Kisah Warren Buffett dan Saham Small Cap

Warren Buffett, siapa yang tidak mengenali nama ini yang begitu terkenal dalam dunia pelaburan. Ketika artikel ini ditulis, nilai kekayaan beliau bersamaan USD80.5 bilion, dan merupakan orang ketiga terkaya di dunia.

Namun tahukah anda, sewaktu permulaan portfolio pelaburan beliau, kebanyakannya terdiri daripada saham-saham small cap?

Warren Buffett terkenal dengan kehebatannya dalam dunia pelaburan, namun sebelum zaman kegemilangannya, portfolio pelaburan beliau hanya terdiri daripada saham small cap. Warren Buffett berjaya dalam mengurus portfolio pelaburan beliau yang kecil dengan saham small cap, dan berjaya memperolehi keuntungan yang besar.

Beliau sering menyuarakan pendapat bahawa, mengurus wang pelaburan dalam skala yang besar adalah lebih sukar.

Memetik salah sebuah temubual bersama Warren Buffett, beliau berkata sekiranya beliau hanya mengurus dana pelaburan sebanyak USD1 juta, beliau yakin dapat menjana keuntungan sebanyak 50% dalam masa setahun. Ini kerana ia tidak mempunyai kekangan atau bebanan pada saiz sasaran pulangan keuntungan.

Berbanding menguruskan dana pelaburan yang bernilai berbilion dolar yang sangat rumit dan sukar.

Beliau juga pernah diajukan soalan, apakah jenis pelaburan saham yang paling menguntungkan kepada pelabur? Beliau menjelaskan bahawa, beliau sangat menyarankan untuk melabur pada saham small cap, ini kerana potensinya yang cukup besar untuk berkembang.

Contoh portfolio pelaburan saham small cap Warren Buffett yang paling terkenal ialah di Berkshire Hathaway. Hari ini Berkshire Hathaway adalah salah satu syarikat terbesar di dunia, dengan market cap sebanyak USDD507 bilion.

Pada asalnya Berkshire Hathaway hanyalah sebuah syarikat tekstil, kemudian Warren Buffett mula membeli semula pegangan saham pada tahun 1962 dengan harga USD7.60 seunit.

Beliau mendapati pembuatan tekstil adalah perniagaan yang merosot di Amerika Syarikat, dan mendapati bahawa modal tenaga kerja dan hartanah mempunyai potensi tinggi untuk meningkat. Beliau melakukan pelaburan berganda pada harga USD14.86 untuk menguasai pegangan saham syarikat tersebut.

Pada masa tersebut nilai saham Berkshire Hathaway adalah USD19.

Sumber: Trading View

Fast forward Berkshire Hathaway ke hari ini dan harga seunit saham telah mencecah USD300,000 seunit. Kenaikan sebanyak 100,000% dalam masa 40 tahun atau 2,500% setahun secara purata.

Portfolio pelaburan Warren Buffett dalam saham yang mempunyai small cap tidak terhenti di situ. Kini beliau juga melabur ke dalam Washington Post, See’s Candy, Coca-Cola dan bermacam-macam lagi. Pelaburan yang telah melonjakkan nama Warren Buffett sebagai salah seorang pelabur terkenal dan terkaya dunia hari ini.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.