan dengan semberono, kemungkinan untuk rugi itu lebih tinggi.

Haa. Kami kongsikan kepada anda semua 4 jenis saham yang perlu anda berhati-hati ketika melabur.

Kena tahu cara yang betul dan syarikat yang sesuai untuk dilaburkan. Jika tersilap langkah diri sendiri yang rugi nanti. Sebab itu anda perlu berhati-hati dengan jenis-jenis saham seperti ini.

Mungkin nampak kadar keuntungannya lebih cepat atau dengan harapan beli di harga yang murah atau rendah, keuntungan akan lebih tinggi.

Namun perkara sebaliknya boleh berlaku. Kenali saham syarikat yang anda ingin beli serta pastikan anda yakin dengan keupayaan saham syarikat tersebut.

Ingat! Jangan main labur je, nanti melebur.

Selamat melabur!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.