Kaedah POAC Untuk Menguruskan Kewangan Keluarga Dengan Norma Baharu

Konsep POAC adalah kaedah pengurusan asas yang boleh digunakan dalam pelbagai hal. Fungsi POAC (Planning, Organising, Actuating dan Controlling) boleh digunakan untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan sesuatu organisasi.

Konsep ini telah diperkenalkan oleh George R. Kelly.

Secara umumnya, konsep ini turut digunakan untuk menguruskan kewangan. Dalam konteks artikel ini, kita akan membincangkan pengurusan kewangan untuk keluarga lebih-lebih lagi pada masa norma baharu sekarang.

Jom kita lihat dengan lebih lanjut setiap proses untuk kaedah POAC ini.

1. Planning (Perancangan)

Perancangan meliputi proses daripada mengenal pasti tujuan dan mencari cara bagaimana untuk mencapai tujuan tersebut. Apabila kita merancang, seorang pengurus yang baik akan melihat masa depan dengan menetapkan visi dan misi yang sesuai.

Untuk merancang kewangan, di antara perancangan yang boleh dibuat adalah seperti:

  • Merancang simpanan (pelaburan, simpanan deposit dan sebagainya)
  • Merancang pendidikan sendiri dan anak-anak (membuat simpanan atau pelaburan untuk pendidikan, sekolah mana yang terbaik dan sebagainya)
  • Merancang untuk hari tua (wang pampasan, wang pencen, takaful dan kesihatan)
  • Merancang pelaburan (membuat pelaburan hartanah, emas)
  • Merancang akhirat (pergi menunaikan haji dan umrah, membanyakkan ibadah)

Pada masa musim wabak Covid-19 ini, ramai daripada kita yang terjejas. Ada yang diminta bercuti tanpa gaji dan ada juga yang diberhentikan.

Justeru, kita perlu mengambil langkah dengan pantas agar kita tetap boleh mencapai tujuan yang telah kita rancang.

2. Organising (Penyusunan)

Untuk mencapai tujuan dan perancangan dalam keluarga, ketua keluarga perlu membuat penyusunan dan agihan tugas kepada setiap ahli keluarga.

Sebagai contoh, suami bertugas untuk memimpin keluarga, mencari nafkah dan rezeki yang halal untuk keluarga.

Isteri pula perlu memastikan ahli keluarga mendapatkan khasiat pemakanan yang seimbang, menjaga kesihatan dan keselamatan ahli keluarga dan juga perlu berjaga-jaga dan berjimat cermat dalam menguruskan perbelanjaan rumah.

3. Actuating (Pelaksanaan)

Pelaksanaan adalah tindakan memberikan arahan kepada setiap ahli keluarga untuk menjalankan tanggungjawab masing-masing. Pelaksanaan yang baik adalah daripada pimpinan yang baik iaitu daripada ketua keluarga.

Suami perlu memastikan semua tugasan dilaksanakan dengan sempurna dan juga sentiasa menaikkan semangat ahli keluarga untuk terus berusaha mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

4. Controlling (Pengawalan)

Pada peringkat ini, kita perlu memastikan prestasi tugasan yang dilaksanakan menepati perancangan yang telah dibuat. Kita perlu melihat jika terdapatnya perbezaan yang ketara di antara prestasi yang diharapkan dan prestasi sebenar.

Kita perlu mengambil tindakan selanjutnya untuk membetulkan perkara ini dan mengelakkan hal ini daripada berulang. Dengan ini juga, kita boleh tahu sama ada perancangan awal perlu disemak semula atau memerlukan penambahbaikan.

Jika perlu, perancangan perlu diubah dan dibuat semula sesuai dengan maklum balas pada peringkat ini.

Kesimpulannya, konsep pengurusan POAC ini cukup mudah untuk diadaptasi dalam banyak situasi dan keadaan. Kunci utamanya adalah untuk menjadikannya sebagai suatu alat perancangan dan pengurusan.

Ingatlah, jika kita gagal untuk merancang, maka kita merancang untuk gagal.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: Kompasiana

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA