Ilmu Analisis Teknikal: Ambil Tahu 3 Continuation Candlestick Chart Pattern

Candlestick bukan sahaja memberi gambaran pergerakan harga saham, malah ia turut dapat memberikan petunjuk bagi pergerakan harga akan datang.

Dengan menggunakan candlestick, pelabur dan pedagang boleh mentafsir pergerakan harga bagi membantu untuk membuat keputusan belian dan jualan.

Terdapat beberapa jenis continuation candlestick chart pattern yang boleh menggantikan indicator bagi menandakan harga saham akan menyambung pergerakan dalam trend yang sama.

1. Gap

Bullish Gap

Bullish gap terjadi apabila harga saham dibuka lebih tinggi daripada harga penutup hari sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa saham tersebut mempunyai permintaan dan momentum yang tinggi.

Pembentukan ini biasanya terjadi sewaktu harga saham sedang berada dalam pergerakan uptrend. Gap pada harga saham pula memberi petunjuk bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Gap

Bearish gap pula terjadi apabila harga saham dibuka lebih rendah dari daripada harga penutup hari sebelumnya. Ia pula menunjukkan bahawa saham tersebut mengalami tekanan jualan dan tidak mempunyai permintaan yang tinggi.

Bearish gap memberi petunjuk bahawa harga saham akan meneruskan pergerakan downtrend.

2. Three Methods

Bullish Three Methods

Bullish three methods terbentuk selepas satu bullish candlestick yang besar dan kebiasaanya dikuti dengan tiga bearish candlestick yang kecil. Ketiga-tiga bearish candlestick tersebut mestilah tidak berada bawah dari harga pembukaan bullish candlestick yang sebelumnya.

Akhir sekali, bullish candlestick yang besar terbentuk dimana harga penutupnya adalah melebihi harga penutup bullish candlestick yang pertama.

Pembentukan bullish three methods ini memberi petunjuk bahawa momentum jualan tidak dapat melebihi momentum belian dan harga saham dijangka akan meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Three Methods

Bearish three methods pula mempunyai pembentukan yang bertentangan dimana bermula dengan satu bearish candlestick yang besar, diikuti dengan tiga bullish candlestick kecil dan berakhir dengan bearish candlestick yang melebihi harga penutup bearish candlestick yang pertama.

Ia memberi petunjuk bahawa momentum jualan telah melebihi momentum belian dan harga saham akan meneruskan pergerakan downtrend.

3. Separating Line

Bullish Separating Line

Bullish separating line bermula apabila satu bearish candlestick yang besar terbentuk semasa harga saham sedang berada dalam keadaan uptrend.

Namun, pembentukan tersebut diikuti dengan bullish candlestick yang harga pembukaannya adalah sama paras dengan harga pembukaan bearish candlestick sebelumnya.

Bullish separating line memberi petunjuk bahawa saham tersebut mempunyai momentum belian yang tinggi dan harga saham bakal meneruskan pergerakan uptrend.

Bearish Separating Line

Bearish separating line pula terbentuk apabila terdapat satu bullish candlestick yang besar semasa harga saham sedang berada dalam keadaan downtrend.

Ia kemudiannya diikuti dengan satu bearish candlestick yang harga pembukaannya berada sama paras dengan harga pembukaan bullish candlestick sebelumnya.

Bearish separating line memberi petunjuk bahawa saham tersebut mempunyai momentum jualan yang tinggi dan harga saham bakal meneruskan pergerakan downtrend.

Dengan menggunakan contoh-contoh continuation candlestick di atas, pelabur dan pedagang boleh membuat keputusan untuk membeli dan menjual dengan hanya menggunakan candlestick sebagai petunjuk.

Namun, tidak dinafikan bahawa indicator yang lain boleh membantu jika digunakan bagi tujuan pengesahan.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Miliki video ini sekarang!

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur