5 Tips Untuk Pelabur Saham Baru

Nak melabur, semua orang boleh melabur. Tapi, untuk kekal relevan dalam pelaburan khususnya pelaburan saham memerlukan seseorang itu untuk mempunyai perancangan dan struktur yang betul.

Banyak pelabur baru terciduk dan serik dengan pelaburan disebabkan oleh kesilapan mereka sendiri. Jadi, apa yang perlu pelabur-pelabur baru lakukan untuk konsisten dan relevan dalam pelaburan?

Jom kita lihat tips untuk pelabur saham baru seperti di bawah ini.

1. Buat Game Plan

Nak buat apa sekalipun perlu ada perancangan. Gagal merancang bermakna anda merancang untuk gagal. Pernah dengar kan?

Betul lah tu. Jika anda tidak merancang dan mempunyai strategi dalam pelaburan saham, anda boleh ‘sesat’ ibarat masuk ke dalam gua yang gelap tanpa bawa torchlight. Jadi, rancang dan pilih strategi yang terbaik!

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Ya! Diversify modal pelaburan anda. Jangan hanya longgokkan di satu tempat sahaja. Jika berlaku apa-apa pada satu saham yang dilaburkan, masih ada beberapa backup lain yang mungkin dapat membantu anda mengurangkan kadar kerugian yang dialami.

3. Belajar Untuk Tidak Panik

Ada satu penyakit terutama dalam kalangan pelabur baru iaitu FOMO, Fear Of Missing Out. Jangan panik, tenang dan disiplin mengikut kepada perancangan yang telah anda lakukan.

Sebagai pelabur, kita perlu bijak untuk mengawal emosi dan kekal tenang.

4. Elakkan Penny Stock

Ini paling banyak dilakukan oleh pelabur baru lagi-lagi mereka yang tidak mempunyai modal yang banyak. Beli saham-saham murah. Awas! Saham-saham sebegini berisiko tinggi. Sifirnya mudah, saham penny memang boleh jana keuntungan yang besar namun kadar kerugian juga sangat besar.

5. Left Group

Jangan ikut buy call orang! Tetapkan hati, tambahkan ilmu pelaburan dan buat kajian sendiri. Tak semua orang buy call yang anda dapat adalah betul dan menguntungkan.

Diharap dengan beberapa tips ini dapat membantu pelabur baru untuk sedar dan ambil tindakan proaktif. Bukannya apa, kalau boleh biarlah kita melabur dengan keringat kita sendiri.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!