Kenali Saham Sektor Perladangan Yang Sedang ‘Hot’

Samada kita perasan atau tidak, sejak kebelakangan ini sektor perladangan kembali hangat. Ini berikutan harga komoditi terutamanya harga minyak kelapa sawit yang mencecah paras tertinggi sejak tiga tahun.

Tetapi tiada kaitan dengan kenaikan harga bawang di pasaran.

Sumber: Trading View

Indeks perladangan telah meningkat 14.47% tahun ini, naik mendadak sejak bulan Oktober yang lalu. Berbanding prestasi FBM KLCI yang telah merosot 3.55% sepanjang tahun 2019.

Syarikat Perladangan Yang Ada Di Bursa Malaysia

Rujukan: Trading Platform

Kalau diikutkan, terdapat 45 saham syarikat perladangan yang ada di Bursa Malaysia seperti di atas. Hanya 8 saham yang tak patuh Syariah, yang selebihnya halal untuk dijual-beli.

5 Saham Perladangan Patuh Syariah Yang Terbesar Di Malaysia

Bila disebut tentang yang terbesar, apa yang dimaksudkan adalah daripada segi Market Capitalisation. Ianya bersamaan dengan jumlah saham yang ada kali dengan harga saham semasa.

  1. Sime Darby Plantation
  2. IOI Corporation
  3. Kuala Lumpur Kepong
  4. Genting Plantation
  5. Batu Kawan

Nama pun besar, harga saham pun boleh tahan tinggi. Yang paling murah pun IOI Corporation pada harga RM4.72 seunit dan paling mahal adalah Kuala Lumpur Kepong pada harga RM25.00 seunit.

Mesti mampu pandang je kan harga tu? Ada yang harganya ‘murah’ sikit?

Kalau nak tahu, Fred Tam ada menyebut bahawa sektor perladangan merupakan salah satu daripada 5 sektor yang berpotensi bagi tahun 2020. Dan menurut beliau berikut merupakan 5 saham patuh syariah dalam sektor perladangan yang kita boleh perhatikan dan dimasukkan dalam watchlist.

5 Saham Perladangan Patuh Syariah Yang Hot:

  1. RSAWIT (Rimbunan Sawit)
  2. FGV (FGV Holdings)
  3. JTIASA (Jaya Tiasa Holdings)
  4. SOP (Sarawak Oil Palms)
  5. IJMPLNT (IJM Plantations)

Rimbunan Sawit

Sumber: Bursa Marketplace

Memang padu saham RSAWIT ni, harga saham naik 173% dalam masa setahun. Tapi awas, syarikat tengah rugi dan fundamental tak berapa nak kuat.

FGV Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

FGV pun mantap, naik 110% dalam masa setahun. Tapi syarikat mengalami kerugian yang agak besar, fundamental koyak.

Jaya Tiasa Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Lagi satu syarikat yang rugi, namun harga saham telah naik 115% dalam masa setahun.

Sarawak Oil Palms

Sumber: Bursa Marketplace

Akhirnya, ada juga syarikat yang untung dalam senarai. Harga saham SOP ini telah mencatatkan kenaikan sebanyak 97% dalam masa setahun.

IJM Plantations

Sumber: Bursa Marketplace

IJM Plantations pun syarikat yang untung, namun Earnings Per Share adalah negatif. Dalam masa setahun, harga saham telah naik sebanyak 68%.

Kalau nak trade short term, pastikan kita buat Technical Analysis sebelum beli. Kalau nak invest ke dalam syarikat untuk tempoh masa yang lebih panjang, buatlah Fundamenyal Analysis sebelum beli saham.

Kepada para pembaca yang baru follow kami dan nak belajar cara buat duit di pasaran saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: