KWSP Beli Saham Small-Cap dan Mid-Cap Sebanyak RM4.86 Bilion

Dalam kenyataan yang dibuat baru-baru ini, CEO Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Datuk Shahril Ridza telah mengeluarkan kenyataan bahawa setakat hujung 2017, KWSP telah melabur sebanyak RM4.86 bilion ke dalam syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap di Bursa Malaysia.

Ia melibatkan sebanyak 192 buah syarikat, dan dibeli menerusi pengurus dana mereka sendiri dan pengurus dana luaran.

Portfolio Ekuiti Penyumbang Pendapatan Utama KWSP

Melalui saham-saham syarikat dalam Bursa Malaysia inilah, pendapatan KWSP telah meningkat sebanyak 8% pada tahun lalu, daripada RM309.48bil pada tahun 2016 kepada RM334.23bil pada tahun 2017.

Sumber: KWSP

Untuk rekod, KWSP banyak melabur ke dalam saham-saham Blue Chip seperti di atas. Syarikat-syarikat ini yang dah memang kukuh daripada segi kewangan dan juga nama mereka di dalam industri masing-masing.

“Bagi syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap ini pula, KWSP ingin membantu pertumbuhan mereka kerana mereka mempunyai potensi, dan juga membantu daripada segi pertumbuhan ekonomi dan menyumbang kepada pendapatan pelaburan KWSP.”, kata Datuk Shahril Ridza.

Menerusi Laporan Tahunan KWSP 2017, pendapatan pelaburan kasar pada 31 Disember adalah berjumlah RM53.14 bilion dan jumlah aset pelaburan sebanyak RM791.48 bilion, dengan pulangan sebanyak 7.3%.

Sumber Rujukan: The Star Online

Kita Pula Untung Dalam Bentuk Dividen Yang Tinggi

Bagi mereka yang menyumbang kepada KWSP setiap bulan, kita dapat nikmati hasil daripada pelaburan yang menguntungkan KWSP dalam bentuk dividen tahunan.

Bagi tahun 2017, kadar keuntungan bagi Akaun Patuh Syariah adalah sebanyak 6.4%:

Sumber: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Selain daripada KWSP, kita juga boleh tengok kat mana jerung-jerung lain seperti ASB, Tabung Haji, KWAP dan banyak lagi melabur berbilion-bilion wang yang diuruskan mereka. Hanya dengan dua langkah sahaja.

1. Layari laman web iSaham, klik pada Screeners -> List All Screeners

2. Scroll bawah dan pada column belah kiri, ada Institutional Screeners. Klik pada ASB.

Kalau nak tengok jerung-jerung lain seperti Vincent Tan, Tony Fernandes, Kamarudin Meranun dan banyak lagi, klik Other Shareholders.

Tapi kalau keluar pula akses hanya tersedia untuk Premium Client, syaratnya cukup mudah. Cuma hadir seminar yang iSaham anjurkan (sila rujuk FB iSaham untuk tarikh dan tajuk yang sesuai), dan dapat tawaran untuk buka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

Lepas tu boleh lah tengok kat mana semua jerung-jerung institusi dan jerung-jerung individu melabur, dan follow mereka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA