Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Julai 2022

Bursa Malaysia mengakhiri sesi dagangan pada bulan Julai dengan kenaikan lebih 50 mata daripada pembukaan awal Julai 2022 . Indeks FMBKLCI dibuka awal Julai pada paras 1441.62 dan menutup tirai pada paras 1492.23 mata pada akhir Julai 2022.

Walaupun indeks pasaran saham tempatan dilihat seperti mempunyai sinar, namun masih ada kaunter-kaunter saham yang terus mengalami kejatuhan harga pada bulan Julai ini.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Julai tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Julai tahun 2022 adalah seperti berikut:-

1. Flexidynamic Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Flexidynamic Holdings Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 24.39% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. Hong Seng Consolidated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Hong Seng Consolidated Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 21.29%.

3. Green Packet Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Green Packet Bhd dengan kejatuhan sebanyak 18.18% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Solution Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Solution Group Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Julai 2022 dengan kejatuhan sebanyak 15.38%.

5. Malaysia Pacific Corp Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Malaysia Pacific Corp Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 14.29% untuk tempoh sebulan pada Julai 2022.

6. Majuperak Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Majuperak Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 14.29% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Sedania Innovator yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 13.86% dalam tempoh sebulan dagangan pada Julai 2022.

8. Concrete Engineering Products

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Concrete Engineering Products pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan penurunan sebanyak 12.00%.

9. My E.G. Services Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

My E.G. merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Julai 2022 dengan kejatuhan sebanyak 10.92%.

10. CRG Incorporated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat CRG Incorporated Berhad dengan penurunan sebanyak 7.5% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Julai 2022.

Kejatuhan Saham Paling Rugi Sepanjang Julai Kecil

Kita telah melihat kaunter paling rugi di atas pada bulan Julai 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang sedang mempunyai momentum kenaikan semula setelah sekian lama jatuh.

Kerugian saham-saham paling rugi sepanjang Julai juga dilihat lebih kecil berbanding bulan-bulan sebelum ini.

Adakah pasaran benar-benar telah kembali pulih? Atau hanya perangkap?

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: