Kisah Warren Buffett dan Saham Small Cap

Warren Buffett, siapa yang tidak mengenali nama ini yang begitu terkenal dalam dunia pelaburan. Ketika artikel ini ditulis, nilai kekayaan beliau bersamaan USD80.5 bilion, dan merupakan orang ketiga terkaya di dunia.

Namun tahukah anda, sewaktu permulaan portfolio pelaburan beliau, kebanyakannya terdiri daripada saham-saham small cap?

Warren Buffett terkenal dengan kehebatannya dalam dunia pelaburan, namun sebelum zaman kegemilangannya, portfolio pelaburan beliau hanya terdiri daripada saham small cap. Warren Buffett berjaya dalam mengurus portfolio pelaburan beliau yang kecil dengan saham small cap, dan berjaya memperolehi keuntungan yang besar.

Beliau sering menyuarakan pendapat bahawa, mengurus wang pelaburan dalam skala yang besar adalah lebih sukar.

Memetik salah sebuah temubual bersama Warren Buffett, beliau berkata sekiranya beliau hanya mengurus dana pelaburan sebanyak USD1 juta, beliau yakin dapat menjana keuntungan sebanyak 50% dalam masa setahun. Ini kerana ia tidak mempunyai kekangan atau bebanan pada saiz sasaran pulangan keuntungan.

Berbanding menguruskan dana pelaburan yang bernilai berbilion dolar yang sangat rumit dan sukar.

Beliau juga pernah diajukan soalan, apakah jenis pelaburan saham yang paling menguntungkan kepada pelabur? Beliau menjelaskan bahawa, beliau sangat menyarankan untuk melabur pada saham small cap, ini kerana potensinya yang cukup besar untuk berkembang.

Contoh portfolio pelaburan saham small cap Warren Buffett yang paling terkenal ialah di Berkshire Hathaway. Hari ini Berkshire Hathaway adalah salah satu syarikat terbesar di dunia, dengan market cap sebanyak USDD507 bilion.

Pada asalnya Berkshire Hathaway hanyalah sebuah syarikat tekstil, kemudian Warren Buffett mula membeli semula pegangan saham pada tahun 1962 dengan harga USD7.60 seunit.

Beliau mendapati pembuatan tekstil adalah perniagaan yang merosot di Amerika Syarikat, dan mendapati bahawa modal tenaga kerja dan hartanah mempunyai potensi tinggi untuk meningkat. Beliau melakukan pelaburan berganda pada harga USD14.86 untuk menguasai pegangan saham syarikat tersebut.

Pada masa tersebut nilai saham Berkshire Hathaway adalah USD19.

Sumber: Trading View

Fast forward Berkshire Hathaway ke hari ini dan harga seunit saham telah mencecah USD300,000 seunit. Kenaikan sebanyak 100,000% dalam masa 40 tahun atau 2,500% setahun secara purata.

Portfolio pelaburan Warren Buffett dalam saham yang mempunyai small cap tidak terhenti di situ. Kini beliau juga melabur ke dalam Washington Post, See’s Candy, Coca-Cola dan bermacam-macam lagi. Pelaburan yang telah melonjakkan nama Warren Buffett sebagai salah seorang pelabur terkenal dan terkaya dunia hari ini.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Jual Saham Anda Jika Keluar 3 Tanda Ini

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, kita perlu sentiasa membuat analisa pada carta dan mempunyai trading plan. Kita perlu fahamkan pattern-pattern perubahan trend dan mempunyai kepakaran untuk mengesannya.

Daripada segi analisa teknikal, ada banyak jenis pattern dalam carta yang boleh memberikan tanda awal untuk kita mula melepaskan pegangan saham kita.

Mari kita tengok bagaimana untuk mengesan tanda-tanda awal sesuatu saham itu akan jatuh.

1. Three Black Crows

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda2.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern ini adalah pattern yang jelas di mana harga akan terus turun ke bawah.

Candlestick hitam yang pertama muncul dan telah mempengaruhi harga ke bawah diikuti dengan dua lagi candlestick hitam yang menolak harga ke bawah.

Ketiga-tiga candle ini adalah tanda yang jelas pelabur menjual saham tersebut dengan cepat. Emosi ketakutan telah mula menghantui pelabur kerana takut kehilangan modal dan mereka menjual pegangan mereka.

Menurut Thomas Bulkowski yang merupakan seorang penulis dan trader tegar, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 78%.

2. Evening Star

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda3.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern evening star adalah berlawanan dengan morning star. Morning star selalunya muncul, di dalam aliran downtrend manakala evening star muncul dalam aliran uptrend.

Evening star berlaku apabila pembeli berpusu-pusu membeli saham tersebut dan menyebabkan satu candlestick putih besar muncul.

Namun, pada candlestick kedua pembeli yang baru berkurang dan menyebabkan candlestick putih kecil terbentuk. Minat belian berkurang dari sebelumnya.

Candlestick ketiga melengkapkan pattern evening star apabila candlestick hitam muncul dan menolak harga ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 72%.

3. Two Black Gapping

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda1.jpg
Kredit: Investopedia

Candlestick pertama di dalam kawasan petak biru adalah candle shooting star di mana merupakan tanda awal penolakan harga ke bawah akan berlaku.

Candlestick kedua pula adalah candlestick bearish engulfing di mana pembeli mula melepaskan saham mereka dan menyebabkan harga jatuh ke bawah.

Pada candlestick ketiga, penjualan panik berlaku di mana harga terus gap down ke bawah dan membentuk satu candlestick panjang berwarna hitam. Ini telah melengkapkan pattern Two black gapping dan harga dijangka akan terus ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan harga akan turun ke bawah dengan kadar ketepatan sebanyak 68%.

Jika kita melihat ketiga-tiga tanda ini muncul dalam aliran uptrend, kita boleh bersedia untuk melepaskan pegangan saham kerana ia menunjukkan harga akan terus jatuh ke bawah.

Walaubagaimanapun , kita perlu bersedia dengan trading plan. Ini kerana sebagai seorang pelabur kita perlu tahu nak buat apa sekiranya pasaran bergerak melawan arus agar dapat mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Iklan

Majalah Labur