KWSP Beli Saham Small-Cap dan Mid-Cap Sebanyak RM4.86 Bilion

Dalam kenyataan yang dibuat baru-baru ini, CEO Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Datuk Shahril Ridza telah mengeluarkan kenyataan bahawa setakat hujung 2017, KWSP telah melabur sebanyak RM4.86 bilion ke dalam syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap di Bursa Malaysia.

Ia melibatkan sebanyak 192 buah syarikat, dan dibeli menerusi pengurus dana mereka sendiri dan pengurus dana luaran.

Portfolio Ekuiti Penyumbang Pendapatan Utama KWSP

Melalui saham-saham syarikat dalam Bursa Malaysia inilah, pendapatan KWSP telah meningkat sebanyak 8% pada tahun lalu, daripada RM309.48bil pada tahun 2016 kepada RM334.23bil pada tahun 2017.

Sumber: KWSP

Untuk rekod, KWSP banyak melabur ke dalam saham-saham Blue Chip seperti di atas. Syarikat-syarikat ini yang dah memang kukuh daripada segi kewangan dan juga nama mereka di dalam industri masing-masing.

“Bagi syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap ini pula, KWSP ingin membantu pertumbuhan mereka kerana mereka mempunyai potensi, dan juga membantu daripada segi pertumbuhan ekonomi dan menyumbang kepada pendapatan pelaburan KWSP.”, kata Datuk Shahril Ridza.

Menerusi Laporan Tahunan KWSP 2017, pendapatan pelaburan kasar pada 31 Disember adalah berjumlah RM53.14 bilion dan jumlah aset pelaburan sebanyak RM791.48 bilion, dengan pulangan sebanyak 7.3%.

Sumber Rujukan: The Star Online

Kita Pula Untung Dalam Bentuk Dividen Yang Tinggi

Bagi mereka yang menyumbang kepada KWSP setiap bulan, kita dapat nikmati hasil daripada pelaburan yang menguntungkan KWSP dalam bentuk dividen tahunan.

Bagi tahun 2017, kadar keuntungan bagi Akaun Patuh Syariah adalah sebanyak 6.4%:

Iklan

Sumber: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Selain daripada KWSP, kita juga boleh tengok kat mana jerung-jerung lain seperti ASB, Tabung Haji, KWAP dan banyak lagi melabur berbilion-bilion wang yang diuruskan mereka. Hanya dengan dua langkah sahaja.

1. Layari laman web iSaham, klik pada Screeners -> List All Screeners

2. Scroll bawah dan pada column belah kiri, ada Institutional Screeners. Klik pada ASB.

Kalau nak tengok jerung-jerung lain seperti Vincent Tan, Tony Fernandes, Kamarudin Meranun dan banyak lagi, klik Other Shareholders.

Tapi kalau keluar pula akses hanya tersedia untuk Premium Client, syaratnya cukup mudah. Cuma hadir seminar yang iSaham anjurkan (sila rujuk FB iSaham untuk tarikh dan tajuk yang sesuai), dan dapat tawaran untuk buka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

Lepas tu boleh lah tengok kat mana semua jerung-jerung institusi dan jerung-jerung individu melabur, dan follow mereka.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mohnish Pabrai: Mengapa Value Investor Bergerak Sendiri Tanpa Melibatkan Penganalisis Saham?

Memiliki mentor yang hebat di dalam mencari ilmu, merupakan satu rahmat yang luar biasa dalam kehidupan. Pelabur tersohor Warren Buffett juga mempunyai seorang mentor yang telah mencorakkan falsafah pelaburannya.

Seperti yang kita tahu, Benjamin Graham merupakan mentor utama di dalam hidup Warren Buffett selain bapanya sendiri. Beliau yang bekerja tanpa gaji untuk Benjamin Graham selama dua tahun, sebelum menubuhkan syarikat pelaburannya sendiri yang bernama Buffett Partnership. Selepas itu barulah beliau mengasaskan Berkshire Hathaway.

Pada artikel yang lepas, kita telah membaca kisah Mohnish Pabrai ,yang merupakan seorang value investor yang berjaya di India. Beliau merupakan peminat setia Warren Buffett.

Klik di sini untuk mengenali Mohnish Pabrai dengan lebih dekat.

Oleh kerana meminati Warren Buffett, pada tahun 1999 beliau telah menghantar sepucuk surat untuk bekerja denganya secara percuma. Ini adalah tindakan sama yang dilakukan oleh Warren Buffett ketika beliau masih muda untuk Benjamin Graham.

Pada kali pertama, Benjamin Graham telah menolak permintaan Warren Buffett kerana beliau bukan berketurunan Yahudi. Selang beberapa lama kemudian, Benjamin Graham telah memannggil kembali Warren Buffett untuk bekerja dengan beliau tanpa gaji.

Tetapi dalam kisah Mohnish Pabrai, Warren Buffett telah menolak permintaanya untuk bekerja denganya walaupun tanpa gaji.

Adakah Mohnish Pabrai kecewa dengan tindakan Warren Buffett? Ya beliau sememangnya kecewa dengan tindakan tersebut pada permulaanya, tetapi tidak pernah putus asa untuk menjadi seorang value investor.

Walaupun Warren Buffett menolak permintaanya, beliau telah berjaya meyakinkan sahabat terdekatnya untuk menjadi pelabur dan melabur ke dalam Pabrai Investment Funds. Dengan bermodalkan $1 juta dari kawan-kawanya, beliau memulakan pelaburan menggunakan teknik value investing seperti Warren Buffett.

Kini Mohnish Pabrah telah menjadi jutawan dengan nilai kekayaan sebanyak $100 juta. Walaupun tidak berjaya menjadi anak didik Warren Buffett, kini dia faham mengapa Warren Buffett tidak mengambilnya sebagai anak murid.

Iklan

Menurutnya, sebagai seorang pelabur value investor sepertinya, mereka tidak memerlukan anak murid atau penganalisis untuk membuat analisis sesuatu saham untuk mereka.

Bagi pengamal teknik value investing, mereka hanya membeli saham syarikat yang menjalankan perniagaan yang simple dan mudah difahami. Teknik ini telah terbukti bekesan seperti yang dilakukan oleh Warren Buffett di dalam pemilihan saham.

Warren Buffett terkenal dengan melakukan analisis sendiri bagi mencari saham yang berpotensi dan tidak pernah melantik mana-mana penganalisis yang terkenal dari Wall Street untuk memilih saham bagi portfolio syarikatnya.

Menurut Mohnish Pabrai, kebanyakan value investor ini bergerak secara solo sama kerana tidak memerlukan khidmat nasihat penganalisis saham. Kebanyakan penganalisis saham ini diperlukan apabila melibatkan saham syarikat yang berteknologi tinggi yang sukar difahami.

Bagi Mohnish Pabrai, beliau pernah dinasihatkan oleh penganalisis saham untuk membuat pelaburan ke dalam saham Amazon dan Apple ketika harga saham tersebut masih lagi rendah.

Menurutnya, sekiranya beliau melabur ke dalam syarikat tersebut, pelaburannya hari ini akan menjadi 10 kali ganda lebih besar. Tetapi baginya, beliau lebih selesa berpegang dengan falsafah pelaburannya.

Itulah pentingnya kita mempunyai minda pelaburan value investor dan tidak terpengaruh dengan mana-mana kehendak pasaran. Walaupun rugi daripada segi peluang tetapi tidak rugi daripada segi kewangan.

Mohnish Pabrai hanya memegang 15-20 syarikat sahaja di dalam portfolio pelaburannya dalam satu-satu masa. Dalam tempoh 20 tahun, secara purata syarikatnya telah membuat keuntungan sebanyak 16% setiap tahun.

Sumber Rujukan:

Iklan

Parlimen UK Halangan Terakhir Perjanjian Brexit Boris Johnson dan Kesatuan Eropah

Britain di bawah pimpinan Boris Johnson dan Kesatuan Eropah (EU) akhirnya memeterai perjanjian Brexit pada Khamis (17 Oktober 2019) dengan tarikh keluar Brexit yang semakin hampir. Ini bermakna satu lagi undian di Parlimen UK perlu dibuat untuk meluluskan perjanjian itu yang dilaporkan akan berlangsung pada hari Sabtu (19 Oktober 2019).

Walaubagaimanapun, pasaran masih perlu berhati-hati kerana perjanjian ini perlu mendapat persetujuan Parlimen UK terlebih dahulu, sebelum ia benar-benar sah di sisi undang-undang Britain.

Presiden Suruhanjaya Eropah, Jean-Claude Juncker mengumumkan kata sepakat bersama UK pada Khamis hanya beberapa jam sebelum berlangsungnya perhimpunan pemimpin EU di Brussels. Juncker dalam satu kenyataan pada Khamis menggesa ahli-ahli EU untuk menyokong perjanjian ini, sekaligus menamatkan ketidaktentuan Brexit yang berlangsung sejak tiga tahun lalu.

“Di mana ada kemahuan di situ ada perjanjian. Ia adalah satu perjanjian yang adil dan saksama antara UK dan EU,” demikian kata pemimpin tertinggi Kesatuan Eropah itu melalui akaun Twitter peribadi miliknya.

Kandungan penting dalam perjanjian baru ini iaitu kajian semula terhadap isu penting di Ireland dan Ireland Utara masih perlu dipersetujui secara formal oleh ahli EU, Parlimen EU dan UK. Di pihak Eropah, ia sudah pasti diluluskan dan halangan ketika ini adalah Parlimen UK.

Dengan berbaki hanya dua minggu sebelum tercetusnya Artikel 50, masa semakin suntuk untuk semua pihak di Eropah meneruskan perbalahan dalam isu sempadan Ireland yang menjadi halangan besar kepada perjanjian sejak tahun 2018.

Perdana Menteri UK, Boris Johnson turut menggesa Parlimen UK menyokong perjanjian baru itu agar kerajaan dapat mengalihkan tumpuan kepada isu rakyat seperti kos sara hidup dan perdagangan antarabangsa.

Penyelesaian Dalam Isu Utama Sempadan Ireland

Sabtu (19 Oktober 2019) ini akan menjadi penentu sama ada perjanjian ini sah di sisi undang-undang Britain. Parlimen UK telah beberapa kali menolak perjanjian Brexit sebelum ini sejak Britain dipimpin oleh bekas Perdana Menteri, Theresa May.

Halangan terhadap perjanjian Brexit semasa era Theresa May banyak berpusat kepada isu sempadan antara Ireland (Negara merdeka sebahagian daripada EU) dan Ireland Utara (Sebahagian daripada UK). Hal ini merujuk kepada klausa ‘backstop’ iaitu satu jaminan di antara dua pihak, di mana sempadan kedua-dua wilayah akan terus dibuka tanpa sebarang pemeriksaan oleh pihak berkuasa jika rundingan di antara UK-EU gagal.

Bukan itu sahaja, klausa ini juga akan mengekalkan UK di dalam blok Eropah selepas tarikh akhir Brexit kecuali UK dapat memastikan tiada ‘Hard-Border’ di sempadan Ireland Utara.

Sebahagian penentang daripada pihak kerajaan sendiri menyatakan kebimbangan di mana UK berkemungkinan jatuh ke dalam perangkap peraturan perdagangan EU. Selain daripada itu, mereka juga berpendapat Ireland Utara juga mungkin terikat dengan perundangan Kesatuan Eropah.

Oleh itu, dalam perjanjian baru yang dipersetujui pada Khamis menunjukkan Johnson mencadangkan alternatif baru kepada klausa ‘backstop’ yang telah dipersetujui antara Kerajaan Theresa May dan EU sebelum ini.

Dalam perancangan baru ini, Johnson mencadangkan Ireland Utara kekal di dalam UK tetapi tarif akan dikenakan kepada barangan dari tanah besar Britain yang merentas wilayah itu untuk memasuki negara Ireland dan pasaran tunggal EU.

Dapatkah Boris Johnson Memenangi Undian Parlimen UK?

Untuk memenangi undian sekaligus mengesahkan perjanjian terbaru ini di pihak kerajaan UK, Boris Johnson memerlukan 320 undi. Dengan hanya 287 perwakilan dari Parti konservatif, Perdana Menteri UK ini perlu meyakinkan kesemua mereka untuk menyokong perjanjian baru ini.

Jika Parti Kesatuan Demokratik Ireland Utara (DUP) menyokong pihak kerajaan, maka Johnson memerlukan 23 bekas ahli perwakilan Parti Konservatif yang kini ahli bebas untuk menyokong cadangan baru itu. Kebanyakan daripada mereka dijangka akan menyokong tetapi bukan kesemuanya.

Iklan

Ia masih lagi belum mencukupi, dan Perdana Menteri juga memerlukan sokongan daripada perwakilan pembangkang (Parti Buruh). Pada bulan Mac 2019 yang lalu apabila perwakilan mengundi perancangan Brexit oleh Theresa May buat kali ketiga, lima daripada perwakilan Buruh menyokong cadangan itu dan juga dua perwakilan bebas bekas Parti Buruh.

Namun, kali ini ia sukar untuk dijangka berikutan Parti DUP dilaporkan enggan menyokong perjanjian baru ini. Dengan bantahan DUP, ia menyukarkan kerajaan untuk mendapat undian majoriti mudah.

Sumber DUP memaklumkan ia tidak dapat menyokong isu kastam dan pengaturan cukai jualan, kerana ia bakal termaktub di bawah peraturan EU walaupun Ireland Utara kekal di dalam wilayah Britain.

Di antara kebimbangan lain dari pihak DUP adalah berkaitan pergerakan barangan perdagangan tidak kira ke mana destinasi barangan itu yang berkemungkinan tertakluk di bawah kekuasaan EU. Bermakna di sini, Kesatuan Eropah mempunyai kuasa untuk mengenakan tarif atau sebaliknya; kepada barangan yang melalui sempadan di Ireland.

Dalam satu kenyataan lain, pemimpin pembangkang Jeremy Corbyn yang memimpin Parti Buruh, juga menolak perjanjian itu malah beliau mendakwa ia lebih buruk berbanding perjanjian dibuat terdahulu oleh Theresa May yang ditolak sebanyak tiga kali oleh Parlimen sebelum ini.

Dalam kenyataannya, Corbyn mahu rakyat diberikan peluang sekali lagi mengundi dalam undian awam (referendum) sama ada mahu kekal bersama (Bremain) atau keluar (Brexit) daripada EU.

Kesan Kepada Pasaran Saham dan Matawang United Kingdom

Isu Brexit adalah di antara risiko utama kepada perdagangan global kerana kapasiti United Kingdom sebagai ekonomi kelima terbesar dunia dan peranan pentingnya dalam Kesatuan Eropah.

Bank of England (BoE) menjangkakan pasaran akan hilang keyakinan terhadap Britain jika mereka keluar daripada EU. Ekonomi UK dijangka akan meleset 5% dalam masa setahun iaitu hampir dengan jumlah kemelesetan semasa krisis kewangan global tahun 2008. Pengeluaran ekonomi UK yang banyak menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi pula dijangka jatuh sebanyak 3%.

Dengan impak yang begitu besar kepada ekonomi, senario buruk Brexit akan menekan nilai mata wang Sterling. Sterling berbanding Dolar AS telah telah jatuh sebanyak 13% sejak referendum 2016. Jangkaan terkini menunjukkan Sterling berkemungkinan jatuh sehingga 25% menghampiri nilai Dolar AS jika UK keluar tanpa sebarang perjanjian dengan EU.

Sebaliknya, jika Parlimen UK meluluskan cadangan kerajaan; ia dijangka akan melonjakkan matawang Sterling.

Pound yang lemah akan meningkatkan harga saham kebanyakan syarikat besar UK seperti British American Tobacco, Barclays, BHP dan TESCO. Majoriti syarikat yang berada di dalam indeks FTSE100 mendapat keuntungan daripada perniagaan mereka di luar negara, di mana kejatuhan nilai mata wang itu berupaya menolak indeks saham FTSE100 ke paras yang lebih tinggi.

Manakala, sebaliknya berlaku kepada syarikat dalam indeks FTSE250 kerana hasil yang kebanyakannya diperolehi dari dalam negara dan kecenderungan syarikat-syarikat ini mengimport barangan dari luar negara akan meningkatkan kos pengeluaran jika ianya dibeli dari Eropah.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-17/eu-and-u-k-reach-agreement-to-put-brexit-within-johnson-s-grasp
  2. https://www.aljazeera.com/news/2019/10/eu-juncker-brexit-deal-agreed-191017094418680.html
  3. https://www.sinarharian.com.my/article/52637/GLOBAL/UKEU-capai-perjanjian-Brexit-baharu
  4. https://www.bbc.com/news/uk-politics-50079385
  5. https://www.investing.com/news/stock-market-news/futures-rise-on-brexit-deal-netflix-morgan-stanley-earnings-adds-to-cheer-1998084
  6. https://thepublicsradio.org/article/boris-johnson-gets-eu-brexit-deal-next-hurdle-is-parliament

Ditulis oleh Roland Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia

Secara ringkasnya, pasaran saham merupakan tempat di mana para pelabur dan pedagang dapat membeli sebahagian kecil atau besar pegangan perniagaan yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang tersenarai di pasaran tersebut.

Sejarah penubuhan pasaran saham pertama di dunia adalah di Belanda yang melibatkan Syarikat India Timur (East India Company).

Kini pasaran saham dunia berkembang pesat sehingga mencecah nilai trilion dollar. Mari kita lihat senarai pasaran saham terbesar di dunia daripada segi market capitalization.

10. Bombay Stock Exchange, India: $2.05 Trilion

Merupakan pasaran saham yang pertama di Asia. Pasaran saham ini ditubuhkan pada tahun 1875 ketika era India masih lagi di bawah jajahan Empayar British.

Pasaran saham ini menyenaraikan sebanyak 5,749 buah syarikat yang kebanyakannya mempunyai market capitalization yang kecil.

9. Toronto Stock Exchange, Kanada: $2.1 trilion

Dimiliki dan diurus oleh TMX Group. Memiliki sebanyak 2,207 buah syarikat yang disenarai dalam bursa saham tersebut. Purata volume transaksi saham setiap bulan adalah bernilai $97 billion.

Bursa ini telah ditubuhkan pada tahun 1852 dan pernah merancang unntuk bergabung dengan London Stock Exchange tetapi tidak berjaya kerana tiada persetujan di antara ahli pemegang saham mereka.

8. Shenzhen Stock Exchange, China: $2.5 trilion

Antara pasaran saham terbaru yang ditubuhkan iaitu pada tahun 1990 tetapi berkembang dengan begitu pesat berbanding pasaran saham baru yang lain. Bursa saham ini didagangkan menggunakan mata wang Yuan.

Kebanyakan pelabur untuk pasaran saham ini adalah dari pelabur tanah besar China.

7. London Stock Exchange, United Kingdom: $3.76 trilion

Pernah menjadi sebuah pasaran saham yang terbesar didunia sebelum era perang dunia pertama. Bursa saham ini bergabung dengan pasaran saham Borsa Italia pada tahun 2007 dan memiliki sebanyak 3,000 buah syarikat yang didagangkan di bursa tersebut.

6. Euronext, Eurozone: $3.92 trilion

Gabungan beberapa buah negara yang membentuk satu gagasan pasaran saham yang dianggotai oleh Perancis, Belgium, Ireland dan Portugal.

Mempunyai sebanyak 1,300 buah syarikat yang mana nilai volume trading secara purata setiap bulan adalah $174 bilion dan mempunyai ibu pejabat di Belanda.

Iklan

5. Hong Kong Stock Exchange, Hong Kong: $3.93 trilion

Diasaskan pada tahun 1891 dan mempunyai sebanyak  2,000 buah syarikat yang mana hampir separuh darinya adalah dari Tanah Besar China didagangkan. Pada tahun 2007, bursa ini telah menamatkan peranan pit trader dan bergantung sepenuhnya kepada sistem elektronik.

Jumlah volume yang didagangkan secara purata bernilai sebanyak $182 billion untuk sebulan.

4. Shanghai Stock Exchange, China: $4.02 trilion

Pasaran saham terbesar di China dan ditubuhkan pada tahun 1866 dan diberhentikan operasi pada tahun 1949 ketika revolusi China berlaku. Ia dibuka kembali pada tahun 1990.

Jumlah syarikat yang didagangkan dalam pasaran ini adalah lebih daripada 1000 buah. Dua jenis matawang digunakan dalam bursa ini iaitu Yuan dan juga Dolar.

3. Tokyo Stock Exchange, Jepun: $5.67 trilion

Merupakan pasaran saham yang terbesar di Asia. Jumlah syarikat dagangan syarikat yang berada di bursa ini adalah sebanyak 2,300 buah.

Bursa saham ini pernah ditutup ketika perang dunia kedua berlangsung selama 4 tahun. Kebanyakan syarikat gergasi di Jepun mempunyai saham mereka di bursa ini.

2. NASDAQ, Amerika Syarikat: $10.8 trilion

Bursa terbesar bagi pelaburan saham untuk syarikat tekonologi dunia. Bursa ini ditubuhkan pada tahun 1970. Kebanyakan saham yang mempunyai market capitalization yang tinggi yang didagangkan di sini kebanyakanya berasal dari Lembah Silikon.

Jumlan volume dagangang secara untuk pasaran ini adalah $1.26 trilion pada setiap bulan.

1. New York Stock Exchange, Amerika Syarikat: $22.9 trilion

Pasaran saham yang terbesar didunia ini mempunyai sebanyak 2400 buah syarikat yang didagangkan diibursa ini. Diasaskan pada tahun 1792 dan selepas perang dunia pertama berlaku, ia mengambil alih kedudukan London Stock Exchange sebagai pasaran saham terbesar dunia sehingga ke hari ini.

Hampir separuh penduduk Amerika Syarikat pernah melabur di NYSE ini dan jumlah market capiltalization NYSE ini mewakili sebanyak 40% daripada jumlah saham yang ada di dunia.

Sumber Rujukan:

Iklan

Saham O&C Resources (OCR) Berhad Boleh Dibeli Melalui MITI

Di kala kita sibuk menyambut Tahun Baru 2019 dan sesi persekolahan yang baru mula, tiba-tiba muncul pula berkenaan Saham Khas Bumiputera bagi syarikat O&C RESOURCES BERHAD kini dibuka bermula 2 Januari 2019 (Rabu) sehingga 11 Januari 2019 (Jumaat) 12.30 tengah hari.

Kalau nak pohon, cuma ikuti langkah-langkah berikut iaitu:

1. Login di laman web MITI – https://sahamonline.miti.gov.my/, kalau belum pernah ada akaun, sila daftar terlebih dahulu

2. Periksa maklumat dan klik Pohon

3. Masukkan jumlah unit, minima adalah 1000 unit atau 10 lot

4. Cetak borang dan pastikan senarai semak yang diperlukan lengkap

5. Hantar borang beserta dokumen yang diperlukan ke pejabat MITI:

Pengarah,
Bahagian AKI & Seranta,
Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri, Aras 15, Menara MITI,
No. 7, Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
50480 KUALA LUMPUR

Iklan

Kejap, OCR Kan Dah Disenaraikan Di Bursa?

Tunggu dulu, ingatkan IPO saja yang kita boleh apply menerusi MITI. Tapi bukankah OCR dah lama disenaraikan di Bursa Malaysia?

Sumber: Google

Kalau diikutkan, sejak tahun 2006 lagi saham OCR Group ini telah disenaraikan. Sepanjang 12 tahun ini jugalah, harga saham tak banyak berubah. Paling tinggi pernah dicatatkan adalah RM0.70 pada Ogos 2011, manakala paras terendah pula adalah pada RM0.13 pada September 2011.

Pengumuman Kutipan Dana

Sumber: Bursa Malaysia

Oh, inilah sebabnya. Katanya OCR Group nak pakai duit, jadi nak melalui proses IPO dah tak boleh – maka buatlah Private Placement ni.

Tapi jika dilihat pada pengumuman ini, katanya harga ditetapkan pada harga RM0.28 seunit. Tapi kenapa mohon melalui MITI, harga jadi mahal iaitu RM0.31 seunit?

Fundamental OCR Yang Tidak Begitu Memberangsangkan

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau ditengok pada angka-angka yang dicatatkan syarikat, nampak seperti tidak begitu bagus.

Beli IPO Lagi Masyuk

Biasa kita dengar MITI menawarkan IPO khas untuk bumiputera, jadi mungkin itu adalah pilihan yang lebih baik. Tengok saja Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Sabar menanti IPO QSR, peminat KFC mesti ramai yang tak sabar.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!