Jenis Hutang Dan Komitmen Yang Perlu Dihapuskan

Ramai yang mempunyai tanggapan yang salah bahawa hutang dan komitmen yang kecil tidak akan membuat kewangan terjejas. Namun, tanpa mereka sedari, hutang dan komitmen yang kecil ini juga boleh menjadi asbab kepada bebanan kewangan kelak. 

Tahukah anda apakah hutang dan komitmen yang perlu dihapuskan ini? Pastinya ia adalah perkara yang biasa, tetapi tetap memerlukan bayaran balik setiap bulan yang konsisten.

1. Bil Telefon Postpaid

Kini, pelan telefon postpaid semakin terkenal di negara kita kerana ia didatangkan dengan bermacam jenis pelan yang menarik. Sedar atau tidak, sebenarnya bil telefon postpaid boleh menjadi hutang yang sangat membebankan jika ada tunggakan dan harus dihapuskan. 

Cara terbaik untuk tidak mengambil bil telefon postpaid adalah dengan berkongsi wifi dengan keluarga ataupun hanya menggunakan pelan prepaid yang jauh lebih murah.

2. Petrol Dan Tol

Ramai sering merungut akibat kenaikan harga tol dan petrol, namun tidak sedar bahawa ia merupakan sejenis komitmen yang boleh dihapuskan. Cara untuk mengurangkan kadar penggunaan minyak dan tol adalah dengan menggunakan kenderaan awam atau ‘car pool’ bersama rakan-rakan.

Sekiranya tempat kerja anda tidak jauh dari tempat tinggal, anda boleh berbasikal atau berjalan ke tempat kerja. Ia bukan setakat menjimatkan wang, tetapi turut menyumbang kepada gaya hidup sihat.

3. Duit Bekalan Makanan Di Luar

Pernahkah anda mengambil kira jumlah wang apabila kerap memasak makanan sendiri di rumah berbanding makan di luar, yang manakah lebih jimat? Kalau jawapan anda memasak makanan sendiri di rumah lebih menjimatkan, maka kurangkan untuk makan di luar. 

Sebenarnya, makan di luar juga antara komitmen yang perlu dihapuskan untuk menyelamatkan wang anda. Ia tidaklah seperti hutang, tetapi ia merupakan antara komitmen belanja yang masih boleh dikurangkan. Namun, keadaan ini berbeza mengikut individu.

4. Menonton Wayang

Menonton wayang juga adalah antara perkara yang boleh anda hapuskan kerana ia mendatangkan pembaziran. Kini, tanpa menonton wayang di pawagam, anda boleh melihat wayang kegemaran anda dengan harga lebih murah seperti Netflix, Disney+ dan lain-lain lagi. 

Selain itu, anda juga boleh menonton bersama keluarga tersayang tanpa gangguan. Bukan sahaja popcorn, anda boleh memasak makanan kegemaran anda juga di rumah sambil menonton movie.  

5. Penggunaan Kad Kredit

Kad kredit sememanya merupakan jenis hutang yang perlu dihapuskan. Sekiranya tidak melunaskan hutang tersebut, ia akan bertambah. Mungkin cara terbaik untuk menggantikan kad kredit adalah dengan menggunakan kad tambah nilai, kad debit ataupun wang tunai yang pasti lebih menjimatkan.

Akhir kata, bagi anda yang mempunyai salah satu hutang di atas, cepat-cepatlah cari alternatif lain untuk menggantikannya agar kewangan anda lebih stabil. Jika tidak, kehidupan anda menjadi sengsara, bahkan khuatir muflis kerana hutang tersebut. 

Semoga entri ini bermanfaat buat anda dalam mengenalpasti jenis hutang dan komitmen yang perlu dihapuskan.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA