ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

ROI atau Return Of Investment bermaksud pulangan pelaburan yang kita perolehi hasil daripada pelaburan yang dilakukan.

Terdapat tiga jenis ROI dalam pelaburan iaitu faedah, dividen dan pulangan modal.

“ROI dalam bahasa mudah boleh ditakrifkan sebagai satu indikator prestasi bagi menilai pelaburan anda.”

Faedah daripada pelaburan adalah umpama yang kita terima dari bank konvensional apabila menyimpan duit di dalam bank tersebut dan juga faedah dari bon yang anda beli dari bank.

Baca : 30 Saham Di Bawah Nilai (Undervalued)

Dividen pula hasil perolehan yang kita dapat hasil daripada pembelian saham atau unit trust.

Pulangan modal pula adalah apabila kita sebagai pelabur menjual pelaburan seperti hartanah, saham dan bon kepada pasaran selepas satu tempoh masa.

Untuk mengira ROI, pulangan atau keuntungan yang anda peroleh daripada pelaburan harus dibahagikan dengan kos pelaburan dan hasilnya akan dinyatakan dalam bentuk peratus (%).

Contohnya apabila kita membeli sebuah apartmen dari pasaran subsale pada harga RM100,000 dan menjualnya pada harga RM120,000, kita telah memperoleh ROI 20%.

  • (RM120,000 – RM100,000 : RM20,000)
  • Keuntungan : RM20,000
  • Kos Pelaburan : RM100,000
  • RM20,000/RM100,000 : 20%
  • ROI : 20%

Akan tetapi, artikel ini bukanlah mengenai Return of Investment, sebaliknya satu lagi ROI yang ramai orang tidak tahu atau terlupa iaitu Return Of Intention.

ROI : Return Of Intention

Image by Free-Photos from Pixabay

Return Of Intention adalah antithesis untuk tipikal ROI yang kita semua tahu. Disiplin dan jalannya berbeza dan hampir tidak ada kena mengena dengan nilai wang.

Return Of Intention adalah berkenaan pulangan sebenar atas tujuan asal dan rancangan kita dalam pelaburan.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

Sekiranya pada saat kita membaca bait-bait artikel sedap ini anda sedang melakukan pelaburan, sila ingat kembali tujuan asal anda melakukan pelaburan tersebut.

Tak kisahlah pelaburan hartanah, saham, bon, emas dan sebagainya. Ingat kembali kenapa kita mulakan pelaburan tersebut.

Iklan

Ambil sedikit masa dan selami perasaan kita pada hari kia membuat keputusan dan meletak 100% komitmen kepada pelaburan ini.

Sekiranya kia melakukan pelaburan tersebut kerana ibu bapa, kawan, ejen atau ‘sifu pelaburan’ yang memberitahu kita bahawa boleh buat banyak duit dengan pelaburan tersebut, ternyata kita salah dan kalah.

Kita tidak boleh mengatakan sesebuah pelaburan itu berjaya 100% kerana orang lain berjaya melakukannya. Kita sendiri harus masuk dalam pelaburan itu sehingga terbukti samada betul atau sebaliknya pelaburan itu sesuai untuk anda.

Sejak hari pertama kita melakukan pelaburan tersebut, kita perlu mempunyai pemikiran untuk BERJAYA dalam permainan ini. Selepas kita teguh dengan niat asal, barulah kita tambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sepanjang proses tersebut.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Kita tidak akan boleh berjaya dalam pelaburan sekiranya Return Of Intention tidak jelas. Kita perlu pastikan niat, tujuan dan matlamat adalah sangat jelas supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan-hasutan luar yang boleh menggagalkan pelaburan kita.

Bercakap soal wang, menyimpan RM833 setiap bulan tanpa henti selama setahun juga mampu memberikan anda RM10,000. 

Return of Intention bukanlah berkisar tentang berapa banyak yang kita jana daripada pelaburan, sebaliknya sejauh mana niat asal kita dalam pelaburan berjaya dicapai.

Baca : Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Untuk mencapai Return Of Intention, kita perlukan disiplin, azam yang kuat dan matlamat yang jelas. Dan apabila kita telah menetapkan matlamat Return Of Intention dengan jelas, maka secara automatik kita mampu berjaya sebagai usahawan dan Return Of Investment (ROI) akan lebih terjamin.

Dengan pemikiran dan matlamat yang betul dalam pelaburan, kita mampu berdepan dengan pelbagai masalah yang kompleks sepanjang perjalanan anda dalam pelaburan. Niat dan matlamat mencerminkan setiap tindakan kita.

Bukan semua ROI adalah dalam bentuk nisbah peratus dan graf merah hijau. Sebagai manusia, kita bertanggungjawab menjadikan diri kita bahagia dan perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan menetapkan satu indikator kejayaan mental.

Baca : 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Sekiranya niat adalah menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, kita tetap boleh berjaya tanpa membolot hartanah pada harga mampu milik atau hartanah kos rendah.

Biarkan hartanah dengan harga di bawah RM300,000 menjadi milik orang yang lebih memerlukan.

Kita tetap boleh kaya tanpa mengambil hak orang lain. Kerana di hujung hari, kita cuma mahukan tidur malam yang nyenyak sahaja.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Kebanyakan orang akan menangguh dari membeli rumah kerana tidak cukup duit deposit. Lebih mudah dan baik beli kereta dulu sebab boleh dapat 0% downpayment. Tak perlu susah-susah nak kumpul duit. Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi, seorang pengamal perubatan dan pelabur hartanah berkongsi mengenai downpayment untuk jenis rumah subsale, lelong dan undercons.

Beli rumah tak semestinya perlu 10% downpayment walaupun lazimnya ia perlu. Ada yang putus asa untuk menabung beli rumah tetapi terus beli kereta dan hidup menyewa. Beli kereta boleh zero-downpayment, tak payah susah-susah nak menyimpan untuk bayar downpayment macam beli rumah. Hidup menyewa pun takpe, yang penting keep calm and blame others.

Sebenarnya tak payah tunggu pun hingga cukup tabungan 10%. Sambil menabung tu (tetap kena menabung), survey juga rumah selalu. Untung sabut timbul. Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia pula bukan sahaja ikut nasib tapi juga perlu ilmu. Silap-silap boleh dapat downpayment minima tu.

Mari nak cerita sikit bab downpayment. Lepas baca, komen samada faham atau tak. Panjang ni tau.

Downpayment ialah bayaran awal sebahagian daripada harga rumah. Contohnya jika margin pembiayaan bank (margin of finance, MOF) hanya dapat 90% sahaja, maka downpayment ialah 10%. Jika MOF ialah 70%, maka downpayment ialah 30%.

➡ Rumah pertama & kedua : MOF sehingga 90%

➡ Rumah ketiga & seterusnya : MOF sehingga 70%

1. Rumah Lelong

Nak tak nak, downpayment tetap kena 10%. Ada sebahagian Proclaimation of Sale (P.O.S) yang minta 5% sahaja, tapi oleh sebab pembiayaan hanya terhad sehingga 90%, maka sebelum full disbursement 90%, tetap kena tambah lagi baki 5% untuk jumlah downpayment 10%.

Takde kompromi untuk downpayment rumah lelong. Malah jika gagal setelkan bayaran penuh atau dapatkan pembiayaan, downpayment burn, hangus, terbakar.

Untuk rumah lelong, 10% hanyalah downpayment sahaja. Anda perlu tambahan modal tunai lagi bergantung kepada rumah yang dibida untuk cover kos guaman, pindahmilik, tunggakan, pembaikian dan lain-lain. Saya cerita kemudian jika ada yang berminat.

2. Rumah Subsale

Ini bergantung kepada ilmu dan skil rundingan. Lazimnya, down payment tetap sama macam rumah lelong iaitu 10% jika MOF ialah 90%.

Biasanya bayaran downpayment awal ialah 3.18% semasa booking dan diikuti dengan 6.82% semasa sign S&P, manakala baki 90% adalah daripada pembiayaan bank pembeli. Jika MOF kurang 90%, contohnya 70%, maka baki 20% lagi dibayar sebelum full disbursement.

Tetapi tidak semestinya semua begitu kerana ia bergantung kepada tuan rumah. Tuan rumah boleh sahaja beri semula sebahagian downpayment itu kepada pembeli melalui pemberian diskaun.

Harga jual rasmi : 200,000

Downpayment : 20,000

Diskaun tuan rumah : 7% = 14,000

Downpayment selepas diskaun = 6,000 sahaja

Anda bayar downpayment RM20,000 kepada tuan rumah, tiba-tiba tuan rumah kata “awak ambillah 14,000 ni semula. Saya beri kat awak.” 😀

Tak payah berharap sangat sehingga tak nak menabung langsung. Anggap anda mesti bayar downpayment 10%, dan selepas full disburse baru anda dapat semula duit yang ‘diskaun’ itu.

Iklan

Biasanya digelar sebagai rumah below market value, namun saya lebih suka bincangkan konsep ini dalam aspek lain, bukan aspek downpayment.

3. Rumah Under Construction (Undercons)

Ini depends. Tetapi kebiasaannya ada pakej rumah yang jual dengan banyak rebat atau diskaun. Sama konsep macam kes rumah subsale juga, tetapi kali ini ia daripada pemaju.

Contoh :

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 9% = 45,000

Harga selepas diskaun = 455,000

MOF = 90% = 450,000

Downpayment : 10% – 9% = 1% = 5,000

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 20% = 100,000

Harga selepas diskaun = 400,000

MOF = 90% = 450,000

Cashback : 450,000 – 400,000 = 50,000 (biasanya selepas full disbursement)

*Biasanya kena bayar downpayment juga kira-kira RM5,000, dan akan dikembalikan sebagai cashback selepas full disbursement

Cashback ini ialah duit pembiayaan yang anda kena bayar setiap bulan. Gunakan cashback sebaiknya, bukan buat joli sebab itu duit pembiayaan.

Ini hanya bercerita tentang downpayment rumah sahaja ya. Belum termasuk kos guaman, duti setem dan kos sampingan lain kira-kira 5-8% lagi yang biasanya non-negotiable atau nego tipis.

Satu lagi, walaupun dapat pembiayaan 100% contohnya pembiayaan kerajaan, downpayment mungkin tetap perlu disediakan juga dan akan dipulangkan semula selepas full disburment pembiayaan tersebut.

Cerita panjang tentang downpayment tak guna kalau duit takde. Baca, faham, hadam dan mula cari duit untuk downpayment ye.

Kredit: Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Iklan

8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Macam mana cara nak beli rumah pertama? Kali ini kami nak kongsikan beberapa tips penting untuk beli rumah pertama.

Kalau tak biasa memang nampak macam leceh, tetapi percayalah ianya tak susah pun. Asalkan ada kemahuan, teknik dan modal yang betul; ianya tidak sukar untuk dapatkan rumah pertama tahun ini juga.

Jom kita tengok langkah-langkah untuk berli rumah pertama seperti berikut:

1. Kumpul Modal

Sebelum pergi lebih jauh, kita perlu kumpul modal terlebih dahulu. Kerajaan memberikan banyak insentif kepada pembeli rumah pertama.

Insentif yang diberikan adalah dalam bentuk pengecualian cukai, pembiayaan 100% dan lain-lain lagi. Tetapi tetap disarankan untuk kita mempunyai modal sendiri.

Modal paling bagus adalah 10% daripada harga rumah dan kalau tidak pun, ada RM10,000 pun sudah memadai.

Kenapa kena ada modal juga walaupun boleh keluarkan duit daripada KWSP?

Kalau membeli rumah dengan ejen atau pun tuan rumah, biasanya mereka meminta booking sebagai tanda persetujuan untuk kita beli rumah tersebut. Kalau nak pinang anak orang pun mesti kena ada cincin tunang sebagai tanda, rumah pun sama.

Booking pula bergantung kepada keadaan dan kita sentiasa boleh cuba untuk berbincang. Ada keadaan, RM1000 pun sudah OK, ada sesetengah ejen minta 3% daripada harga rumah untuk booking ada juga yang minta 10%. Kita sebagai pembeli boleh cuba bincang jumlah booking.

Modal tersebut juga perlu untuk kos-kos yang berkaitan seperti yuran guaman dan kos junilai hartanah. Jadi, memang penting untuk kita mempunyai modal sendiri.

2. Tahu Matlamat – Pelaburan atau Duduk Sendiri

Rumah pertama tu nak beli atau nak duduk sendiri? Setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza-beza, ada yang minat nak melabur dalam hartanah, terus rancang siap-siap untuk tujuan pelaburan.

Ada juga yang memang beli untuk duduk sendiri, contohnya baru lepas kahwin. Tahu matlamat kita, akan mudahlah perjalanan selepas itu.

3. Lokasi, Lokasi, Lokasi

Lokasi atau kawasan memainkan peranan yang penting dalam pemilihan rumah. Kenalpasti lokasi terbabit sama ada ianya kawasan yang bagus untuk pelaburan, dekat dengan kilang, dekat dengan sekolah dan booster hartanah yang lain.

Kalau anda nak beli untuk duduk, pastikan dekat dengan pelbagai kemudahan awam seperti sekolah, shopping mall, highway, taman permainan dan bukan kawasan yang sesak.

Kalau untuk tujuan pelaburan pula tidak semestinya dekat dengan kemudahan, ada sesetengah tempat yang sesak dan sentiasa ada banyak kereta, tapi mempunyai perminataan sewa yang tinggi.

Lokasi untuk duduk sendiri dan pelaburan adalah berbeza. Tahu keperluan dan kemudian cari rumah yang kita mahukan di kawasan tersebut.

4. Pilih Rumah

Saya ada kenal client yang tak boleh duduk rumah subsale, nak kena rumah baru. Kenapa macam tu? Sebab dia ada penyakit OCD.

Untuk mereka yang macam ni, memang kena pilih rumah 1st hand atau pun rumah baru. Rumah tu pula mesti teratur dan sentiasa kemas, kawasan kejiranan pun tak boleh terlalu sesak.

Untuk mereka yang seperti ini, memang digalakkan beli rumah baru.

Iklan

Baca: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)

Kalau tak kisah rumah tu dah ada yang duduk, boleh pilih rumah subsale. Sebelum bayar apa-apa booking, boleh tengok keadaan rumah dahulu, kalau OK boleh teruskan membuat pembelian.

Pilih rumah betul-betul dan cuba masuk ke dalam rumah, kerana kalau ada kerosakan selepas dapat kunci, agak susah nak claim daripada tuan rumah.

Satu lagi pilihan adalah rumah lelong. Untuk lelong, kena ada modal yang besar, biasanya 10% daripada harga rumah dan juga kos-kos lain untuk bayar bil yang tertunggak.

Kalau nak beli rumah lelong pun ada banyak pilihan buat masa ini.

5. Tengok Rumah Dulu Baru Bayar Booking

Dah tengok pilihan rumah yang ada? Kawasan, jenis rumah dan lain-lain?

Kalau deal dengan tuan rumah atau ejen, boleh bayar booking. Booking boleh dibayar sama ada kepada peguam atau pun ke akaun agensi yang menguruskan jualan rumah tersebut.

Kalau dengan developer, boleh buat pembayaran terus ke akaun developer. Sekali lagi kita boleh cuba bincang jumlah booking yang perlu dikeluarkan.

6. Mohon Pembiayaan Rumah Dengan Bank

Dah bayar booking? Langkah seterusnya adalah sediakan dokumen untuk berurusan dengan bank bagi mendapatkan pembiayaan.

Biasanya ejen akan hantar ke beberapa kenalan pegawai bank yang dia dah biasa berurusan. Kita juga boleh cuba hantar sendiri permohonan ke bank-bank yang kita mahu dan rasa selesa untuk berurusan.

Kalau pembeli rumah pertama, ada pembiayaan 100% yang ditawarkan oleh pihak bank. Nak tahu bank mana yang tawarkan pembiayaan 100% ini, boleh ke laman web Skim Rumah Pertamaku.

Jangan lupa untuk ikuti syarat-syarat yang dikenakan untuk pembiayaan 100% ini. Kalau tak layak, pembiayaan 90% adalah pilihan lain yang berbaloi untuk kita cuba.

7. Urusan Dengan Peguam

Pembiayaan dah lulus, percepatkan proses tandatangan dokumen dengan peguam. Biasanya ia akan melibatkan dua jenis dokumen.

Dokumen pertama adalah sales purchase agreement (SPA) iaitu dokumen perjanjian jual beli antara penjual dan pembeli.

Dokumen kedua adalah financing agreement iaitu dokumen perjanjian dengan bank yang bagi kelulusan pembiayaan.

Lagi cepat kita tandatangan kedua-dua dokumen ini, lagi cepat proses akan selesai. Takut kalau lambat setel, nanti kita akan dikenakan penalti pula.

8. Tunggu Kunci

Dah selesai urusan dengan peguam, seterusnya kita boleh follow-up dengan peguam bagi memastikan urusan berjalan lancar. Boleh hubungi mereka seminggu sekali bagi memastikan semuanya OK.

Semoga semua urusan untuk beli rumah pertama dipermudahkan.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Fais, seorang perunding hartanah di salah sebuah agensi hartanah di Malaysia. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di blog Smartinvest101.

Iklan

“Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kita dapat lihat, di antara faktor yang menyebabkan harga hartanah rumah itu meningkat adalah berkait rapat dengan faktor ekonomi. Begitu juga halnya dengan permintaan dan bekalan juga yang menyebabkannya turut meningkat naik.

Tapi tahukah anda ada beberapa booster yang boleh meningkatkan nilai hartanah? Apa tu booster ni sebenarnya?

Secara ringkasnya, booster ini adalah satu bentuk kemudahan yang tersedia di sebuah kawasan yang mampu menukarkan kawasan tersebut mempunyai permintaan yang tinggi di kalangan pembeli atau penyewa.

Jika terdapat banyak booster di kawasan tersebut, secara tidak langsung nilai hartanah juga akan turut meningkat naik. Dan kalau kita perasan, kawasan yang banyak booster ini adalah kawasan yang hot. Memang ramai pembeli rumah berpusu-pusu untuk mengambil keputusan untuk membeli hartanah di kawasan tersebut.

Berikut adalah 4 booster yang mempunyai kuasa yang sangat tinggi dan mampu meningkatkan nilai hartanah di sekitarnya.

1. Infrastruktur

Kawasan yang berdekatan dengan lebuhraya dan terdapatnya kemudahan pengangkutan awam, memang acapkali mendapat permintaan yang sangat tinggi daripada pembeli.

Infrastruktur seperti ini adalah satu perkara asas yang akan dipandang tinggi oleh pihak pemaju, bagi memastikan hartanah yang dibina berhampirannya akan menjadi pilihan pembeli; sekaligus melariskan jualan hartanah mereka.

2. Pusat Membeli-Belah

Walaupun terdapatnya pusat membeli belah, namun tidak kesemuanya mampu menark permintaan yang tinggi. Bagi booster pusat membeli-belah, anda kena pastikan terdapat juga pasaraya di dalamnya. Jika ianya menawarkan kemudahan ‘mesra kanak-kanak’ seperti tempat permainan kanak-kanak, juga dapat menarik permintaan ramai.

Iklan

Biasanya, bagi mereka yang telah berkeluarga pasti melihat kepada booster seperti ini, dan menjadi faktor utama pilihan mereka untuk membeli.

3. Pusat Pengajian

Mengapa pusat pengajian seperti universiti, kolej dan sebagainya mampu meningkatkan nilai hartanah? Jika anda dapat perhatikan, golongan pelajar, tenaga pengajar dan juga staff pusat pengajian lebih terdorong untuk membeli rumah yang berdekatan kawasan tersebut.

Antara sebab lain yang mendorong mereka, adalah disebabkan jarak rumah ke tempat kerja yang dekat. Booster ini juga punya nilai sewaan yang sangat tinggi, dan sangat sesuai untuk dijadikan pelaburan hartanah.

4. Hospital

Wujudnya sebuah hospital yang berhampiran dengan rumah kediaman, turut menjadi penyebab nilai hartanah itu meningkat naik.

Ini adalah kerana, ia adalah booster yang mesra pembeli dimana pembeli rumah tidak perlu bergerak jauh untuk mendapatkan rawatan apabila mereka sakit nanti.

Ada 4 Booster Ni, Memang Senang Nak Jual Atau Sewa Di Kemudian Hari

Kalau ada salah satu daripada 4 booster ni, memang lebih mudah untuk anda jual atau sewakan hartanah anda pada masa akan datang. Sebab adanya kemudahan yang berhampiran, pasti memudahkan orang ramai untuk menikmatinya.

Tapi kalau boleh cari hartanah yang ada keempat-empat booster tersebut, lagi bestlah jawabnya.

Iklan

Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

Sekiranya kita seorang pelabur hartanah, sudah pasti kita mengalami kesukaran untuk mendapatkan 90% pembiayaan untuk rumah kedua, ketiga dan seterusnya.

Sungguhpun akses pembiayaan hartanah hari ini semakin mudah diperoleh, margin pembiayaan hartanah untuk rumah kedua tidak membolehkan kita mendapat akses 90% seperti rumah pertama.

Kesannya, kita terpaksa mengeluarkan modal untuk pelaburan hartanah bagi rumah kedua dan seterusnya.

Baca : Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Pernahkah kita terfikir, bagaimana ramai pelabur hartanah boleh mendapatkan margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% untuk rumah kedua dan seterusnya?

Adakah kerana rekod kewangan atau faktor pilihan bank yang tepat?

Sekiranya ya, artikel ini akan bongkarkan rahsia bagaimana untuk mendapatkan 90% pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya!

Teknik ini dikongsikan oleh pakar hartanah yang telah berjaya mendapatkan margin 90% pembiayaan pinjaman hartanah untuk 20 buah hartanah!

1. Tubuh Syarikat

Perkara pertama yang kita perlu buat adalah dengan menubuhkan sebuah syarikat Investment Holding Company (IHC) Sendirian Berhad dan bukan Milikan Tunggal.

Ciri-ciri syarikat Investment Holding adalah aktiviti utama bagi syarikat ini adalah pelaburan dan 80% daripada pendapatan yang diterima adalah pelaburan semata-mata.

Kita juga perlu mempunyai Setiausaha Syarikat dalam penubuhan syarikat yang berperanan di dalam memberi khidmat nasihat.

Kos untuk perkhidmatan Setiausaha Syarikat biasanya adalah di antara RM70-RM100 sebulan.

2. Penama

Sungguhpun syarikat yang baru ditubuhkan tersebut tidak mempunyai sebarang urus niaga, pihak bank akan menggunakan profil pengarah syarikat sebagai sokongan pendapatan.

Sekiranya kita telah pun memiliki 2 hartanah di atas nama individu, kita boleh memohon untuk refinance kedua-dua rumah tersebut daripada pihak bank.

Bank :  5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Hal ini kerana, nama kita di dalam CCRIS telah diisytiharkan tiada hutang dan kita layak mendapat margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% seperti rumah pertama.

Sebagai langkah persediaan, sila pastikan rekod kewangan kita untuk tempoh tiga tahun adalah cantik kerana bank akan nilai pendapatan kita.

Tiada bank yang mahu berikan pinjaman terhadap syarikat yang tidak mempunyai sebarang urus niaga. Oleh yang demikian, kita sebagai pengarah akan menjadi penjamin bagi pinjaman tersebut.

Iklan

3. Syarat

Di antara syarat yang ditetapkan adalah pendapatan yang diterima datangnya daripada faedah, sewa dan dividen berdasarkan Seksyen 4(c) dan 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Andai kata wujud 3 pelaburan yang berbeza, perbelanjaan akan diasingkan berdasarkan pelaburan tersebut.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Pendapatan bersih bagi setiap pelaburan akan ditambah dan dalam menentukan jumlah akhir cukai yang perlu dibayar oleh Pengarah.

4. Kelebihan

Kelebihan membeli hartanah dengan IHC adalah kita mampu menuntut perbelanjaan berkaitan pengurusan hartanah lebih banyak berbanding kelayakan individu.

Kos untuk pemindahan pemegang saham dari segi duti setem adalah lebih rendah iaitu sebanyak 0.3% sahaja.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Proses penstrukturan saham dan pemegang saham adalah lebih mudah kerana kita hanya perlu menjual saham dan tidak perlu memindahkan hak pemilikan hartanah.

Sesuai untuk kita yang berhasrat membeli pelbagai jenis hartanah komersial dan tidak terbatas kepada kediaman sebagai portfolio hartanah. 

5. Kekurangan

Kita tidak menggunakan Investment Company Holding untuk membeli hartanah kos rendah dan pendaftaran IHC untuk pelaburan hartanah kos rendah adalah tidak dibenarkan.

Sekiranya kita merancang untuk membeli satu atau dua buah hartanah sahaja, menubuhkan IHC adalah tidak sesuai.

Baca : 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas

Sekiranya Pengarah mempunyai komitmen yang terlalu tinggi dan penubuhan IHC adalah di bawah 2 tahun, risiko pinjaman untuk tidak lulus adalah tinggi.

Margin pembiayaan pinjaman mengikut bank adalah berbeza untuk IHC.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Bukan Untuk Semua Orang

Investment Holding Company sebenarnya sesuai untuk kita yang merancang untuk mempunyai banyak portfolio hartanah untuk tujuan pelaburan.

Sekiranya kita hanya merancang untuk membeli satu atau dua hartanah sahaja, sila gunakan kuota individu kerana kos tahunan IHC adalah tinggi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!