Senarai IPO Terbesar Dalam Sejarah

IPO merupakan singkatan bagi Initial Public Offering. Mana-mana syarikat yang ingin mengumpul dana awam dan ingin disenaraikan perlu melalui proses IPO terlebih dahulu. Syarikat memilih untuk diapungkan di bursa saham kerana ingin mengumpul dana bagi pelbagai tujuan seperti mengembangkan perniagaan, membayar hutang dan membeli aset tambahan.

Nak belajar lebih lanjut mengenai IPO, apa kata anda berkenalan dengan IPO terlebih dahulu. 

Baca : Jom Berkenalan Dengan IPO

Ada banyak IPO yang baru disenaraikan pada tahun ini baik di Bursa Malaysia dan juga mana-mana bursa saham di seluruh dunia. Jika di Malaysia, Farm Fresh baru sahaja ditawarkan kepada pelabur awam, di Amerika Syarikat pula ada Oatly. 

Gambar: Dairy Reporter

Baca : Oatly, Susu Alternatif Yang Baru Saja IPO Di Amerika Syarikat

Biasanya kita boleh membuat permohonan IPO di MITI dan juga bank.

Baca : Sistem Peruntukan Saham Khas Bumiputera MITI Version 2.0 Membolehkan Kita Beli IPO Secara Online

Modal yang ingin dikumpul melalui IPO pula berbeza-beza bagi setiap syarikat.  Sebagai contoh, J&T Express merancang IPO yang bernilai RM4.1 bilion.

Baca : J&T Express Rancang IPO Bernilai RM4.1 Bilion

Baru-baru ini juga Senheng merancang untuk menjana modal sebanyak RM267.5 juta menerusi tawaran awam permulaan (IPO).

Baca : IPO Senheng jana modal RM267.5 juta

Jika terdapat ribuan IPO di seluruh dunia pada setiap tahun, IPO manakah yang terbesar dalam sejarah?

Sumber: Statista

Berdasarkan infografik yang diperoleh daripada Statista, Saudi Aramco sebuah syarikat minyak & gas gergasi dari Arab Saudi menduduki tempat teratas sebagai IPO terbesar dalam sejarah. 

Saudi Aramco berjaya meraih dana berjumlah USD29.4 bilion melalui IPO. Pada awalnya Aramco hanya bercadang untuk mengumpul sebanyak USD25.6 bilion dengan menjual 3 bilion unit sahamnya. 

Gambar: Bloomberg

Namun, Aramco bertindak menjual lebih banyak saham syarikat pada IPO tersebut kerana terdapat permintaan yang tinggi ketika tawaran awal dibuat. Maka sebab itulah, dana yang berjaya diraih melalui IPO adalah setinggi USD29.4 bilion. 

IPO Ant Group dicanang bakal memecahkan rekod IPO Saudi Aramco, tetapi sehingga kini syarikat China tersebut belum lagi berjaya diapungkan. 

Ant Group memiliki platform pembayaran digital terbesar China iaitu Alipay.

IPO Ant Group belum lagi berjaya direalisasikan sehingga kini disebabkan kerajaan China sendiri mempunyai percubaan menghalang Ant Group daripada IPO. 

Baca : Kenapa China Menghalang IPO Ant Group?

Adakah syarikat Ant Group akan berjaya disenaraikan? Sama-sama kita nantikan. 

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……