Pelaburan Milik Kerajaan Rugi Lebih RM55 Bilion Untuk Tiga Bulan Pertama 2020

“Malang tak berbau”, itulah ungkapan yang sering kita dengar. Namun kini ianya berada betul-betul di depan mata kita.

Kalau tahun lepas kita berdepan dengan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, tahun 2020 pula kita berdepan dengan wabak Covid-19 yang semakin menular, kejatuhan harga minyak sehingga mencecah paras $20 setong, dan pasaran saham yang telah memasuki ‘bear market’.

Semua ini adalah tanda-tanda bahawa kegawatan ekonomi telah tiba. Kali terakhir ianya berlaku adalah pada tahun 1998 dan 2008.

Dana Milik Kerajaan Rugi Teruk

Kredit: The Edge dan Bloomberg

Merujuk kepada data ini, kita dapat simpulkan bahawa pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Khazanah Nasional, Amanah Saham Bumiputera (ASB), Yayasan Pelaburan Bumiputra dan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) semuanya mengalami kerugian yang besar.

Bagi mereka yang tak tahu, kebanyakan daripada institusi-institusi ini melabur ke dalam pasaran saham Malaysia. Mereka inilah yang menjadi pemegang terbesar saham-saham syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Apabila pasaran saham naik, pelaburan mereka juga naik, dan kita sebagai rakyat marhaen dapat merasa nikmat pulangan dalam bentuk dividen.

Memandangkan tahun 2019 pasaran saham Malaysia mencatatkan penurunan dengan indeks FBM KLCI menurun sebanyak 6%, maka pelaburan dana milik kerajaan ini turut terjejas.

Dan bagi tahun 2020, ianya telah menyusut sebanyak 20% menandakan bahawa pasaran saham di Malaysia juga telah memasuki ‘bear market’.

Iklan

Sebab itu kita dapat lihat kerugian yang dialami pelaburan dana milik KWSP, Khazanah, ASB, KWAP dan yang lain-lain lebih teruk dalam masa 3 bulan pertama 2020; berbanding sepanjang tahun 2019 yang lalu.

  • KWSP rugi RM24.70 bilion bagi tiga bulan pertama 2020 vs RM23.89 bilion bagi tahun 2019
  • Khazanah rugi RM11.97 bilion bagi tiga bulan pertama 2020 vs RM10.31 bilion bagi tahun 2019
  • ASB rugi RM16.52 bilion bagi tiga bulan pertama 2020 vs RM15.36 bilion bagi tahun 2019
  • Yayasan Pelaburan Bumiputra rugi RM1.32 bilion bagi tiga bulan pertama 2020 vs RM1.67 bilion bagi tahun 2019
  • KWAP rugi RM1.15 bilion bagi tiga bulan pertama 2020 vs RM0.97 bilion bagi tahun 2019

Jumlah keseluruhan kerugian yang dicatatkan bagi tiga bulan pertama 2020 adalah RM55.66 bilion berbanding RM52.2 bilion yang dicatatkan untuk sepanjang tahun 2019.

Bagaimana Nasib Pelaburan Lagi Baki 9 Bulan?

Kegawatan ekonomi baru bermula. Sekiranya penularan wabak Covid-19 tak dapat dibendung, selagi penawar bagi Covid-19 belum dijumpai, selagi harga minyak mentah dunia tidak kembali ke paras $50-$60 setong, selagi Amerika Syarikat dan China tak berdamai; maka selagi itulah pasaran saham tak nampak tanda-tanda nak pulih.

Dikhuatiri keadaan akan lebih meruncing lagi, maka bersiap-sedialah. Tingkatkan simpanan dan gandakan lagi ilmu.

Jangkakan Dividen Berkurang Bagi Tahun 2020

Kita sebagai pelabur pun terpaksa berdepan dengan realiti. Dividen yang diharapkan oleh KWSP, ASB, Tabung Haji dan yang seangkatan dengannya akan berkurangan.

Moga Allah merahmati kita semua. Kita hanya mampu berdoa agar keadaan kembali pulih seperti sediakala. Jika dilihat kepada sejarah kegawatan ekonomi sebelum ini pun, ia mengambil masa 1-2 tahun untuk kembali pulih.

Baca juga :

  1. 6 Krisis Kewangan Yang Perlu Kita Tahu (Yang Terkini Covid-19)
  2. Covid-19: Sesuai Ke Nak Melabur Saham Di Bursa Malaysia Sekarang?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Tengok Siapa Jual Beli Saham Sesebuah Syarikat

Setiap saham syarikat yang didagangkan di Bursa Malaysia ada pemiliknya tersendiri. Tidak kira ianya terdiri daripada pelabur sofistikated (individu yang kaya-raya), pelabur institusi (KWSP, PNB, Tabung Haji) dan pelabur luar negara (BlackRock, Vanguard) yang bermodalkan jutaan malah berbilion ringgit; atau pelabur runcit seperti kita yang modal serendah RM1 ribu pun ada.

Dan melalui proses jual beli saham syarikat yang berlaku setiap hari inilah, yang akan menghasilkan keuntungan atau kerugian kepada pelabur dan pemegang saham sesebuah syarikat. Ada yang jual beli setiap hari, ada juga yang beli dan peram bertahun-tahun lamanya.

Tapi Bagaimana Nak Tahu Pemilik Saham Sesebuah Syarikat?

Untuk pemahaman semua pihak, apa kata kita guna saham syarikat T7 Global sebagai kajian kes. Yang kononnya, Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan Chee Yioun (Vincent Tan) ada membeli banyak saham syarikat ini, sebaik selepas kemenangan Pakatan Harapan dalam PRU-14.

Siapa T7 Global?

Dahulunya ia dikenali sebagai Tanjung Offshore Berhad terlibat dalam pelbagai sektor seperti yang dinyatakan di bawah:

Sumber: Laman Web T7 Global

Pada masa ini, T7 terlibat terutamanya dalam penyediaan loji dan penyelenggaraan, pengurusan kapal dan penyewaan, penggerudian, perundingan kejuruteraan dan pembangunan lapangan, dan sektor minyak dan gas.

Boleh tahan jugalah perolehan dan keuntungan dalam setahun kebelakangan ini.

Siapa Pula Pengarah Dan Pihak Pengurusan T7 Global?

Sumber: Laman Web T7 Global

Bagaimana Nak Tahu Siapa Pemilik Saham Terbesar Syarikat T7 Global?

Laman web Bursa Marketplace sememangnya ada sediakan maklumat ini. Selepas buat carian nama saham, klik bahagian OWNERSHIP.

Buat masa ini 10 pemegang saham terbesar akan disenaraikan. Sehingga hari ini Tan Sri Tan Kean Soon maish merupakan pemegang saham terbesar T7 Global.

Sumber: Bursa Marketplace

Bagaimana Nak Tahu Siapa Sedang Aktif Jual – Beli?

Kepada yang sudah buka akaun CDS dan memiliki apps jual beli saham (trading account), semua apps ini akan ada bahagian NEWS/HIGHLIGHT. Boleh lihat di sini dengan mudah siapa yang sedang aktif membeli dan menjual dalam jumlah yang besar.

Jika anda tiada apps tersebut, laman web Bursa Malaysia juga ada maklumat ini. Buat carian dan pilih COMPANY ANNOUNCEMENTS.

Iklan

Heboh Vincent Tan Beli Saham T7 Global

Sebaik sahaja Pakatan Harapan memenangi PRU-14, saham T7 Global jatuh sebanyak 21.5% pada hari pertama Bursa Malaysia dibuka kembali selepas bercuti panjang.

Sumber: iSaham

Harga Saham 8 Mei 2018: RM0.465
Harga Saham 14 Mei 2018: RM0.365

Penurunan RM0.10 atau 21.5%

Ini berikutan ura-ura bahawa Kerajaan Pakatan Harapan bakal menghentikan projek East Coast Railway Link (ECRL) yang dikatakan mahal pada kos RM55 bilion. Namun, kita dapat lihat bagaimana Tan Sri Vincent Tan memborong saham T7 Global:

Sumber: MalaysiaStockBiz

Beliau shopping selama tiga hari berturut-turut, di kala saham T7 Global tengah buat ‘sale’.

Sumber: Bursa Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Kini beliau memiliki 5.1% pegangan dalam syarikat T7 Global. Dan kalau diikutkan harga semasa:

Harga Saham 16 Mei 2018: RM0.39
Harga Saham 25 Jun 2018: RM0.50

Peningkatan: RM0.11 atau 28.2%

Dalam masa sebulan lebih saja, harga meningkat naik ke paras semasa berikutan pengumuman bahawa projek ECRL akan diteruskan dan ura-ura T7 Global bakal diberi kontrak dalam pembinaannya. Belum dapat kontrak lagi. Pada bulan Mac 2018 adalah T7 telah tandatangan suatu memorandum kesefahaman (MoU) dengan syarikat kerajaan Terengganu, Eastern Pacific Industrial Corp Bhd (EPIC) dan CMC Engineering Sdn Bhd, sebuah syarikat bumiputera untuk mewujudkan konsortium untuk membida projek ECRL dan hanya untuk jajaran Terengganu.

Sama-sama kita tunggu adakah projek ECRL bakal diteruskan oleh kerajaan dan siapa pula yang bakal menerima kontrak tersebut.

Atau adakah Tan Sri Vincent Tan bakal menjual pegangan saham ini semasa harganya masih tinggi?

Cukup Mudah Nak Tahu Siapa Pemegang Saham Sesebuah Syarikat

Sekarang dah tahu kan dekat mana nak tengok siapa pemegang utama syarikat, dan bila mereka membeli saham tersebut. Persoalannya, adakah anda nak beli apa yang jerung beli?

Iklan

Top Glove Beri Dividen 10 Sen Dan ‘Capital Gain’ 400% Bagi Tahun 2020

Baru-baru ini timbul kontroversi apabila Jabatan Kastam Amerika Syarikat (AS) telah menguatkuasakan arahan sekatan terhadap import produk pembuat sarung tangan getah terbesar dunia, Top Glove.

Sebelum itu, saham Top Glove telah digantung seketika dan dibuka semula pada jam 330 petang bagi mengumumkan perkara ini. Sebaik saja saham Top Glove diniagakan kembali, jualan panik telah berlaku sehingga mengakibatkan Gap Down berlaku.

Sebanyak 18.7 juta saham telah diniagakan dengan harga turun sebanyak 77 bid. Pada penutup sesi tengahari 16 Julan 2020 ianya berada pada paras RM21.24, turun sebanyak RM1.54 menjadi RM19.70. Turun sebanyak 7.25% dalam sekelip mata.

18.7 juta saham * RM19.70 harga seunit = RM368 juta nilai transaksi, memang tinggi sangat ni

Mungkin tak berapa jelas, tetapi apabila dilihat pada chart baru tahu ‘terjunan’ yang dilakukan oleh saham Top Glove ini.

Masih Lagi Sihat Daripada Segi Kewangan

Kalau dilihat daripada segi pendapatan dan keuntungan, syarikat Top Glove masih lagi mantap. Walaupun laporan kewangan 2019 mencatatkan penurunan daripada segi keuntungan, namun daripada segi pendapatan ianya meningkat.

Sumber: Top Glove Annual Report 2019

Dan kita pun tahu apabila pandemik Covid-19 ini berlaku, permintaan terhadap produk Top Glove meningkat naik berkali-kali ganda. Pendapatan dan keuntungan ini pastinya akan dilihat pada laporan kewangan yang akan datang.

Sumber: Top Glove Annual Report 2019

Pendapatan meningkat kepada RM4.8 bilion pada tahun 2019 dengan keuntungan selepas cukai menurun menjadi RM367 juta.

Sumber: Top Glove Annual Report 2019

Daripada segi dividen pula, Top Glove mengamalkan polisi untuk memberi dividen sebanyak 50% daripada keuntungan selepas cukai.

Sumber: Top Glove Annual Report 2019

Patutlah terjejas teruk apabila pengumuman daripada Jabatan Kastam Amerika Syarikat (AS) yang menguatkuasakan arahan sekatan terhadap Top Glove, sebanyak 27% jualan syarikat adalah ke Amerika Syarikat.

Kiranya suku jugalah pendapatan (dan keuntungan) Top Glove adalah hasil daripada eksport ke sana.

Iklan

Top 30 Pemegang Saham (Shareholder) Top Glove

Sumber: Top Glove Annual Report 2019

Pemegang saham utama Top Glove adalah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP dan banyak lagi institusi kewangan terkemuka dalam dan luar negara.

Bila harga saham Top Glove naik, pastinya mereka ini juga menikmati kekayaan yang bertambah. Penghujungnya, kita sebagai rakyat bakal menikmati dividen yang bertambah juga.

Perkembangan Terkini Tahun 2020

Di atas tadi semuanya dipetik daripada laporan kewangan Top Glove bagi tahun 2019. Bagaimana pula prestasi syarikat sepanjang tahun 2020 ini?

Sumber: MalaysiaStockBiz

Walaupun baru setengah tahun belalu, Top Glove telah pun mengisytiharkan dividen sebanyak 10 sen seunit saham. Dengan jangkaan pendapatan dan keuntungan yang meningkat pada tahun 2020, kita mungkin menyaksikan pemberian dividen yang tertinggi dalam sejarah Top Glove.

Sumber: MalaysiaStockBiz

Memang steady dividen yang diberikan Top Glove, simpan dan peram pun terbaik juga.

Kenaikan Harga Saham 400% Bagi Tahun 2020

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, harga saham Top Glove telah meningkat lebih daripada 400% sejak awal tahun.

Harga Saham Top Glove 2 Januari 2020: RM4.70
Harga Saham Tertinggi Top Glove 14 Julai 2020: RM25.16
Kenaikan: +RM20.46 atau 435.32%

Siapa sangka saham ‘mahal’ boleh naik setinggi ini? Semuanya gara-gara pandemik Covid-19 yang melanda mengakibatkan permintaan terhadap barangan keluaran Top Glove menjadi rebutan.

Bila permintaan meningkat, jualan meningkat, keuntungan meningkat, sudah pastinya harga saham pun meningkat naik.

Memang tidak dinafikan harga saham Top Glove terjejas berikutan arahan sekatan oleh Amerika Syarikat, tetapi apabila isu ini berjaya diselesaikan – adakah harga saham syarikat akan pulih semula?

Iklan

Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton

Beliau dilahirkan pada 12 November 1912 di bandar kecil Winchester, Tennessee di Amerika Syarikat. Berbeza dengan lagenda dunia kewangan yang lain, beliau dilahirkan dalam golongan pertengahan. Ayahnya Harvey bekerja dalam perindustrian, peguam, seorang pakar inovasi, petani, pemaju perumahan, dan mempunyai beberapa pekerjaan lain. Manakala ibunya Vella merupakan individu yang sangat berbakat dalam bidang seni.

Nama sebenar beliau ialah John Marks Templeton. Seperti gelaran yang diberikan kepada beliau iaitu ‘The Christopher Columbus Of Investors’, beliau banyak menghabiskan masa luar daripada kawasan bandar yang besar atau pun kawasan golongan elit. Beliau telah mengembara ke 40 buah negara yang menyebabkan beliau mempunyai falsafah pelaburan daripada sudut prespektif global.

Semasa zaman kolej apabila memasuki tahun kedua, ayahnya memberi satu pengajaran yang paling bermakna dalam hidup beliau. Nak tahu apa dia? Ayahnya tidak mengeluarkan duit untuk menampung perbelanjaan kolej beliau. Ini telah menjadi satu pembakar semangat untuk beliau bekerja keras bagi menampung perbelanjaan harian dan persekolahannya sendiri.

Di Antara Pelabur Global Yang Terawal

Sir John sangat terkenal dengan pelbagai sumbangan kepada dunia pelaburan, di antaranya beliau sebagai peneroka kepada negara-negara pembangun seperti membantu saham-saham yang di dagangkan di dalam negara tersebut dan banyak lagi. Sesetengah media menggelar beliau sebagai ‘All-Time Greatest Global Money Manager’.

Beliau merupakan pengasas kepada ‘Templeton Mutual Fund Organization’, dan merupakan di antara individu terawal yang memperkenalkan pelaburan luar dari negara Amerika Syarikat sebagai seorang Global Investor. Di antara saham-saham negara membangun yang beliau pernah laburkan adalah Jepun, Argentina, Korea Selatan dan banyak lagi. 

 

Kunci Kejayaan: Sabar, Fokus Dan Amalkan Pendekatan Contrarian

Pada permulaan kerjaya beliau, Sir John mengikuti kelas pembelajaran daripada seorang ikon pelabur tersohor, iaitu Benjamin Graham. Seperti mentornya, beliau hanya melihat pada saham yang betul-betul mempunyai kualiti, potensi dan sangat murah. Semasa zaman kanak-kanak dan remaja beliau, beliau hanya menyimpan $0.50 daripada setiap $1 apa yang beliau miliki.

Berdasarkan konsep asal mentornya, beliau hanya betul-betul membeli saham ketika terlalu murah. Konsep ini juga bukan hanya digunakan di dalam dunia saham, tetapi ketika dalam proses hidup seharian juga beliau turut amalkan. Contohnya, berbelanja keperluan seperti pakaian, kasut, rumah, kereta dan sebagainya beliau sentiasa memilih untuk membeli yang termurah.

Beliau juga sangat menekan kan untuk sentiasa mengunakan pendekatan Contrarian dalam dunia saham. Iaitu beli ketika orang ramai sudah terlalu banyak menjual, atau menjual ketika orang ramai terlalu banyak yang membeli. Memetik kata-kata Don Reed, presiden Templeton Investment Counsel yang menjelaskan cara Sir John Templeton melaksanakan pendekatan contrarian:

Iklan

Satu hari saya bertanya kepada beliau, kenapa dia tidak membeli saham Quaker Oats pada tahun 1990? Lalu dia menjawab, saya sentiasa makan Quaker Oats setiap pagi, saya tahu ia baik untuk kesihatan, menurunkan kandungan kolestrol, dan ianya sangat popular di kalangan pelabur untuk membeli saham Quaker Oat. Tetapi bukan saya, walaupun Quaker Oat mempunyai profail syarikat yang baik namun ianya di paras harga yang terlalu tinggi dan tidak berbaloi membelinya ketika terlalu mahal serta menjadi tumpuan orang ramai’.

Kejayaan Sir John Templeton

Sebelum Perang Dunia Kedua, Amerika berada dalam kemelesetan (recession) ekonomi. Namun selepas berlakunya Perang Dunia Kedua yang bermula di Eropah, beliau mendapati wujudnya peluang kepada ekonomi Amerika Syarikat yang berupaya meningkatkan serta membaik pulih ekonomi negara mereka.

Tanpa membuang masa, beliau telah melabur $10,000 dan membeli $100 share saham yang mempunyai nilai kurang daripada $1 bagi setiap 1 saham. 4 tahun selepas itu beliau menjual dana asal $100 pada harga $40,000.

Pada tahun 1940 beliau telah beralih kepada bidang lain iaitu Money Manager, dengan bekerja kepada pelanggan persendiriannya. Pada tahun 1954, beliau melancarkan Mutual Fund, di mana menurut Lipper Analytical Services, Mutual Fund yang beliau bangunkan berada di tempat pertama mengalahkan syarikat pelaburan yang lain, selama 25 tahun (1967-1992).

Anugerah Kejayaan Sir John Templeton

Sebagai seorang individu yang diangkat menjadi wira di Wall Street, terlalu banyak anugerah, penghormatan dan penghargaan peribadi yang telah beliau terima. Tidak kurang juga dengan sumbangan derma beliau yang terlalu banyak kepada badan-badan amal dan rumah-rumah kebajikan. Pada tahun 2007 pula, Majalah Time mengiktiraf Sir John sebagai salah seorang individu paling berpengaruh sepanjang zaman di dalam kategori Power Giver.

Tahun 2008, maka tamatlah riwayat hidup seorang lagenda dunia pelaburan yang banyak memberi sumbangan kepada dunia. Suka saya memetik salah sebuah kata-kata hikmah beliau:

Be prepared emotionally and financially for bear markets. If you are really a long-term investor, you will view a bear market as an opportunity to make money.

Katanya tahun 2019 kita bakal berdepan dengan kegawatan ekonomi, jadi apakah pelan kita untuk berdepan dengannya?

Iklan

Farm Fresh Bakal Terbit IPO Hujung Tahun 2020

SERDANG: Farm Fresh Sdn Bhd bakal menjadi syarikat pengeluar tenusu pertama negara disenaraikan di Bursa Malaysia.

Ketua Pegawai Operasinya, Azmi Zainal berkata, pihaknya dalam proses permohonan penyenaraian dan bakal menerbitkan tawaran awam permulaan (IPO).

“Kami jangkakan IPO diterbitkan pada November 2020 dan sekarang kita masih dalam proses melengkapkan IPO berkenaan.

“Dari segi nilai jualan dan semuanya kita memang sudah layak untuk ke IPO dan kami memang ke arah itu berikutan ramai yang meminta Farm Fresh menerbitkan IPO.

“Sekarang memang sudah sampai masanya bagi kami ke Bursa dan IPO ini mengambil masa setahun untuk dilengkapkan semuanya,” katanya yang ditemui sempena sesi lawatan ke ladang Farm Fresh di Ladang 16, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Azmi berkata, menjelang 2020 pihaknya menjangkakan untuk mencapai RM380 juta jualan dengan 20 hingga 25 peratus disumbangkan daripada segmen usahawan Farm Fresh.

Beliau berkata, melangkah ke hadapan pihaknya akan membuka ladang baharu Farm Fresh di Perak dan Pahang pada tahun depan.

“Buat masa ini, kami mempunyai empat ladang di Malaysia dan tiga di Australia yang mana ladang di Malaysia saja mampu menghasilkan kira-kira 20 juta liter susu setahun.

Iklan

“Kami mengeluarkan lebih kurang 36 peratus daripada pengeluaran susu mentah negara dan bagi menampung permintaan yang sentiasa meningkat, kami turut memperuntukkan perbelanjaan modal (capex) RM80 juta tahun depan,” katanya.

Kredit: Harian Metro

Siapa Pemilik Sebenar Farm Fresh?

Pengasas Farm Fresh adalah Loi Tuan Ee yang berasal dari Perak, beliau juga merupakan CEO syarikat. Menyedari bahawa banyak produk tenusu di Malaysia yang diperbuat daripada susu yang dihasilkan semula atau tepung, beliau mengambil keputusan untuk membeli sebidang tanah kecil di Johor dan mengimport 60 ekor lembu Holstein Jersey dari Australia, dan seterusnya menubuhkan The Holstein Milk Company.

Impian beliau? Menghasilkan tenusu yang segar dan asli secara semula jadi.

Bagi membantu mengembangkan operasi syarikat, beliau telah mendapatkan bantuan rakan lamanya Azmi Zainal sebagai rakan kongsi dan COO, beserta dengan Ganesh Nadarajah sebagai CFO. Ini baru 1 Malaysia namanya.

Mereka juga membawa masuk Khazanah Nasional, agensi pelaburan strategik Kerajaan Malaysia, sebagai pelabur dalam syarikat ini. Kerjasama ini telah menyediakan sebuah asas yang kukuh bagi mencetuskan kejayaan syarikat yang seterusnya.

Bermula dengan hanya 60 ekor lembu, kawanan lembu yang dimiliki Loi kini berjumlah 3500 ekor dan berada di kelas kedua kemudahan yang bertaraf dunia.

Farm Fresh bakal menjadi syarikat tenusu kedua yang disenaraikan di Bursa Malaysia selepas Dutch Lady. Dengan back up dari khazanah sebagai pemegang saham utama (30% ), IPO Farm Fresh adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!