Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Julai 2022

Bursa Malaysia mengakhiri sesi dagangan pada bulan Julai dengan kenaikan lebih 50 mata daripada pembukaan awal Julai 2022 . Indeks FMBKLCI dibuka awal Julai pada paras 1441.62 dan menutup tirai pada paras 1492.23 mata pada akhir Julai 2022.

Walaupun indeks pasaran saham tempatan dilihat seperti mempunyai sinar, namun masih ada kaunter-kaunter saham yang terus mengalami kejatuhan harga pada bulan Julai ini.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Julai tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Julai tahun 2022 adalah seperti berikut:-

1. Flexidynamic Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Flexidynamic Holdings Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 24.39% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. Hong Seng Consolidated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Hong Seng Consolidated Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 21.29%.

3. Green Packet Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Green Packet Bhd dengan kejatuhan sebanyak 18.18% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Solution Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Solution Group Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Julai 2022 dengan kejatuhan sebanyak 15.38%.

5. Malaysia Pacific Corp Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Malaysia Pacific Corp Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 14.29% untuk tempoh sebulan pada Julai 2022.

6. Majuperak Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Majuperak Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 14.29% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Sedania Innovator yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 13.86% dalam tempoh sebulan dagangan pada Julai 2022.

8. Concrete Engineering Products

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Concrete Engineering Products pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Julai 2022 dengan penurunan sebanyak 12.00%.

9. My E.G. Services Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

My E.G. merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Julai 2022 dengan kejatuhan sebanyak 10.92%.

10. CRG Incorporated Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat CRG Incorporated Berhad dengan penurunan sebanyak 7.5% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Julai 2022.

Kejatuhan Saham Paling Rugi Sepanjang Julai Kecil

Kita telah melihat kaunter paling rugi di atas pada bulan Julai 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang sedang mempunyai momentum kenaikan semula setelah sekian lama jatuh.

Kerugian saham-saham paling rugi sepanjang Julai juga dilihat lebih kecil berbanding bulan-bulan sebelum ini.

Adakah pasaran benar-benar telah kembali pulih? Atau hanya perangkap?

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……