ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

ROI atau Return Of Investment bermaksud pulangan pelaburan yang kita perolehi hasil daripada pelaburan yang dilakukan.

Terdapat tiga jenis ROI dalam pelaburan iaitu faedah, dividen dan pulangan modal.

“ROI dalam bahasa mudah boleh ditakrifkan sebagai satu indikator prestasi bagi menilai pelaburan anda.”

Faedah daripada pelaburan adalah umpama yang kita terima dari bank konvensional apabila menyimpan duit di dalam bank tersebut dan juga faedah dari bon yang anda beli dari bank.

Baca : 30 Saham Di Bawah Nilai (Undervalued)

Dividen pula hasil perolehan yang kita dapat hasil daripada pembelian saham atau unit trust.

Pulangan modal pula adalah apabila kita sebagai pelabur menjual pelaburan seperti hartanah, saham dan bon kepada pasaran selepas satu tempoh masa.

Untuk mengira ROI, pulangan atau keuntungan yang anda peroleh daripada pelaburan harus dibahagikan dengan kos pelaburan dan hasilnya akan dinyatakan dalam bentuk peratus (%).

Contohnya apabila kita membeli sebuah apartmen dari pasaran subsale pada harga RM100,000 dan menjualnya pada harga RM120,000, kita telah memperoleh ROI 20%.

  • (RM120,000 – RM100,000 : RM20,000)
  • Keuntungan : RM20,000
  • Kos Pelaburan : RM100,000
  • RM20,000/RM100,000 : 20%
  • ROI : 20%

Akan tetapi, artikel ini bukanlah mengenai Return of Investment, sebaliknya satu lagi ROI yang ramai orang tidak tahu atau terlupa iaitu Return Of Intention.

ROI : Return Of Intention

Image by Free-Photos from Pixabay

Return Of Intention adalah antithesis untuk tipikal ROI yang kita semua tahu. Disiplin dan jalannya berbeza dan hampir tidak ada kena mengena dengan nilai wang.

Return Of Intention adalah berkenaan pulangan sebenar atas tujuan asal dan rancangan kita dalam pelaburan.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

Sekiranya pada saat kita membaca bait-bait artikel sedap ini anda sedang melakukan pelaburan, sila ingat kembali tujuan asal anda melakukan pelaburan tersebut.

Tak kisahlah pelaburan hartanah, saham, bon, emas dan sebagainya. Ingat kembali kenapa kita mulakan pelaburan tersebut.

Ambil sedikit masa dan selami perasaan kita pada hari kia membuat keputusan dan meletak 100% komitmen kepada pelaburan ini.

Sekiranya kia melakukan pelaburan tersebut kerana ibu bapa, kawan, ejen atau ‘sifu pelaburan’ yang memberitahu kita bahawa boleh buat banyak duit dengan pelaburan tersebut, ternyata kita salah dan kalah.

Kita tidak boleh mengatakan sesebuah pelaburan itu berjaya 100% kerana orang lain berjaya melakukannya. Kita sendiri harus masuk dalam pelaburan itu sehingga terbukti samada betul atau sebaliknya pelaburan itu sesuai untuk anda.

Sejak hari pertama kita melakukan pelaburan tersebut, kita perlu mempunyai pemikiran untuk BERJAYA dalam permainan ini. Selepas kita teguh dengan niat asal, barulah kita tambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sepanjang proses tersebut.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Kita tidak akan boleh berjaya dalam pelaburan sekiranya Return Of Intention tidak jelas. Kita perlu pastikan niat, tujuan dan matlamat adalah sangat jelas supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan-hasutan luar yang boleh menggagalkan pelaburan kita.

Bercakap soal wang, menyimpan RM833 setiap bulan tanpa henti selama setahun juga mampu memberikan anda RM10,000. 

Return of Intention bukanlah berkisar tentang berapa banyak yang kita jana daripada pelaburan, sebaliknya sejauh mana niat asal kita dalam pelaburan berjaya dicapai.

Baca : Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Untuk mencapai Return Of Intention, kita perlukan disiplin, azam yang kuat dan matlamat yang jelas. Dan apabila kita telah menetapkan matlamat Return Of Intention dengan jelas, maka secara automatik kita mampu berjaya sebagai usahawan dan Return Of Investment (ROI) akan lebih terjamin.

Dengan pemikiran dan matlamat yang betul dalam pelaburan, kita mampu berdepan dengan pelbagai masalah yang kompleks sepanjang perjalanan anda dalam pelaburan. Niat dan matlamat mencerminkan setiap tindakan kita.

Bukan semua ROI adalah dalam bentuk nisbah peratus dan graf merah hijau. Sebagai manusia, kita bertanggungjawab menjadikan diri kita bahagia dan perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan menetapkan satu indikator kejayaan mental.

Baca : 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Sekiranya niat adalah menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, kita tetap boleh berjaya tanpa membolot hartanah pada harga mampu milik atau hartanah kos rendah.

Biarkan hartanah dengan harga di bawah RM300,000 menjadi milik orang yang lebih memerlukan.

Kita tetap boleh kaya tanpa mengambil hak orang lain. Kerana di hujung hari, kita cuma mahukan tidur malam yang nyenyak sahaja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA