Kisah Warren Buffett dan Saham Small Cap

Warren Buffett, siapa yang tidak mengenali nama ini yang begitu terkenal dalam dunia pelaburan. Ketika artikel ini ditulis, nilai kekayaan beliau bersamaan USD80.5 bilion, dan merupakan orang ketiga terkaya di dunia.

Namun tahukah anda, sewaktu permulaan portfolio pelaburan beliau, kebanyakannya terdiri daripada saham-saham small cap?

Warren Buffett terkenal dengan kehebatannya dalam dunia pelaburan, namun sebelum zaman kegemilangannya, portfolio pelaburan beliau hanya terdiri daripada saham small cap. Warren Buffett berjaya dalam mengurus portfolio pelaburan beliau yang kecil dengan saham small cap, dan berjaya memperolehi keuntungan yang besar.

Beliau sering menyuarakan pendapat bahawa, mengurus wang pelaburan dalam skala yang besar adalah lebih sukar.

Memetik salah sebuah temubual bersama Warren Buffett, beliau berkata sekiranya beliau hanya mengurus dana pelaburan sebanyak USD1 juta, beliau yakin dapat menjana keuntungan sebanyak 50% dalam masa setahun. Ini kerana ia tidak mempunyai kekangan atau bebanan pada saiz sasaran pulangan keuntungan.

Berbanding menguruskan dana pelaburan yang bernilai berbilion dolar yang sangat rumit dan sukar.

Beliau juga pernah diajukan soalan, apakah jenis pelaburan saham yang paling menguntungkan kepada pelabur? Beliau menjelaskan bahawa, beliau sangat menyarankan untuk melabur pada saham small cap, ini kerana potensinya yang cukup besar untuk berkembang.

Contoh portfolio pelaburan saham small cap Warren Buffett yang paling terkenal ialah di Berkshire Hathaway. Hari ini Berkshire Hathaway adalah salah satu syarikat terbesar di dunia, dengan market cap sebanyak USDD507 bilion.

Pada asalnya Berkshire Hathaway hanyalah sebuah syarikat tekstil, kemudian Warren Buffett mula membeli semula pegangan saham pada tahun 1962 dengan harga USD7.60 seunit.

Beliau mendapati pembuatan tekstil adalah perniagaan yang merosot di Amerika Syarikat, dan mendapati bahawa modal tenaga kerja dan hartanah mempunyai potensi tinggi untuk meningkat. Beliau melakukan pelaburan berganda pada harga USD14.86 untuk menguasai pegangan saham syarikat tersebut.

Pada masa tersebut nilai saham Berkshire Hathaway adalah USD19.

Iklan
Sumber: Trading View

Fast forward Berkshire Hathaway ke hari ini dan harga seunit saham telah mencecah USD300,000 seunit. Kenaikan sebanyak 100,000% dalam masa 40 tahun atau 2,500% setahun secara purata.

Portfolio pelaburan Warren Buffett dalam saham yang mempunyai small cap tidak terhenti di situ. Kini beliau juga melabur ke dalam Washington Post, See’s Candy, Coca-Cola dan bermacam-macam lagi. Pelaburan yang telah melonjakkan nama Warren Buffett sebagai salah seorang pelabur terkenal dan terkaya dunia hari ini.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bernard Arnault, Manusia Ketiga Yang Mempunyai Kekayaan Lebih $100 Bilion

Bernard Arnault merupakan orang ketiga di dunia yang telah menyertai Jeff Bezos dan Bill Gates dengan nilai harta kekayaan melebihi tanda aras $100 bilion. Harta kekayaanya telah mencecah $100 bilion pada bulan lepas.

Sebagai perbandingan,Jeff Bezos yang menduduki takhta sebagai manusia pertama yang mencapai nilai kekayaan $100 bilion pada November 2017 dan dikuti dengan Bill Gates pada tahun 2018.

Nasib malang bagi Jeff Bezos pada tahun ini apabila penceraian dengan isterinya telah  mengurangkan nilai kekayanya sebanyak $40 bilion.

Sebelum menjadi usahawan dalam bidang pengeluaran barangan mewah, Bernard merupakan seorang usahawan di dalam bidang hartanah.

Kini, Bernard merupakan seorang taikun terbesar di dalam perniagaan barangan mewah dunia. Beliau membina empayar kekayaan daripada perniagaan syarikat mewah yang terkenal di dunia iaitu Louis Vuitton.

Asal-Usul Bernard Arnault

Bernard merupakan graduan Universiti École Polytechnique di dalam bidang kejuruteraan. Universiti tersebut merupakan di antara universiti terbaik di Perancis, dengan beberapa bekas pelajar yang pernah memenangi Hadiah Nobel seramai tiga orang, dan juga pernah menjadi Presiden Perancis juga seramai tiga orang.

Pada pertengahan dekad 1980-an, Bernard telah membeli sebuah syarikat tekstil yang bernama Boussac Saint-Frères yang telah bangkrap. Melalui pembelian syarikat ini, beliau secara tidak langsung telah memiliki syarikat Christian Dior kerana syarikat ini merupakan anak syarikat Boussac Saint-Frères. Beliau telah membeli syarikat ini dengan harga $15 juta menggunakan duitnya sendiri.

Statistik kekayaan yang dimiliki oleh Bernard dari tahun ke tahun yang dikeluarkan oleh majalah Forbes.

Pada tahun 1987, beliau mula membeli saham Syarikat Louis Vuitton. Bernard yang mempunyai pegangan saham Louis Vutton sebanyak 40% melalui Syarikat Christian Dior, yang juga merupakan syarikat yang dimiliki Louis Vutton.

Bernard yang memiliki hampir keseluruhan Syarikat Christian Dior dengan pegangan sebanyak 96.5% saham di dalam syarikat tersebut.

Iklan
Saham Louis Vuitton yang naik secara drastik tahun ini disebabkan dasar cukai yang diperkenalkan oleh Negara China

Louis Vuitton merupakan syarikat terbesar di dunia dalam mengeluarkan barangan mewah seperti beg tangan, kasut dan bermacam-macma lagi untuk golongan berada. Bernard yang mempunyai hampir 70 buah syarikat di bawah pengurusan syarikatnya seperti Berluti, Céline, Charles & Keith, Dior, Emilio Pucci, Fendi, Fenty, Givenchy, Kenzo, Loewe, Loro Piana, Marc Jacobs, Moynat, Nicholas, Kirkwood, Rimowa,Thomas, Pink, Bvlgari, Chaumet, Fred, Hublot, TAG Heuer dan Zenith.

Pada tahun lepas sahaja, syarikat telah menjana keuntungan sebanyak $53 bilion USD.

Tidak seperti syarikat teknologi tinggi seperti Amazon, Microsoft, Apple, Facebook dan yang lain-lain, di mana harga saham syarikat tersebut boleh naik dan turun dengan begitu pantas sekali berdasarkan rumours. Kebangkitan ouis Vuitton dalam industri fesyen ini adalah disebabkan oleh permintaan yang sangat tinggi dari rakyat Negara China yang menyumbang kepada kenaikan harga saham syarikat Louis Vuitton secara mendadak.

Seperti yang kita sedia maklum, perang perdagangan di antara China dan Amerika Syarikat masih lagi tidak berkesudahan. Untuk menambah kuasa beli rakyat China terhadap barangan luar, kerajaan China telah menghapuskan cukai barangan mewah untuk Negara Eropah.

Dengan penghapusan kadar cukai ini, rakyat Negara China dapat membeli barangan mewah dengan harga yang murah. Ditambah pula dengan keadaan ekonomi Negara China yang semakin hari semakin berkembang dengan pesat, menyebabkan rakyat negara tersebut mampu berbelanja dengan dengan jumlah kuantiti yang besar.

Juga Seorang Dermawan

Dengan kekayaan yang dimiliki, Bernard juga merupakan seorang bilionaire yang dermawan. Beliau telah menderma sebanyak $226  juta untuk memulihkan Notre Dame Cathedral yang merupakan gereja bersejarah Negara Perancis yang rentung dijilat api pada tahun ini.

Dengan kekayaan melebihi $100 bilion, Bernard Arnault telah mewakili GDP Negara Perancis sebanyak 3%. Tahun ini sahaja saham Syarikat Louis Vuitton telah naik sebanyak 43%, dan jika ianya berterusan – nilai kekayaan Bernard juga akan turut naik.

Sumber Rujukan:

Iklan

Beli saham IPO confirm untung? Jom kaji prestasi IPO sepanjang 2016

Saham IPO

Masih ingat lagi tak sebelum ini kami ada kongsikan artikel Apakah itu IPO, dan bagaimana nak beli saham IPO?

Ramai berpendapat kalau kita dapat beli IPO ni, confirm untung punya lah. Tapi adakah ianya sekadar cakap-cakap kosong atau ada data untuk menyokong pendapat ini?

12 Syarikat Tawar IPO Pada Tahun 2016

No. Syarikat Tarikh Penyenaraian IPO Harga IPO (RM) Harga Hari Penyenaraian (RM) Untung Rugi (+/-) ROI
Sehari
1 Chin Hin Group Berhad 8 Mac 0.65 0.82 +0.17 26.15%
2 Ranhill Holdings Berhad 16 Mac 1.70 1.12 -0.58 -34.12%
3 Bison Consolidated Berhad 29 Mac 1.10 1.17 0.07 6.36%
4 Pecca Group Berhad 19 April 1.42 1.71 0.29 20.42%
5 LKL International Berhad 16 Mei 0.20 0.28 0.08 40.0%
6 Salutica Berhad 18 Mei 0.80 0.825 .025 3.12%
7 Dancomech Holdings Berhad 21 Julai 0.75 0.8 0.05 6.67%
8 HSS Engineers Berhad 10 Ogos 0.50 0.57 0.07 14.0%
9 Perak Transit Berhad 6 Oktober 0.15 0.21 0.06 40.0%
10 BCM Alliance Berhad 24 Oktober 0.19 0.215 0.025 13.16%
11 Rhone Ma Holdings Berhad 19 Disember 0.75 0.87 0.12 16.0%
12 FoundPac Group Berhad 29 Disember 0.54 0.66 0.12 22.22%

Rujukan : Bursa Malaysia

91.67% Peluang Untuk Untung Menerusi IPO Dalam Masa Sehari

Jangan terkejut ya, tapi kalau kita tengok jadual di atas, kita dapat simpulkan bahawa 11 daripada 12 IPO yang dikeluarkan pada tahun 2016 – harga sahamnya meningkat dan ditutup lebih tinggi daripada harga IPO.

Iklan

Ini bermakna peluang anda sangat cerah untuk untung jika anda berjaya beli saham IPO syarikat tersebut.

Tetapi dukacita juga dimaklumkan bahawa saham Ranhill rugi teruk pada hari penyenaraian IPOnya. Dalam masa sehari saja, anda telah rugi sebanyak 34.12%. Mengapa agaknya?

Jadi adakah anda sudah teruja untuk beli IPO dalam tahun 2017?

Pasaran IPO Di Malaysia

Tahun 2017 bakal menyaksikan lebih banyak saham IPO akan ditawarkan. Antaranya:

1. QSR Brands Bhd
2. MMC Port & Logistic Bhd
3. Edra Global Energy Bhd
4. EcoWorld International Bhd
5. Iskandar Waterfront Holdings Bhd
6. U-Mobile Bhd

Apa-apa pun, tiada yang confirm untung dalam dunia pasaran saham.

Jangan perjudikan pelaburan anda dengan kepercayaan melampau kepada cakap-cakap orang dan tips. Anda dinasihatkan untuk membuat analisa yang menyeluruh sebelum membuat keputusan untuk membeli mana-mana saham IPO. Sila analisa prestasi kewangan syarikat dan buat penilaian sendiri. Yang lagi penting, pastikan ianya patuh syariah baru beli ya!

Iklan

Apa Itu Dividen Saham?

Dividen adalah pendapatan tunai yang yang diterima pemegang sekuriti berasaskan ekuiti, contohnya saham biasa, saham keutamaan dan saham pengurusan amanah.

Untuk saham biasa dan saham pengurusan amanah, dividennya tidak tetap. Ia bermaksud dividen akan berubah-ubah bergantung kepada prestasi perolehan dan polisi dividen syarikat. Jumlah dividen akan ditetapkan oleh Lembaga Pengarah syarikat dan dipersetujui oleh pemegang saham dalam mesyuarat agung.

Lembaga pengarah akan mengumumkan pengeluaran dividen lebih awal daripada tarikh pembayaran untuk untuk membolehkan pemegang saham mendaftarkan saham ke atas nama mereka.

4 Perkara Penting Tentang Pengisytiharan Dividen

Pengumuman dividen biasanya akan meliputi perkara berikut:

  • Jumlah dividen yang akan dibayar
  • Tarikh pembayaran akan dibuat
  • Tarikh akhir nama pemegang saham mesti direkodkan ke dalam buku syarikat supaya dividen boleh dibayar kepadanya
  • Tarikh ex-dividen iaitu tarikh di mana pembeli saham tidak menikmati dividen walaupun ia didaftarkan (erti kata lain, dah terlepas kapal)

Bagi dividen saham keutamaan pula, ia bersifat tetap. Kadarnya telah ditetapkan pada masa penerbitannya. Jika kedudukan kewangan tidak membenarkan dividen untuk dikeluarkan, maka pemegang tidak akan mengalami kerugian kerana ia bersifat kumulatif. Ini bermakna pembayaran dividen tersebut akan ditangguhkan dan dikumpulkan ke tahun berikutnya.

Secara umumnya, tuntutan dividen saham keutamaan akan mendahului tuntutan dividen saham biasa. Dividen saham biasa tidak boleh dikeluarkan selagi dividen saham keutamaan tidak dikeluarkan.

2 Jenis Dividen – Dividen Interim Dan Dividen Akhir

Biasanya dividen terbahagi kepada dua iaitu dividen interim dan dividen akhir. Dividen interim adalah dividen yang diisytiharkan untuk satu jangka masa pendek misalnya tiga bulan atau enam bulan sebelum sampai tahun kewangan. Dividen akhir pula diisytiharkan selepas penyediaan penyata kewangan syarikat. Selalunya dividen akhir lebih tinggi daripada dividen interim.

Ada juga sesetengah syarikat yang bayar special dividend. Special dividend ini ialah dividen yang dibayar secara tiba-tiba oleh syarikat. Juga dikenali sebagai extra dividend. Biasanya dividen sebegini diisytiharkan apabila syarikat mencatatkan keuntungan yang luar biasa. Contohnya seperti pemberian dividen yang diumumkan baru-baru ini oleh ECM Libra.

3 Tarikh Penting Dividen

Tidak semua pembeli saham akan menikmati dividen. Ia hanya akan dibayar kepada pemegang saham berdaftar. Untuk melayakkan diri, ada beberapa tarikh yang perlu diambil perhatian iaitu tarikah pengiriman (lodge date), tarikh bayaran (payable date) dan tarikh akhir layak (ex-date).

Tarikh akhir layak yang ditentukan oleh Bursa Malaysia ialah 10 hari pasaran yang jelas (tidak termasuk Sabtu, Ahad dan cuti am) sebelum tarikh pengiriman. Sesiapa yang membeli saham selepas tarikh tarikh layak ini tidak boleh menuntut dividen.

Iklan

Jika anda ingin mencari kaunter-kaunter yang akan mengumumkan dividen, boleh menggunakan apps percuma iaitu KLSE Screener.

Pergi ke Entitlements kemudian lihat pada Dividends untuk senarai kaunter dividen yang baru diumumkan atau yang telah lepas. Manakala Upcoming Dividends menunjukkan syarikat yang akan memberikan dividen dalam masa terdekat.

    

Sumber Rujukan:

  • Saham Dan Pasaran Saham oleh Ismail Ibrahim
  • Saham oleh Mohd. Salleh Majid

Boleh juga tengok Senarai Syarikat Di Bursa Yang Beri Dividen – Daripada 686 Saham Patuh Syariah, 358 Ada Beri Dividen.

Buat Duit Dekat Dividen

Selain daripada itu, boleh juga rujuk laman web iSaham yang mempunyai Dividend Screener tersendiri seperti Dividend Growth Model, High Dividend Yield Screener, Regular Income Investing dan banyak lagi. Sesuai untuk pelabur yang mengamalkan simpan dan peram, sebab dah terbukti bahawa saham-saham ini suka beri dividen kepada pemegang saham mereka.

Boleh guna teknik ini untuk pilih saham dan buat duit dekat Bursa Malaysia jika anda jenis tak suka tengok pergerakan harga saham.

 

Contoh penyata dividen yang dihantar syarikat:

Iklan

Kisah-Kisah Waqaf Semasa Hayat Nabi Muhammad SAW

Maksud waqaf dari sudut Bahasa Arab adalah berhenti, menahan dan melarang.  Takrif wakaf dalam konteks syariah pula adalah menahan harta yang boleh dimanfaatkan selama bendanya masih baik dengan cara memutuskan hak kepemilikan atas harta tersebut, dan dialihkan untuk kepentingan-kepentingan yang dibolehkan.

Perintah pensyariatan wakaf diturunkan pada tahun kedua hijrah menerusi firman Allah pada Surah Ali Imran ayat 92.

Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi. Dan sesuatu apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya.

Wakaf Pertama Dalam Islam

Dalam sejarah dunia Islam, para fuqaha membentangkan dua pendapat tentang siapa yang pertama kali melaksanakan syariat wakaf. Sebahagian pendapat ulama mengatakan bahawa yang pertama kali melaksanakan wakaf adalah Rasulullah SAW sendiri. Baginda mewakafkan sebahagian tanah miliknya untuk membangunkan masjid.

Pendapat ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Umar bin Syabah dari Amr bin Sa’ad bin Mu’ad, ia berkata: dan diriwayatkan dari Umar bin Syabah, dari Umar bin Sa’ad bin Muad berkata:

“Kami bertanya tentang mula-mula wakaf dalam Islam? Orang Muhajirin mengatakan adalah wakaf Umar, sedangkan orang-orang Ansor mengatakan adalah wakaf Rasulullah SAW”.

Manakala pendapat kedua pula mengatakan Umar Al-Khattab yang pertama kali melaksanakan syariat waqaf. Hal ini sepertimana yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar.

Dari Ibnu Umar ra, ia berkata: “Bahawa Umar, memperoleh sebidang tanah di Khaibar, kemudian beliau menghadap Rasulullah SAW untuk meminta petunjuk, Umar berkata: “Hai Rasulullah SAW, saya mendapat sebidang tanah di Khaibar, saya belum mendapat harta sebaik itu, maka apakah yang engkau perintahkan kepadaku?”

Rasulullah SAW bersabda: “Bila engkau suka, kau tahan (pokoknya) tanah itu, dan engkau sedekahkan (hasilnya), tidak dijual, tidak dihibahkan, dan tidak diwariskan.

Ibnu Umar berkata: “Umar menyedekahkannya (hasil pengelolaan tanah) kepada orang-orang fakir, kaum kerabat, hamba sahaya, sabilillah Ibnu sabil, dan tamu, dan tidak dilarang bagi yang mengelola (nazhir) wakaf makan dari hasilnya dengan cara yang baik (sepantasnya) atau member makan orang lain dengan tidak bermaksud menumpuk harta.”

Wakaf Para Sahabat

Selepas Umar bin Khattab, Abu Thalhah al-Ansari seorang sahabat dari Bani Najar pula mewakafkan kebun kesayangannya, kebun “Bairuha” walaupun kebun itu adalah antara harta yang paling beliau cintai kerana banyak hasil daripadanya. Tetapi kerana pensyariatan waqaf yang turun kepada mereka, beliau terus mewaqafkannya.

Begitu juga dengan sahabat-sahabat Baginda yang lain yang berlumba-lumba ingin mewaqafkan harta milik mereka. Contohnya seperti Abu Bakar yang mewakafkan sebidang tanah di Makkah. Uthman menyedekahkan hartanya di Khaibar. Ali bin Abi Thalib mewakafkan tanahnya yang subur. Mu’az bin Jabal mewakafkan rumahnya, yang terkenal dengan gelaran “Dar Al-Ansar”. Begitulah berikutnya seperti yang dilakukan oleh Anas bin Malik, Abdullah bin Umar, Zubair bin Awwam dan Aisyah isteri Rasulullah SAW. Semuanya bersemangat mewaqafkan harta terbaik mereka untuk Allah.

Waqaf Telaga Uthman

Suatu ketika, Madinah dilanda kemarau panjang yang mana mengakibatkan penduduk Madinah sukar mendapatkan bekalan air bersih melainkan yang ada daripada Telaga Rummah. Telaga tersebut dimiliki oleh seorang yang berbangsa Yahudi.

Iklan

Masalah timbul apabila pemilik telaga tersebut mengenakan harga yang tinggi kepada mereka yang nak mengambil air daripadanya.

Prihatin dengan masalah yang berlaku, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda,

“Wahai Sahabatku! Sesiapa sahaja di antara kamu yang menyumbangkan hartanya untuk dapat membebaskan telaga itu, lalu mendermakannya untuk umat, maka akan mendapat Syurga Allah” (HR Muslim)

Apabila perkara ini diketahui Saidina Uthman, beliau dengan segera bertindak untuk membeli telaga tersebut tetapi ditolak oleh pemilik asal telaga tersebut kerana bimbang sumber pendapatannya terjejas. Tidak mahu mengalah, Uthman menukar tawarannya dengan mengatakan hanya ingin membeli separuh saja pemilikan telaga tersebut. Maknanya satu hari telaga tersebut menjadi milik orang Yahudi tersebut, satu hari lagi ia menjadi milik Uthman. Begitulah pergilirannya.

Merasakan dirinya akan mendapat lebih keuntungan, orang Yahudi tersebut bersetuju untuk menjual separuh daripada pemilikan telaganya.

Setelah pembelian tersebut berjaya, maka Saidina Uthman mengumumkan kepada semua penduduk Madinah bahawa beliau telah mewakafkan telaga tersebut dan semua orang boleh mengambil air secara percuma pada hari-hari miliknya, dan menasihati penduduk agar mengambil bekalan supaya cukup 2 hari sehingga ke hari gilirannya semula.

Akibatnya, pada hari giliran telaga tersebut milik si Yahudi, tiada orang yang datang mengambil air kerana penduduk boleh mendapatkan air tersebut secara percuma pada hari milikan Saidina Uthman.

Oleh kerana tidak dapat lagi menjana pendapatan daripada telaga tersebut, maka si Yahudi menjual keseluruhan pemilikan telaga tersebut kepada Saidina Uthman.

Selepas menjadi milik penuh beliau, Saidina Uthman terus mengumumkan bahawa beliau mewakafkan telaga tersebut kepada semua penduduk, tanpa mengira bangsa dan agama, boleh mendapatkan bekalan air daripada telaga tersebut secara percuma.

Dan harta waqaf Saidina Uthman tersebut masih kekal memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan hingga ke hari ini. Boleh dibayangkan betapa besarnya ganjaran yang beliau peroleh daripada telaga yang beliau waqafkan buat ummah.

Kesimpulan

Begitulah kisah-kisah para sahabat yang berlumba-lumba dalam mewaqafkan harta untuk kepentingan masyarakat awam. Semakin ramai yang mendapat manfaat semakin tinggi ganjaran yang Allah berikan.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!