Ilmu Analisis Teknikal: Ambil Tahu 3 Continuation Candlestick Chart Pattern

Candlestick bukan sahaja memberi gambaran pergerakan harga saham, malah ia turut dapat memberikan petunjuk bagi pergerakan harga akan datang.

Dengan menggunakan candlestick, pelabur dan pedagang boleh mentafsir pergerakan harga bagi membantu untuk membuat keputusan belian dan jualan.

Terdapat beberapa jenis continuation candlestick chart pattern yang boleh menggantikan indicator bagi menandakan harga saham akan menyambung pergerakan dalam trend yang sama.

1. Gap

Bullish Gap

Bullish gap terjadi apabila harga saham dibuka lebih tinggi daripada harga penutup hari sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa saham tersebut mempunyai permintaan dan momentum yang tinggi.

Pembentukan ini biasanya terjadi sewaktu harga saham sedang berada dalam pergerakan uptrend. Gap pada harga saham pula memberi petunjuk bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Gap

Bearish gap pula terjadi apabila harga saham dibuka lebih rendah dari daripada harga penutup hari sebelumnya. Ia pula menunjukkan bahawa saham tersebut mengalami tekanan jualan dan tidak mempunyai permintaan yang tinggi.

Bearish gap memberi petunjuk bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan downtrend.

2. Three Methods

Bullish Three Methods

Bullish three methods terbentuk selepas satu bullish candlestick yang besar dan kebiasaanya dikuti dengan tiga bearish candlestick yang kecil. Ketiga-tiga bearish candlestick tersebut mestilah tidak berada bawah dari harga pembukaan bullish candlestick yang sebelumnya.

Akhir sekali, bullish candlestick yang besar terbentuk dimana harga penutupnya adalah melebihi harga penutup bullish candlestick yang pertama.

Pembentukan bullish three methods ini memberi petunjuk bahawa momentum jualan tidak dapat melebihi momentum belian dan harga saham dijangka akan meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Three Methods

Bearish three methods pula mempunyai pembentukan yang bertentangan dimana bermula dengan satu bearish candlestick yang besar, diikuti dengan tiga bullish candlestick kecil dan berakhir dengan bearish candlestick yang melebihi harga penutup bearish candlestick yang pertama.

Ia memberi petunjuk bahawa momentum jualan telah melebihi momentum belian dan harga saham akan meneruskan pergerakan downtrend.

3. Separating Line

Bullish Separating Line

Bullish separating line bermula apabila satu bearish candlestick yang besar terbentuk semasa harga saham sedang berada dalam keadaan uptrend.

Namun, pembentukan tersebut diikuti dengan bullish candlestick yang harga pembukaannya adalah sama paras dengan harga pembukaan bearish candlestick sebelumnya.

Bullish separating line memberi petunjuk bahawa saham tersebut mempunyai momentum belian yang tinggi dan harga saham bakal meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Separating Line

Bearish separating line pula terbentuk apabila terdapat satu bullish candlestick yang besar semasa harga saham sedang berada dalam keadaan downtrend.

Ia kemudiannya diikuti dengan satu bearish candlestick yang harga pembukaannya berada sama paras dengan harga pembukaan bullish candlestick sebelumnya.

Bearish separating line memberi petunjuk bahawa saham tersebut mempunyai momentum jualan yang tinggi dan harga saham bakal meneruskan pergerakan downtrend.

Dengan menggunakan contoh-contoh continuation candlestick di atas, pelabur dan pedagang boleh membuat keputusan untuk membeli dan menjual dengan hanya menggunakan candlestick sebagai petunjuk.

Namun, tidak dinafikan bahawa indicator yang lain boleh membantu jika digunakan bagi tujuan pengesahan.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Miliki video ini sekarang!

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Maklumat yang terkandung di dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Semua keputusan pelaburan adalah tanggungjawab individu dan anda harus mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Pelaburan dalam saham melibatkan risiko dan keuntungan sendiri. Prestasi masa lalu juga tidak menjamin prestasi masa hadapan. Trade at your own risk.