Ambil Tahu 3 Perkara Ini Tentang Syarikat Inari

Sejak awal tahun 2021 dunia menyaksikan kekurangan pada pengeluaran cip moden untuk alatan seperti telefon pintar, computer, dan kenderaan eletrik yang canggih. Permintaan barang elektrik dan elektronik semakin meningkat kerana dunia sedang melalui fasa pendigitalan yang pesat.

Dengan perlumbaan teknologi 5G, permintaan pada barang elektronik menjadi fokus semua negara.

Syarikat Inari merupakan syarikat yang mempunyai kepakaran dalam OSAT (outsource semiconductor assembly testing) dan EMS (electronics manufacturing services). Di antara servis utama Inari adalah dalam integrated circuit package assembly di mana servis ini menggabungkan dan mengintegrasikan cip teknologi canggih dalam satu modul dan pakej.

Inari mempunyai kelebihan pada masa kini untuk mengembangkan perniagaan mereka demi memenuhi permintaan global yang kian meningkat.

Sebelum mula melabur, jom kita lihat 3 perkara dalam bisnes Inari yang membuatkan mereka menjadi pemain utama.

1. Pendapatan Yang Meningkat

Sumber: Malaysiastockbiz.com

Pada awal penyenaraian syarikat di Bursa Malaysia, Inari bermula dengan agak sederhana. Setahun ke setahun, Inari merupakan syarikat yang sangat bagus daripada segi prestasi kewangan kerana Inari berjaya mengekalkan peningkatan jualan purata sebanyak 28% bagi tempoh 10 tahun.

Keuntungan bersih meningkat pada tahun pertama bermula hanya sekitar RM14 juta namun kini Inari mencatatkan keuntungan sebanyak RM155 juta pada tahun 2020. Ini menunjukkan bhawa pendapatan mereka berkembang pada kadar 100% setiap dua tahun setengah.

Hebat kan?

2. Banyak Wang Tunai

Selain daripada itu, Inari juga merupakan syarikat yang bijak dalam menguruskan kewangan mereka.

Pandemik COVID-19 telah merancakkan lagi permintaan dalam barangan elektrik dan elektronik dan memberikan Inari peluang untuk menyumbangkan servis mereka.

Walaubagaimanapun, terdapat pengurangan pada jualan Inari sepanjang tahun 2020. Tetapi mereka tetap dalam mengekalkan keuntungan bersih pada kadar 14%-15%.

Wang tunai syarikat Inari meningkat sebanyak RM164 juta pada tahun 2020 berbanding tahun 2019.

Nilai aset keseluruhan Inari adalah pada paras RM970 juta manakala nilai keseluruhan liabiliti adalah pada paras RM255 juta. Ini menunjukkan pengurusan wang yang baik di mana aset lebih tinggi daripada liabiliti.

Dengan duit tunai yang banyak, ini memberikan kelebihan kepada Inari untuk mengembangkan bisnes.

3. Berada Dalam Industri Masa Depan

Sumber: Bursa Marketplace

Melihat kepada industri semikonduktor, dunia bakal menyaksikan peralihan zaman yang paling besar selepas pandemik kerana dunia digital. Hari ini teknologi 5G bakal mengubah cara kita menjalani kehidupan.

Executive Director Inari Lau Kean Cheong berkata, Inari telah meletakkan komitmen yang tinggi untuk menjadi pemain dalam teknologi 5G. Inari berada dalam landasan yang tepat untuk terus mengekalkan pertumbuhan yang sihat bagi tempoh 10 tahun akan datang.

Inari juga telah memulakan pengeluaran sensor kesihatan baru dan modul pengenalan wajah 2D dan 3D untuk segmen perniagaan Internet of Things (IoT).

Bagaimana Harga Saham Inari?

Kredit: Trading View

Daripada serendah RM1.15 ketika pandemik Covid-19 melanda pada bulan Mac 2020, harga saham Inari macam nak pecah paras All-Time High (ATH) iaitu sekitar RM3.75.

Sekiranya pecah paras resistance ini, rasa-rasa apa akan jadi?

Baca juga Sektor Teknologi Kesukaan Ramai Di Bursa Malaysia

Penafian: Nama saham yang akan disebutkan di atas bukanlah saranan pembelian sebaliknya hanyalah untuk tujuan pembelajaran sahaja. Prestasi masa lalu bukanlah jaminan prestasi masa hadapan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Tengok chart dah reti, tekan ‘buy’ dan ‘sell’ pun tahu tapi…Adakah saham yang kita pilih itu bagus?

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM

Previous ArticleNext Article

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.