GST Sifar, Apa Kesannya Kepada Pasaran Saham?

Rakyat Malaysia secara umumnya menyambut baik pengumuman GST Sifar Bermula 1 Jun 2018, yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia pada 16 Mei yang lalu. Ini sekaligus membolehkan kita mempunyai duit lebihan untuk berbelanja bagi merancakkan lagi ekonomi.

Tapi apakah pula kesannya kepada pasaran saham di Malaysia? Dan apakah saham-saham yang bakal terkena tempias ekoran pengumuman GST sifar ini?

Jom kita tengok seperti berikut:

1. Makanan Dan Minuman

1. Dutch Lady

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM69.30

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM69.30

Untung: Tiada

2. Nestle

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM141.50

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM142.00

Untung: RM0.50 atau 0.35%

3. Fraser & Neave Holdings (F&N)

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM36.50

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM36.64

Untung: RM0.14 atau 0.38%

4. Power Root

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM1.70

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM1.74

Untung: RM0.04 atau 2.35%

5. Ajinomoto

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM22.80

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM23.80

Untung: RM1.00 atau 4.39%

6. Oriental Food Industries (OFI)

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM1.00

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM1.01

Untung: RM0.01 atau 1%

2. Telur Ayam

1. CCK Consolidated

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM1.55

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM1.76

Untung: RM0.21 atau 13.5%

2. QL Resources

Iklan

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM5.40

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM5.43

Untung: RM0.03 atau 0.56%

3. Teo Seng Capital

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM0.94

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM0.92

Rugi: RM0.02 atau 2.1%

4. CAB Cakaran Corporation

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM0.945

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM0.965

Untung: RM0.20 atau 2.1%

5. Lay Hong

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM0.95

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM0.955

Untung: RM0.005 atau 0.53%

3. Pakaian

1. Bonia Corporation

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM0.455

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM0.51

Untung: RM0.55 atau 12.1%

2. Padini

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM4.90

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM5.19

Untung: RM0.29 atau 5.92%

4. Kedai

1. Parkson Holdings

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM0.41

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM0.46

Untung: RM0.05 atau 12.2%

2. Aeon Co. (M)

Harga Pembukaan 17 Mei 2018: RM2.50

Harga Penutup 17 Mei 2018: RM2.58

Untung: RM0.08 atau 3.2%

Saham-saham makanan & minuman mempunyai kestabilan tertinggi daripada segi fundamental & teknikal. Ditambah pula dengan kadar GST sifar, saham-saham ini boleh diberi fokus. Untuk jangka masa panjang, kekuatan fundamental syarikat & kadar pertumbuhan harus diberi penekanan sebelum membeli saham syarikat tersebut.

Sumber: FB iSaham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tahap Ketakutan Di Kalangan Pelabur Pun Kita Boleh Ukur Menggunakan Indeks VIX

Sejak beberapa hari yang lalu, kita dapat lihat bagaimana pasaran saham seluruh dunia menjunam. Kebanyakan pelabur mengambil keputusan untuk menjual kerana takut pasaran saham akan crash. Lebih baik rugi sikit, daripada rugi lebih banyak lagi di kemudian hari.

Maka berlakulah apa yang kita kenali sebagai jualan panik atau panic selling. Bila pasaran saham dikuasai oleh penjual, maka harga saham pun menjunam. Semakin ramai yang menjual, semakin banyak pula kejatuhannya.

Mari Berkenalan Dengan Indeks VIX

Mesti ramai yang pertama kali dengar akan kewujudan Indeks VIX ini? Jika di Bursa Malaysia, kita ada Indeks FBMKLCI untuk mengukur 30 syarikat yang terbesar di Malaysia. Jadi apakah pula VIX ni?

Menurut definisi Investopedia:

The Volatility index, or VIX, is a measure of investor fear and future stock price movements.

Jika diterjemahkan, VIX adalah kayu untuk mengukur ketakutan pelabur dan pergerakan harga saham pada masa hadapan.

Biasanya apa pelabur saham akan buat apabila sedang dalam ketakutan? Pastinya akan menjual pegangan saham mereka, kerana takut harga saham akan jatuh. Bila semakin ramai orang menjual, ia seolah-olah suatu penyakit yang berjangkit. Dengan itu, lagi ramai orang akan menjadi takut sehingga menjual saham mereka.

Maka harga saham pun akan turun dengan banyaknya, disebabkan tekanan jualan yang tinggi. Apabila sampai kepada kemuncak ketakutan, maka pasaran saham akan crash.

Carta Indeks VIX Tempoh Setahun

Sumber: TradingView

Carta Indeks VIX Tempoh Maksimum

Iklan

Sumber: TradingView

Sejak Indeks VIX ini direkod daripada tahun 1990, kita dapat lihat beberapa kali ‘spike’ besar telah berlaku, iaitu pada tahun:

  • 1997
  • 1998
  • 2003
  • 2008
  • 2011

Dan kita semua pasti dah tahu apa yang telah berlaku pada tahun 1997-1998 dan 2008 bukan?

Tahun 1997 adalah tahun Krisis Kewangan Asia bermula, manakala 2008 pula telah berlakunya Krisis Ekonomi Dunia.

Sumber: TradingView

Dan jika dilihat pada carta 5 hari pula, ianya telah meningkat sebanyak 76.54% untuk 5 hari yang lalu.

Sekarang ia berada di paras 25.0 mata, manakala kemuncaknya adalah pada 1 Oktober 2008 iaitu kemuncak Krisis Ekonomi Dunia 2008 pada paras 59.9 mata.

Tragedi Oktober Bakal Berulang?

Katanya bulan Oktober adalah bulan yang sangat ditakuti oleh para pelabur, kerana banyak perkara buruk dan market crash adalah pada bulan ini. Ianya juga dikenali sebagai ‘October Effect’, boleh baca lebih lanjut mengenainya di ‘Tragedi Oktober’ Dalam Saham Suatu Mitos Atau Ada Kebenarannya?

Dengan semakin hebatnya Perang Perdagangan Amerika Syarikat dan China membawa kepada ketidaktentuan ekonomi dunia, adakah kita bakal berdepan dengan lagi satu kejatuhan pasaran saham dunia yang lebih dahsyat lagi?

Iklan

Pengumuman Nak Hapuskan Tol, Apa Nasib Saham-Saham Lebuhraya?

Sumber gambar : The Malaysian Reserve

Katanya kerajaan sedang membincangkan cadangan untuk hapuskan tol lebuhraya, dan akan mengumumkannya minggu ni.

Pengumuman dibuat pada hari Khamis 17 Mei 2018, hari berikutnya sudah memberi tamparan yang hebat kepada saham-saham lebuhraya seperti berikut:

1. Lingkaran Trans-Kota Holdings (LITRAK)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM5.14

Harga Saham 18 Mei 2018: RM3.76

Rugi: RM1.38 atau 26.9%

2. Gamuda

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM4.33

Harga Saham 18 Mei 2018: RM4.09

Rugi: RM0.24 atau 5.5%

3. Taliworks Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM1.00

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.95

Rugi: RM0.05 atau 5.0%

4. Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.40

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.39

Rugi: RM0.01 atau 3.8%

5. IJM Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM2.05

Harga Saham 18 Mei 2018: RM1.96

Rugi: RM0.09 atau 4.4%

Iklan

6. WCE Holdings Berhad (WCEHB)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.89

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.785

Rugi: RM0.105 atau 11.8%

7. Bina Puri

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.355

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.33

Rugi: RM0.025 atau 7.04%

8. Ekovest

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.69

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.655

Rugi: RM0.035 atau 5.1%

9. Marine & General (M&G) – Dahulunya Silk Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.14

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.14

Rugi: Tiada

Jauhi Sektor Lebuhraya Buat Masa Ini

Abis tu nak tengok sektor mana pula yang tengah hot? Jom kita gunakan screener iSaham kalau nak tahu.

Sumber: iSaham

Sektor highway memang sektor yang paling teruk buat masa ni. Apa kata kita tengok sektor Internet of Things pula, sebab sektor ni tengah meningkat naik. Dan disebabkan pengumuman GST Sifar bermula 1 Jun 2018, sektor Poultry & Eggs (Ayam & Telur Ayam) dan Retails (Runcit) dah mula mengorak langkah. Ini kerana dijangkakan rakyat Malaysia aka nada duit lebih untuk dibelanjakan.

Boleh juga tengok trend untuk jangka masa pendek, sederhana dan panjang. Kan senang ada screener untuk tahu sektor mana tengah trending atau sektor mana yang tengah merudum?

Iklan

Pasaran Saham Dan Sektor Pembuatan China Merudum, Beri Kesan Besar Kepada Ekonomi Asia

Ekonomi China kini memasuki zon membimbangkan yang bakal mendatangkan banyak masalah kepada ekonomi dunia. Selepas lebih daripada 10 tahun mencatat lonjakan ekonomi, China yang merupakan ekonomi kedua terbesar dunia kini bergerak dalam kadar perlahan. Pertumbuhan ekonomi pada 2018 adalah yang paling rendah sejak tahun 1990. Beberapa pemerhati pasaran pula menjangka tahun 2019 bakal menjadi lebih buruk untuk China.

Enjin pertumbuhan ekonomi dunia itu kian merasai kesan daripada ketegangan perdagangan dan juga peningkatan mendadak paras hutang.

Apa yang terjadi di China mampu memberi kesan kepada perniagaan dan pasaran global, kerana statusnya sebagai negara pengeksport terbesar dunia. Oleh itu, sudah tentu negara-negara yang banyak bergantung kepada eksport dalam sektor pembuatan China turut terkesan termasuklah Malaysia.

Golongan kelas pertengahan yang semakin meningkat di China telah menjadikan ia pasaran terbesar untuk barangan pengguna seperti kereta dan telefon pintar, sekaligus banyak menyumbang kepada syarikat-syarikat dari Amerika seperti Apple dan General Motors. Oleh sebab ini, China diumpamakan ‘Enjin Pertumbuham Ekonomi Dunia’ oleh kebanyakan penganalisa ekonomi dunia.

Pasaran Saham China Paling Rugi Pada 2018

Kebimbangan terhadap ekonomi China telah menggugat pasaran kewangan, khasnya pada suku terakhir tahun 2018 (Oktober-Disember). Penanda aras saham negara itu merudum ke zon ‘Bear Market’ seawal bulan Jun tahun lepas dan setakat ini mencatat kejatuhan 25% sejak awal 2018. Ia juga telah memberi kesan kepada pasaran saham di Eropah dan Amerika Syarikat.

Trend Kejatuhan Indeks Komposit Shanghai Sejak Awal 2018. Sumber: Investing.com

Untuk pengetahuan anda, pasaran saham China telah merekodkan kerugian sehingga US$2.3 trillion pada 2018 sekaligus menjadi negara yang paling banyak merekodkan kerugian dalam pasaran saham.

Pemerhati pasaran menyalahkan Amerika Syarikat sebagai punca kepada kejatuhan China, sejak perang perdagangan yang dicetuskan oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.

Bagaimana Pula ‘Permainan’ AS-China Dalam Perang Perdagangan Bagi Tahun 2019?

Catur yang dimainkan China perlu lebih bijak bukan sahaja untuk kebaikan ekonominya, malah secara tidak langsung kebijakan itu mampu mengharmonikan semula ekonomi global sama seperti sebelum kedatangan Trump ke kancah politik dunia.

Selepas saling berbalas serangan tarif perdagangan, terbaru kedua-dua pihak bersetuju untuk meneruskan rundingan pada akhir bulan Februari. Jika gagal, tarif dijangka akan terus meningkat terutamanya oleh Amerika Syarikat terhadap barangan dari China. Ia sekaligus akan menambah tekanan dalam pasaran saham yang sedia tertekan ketika ini.

Iklan

Berbanding dengan Amerika Syarikat, China sudah pasti lebih tertekan kerana perbandingan jumlah eksport yang jauh lebih kecil ke Amerika Syarikat. Ia akan memburukkan nilai eksport syarikat dari China. Penganalisa ekonomi berpendapat pertumbuhan eksport akan tertekan dalam tempoh beberapa bulan akan datang walaupun tarif baru dapat dielakkan.

Sektor Pembuatan Yang Merupakan Enjin Ekonomi China, Juga Merosot

Trend Kejatuhan Indeks PMI Sektor Pembuatan China. Sumber: Trading Economics

Baru-baru ini, data PMI indeks pembuatan yang mengukur tahap aktiviti sektor pembuatan China merekodkan bacaan di bawah 50 iaitu 49.4. Bacaan di atas 50 menunjukkan sektor yang terus berkembang, manakala bacaan di bawah 50 menggambarkan aktiviti ekonomi yang merudum.

Komponen indeks ini yang menjadi perhatian pasaran iaitu ‘indeks eksport baru’, pernah jatuh ke paras krisis 46.6 yang kali terakhir dilihat semasa krisis matawang Yuan pada 2015.

Jika dilihat kepada rajah di atas, tren menurun jelas dilihat dalam sektor pembuatan di China bermula sejak Januari 2018.

Malaysia Di Antara Negara Yang Bakal Hadapi ‘Credit Crunch’ – Penganalisa

Penganalisa di Bank Nomura yang berpangkalan di Jepun berpendapat, China kini membawa negara-negara Asia Timur ke kancah “Credit Crunch’. Ianya adalah keadaan di mana dana sukar untuk didapati dengan kejatuhan pasaran hartanah dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Ini akan membawa kepada “gelobang ketiga dan yang terakhir dalam kejatuhan pasaran Bear-Market’. Ia mungkin berjaya dihentikan jika Peoples Bank of China (PBOC) dan The Federal Reserve menghentikan pengetatan dasar monetari mereka.

Menurut penganalisa di Nomura, negara yang banyak bergantung kepada eksport seperti China, Korea, Singapura, Thailand dan Malaysia adalah yang paling banyak terkesan oleh krisis ini kerana paras hutang swasta yang tinggi.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Pasaran Saham United Kingdom Selepas Pilihanraya Umum 2019

Pasaran saham Eropah memberi reaksi positif kepada berita kemenangan Parti Konservatif dalam pilihanraya United Kingdom (UK) pada minggu lalu dengan indeks FTSE 250 yang berpangkalan di London melonjak tinggi. FTSE 250 adalah indeks yang lebih fokus kepada perniagaan di dalam negara melonjak hampir 4% pada sesi dagangan pagi hari Jumaat (13 Disember 2019) sehingga mencecah paras tertinggi dalam sejarah.

Penanda aras FTSE 100 yang melibatkan syarikat UK yang berfokus kepada perniagaan global membuat kenaikan lebih sederhana pada kadar 1.8% pada hari tersebut. Ini adalah satu kenaikan tertinggi yang pernah dicapai oleh indeks itu sejak bulan Februari 2019.

Bukan setakat pasaran saham, matawang Pound Sterling juga melonjak pada hari sama menyebabkan ia menguat berbanding matawang-matawang utama dunia yang lain.

Konservatif yang dipimpin Boris Johnson berjaya memenangi 365 kerusi di dewan perwakilan (House of Commons) dengan tambahan 48 kerusi berbanding pilihanraya tahun 2017. Kemenangan besar ini sebenarnya di luar jangkaan pasaran sekaligus menyebabkan lonjakan pasaran UK pada hari Jumaat.

Kemenangan bergaya Parti Konservatif memberi harapan untuk akhirnya menamatkan kemelut Brexit yang menghantui ekonomi UK sejak hampir empat tahun yang lalu.

Ia juga dilihat mengurangkan ketidaktentuan dalam politik dan ekonomi UK berbanding Parti Buruh yang merancang untuk mengadakan referendum kedua Brexit. Walaupun Boris Johnson akan meneruskan perancangan Brexit, tetapi ia dilihat lebih baik berbanding isu Brexit terus tergantung dalam tempoh yang lebih lama.

Penganalisa pasaran berpendapat syarikat-syarikat yang bergantung kepada import bakal menerima manfaat daripada pengukuhan Sterling kerana ia menjadikan barangan dari luar negara menjadi lebih murah sekaligus mengurangkan kos operasi.

Iklan

Persoalan yang bermain dalam minda pelabur adalah adakah pasaran UK akan meneruskan kenaikan? Ia sudah terjawab pada sesi dagangan hari Selasa (17 Disember) apabila indeks saham utama di London dan matawang Sterling jatuh dari paras tertinggi yang dicapai pada hari Jumaat lepas.

Kebimbangan Terhadap Brexit Kembali Menghantui Pasaran UK

Pasaran saham dan matawang UK kembali tertekan selepas mencatat kenaikan pada minggu lalu disebabkan risiko tiada-perjanjian antara UK dan Kesatuan Eropah (EU). Perdana Menteri UK, Boris Johnson dilaporkan pada Selasa (17 Disember) untuk meneruskan perancangan Brexit beliau iaitu membawa UK keluar daripada blok EU.

Majoriti indeks saham Eropah pada Selasa didagangkan rendah berikutan ketegasan yang dilaungkan oleh Johnson dengan penanda aras FTSE 250 di London kini menyusut dua hari berturut-turut pada Rabu (18 Disember). FTSE 100 yang lebih banyak berfokus kepada perniagaan di luar negara pula didagangkan sedikit di bawah paras tertinggi yang dicapai pada minggu lalu.

Matawang Sterling juga mengalami nasib sama seperti FTSE 250 yang turut menyusut dua hari berturut-turut berbanding matawang utama dunia yang lain.

Boris Johnson dilihat mahu mengelak daripada memanjangkan tempoh untuk UK keluar dari EU apabila terdapat laporan bahawa kerajaan mahu menggunakan undang-undang untuk menghalang pelanjutan tempoh transisi Brexit melebihi penghujung tahun 2020. Ia dijangka akan dilakukan oleh kerajaan seawal Jumaat ini (20 Disember).

Sumber Rujukan:

  1. https://www.wsj.com/articles/investors-pour-into-u-k-markets-as-election-result-calms-brexit-jitters-11576238113
  2. https://www.scotsman.com/business/general-election-2019-market-surge-sees-ftse-250-hit-record-high-but-can-it-last-1-5061962
  3. https://www.ft.com/content/6c8039fc-1d74-11ea-9186-7348c2f183af
  4. https://www.poundsterlinglive.com/gbp-live-today/12550-pound-sterling-retreats-from-euro-dollar-and-spectre-of-new-no-deal-brexit-cliff-edge
  5. https://www.investing.com/news/stock-market-news/pound-and-stocks-flop-as-brexit-fears-resurface-2042536
  6. https://www.investing.com/news/stock-market-news/eu-warns-of-brexit-cliff-as-uk-excludes-longer-transition-2043185

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!