Mohnish Pabrai: Mengapa Value Investor Bergerak Sendiri Tanpa Melibatkan Penganalisis Saham?

Memiliki mentor yang hebat di dalam mencari ilmu, merupakan satu rahmat yang luar biasa dalam kehidupan. Pelabur tersohor Warren Buffett juga mempunyai seorang mentor yang telah mencorakkan falsafah pelaburannya.

Seperti yang kita tahu, Benjamin Graham merupakan mentor utama di dalam hidup Warren Buffett selain bapanya sendiri. Beliau yang bekerja tanpa gaji untuk Benjamin Graham selama dua tahun, sebelum menubuhkan syarikat pelaburannya sendiri yang bernama Buffett Partnership. Selepas itu barulah beliau mengasaskan Berkshire Hathaway.

Pada artikel yang lepas, kita telah membaca kisah Mohnish Pabrai ,yang merupakan seorang value investor yang berjaya di India. Beliau merupakan peminat setia Warren Buffett.

Klik di sini untuk mengenali Mohnish Pabrai dengan lebih dekat.

Oleh kerana meminati Warren Buffett, pada tahun 1999 beliau telah menghantar sepucuk surat untuk bekerja denganya secara percuma. Ini adalah tindakan sama yang dilakukan oleh Warren Buffett ketika beliau masih muda untuk Benjamin Graham.

Pada kali pertama, Benjamin Graham telah menolak permintaan Warren Buffett kerana beliau bukan berketurunan Yahudi. Selang beberapa lama kemudian, Benjamin Graham telah memannggil kembali Warren Buffett untuk bekerja dengan beliau tanpa gaji.

Tetapi dalam kisah Mohnish Pabrai, Warren Buffett telah menolak permintaanya untuk bekerja denganya walaupun tanpa gaji.

Adakah Mohnish Pabrai kecewa dengan tindakan Warren Buffett? Ya beliau sememangnya kecewa dengan tindakan tersebut pada permulaanya, tetapi tidak pernah putus asa untuk menjadi seorang value investor.

Walaupun Warren Buffett menolak permintaanya, beliau telah berjaya meyakinkan sahabat terdekatnya untuk menjadi pelabur dan melabur ke dalam Pabrai Investment Funds. Dengan bermodalkan $1 juta dari kawan-kawanya, beliau memulakan pelaburan menggunakan teknik value investing seperti Warren Buffett.

Kini Mohnish Pabrah telah menjadi jutawan dengan nilai kekayaan sebanyak $100 juta. Walaupun tidak berjaya menjadi anak didik Warren Buffett, kini dia faham mengapa Warren Buffett tidak mengambilnya sebagai anak murid.

Menurutnya, sebagai seorang pelabur value investor sepertinya, mereka tidak memerlukan anak murid atau penganalisis untuk membuat analisis sesuatu saham untuk mereka.

Bagi pengamal teknik value investing, mereka hanya membeli saham syarikat yang menjalankan perniagaan yang simple dan mudah difahami. Teknik ini telah terbukti bekesan seperti yang dilakukan oleh Warren Buffett di dalam pemilihan saham.

Warren Buffett terkenal dengan melakukan analisis sendiri bagi mencari saham yang berpotensi dan tidak pernah melantik mana-mana penganalisis yang terkenal dari Wall Street untuk memilih saham bagi portfolio syarikatnya.

Menurut Mohnish Pabrai, kebanyakan value investor ini bergerak secara solo sama kerana tidak memerlukan khidmat nasihat penganalisis saham. Kebanyakan penganalisis saham ini diperlukan apabila melibatkan saham syarikat yang berteknologi tinggi yang sukar difahami.

Bagi Mohnish Pabrai, beliau pernah dinasihatkan oleh penganalisis saham untuk membuat pelaburan ke dalam saham Amazon dan Apple ketika harga saham tersebut masih lagi rendah.

Menurutnya, sekiranya beliau melabur ke dalam syarikat tersebut, pelaburannya hari ini akan menjadi 10 kali ganda lebih besar. Tetapi baginya, beliau lebih selesa berpegang dengan falsafah pelaburannya.

Itulah pentingnya kita mempunyai minda pelaburan value investor dan tidak terpengaruh dengan mana-mana kehendak pasaran. Walaupun rugi daripada segi peluang tetapi tidak rugi daripada segi kewangan.

Mohnish Pabrai hanya memegang 15-20 syarikat sahaja di dalam portfolio pelaburannya dalam satu-satu masa. Dalam tempoh 20 tahun, secara purata syarikatnya telah membuat keuntungan sebanyak 16% setiap tahun.

Sumber Rujukan:

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!