Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Disember 2022

‘Dagangan bulan Disember tahun ini seakan tiada aktiviti “Window Dressing”’

Penantian ramai untuk melihat aktiviti Window Dressing pada penghubung bulan Disember hambar atas ketiadaan aktiviti tersebut. Indeks dibuka pada 1,480.8 mata dan menutup tirai Disember pada 1,495.49 mata. 

Baca lagi: Apa Itu Window Dressing? Kadang-Kadang Orang Saham Panggil ‘Magic Show’

Secara keseluruhan, indeks pasaran saham Bursa Malaysia naik sebanyak 14.69 mata atau kenaikan sebanyak sebanyak 0.992%. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling untung untuk bulan Disember tahun 2022. Senarai saham paling untung untuk bulan Disember tahun 2022 adalah seperti berikut:

Sumber: TradingView

1. Infomina Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Infomina Bhd pula merupakan saham patuh syariah paling untung pada bulan Disember 2022 dengan kenaikan sehingga 132.26% untuk tempoh satu bulan dagangan pada bulan Disember 2022. 

2. Kein Hing International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat Kein Hing International Berhad dengan kenaikan sebanyak 84.35% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

3. South Malaysia Industries Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Berhad berada di tangga ketiga untuk saham paling untung sepanjang bulan Disember 2022 dengan kenaikan sebanyak 71.83%.

4. Propel Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat keempat pula adalah syarikat Propel Global Berhad yang mencatatkan peningkatan sebanyak 64.00% untuk tempoh sebulan pada Disember 2022. 

5. Nylex (M) Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat kelima adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd yang mencatatkan kenaikan sebanyak 63.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada Disember 2022. 

6. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Reneuco Berhad pula adalah saham keenam paling untung untuk bulan Disember 2022 dengan kenaikan 62.22%. 

7. Ecoscience International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Kumpulan Ecoscience merupakan saham ketujuh paling untung pada bulan Disember 2022 dengan kenaikan sebanyak 49.25%.

8. Salcon Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang ketiga terakhir di tempat kelapan adalah saham daripada syarikat Salcon dengan kenaikan sebanyak 48.39% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Disember 2022. 

9. Key Asic Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang kedua terakhir paling untung pada bulan Disember 2022 adalah saham syarikat Key Asic Bhd yang mengalami kenaikan harga sebanyak 44.44% dalam tempoh sebulan dagangan. 

10. Sapura Resources Berhad

Sumber: TradingView

Ditempat kesepuluh untuk saham paling untung Disember 2022 adalah syarikat Sapura Resources Berhad. Syarikat ini telah membuat kenaikan sebanyak 41.67% dalam tempoh sebulan dagangan. 

Hampir Menutup Tirai Tahun 2023 Dengan Dagangan Atas 1,500 Mata. 

Walaupun saham-saham yang untung bulan ini agak memberangsangkan berbanding bulan sebelumnya, namun cubaan indeks FBMKLCI untuk menutup tirai dan berada diatas paras 1,500 mata gagal. 

Kepada pelabur semua, selamat tahun baru dan semoga tahun 2023 anda akan meraih untung berlipat kali ganda! 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!

Previous ArticleNext Article

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam