Kenali Saham Sektor Perladangan Yang Sedang ‘Hot’

Samada kita perasan atau tidak, sejak kebelakangan ini sektor perladangan kembali hangat. Ini berikutan harga komoditi terutamanya harga minyak kelapa sawit yang mencecah paras tertinggi sejak tiga tahun.

Tetapi tiada kaitan dengan kenaikan harga bawang di pasaran.

Sumber: Trading View

Indeks perladangan telah meningkat 14.47% tahun ini, naik mendadak sejak bulan Oktober yang lalu. Berbanding prestasi FBM KLCI yang telah merosot 3.55% sepanjang tahun 2019.

Syarikat Perladangan Yang Ada Di Bursa Malaysia

Rujukan: Trading Platform

Kalau diikutkan, terdapat 45 saham syarikat perladangan yang ada di Bursa Malaysia seperti di atas. Hanya 8 saham yang tak patuh Syariah, yang selebihnya halal untuk dijual-beli.

5 Saham Perladangan Patuh Syariah Yang Terbesar Di Malaysia

Bila disebut tentang yang terbesar, apa yang dimaksudkan adalah daripada segi Market Capitalisation. Ianya bersamaan dengan jumlah saham yang ada kali dengan harga saham semasa.

  1. Sime Darby Plantation
  2. IOI Corporation
  3. Kuala Lumpur Kepong
  4. Genting Plantation
  5. Batu Kawan

Nama pun besar, harga saham pun boleh tahan tinggi. Yang paling murah pun IOI Corporation pada harga RM4.72 seunit dan paling mahal adalah Kuala Lumpur Kepong pada harga RM25.00 seunit.

Mesti mampu pandang je kan harga tu? Ada yang harganya ‘murah’ sikit?

Kalau nak tahu, Fred Tam ada menyebut bahawa sektor perladangan merupakan salah satu daripada 5 sektor yang berpotensi bagi tahun 2020. Dan menurut beliau berikut merupakan 5 saham patuh syariah dalam sektor perladangan yang kita boleh perhatikan dan dimasukkan dalam watchlist.

5 Saham Perladangan Patuh Syariah Yang Hot:

  1. RSAWIT (Rimbunan Sawit)
  2. FGV (FGV Holdings)
  3. JTIASA (Jaya Tiasa Holdings)
  4. SOP (Sarawak Oil Palms)
  5. IJMPLNT (IJM Plantations)

Rimbunan Sawit

Sumber: Bursa Marketplace

Memang padu saham RSAWIT ni, harga saham naik 173% dalam masa setahun. Tapi awas, syarikat tengah rugi dan fundamental tak berapa nak kuat.

Iklan

FGV Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

FGV pun mantap, naik 110% dalam masa setahun. Tapi syarikat mengalami kerugian yang agak besar, fundamental koyak.

Jaya Tiasa Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Lagi satu syarikat yang rugi, namun harga saham telah naik 115% dalam masa setahun.

Sarawak Oil Palms

Sumber: Bursa Marketplace

Akhirnya, ada juga syarikat yang untung dalam senarai. Harga saham SOP ini telah mencatatkan kenaikan sebanyak 97% dalam masa setahun.

IJM Plantations

Sumber: Bursa Marketplace

IJM Plantations pun syarikat yang untung, namun Earnings Per Share adalah negatif. Dalam masa setahun, harga saham telah naik sebanyak 68%.

Kalau nak trade short term, pastikan kita buat Technical Analysis sebelum beli. Kalau nak invest ke dalam syarikat untuk tempoh masa yang lebih panjang, buatlah Fundamenyal Analysis sebelum beli saham.

Kepada para pembaca yang baru follow kami dan nak belajar cara buat duit di pasaran saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saudi Aramco Bakal Menjadi Syarikat Paling Mahal Dalam Sejarah IPO Dunia, Ini 8 Sebab Anda Tak Perlu Melabur Ke Dalamnya

Saudi Aramco merupakan syarikat yang mengeluarkan minyak mentah terbesar dunia. Syarikat yang berpengkalan di Arab Saudi ini bakal diapungkan ke pasaran dunia dan merupakan syarikat yang paling besar dari segi market capitalization di dunia jika berjaya diapungkan di pasaran dunia.

Idea untuk membawa syarikat ini ke IPO adalah dari Putera Mohamed Bin Salman yang ingin mengurangkan kebergantungan negara tersebut terhadap pendapatan minyak pada masa akan datang.

Syarikat ini merupakan syarikat yang paling banyak menjana keuntungan melebihi syarikat gergasi di Amerika Syarikat termasuklah Apple, Google dan Amazon; jika digabungkan keuntungan yang diperolehi oleh ketiga-tiga syarikat gergasi tersebut pada tahun lepas.

Syarikat yang ini akan menjadi syarikat pengeluar utama minyak di dunia sekiranya berjaya diapungkan di Riyadh Stock Exchange. Selain itu juga, kerajaan Arab Saudi berjanji untuk membayar sebanyak $75 billion dividen setiap tahun kepada pemegang saham syarikat tersebut.

Putera Mohamad Bin Salman adalah orang yang bertanggungjawab membawa Saudi Aramco ke IPO

Syarikat yang majoritnya di bawah kekuasaan Kerajaan Arab Saudi ini akan diapungkan hanya dengan 5% pegangan saham untuk pasaran luar yang bernilai sebanyak $2 trilion US Dolar.

Berikut merupakan sebab-sebab mengapa kita tidak perlu melabur ke dalam syarikat tersebut.

1. Geopolitik Yang Berisiko Tinggi

Kedudukan geografi pusat pengeluaran minyak terbesar yang dimiliki oleh syarikat tersebut sangat berisiko untuk dimusnahkan. Seperti yang sedia maklum, Arab Saudi mengalami krisis dengan negara jirannya iaitu Yemen.

Arab Saudi yang secara langsung telah melibatkan diri dalam peperangan saudara di Yemen dengan menghantar tenteranya bagi menumpaskan pemberontakan yang mencetuskan huru-hara di negara tersebut.

Kesannya, pemberontak dari Yemen telah melancarkan serangan dron ke telaga minyak terbesar yang dimiliki oleh syarikat tersebut yang bernama Abqaiq dan Khurais.

2. Tiada Pertumbuhan Syarikat

Syarikat yang berlandaskan perniagaan yang melibatkan komoditi kebiasanya sukar untuk berkembang berbanding dengan syarikat yang menjalankan perniagaan melibatkan sektor teknologi. Begitu juga Saudi Aramco yang mana pertumbuhan bagi syarikat ini adalah mendatar.

Syarikat ini hanya mengeluarkan minyak sebanyak 10 juta tong sehari dan tidak mampu untuk mengeluarkan lebih daripada itu bagi, memastikan harga minyak tidak jatuh terlalu murah dalam pasaran dunia.

3. Tiada Kuasa Penuh Syarikat

Syarikat ini walaupun diapungkan di pasaran antarabangsa, keputusan yang dibuat mengenai hala tuju bukan diputuskan oleh pemegang saham syarikat.

Iklan

Ini kerana Saudi Aramco berada di bawah kekuasaan kerajaan Arab Saudi, yang mana raja mereka yang akan menentukan hala tuju syarikat tersebut tanpa dipengaruhi oleh pemegang-pemegang saham syarikat.

4. Nilai Yang Sangat Tinggi

Putera Mohamad Bin Salaman meletakan nilai yang agak tinggi untuk diapungkan ke pasaran luar iaitu sebanyak $2 trilion. Nilai tersebut dikatakan terlalu tinggi dengan apa yang dimiliki oleh syarikat tersebut.

Kebanyakan syarikat minyak sekarang yang menjalankan perniagaan minyak, hanya memberi pulangan dividen sebanyak 5% sahaja. Dengan nilai dividen yang dicadangkan oleh Saudi Aramco, nilai sebenar syarikat ini dipercayai hanyalah sebanyak $1.5 trilion.

5. Terdapat Altenatif Syarikat Lain

Selain daripada Saudi Aramco, banyak lagi syarikat minyak lain yang mempunyai pengurusan yang lebih baik berbanding dengan mereka. Dengan nilai sebanyak $1.5 trilion untuk sebuah syarikat yang dikuasai oleh pemerintahan Arab Saudi, adalah lebih baik melabur di dalam syarikat yang lain yang terdapat di dalam pasaran saham.

Sejarah membuktikan syarikat minyak yang dikuasai oleh pemerintahan sesebuah negara kebanyakannya tidak dapat berkembang dengan baik dan mungkin terlibat dengan skandal kewangan di negara tersebut.

6. Modal Pelaburan Dikhuatiri Disalah Guna

Risiko yang mungkin berlaku adalah duit para pelabur berkemungkinan disalah guna oleh pemerintah Arab Saudi yang kebanyakan adalah bilionair dan pewaris takhta kerajaan. Pada tahun 2017, Putera Alwaleed Bin Talal telah ditahan dan kewangan beliau dibekukan di atas kesalahan rasuah.

Selain daripada itu, seramai berbelas orang bilionair yang ditahan bersama dengan Putera Alwaleed di atas jenayah yang serupa.

7. Amalan Sistem Autokrasi

Arab Saudi terkenal dengan negara yang mengamalkan sistem autokrasi dalam pemerintahan negara mereka. Raja Arab Saudi merupakan ketua negara yang sangat berkuasa dan akan menghapuskan mana-mana individu di negara tersebut yang mengkritik cara pemerintahan diraja di negara tersebut.

Di antara mangsa yang terbaru yang menjadi korban kepada Arab Saudi adalah seorang wartawan dari negara tersebut yang bekerja untuk Akhbar Washington Post. Masih ingat lagi kes Jamal Khashoggi yang dibunuh di kedutaan Arab Saudi di Turki?

8. Era Penggunaan Petroleum Semakin Berakhir

Penggunaan petroleum akan berakhir pada masa hadapan dengan kemajuan kenderaan berasakan elektirk. Syarikat Tesla merupakan syarikat yang menguasai pasaran untuk segmen elektrik dan diikuti rapat oleh gergasi automotif Jerman iaitu Volkwagen.

Manusia yang semakin sedar betapa pentingnya menjaga alam sekitar daripada dicemari oleh asap enjin kenderaan yang menggunakan petrol atau diesel, semakin beralih arah ke kenderaan yang mesra alam.

Sumber Rujukan:

Iklan

Lima Fokus Utama Pasaran Saham Global Minggu Ini (9 – 13 September 2019)

Pasaran saham Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu bergerak sedikit tinggi disokong oleh laporan pekerjaan Non-Fram Payroll (NFP) yang memberangsangkan termasuk komen dovish oleh Pengerusi Federal Reserve (The Fed), Jerome Powell.

Dalam masa yang sama, penasihat ekonomi White House Larry Kudlow mengatakan perjanjian dengan China boleh dicapai walaupun mengambil masa yang lama. Saham teknologi di Wall Street mudah terkesan dengan isu perdagangan Amerika Syarikat dan China kerana kebergantungan beberapa syarikat dalam membekalkan peralatan kepada syarikat China terutamanya Huawei.

Pada minggu lalu, saham berkaitan teknologi membuat kenaikan pada Rabu dan Khamis selepas laporan rundingan AS-China yang akan bersambung di Washington pada bulan hadapan.

Laporan pekerjaan NFP yang juga antara perhatian utama pada minggu lalu merekodkan tambahan 130,000 pekerjaan bukan perladangan di Amerika Syarikat. Walaupun bacaan itu kurang daripada jangkaan, namun komponen pekerjaan swasta merekodkan bacaan lebih tinggi daripada yang diramalkan sekaligus menunjukkan amalan pengambilan pekerja dalam sektor swasta kekal kukuh di negara itu.

Jerome Powell semasa ucapannya di Switzerland juga berkata ekonomi kekal sihat dan tidak berada dalam keadaan bahaya untuk jatuh ke lembah kemelesetan. Ini menunjukkan keyakinan Powell dengan keadaan semasa ekonomi di Amerika Syarikat walaupun terdapat kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Pelabur pada minggu ini akan memberi perhatian kepada mesyuarat European Central Bank (ECB) termasuk perkembangan isu Brexit dalam politik UK dan juga hubungan dagang AS-China.

Tidak dinafikan peranan dua risiko geopolitik (Brexit dan perang perdagangan) adalah punca utama kepada risiko pasaran global setelah sekian lama dengan isu Brexit telah berlanjutan selama tiga tahun sejak referendum pada tahun 2016.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global sepanjang minggu ini.

1. Ketidaktentuan Brexit Dalam Politik United Kingdom

Minggu lalu adalah satu tempoh yang agak kritikal bagi Perdana Menteri UK, Boris Johnson. Nampaknya, kemungkinan penangguhan Brexit semakin meningkat di mana usaha Boris untuk membawa keluar UK daripada Kesatuan Eropah (EU) semakin pudar dengan tentangan oleh majoriti ahli Parlimen United Kingdom.

Boris kehilangan majoriti dalam undian yang diadakan pada minggu lalu dengan usul beliau untuk mengadakan pilihanraya dihalang oleh Parlimen.

Boris cuba menggagalkan usaha Parlimen bagi melanjutkan tempoh Brexit daripada tarikh asal 31 Oktober 2019 dengan menggantung Parlimen UK selama tiga minggu tetapi dihalang oleh Parlimen.

Boris dijangka sekali lagi akan mengusulkan pilihanraya mengejut pada Isnin (9 September 2019), namun ahli parlimen dilihat tidak akan menyokong selagi tarikh Brexit tidak ditangguhkan.

2. Perkembangan Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Citarasa kepada risiko (Risk-Appetite) meningkat pada minggu lalu apabila rundingan di antara AS-China dijadual bersambung pada awal Oktober 2019. Ia disahkan sendiri oleh Menteri Perdagangan China selepas panggilan telefon di antara pegawai kedua-dua negara.

Selain daripada itu, laporan juga menunjukkan China bercadang untuk membeli produk pertanian Amerika Syarikat pada kadar yang sederhana jika Washington mengurangkan halangan terhadap syarikat telekomunikasi China, Huawei.

Amerika Syarikat dan China telah mengenakan kenaikan tarif yang berkuatkuasa pada bulan September 2019 dengan beberapa kenaikan lagi dijangka pada bulan Oktober dan Disember.

Iklan

3. Mesyuarat Terakhir Oleh Mario Draghi (Presiden ECB)

Mesyuarat European Central Bank (ECB) kali ini adalah yang terakhir dipengerusikan oleh Mario Draghi sejak dilantik menjadi Presiden ECB pada tahun 2011. Beliau juga pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs pada tahun 2002 sehingga 2005 sebelum menjadi Gabenor Bank Pusat Itali pada tahun 2005-2011.

ECB dijangka akan meluluskan rangsangan baru pada Khamis bagi menyokong ekonomi yang kian perlahan.

Jenis dan kadar sokongan kepada ekonomi masih lagi menjadi persoalan sama ada bank pusat itu akan menurunkan kadar faedah atau memulakan semula program pembelian bon.

Majoriti pasaran melihat kadar faedah akan diturunkan, manakala program pembelian bon masih tidak dapat dipastikan selepas ia dihentikan kurang setahun yang lalu.

4. Data Ekonomi Amerika Syarikat

Salah satu sebab utama The Fed memotong kadar faedah pada Julai 2019 yang lalu adalah disebabkan kadar inflasi yang rendah di Amerika Syarikat. Dengan berbaki kurang dua minggu sebelum mesyuarat bank pusat itu, tumpuan akan terarah kepada bacaan terbaru inflasi bagi bulan Ogos 2019 yang akan dikeluarkan pada hari Khamis (12 September 2019) pukul 8.30 malam.

Indeks Harga Pengguna (CPI) naik 0.3% pada bulan Julai, manakala Core-CPI pula meningkat pada kadar sama dengan bacaan tahunan 2.2%. Peningkatan terhadap data ini akan mengurangkan potensi pemotongan kadar faedah oleh The Fed pada minggu hadapan, manakala sebaliknya akan mencetuskan jangkaan pelonggaran dasar monetari oleh bank pusat.

Selain daripada itu, data jualan runcit pula akan dikeluarkan pada hari berikutnya (13 September 2019) juga pada pukul 8.30 malam. Data ini penting bagi melihat tingkah-laku pengguna di Amerika Syarikat di samping menjadi faktor kepada naik-turun inflasi. Oleh itu, data ini juga akan menjadi perhatian The Fed sebelum mesyuarat berlangsung pada 18 September 2019. Hasil mesyuarat akan diumumkan pada minggu depan Khamis (19 September 2019) pukul 2 pagi.

5. Kemerosotan Data Eksport China

Eksport China jatuh tanpa dijangka pada bulan Ogos 2019 berikutan penghantaran barangan ke Amerika Syarikat yang turun mendadak. China dijangka akan mengumumkan sokongan terhadap ekonomi dalam masa terdekat bagi mengelakkan risiko kejatuhan ekonomi.

Ia termasuklah sokongan melalui dasar monetari dengan pemotongan nisbah rizab oleh People’s Bank of China (PBoC) yang telah diumumkan baru-baru ini.

Ekonomi kedua terbesar dunia itu merekodkan kejatuhan eksport sebanyak 1% dari tahun ke tahun yang merupakan kejatuhan terbesar sejak bulan Jun 2019 yang mencatat penurunan 1.3%.

Agak mengejutkan, eksport ke Amerika Syarikat jatuh sebanyak 16% dari segi tahunan, turun mendadak daripada kemerosotan 6.5% pada bulan Julai. Dalam masa yang sama import produk Amerika Syarikat oleh China pula jatuh sebanyak 22.4%.

Dalam perkembangan baru, China dan Amerika Syarikat bersetuju untuk meyambung rundingan pada bulan hadapan.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3026401/us-must-concede-final-20-cent-agree-trade-war-deal-china
  2. https://www.investing.com/news/economy/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-1972925
  3. https://www.ft.com/content/aee82ea2-5b5e-34f0-99c3-ace312eb00c1
  4. https://www.investing.com/news/forex-news/stocks-jobs-report-feds-powell-help-boost-sp-500-1972567
  5. https://www.reuters.com/article/us-eurozone-ecb-qe/the-life-and-times-of-ecb-quantitative-easing-2015-18-idUSKBN1OB1SM
  6. https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-drop-as-trade-tensions-ease-1971857
  7. https://www.bbc.com/news/business-49625843
  8. https://www.investing.com/news/economy/3-things-under-the-radar-this-week-fed-speak-gold-and-iphone-launch-1972082
  9. https://www.investing.com/news/economy/take-five-of-bazookas-bats-and-brexit-1972295
  10. https://edition.cnn.com/2019/09/08/investing/stocks-week-ahead/index.html

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Minat Nak Jadi Remisier? Begini Caranya

Sebelum ini kami ada cerita serba sedikit tentang Best Ke Jadi Remisier? Kita dapat tahu kelebihan menjadi seorang remisier, selain daripada berkongsi ilmu dapat juga menjana pendapatan yang lumayan.

Malah Master Yus yang dahulunya dikenali sebagai seorang perempit di litar bursa, kini telah maju selangkah lagi untuk menjadi seorang remisier. Ikuti kisah beliau yang penuh inspirasi di Kisah Perempit Di Litar Bursa Kepada Seorang Remisier.

Nak jadi remisier ni sebenarnya senang. Anda hanya perlu lulus dua peperiksaan:

  1. Modul 6
  2. Modul 7

Eh, nampak macam mudah je kan? Mesti kacang putih punya.

Berkenalan Dengan Suruhanjaya Sekuriti Terlebih Dahulu

Untuk menjadi seorang remisier, kita perlu tahu dulu siapa itu Suruhanjaya Sekuriti. Kalau berkaitan bank, simpanan dan takaful kita ada Bank Negara Malaysia (BNM), kalau berkaitan bank pelaburan dan pelaburan pula kita ada Suruhanjaya Sekuriti atau Securities Commission (SC).

Siapakah Securities Commission (SC)?

Sumber gambar: The Malaysaian Reserve

Untuk itu, kita rujuk kepada laman web SC untuk tahu lebih lanjut:

Ditubuhkan pada 1 Mac 1993 bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993, SC merupakan badan statutori biaya kendiri dengan kuasa penyiasatan dan penguatkuasaan. SC melapor kepada Menteri Kewangan dan akaunnya dibentangkan di Parlimen secara tahunan. SC mempunyai banyak fungsi pengawalseliaan termasuk:

  • Mengawal selia bursa-bursa, rumah-rumah penjelasan dan depositori pusat;
  • Mendaftarkan prospektus syarikat selain daripada kelab-kelab rekreasi tidak tersenarai;
  • Meluluskan terbitan bon;
  • Mengawal selia semua perkara yang berhubung kait dengan sekuriti dan derivatif;
  • Mengawal selia pengambilalihan dan percantuman syarikat-syarikat;
  • Mengawal selia semua perkara yang berkaitan dengan skim unit amanah;
  • Melesenkan dan mengawasi semua individu yang berlesen;
  • Menggalakkan kawal selia sendiri; dan
  • Memastikan perilaku yang betul di kalangan institusi pasaran dan individu berlesen.

Melaksanakan semua fungsi ini merupakan tanggungjawab besar SC dalam melindungi pelabur. Selain daripada melaksanakan fungsi kawal selia, SC juga bertanggungjawab di bawah undang-undang untuk menggalakkan dan mempromosikan pembangunan sekuriti dan derivatif di Malaysia.

Perhatikan tiga point yang terakhir tersebut, betapa pentingnya SC menitikberatkan bab lesen di dalam industri pelaburan di Malaysia.

Aktiviti Yang Memerlukan Lesen Di Malaysia

Sumber: Licensing Handbook mukasurat 14 – fail PDF

Tengok betul-betul lapan aktiviti yang digariskan oleh SC seperti di atas. Nak berurusan dengan sekuriti (saham, waran, REIT, ETF dan bon) kita kena jadi seorang remisier yang berdaftar dengan SC. Nak jual unit trust atau amanah saham pun kena daftar juga tau. Kalau nak promote dan jual Skim PRS atau Private Retirement Scheme pun kena daftar dengan SC.

Ada Syarat Nak Jadi Remisier Ni

Bukan semua orang ya boleh jadi remisier, ada beberapa syarat yang perlu dipenuhi seperti berikut:

Sumber: Licensing Handbook mukasurat 25 – fail PDF

Sumber: Licensing Handbook mukasurat 40 – fail PDF

Sumber: Licensing Handbook mukasurat 42 – fail PDF

Nak jadi seorang remisier, ada beberapa syarat yang dikenakan seperti:

  • Berumur 21 tahun dan ke atas
  • Mempunyai diploma atau degree
  • Lulus Modul 6 dan 7, atau Modul 6 & 18, atau Modul 7 & 17, atau Modul 17 & 18

Nak Jadi Remisier Kena Lulus Modul 6 Dan Modul 7

Tapi kebanyakan remisier biasanya akan mengambil Modul 6 dan Modul 7. Tapi apakah Modul 6 dan Modul 7 ni?

Module 6 – Stock Market and Securities Law (Pasaran Saham dan Undang-undang Sekuriti)

Iklan

Sumber: SIDC

Perlu hadir kursus selama 2.5 hari di SC dengan yuran sebanyak RM954.

Module 7 Financial Statement Analysis And Asset Valuation (Analisis Penyata Kewangan dan Penilaian Aset)

Sumber: SIDC

Sama juga, perlu kursus selama 2.5 hari di SC dengan yuran sebanyak RM954.

Dah Pergi Kelas, Ambil Peperiksaan Pula

Sekarang dah faham apa yang dipelajari setelah menghadiri kelas seminggu lamanya, kini masa untuk ambil peperiksaan pula:

Sumber: SIDC

Kedua-dua Modul 6 & Modul 7 ada 60 soalan yang perlu disiapkan dalam masa 90 minit. Dengan passing mark sebanyak 60%, ini bermakna anda perlu dapat sekurang-kurangnya 36 betul. Soalan adalah berbentuk objektif, dengan pelbagai pilihan jawapan (multiple choice) untuk kita menjawabnya.

Sumber: SIDC

Pertama kali ambil peperiksaan, kita perlu bayar RM200. Kalau gagal dan mahu ambil peperiksaan lagi sekali, perlu bayar RM100 untuk mendudukinya semula.

Boleh Ambil Exam Olok-Olok Dulu

Dah pergi kelas, dah bayar yuran peperiksaan, apa kata kita ambil dulu peperiksaan olok-olok. Dapat juga merasai debaran soalan, dan bagaimana untuk menjawab soalan tersebut.

Bolehlah ke laman web SIDC dan ambil COMPUTER-BASED EXAMINATION MOCK-UP.

Dan kalau nak tahu, Modul 6 senang sikit nak lulus kalau berdasarkan passing rate berikut:

Sumber: SIDC – fail PDF

Dah tahu Modul 7 susah sikit, jadi kena beri tumpuan lebih semasa hadiri kelas dan bertenang sewaktu mengambil peperiksaan.

Didoakan supaya anda berjaya menjadi seorang remisier, dan menjadi seorang pendidik bagi membantu lebih ramai orang terbuka mata tentang pelaburan saham patuh syariah di Malaysia.

Memang nampak macam senang, tetapi realitinya kita perlu bersabar kerana ianya mengambil masa beberapa bulan juga, daripada saat pergi ke kelas, belajar daripada buku, ambil exam olok-olok, ambil exam sebenar, dan akhirnya dapat sijil mengatakan “Tahniah, Anda Lulus”!

Iklan

Lima Perkara Penting Jadi Tumpuan Pelabur Pada Tahun 2020

Tahun 2020 baru saja bermula dan semestinya kita berharap tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya. Namun, kita harus peka dengan apa yang bakal berlaku agar kita dapat bersedia untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China akan terus menjadi catalyst utama kepada ekonomi global, di samping tindak-tanduk pemimpin paling berkuasa dunia Presiden Donald Trump menjelang pilihanraya presiden AS pada tahun ini.

Beliau dijangka akan terus memberi tekanan kepada The Federal Reserve (The Fed) untuk melonggarkan dasar monetari dalam usaha untuk mengembangkan ekonomi Amerika Syarikat dan juga persediaan beliau untuk menghadapi pilihanraya presiden.

Faktor-faktor berikut ditambah dengan isu Brexit di antara United Kingdom (UK) dan Kesatuan Eropah (EU) akan memberi tekanan kepada pasaran rantau terbabit dan juga usaha European Central Bank (ECB) untuk menggalakkan aktiviti ekonomi di blok tersebut. Harga minyak mentah pula dijangka akan menyusut sekiranya OPEC dan Russia tidak menambah pengurangan bekalan mereka.

Walaupun dengan risiko-risiko yang pelbagai, pasaran global sebenarnya mendapat keuntungan daripada pengukuhan ekuiti pada 2019. Majoriti penganalisa melihat tahun 2020 akan terus memangkin kenaikan harga aset. Tetapi, isu seperti perang perdagangan, pilihanraya presiden AS dan Brexit akan menjadi antara risiko utama kepada pasaran global pada tahun ini.

1. Retorik Presiden Donald Trump

Presiden Trump akan cuba sedaya upaya untuk memenangi pilhanraya presiden AS pada November 2020. Segala retorik beliau dijangka akan terus mendominasi laporan berita sehingga hujung tahun ini.

Pasaran saham biasanya bergerak dengan baik pada tahun pilihanraya kerana White House akan cuba memancing undi dengan membuatkan orang ramai berasa selesa dengan ekonomi semasa.

Trump dikatakan bakal memperkenalkan pemotongan cukai 2.0 kesinambungan daripada pemotongan cukai korporat yang diperkenalkan pada pilihanraya presiden sebelum ini. Jika benar beliau membawa taktik yang sama, maka ini akan mengangkat popularitinya dan juga pasaran saham sebelum pilihanraya November akan datang.

2. Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Perang perdagangan di antara AS-China yang membayangi ekonomi dunia sepanjang tahun 2019, akan terus menghantui ekonomi dan pasaran pada tahun 2020.

International Monetary Fund (IMF) meramalkan tarif yang dikenakan oleh kedua-dua pihak dan juga ketidaktentuan dalam hubungan dua negara besar ini akan menghapuskan US$700 billion daripada nilai ekonomi dunia pada Oktober 2020. Ini bersamaan dengan 0.8% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia.

Berkemungkinan kesannya tidaklah seteruk yang dijangka jika mengambil kira perkembangan dalam rundingan perdagangan ketika ini, di mana China bersetuju untuk meningkatkan pembelian produk pertanian dari Amerika Syarikat dengan syarat tarif dapat dikurangkan oleh AS untuk sesetengah produk yang dieksport oleh China.

Setakat ini masih belum ada laporan tentang bilakah AS dan China akan menandatangani perjanjian fasa satu. Sebelum ini laporan menunjukkan kedua-dua pihak akan memeterai perjanjian itu secara rasmi pada minggu pertama bulan Januari 2020. Wakil perunding dari Amerika Syarikat, Robert Lighthizer berkata pada 13 Disember 2019 bahawa perjanjian fasa satu akan ditandatangani pada minggu pertama bulan Januari 2020.

Walaupun ia ditandatangani dalam masa terdekat, tetapi majoriti tarif sedia ada akan terus kekal selagi isu utama seperti hak harta intelek dan subsidi kerajaan tidak diselesaikan oleh China.

3. Halatuju The Federal Reserve Dipengaruhi Politik?

Presiden Donald Trump akan terus menekan The Fed untuk melonggarkan dasar bagi menaikkan lagi ekonomi Amerika Syarikat menjelang pilihanraya.

Pungutan suara yang dijalankan menunjukkan Presiden Trump mempunyai peluang sama rata dengan calon dari Parti Demokrat untuk memenangi pilihanraya. Dengan retorik dan dasar populis yang dimainkan, beliau berpeluang untuk terus memimpin Amerika Syarikat empat tahun lagi.

Iklan

Dengan kebarangkalian ini, dasar Trump khususnya tarif yang dikenakan terhadap negara lain akan diberi perhatian oleh The Fed.

Setakat ini majoriti penganalisa ekonomi melihat kadar faedah Fed Fund Rate akan kekal dalam julat 1.50% -1.75% menjelang akhir tahun 2020. Walaubagaimanapun, ia tetap bergantung kepada dasar-dasar yang diguna pakai oleh Trump mulai sekarang sehingga bulan November nanti.

Jika Trump memilih untuk mengurangkan ketegangan perang perdagangan, inflasi Amerika Syarikat diramal akan meningkat yang dipengaruhi oleh pasaran buruh yang semakin kukuh. Ia akan memberi tekanan kepada kenaikan kadar faedah The Fed dan juga kenaikan pasaran bon.

Namun, jika Trump mengambil langkah sebaliknya, maka bank pusat tiada pilihan lain selain melonggarkan dasar jika ia memberi tekanan kepada ekonomi domestik.

4. Lambakan Bekalan Minyak Mentah Dunia

Pasaran minyak mentah global berhadapan dengan lambakan bekalan pada tahun 2020, berikutan pertumbuhan global yang perlahan mengurangkan permintaan terhadap komoditi hitam itu.

Perjanjian pada awal bulan Disember 2019 oleh negara-negara pengeksport minyak mentah (OPEC) dan rakan usahasama Russia untuk memotong bekalan sebanyak 500,000 tong sehari bermula Januari hingga Mac telah dapat meyakinkan pasaran bahawa tiada lambakan yang besar akan berlaku dalam masa terdekat.

Walaubagaimanapun, Agensi Tenaga Antarabangsa mengatakan bekalan global mampu meningkat sebanyak 700,000 tong sehari pada suku pertama tahun 2020. Ini bersesuaian dengan ramalan Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat yang mengunjurkan purata harga minyak West Texas Intermediate (WTI) hanya berada di sekitar US$55 setong dan penanda aras Brent pula berada di sekitar US$60.50 setong.

Pertumbuhan bekalan minyak mentah di Amerika Syarikat pula dijangka akan berkurangan kepada 900,000 tong sehari pada tahun ini menurut kajian yang dijalankan oleh kerajaan.  Ia adalah satu jumlah yang lebih kecil berbanding bekalan pada tahun 2019 dengan 1.3 juta tong sehari dan 1.6 juta tong sehari pada tahun 2018.

5. Risiko Dalam Ekonomi Eropah

Ketidaktentuan perdagangan akan terus menjadi beban kepada ekonomi Eropah. Ia semakin menyukarkan untuk ECB keluar daripada ‘dasar kadar faedah negatif’ sekaligus memberi tekanan kepada pendapatan sektor perbankan Eropah.

Perang perdagangan di antara AS-China adalah faktor utama kepada masalah ekonomi di Eropah yang memberi kesan spillover kepada blok Eropah. Tarif di antara kedua-dua kuasa ekonomi itu telah menyebabkan pengurangan pelaburan perniagaan di Amerika dan China sekaligus permintaan untuk barangan dari Eropah turut terjejas.

Eropah juga akan menjadi sasaran seterusnya jika Trump meneruskan agenda perlindungan ekonomi beliau menjelang pilihanraya presiden AS.

Akhir sekali, Brexit juga adalah antara risiko utama kepada ekonomi global berikutan hasrat UK untuk meninggalkan EU yang berkuatkuasa pada akhir Januari ini. Perdana Menteri Boris Johnson mahukan perjanjian dagang dengan EU sebelum akhir tahun 2020 apabila tempoh transisi perjanjian keluar berakhir.

Jika ia dapat dipersetujui, ia mampu mengurangkan kesan kemerosotan kepada ekonomi UK dan EU berbanding tiada perjanjian antara dua pihak.

Sumber Rujukan:

  1. https://edition.cnn.com/2019/12/31/investing/stock-market-2020-outlook/index.html
  2. https://www.investing.com/analysis/for-most-us-major-indices-2019-has-been-great-can-that-continue-in-2020-200495364
  3. https://www.investing.com/news/economy/5-things-to-watch-for-in-global-markets-in-2020-2047764
  4. https://www.theguardian.com/business/2020/jan/01/us-election-brexit-and-china-to-sway-the-markets-in-2020#maincontent
  5. https://www.nasdaq.com/articles/im-optimistic-for-the-market-in-2020.-heres-why…-2020-01-01

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!