Kaedah POAC Untuk Menguruskan Kewangan Keluarga Dengan Norma Baharu

Konsep POAC adalah kaedah pengurusan asas yang boleh digunakan dalam pelbagai hal. Fungsi POAC (Planning, Organising, Actuating dan Controlling) boleh digunakan untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan sesuatu organisasi.

Konsep ini telah diperkenalkan oleh George R. Kelly.

Secara umumnya, konsep ini turut digunakan untuk menguruskan kewangan. Dalam konteks artikel ini, kita akan membincangkan pengurusan kewangan untuk keluarga lebih-lebih lagi pada masa norma baharu sekarang.

Jom kita lihat dengan lebih lanjut setiap proses untuk kaedah POAC ini.

1. Planning (Perancangan)

Perancangan meliputi proses daripada mengenal pasti tujuan dan mencari cara bagaimana untuk mencapai tujuan tersebut. Apabila kita merancang, seorang pengurus yang baik akan melihat masa depan dengan menetapkan visi dan misi yang sesuai.

Untuk merancang kewangan, di antara perancangan yang boleh dibuat adalah seperti:

 • Merancang simpanan (pelaburan, simpanan deposit dan sebagainya)
 • Merancang pendidikan sendiri dan anak-anak (membuat simpanan atau pelaburan untuk pendidikan, sekolah mana yang terbaik dan sebagainya)
 • Merancang untuk hari tua (wang pampasan, wang pencen, takaful dan kesihatan)
 • Merancang pelaburan (membuat pelaburan hartanah, emas)
 • Merancang akhirat (pergi menunaikan haji dan umrah, membanyakkan ibadah)

Pada masa musim wabak Covid-19 ini, ramai daripada kita yang terjejas. Ada yang diminta bercuti tanpa gaji dan ada juga yang diberhentikan.

Justeru, kita perlu mengambil langkah dengan pantas agar kita tetap boleh mencapai tujuan yang telah kita rancang.

2. Organising (Penyusunan)

Untuk mencapai tujuan dan perancangan dalam keluarga, ketua keluarga perlu membuat penyusunan dan agihan tugas kepada setiap ahli keluarga.

Sebagai contoh, suami bertugas untuk memimpin keluarga, mencari nafkah dan rezeki yang halal untuk keluarga.

Isteri pula perlu memastikan ahli keluarga mendapatkan khasiat pemakanan yang seimbang, menjaga kesihatan dan keselamatan ahli keluarga dan juga perlu berjaga-jaga dan berjimat cermat dalam menguruskan perbelanjaan rumah.

3. Actuating (Pelaksanaan)

Pelaksanaan adalah tindakan memberikan arahan kepada setiap ahli keluarga untuk menjalankan tanggungjawab masing-masing. Pelaksanaan yang baik adalah daripada pimpinan yang baik iaitu daripada ketua keluarga.

Suami perlu memastikan semua tugasan dilaksanakan dengan sempurna dan juga sentiasa menaikkan semangat ahli keluarga untuk terus berusaha mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

4. Controlling (Pengawalan)

Pada peringkat ini, kita perlu memastikan prestasi tugasan yang dilaksanakan menepati perancangan yang telah dibuat. Kita perlu melihat jika terdapatnya perbezaan yang ketara di antara prestasi yang diharapkan dan prestasi sebenar.

Kita perlu mengambil tindakan selanjutnya untuk membetulkan perkara ini dan mengelakkan hal ini daripada berulang. Dengan ini juga, kita boleh tahu sama ada perancangan awal perlu disemak semula atau memerlukan penambahbaikan.

Jika perlu, perancangan perlu diubah dan dibuat semula sesuai dengan maklum balas pada peringkat ini.

Kesimpulannya, konsep pengurusan POAC ini cukup mudah untuk diadaptasi dalam banyak situasi dan keadaan. Kunci utamanya adalah untuk menjadikannya sebagai suatu alat perancangan dan pengurusan.

Ingatlah, jika kita gagal untuk merancang, maka kita merancang untuk gagal.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: Kompasiana

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: