Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Disember 2022

‘Dagangan bulan Disember tahun ini seakan tiada aktiviti “Window Dressing”’

Penantian ramai untuk melihat aktiviti Window Dressing pada penghubung bulan Disember hambar atas ketiadaan aktiviti tersebut. Indeks dibuka pada 1,480.8 mata dan menutup tirai Disember pada 1,495.49 mata. 

Baca lagi: Apa Itu Window Dressing? Kadang-Kadang Orang Saham Panggil ‘Magic Show’

Secara keseluruhan, indeks pasaran saham Bursa Malaysia naik sebanyak 14.69 mata atau kenaikan sebanyak sebanyak 0.992%. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling untung untuk bulan Disember tahun 2022. Senarai saham paling untung untuk bulan Disember tahun 2022 adalah seperti berikut:

Sumber: 

1. Infomina Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Infomina Bhd pula merupakan saham patuh syariah paling untung pada bulan Disember 2022 dengan kenaikan sehingga 132.26% untuk tempoh satu bulan dagangan pada bulan Disember 2022. 

2. Kein Hing International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat Kein Hing International Berhad dengan kenaikan sebanyak 84.35% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

3. South Malaysia Industries Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Berhad berada di tangga ketiga untuk saham paling untung sepanjang bulan Disember 2022 dengan kenaikan sebanyak 71.83%.

4. Propel Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat keempat pula adalah syarikat Propel Global Berhad yang mencatatkan peningkatan sebanyak 64.00% untuk tempoh sebulan pada Disember 2022. 

5. Nylex (M) Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat kelima adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd yang mencatatkan kenaikan sebanyak 63.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada Disember 2022. 

6. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Reneuco Berhad pula adalah saham keenam paling untung untuk bulan Disember 2022 dengan kenaikan 62.22%. 

7. Ecoscience International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Kumpulan Ecoscience merupakan saham ketujuh paling untung pada bulan Disember 2022 dengan kenaikan sebanyak 49.25%.

8. Salcon Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang ketiga terakhir di tempat kelapan adalah saham daripada syarikat Salcon dengan kenaikan sebanyak 48.39% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Disember 2022. 

9. Key Asic Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang kedua terakhir paling untung pada bulan Disember 2022 adalah saham syarikat Key Asic Bhd yang mengalami kenaikan harga sebanyak 44.44% dalam tempoh sebulan dagangan. 

10. Sapura Resources Berhad

Sumber: TradingView

Ditempat kesepuluh untuk saham paling untung Disember 2022 adalah syarikat Sapura Resources Berhad. Syarikat ini telah membuat kenaikan sebanyak 41.67% dalam tempoh sebulan dagangan. 

Hampir Menutup Tirai Tahun 2023 Dengan Dagangan Atas 1,500 Mata. 

Walaupun saham-saham yang untung bulan ini agak memberangsangkan berbanding bulan sebelumnya, namun cubaan indeks FBMKLCI untuk menutup tirai dan berada diatas paras 1,500 mata gagal. 

Kepada pelabur semua, selamat tahun baru dan semoga tahun 2023 anda akan meraih untung berlipat kali ganda! 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……

Previous ArticleNext Article

[Tutorial] Kini Anda Boleh Melabur Emas Secara Online Di Bursa Gold Dinar

Adakah anda perasan yang sering terjadinya kekecohan di dada akhbar serta laman media sosial berkenaan dengan isu syarikat pengedar jongkong emas di negara ini? Daripada kecoh-kecoh terhadap sesuatu yang kurang pasti, mungkin adalah lebih baik sekiranya anda ingin melabur di dalam emas tetapi mencari platform yang sah serta selamat. 

Kebetulan pula Bursa Malaysia memang telah melancarkan Bursa Gold Dinar.

Apa Itu Bursa Gold Dinar?

Bursa Gold Dinar merupakan platform untuk anda beli dan jual emas 999.9/24k. Anda juga boleh menebus emas tersebut dalam bentuk fizikal iaitu syiling dinar emas. Untuk menebus emas tersebut, anda perlu membeli sekurang-kurangnya 4.25 gram emas melalui platform tersebut. Setelah pelaburan anda cukup 4.25 gram barulah anda boleh menebusnya. Jika tak nak tebus dan nak tambah pelaburan pun boleh. 

Semasa membuat penebusan, pastikan anda meletak alamat yang betul serta pastikan anda mempunyai duit dalam platform yang cukup untuk menampung kos penghantaran, takaful, dan pencetakan. 

Penghantaran koin emas mengambil masa 5 hari bekerja untuk penghantaran ke Semenanjung Malaysia dan 7 hari bekerja ke Sabah dan Sarawak.

Jangan risau kerana platform ini adalah patuh syariah.

Laman Sesawang Bursa Malaysia (Bursa Gold Dinar)

Maklumat mengenai Bursa Gold Dinar boleh didapati di laman sesawang Bursa Malaysia, anda akan melihat paparan utama seperti di bawah. Satu perkara yang menarik adalah anda dapat melihat harga emas secara “live”.  Harga tersebut akan dipaparkan dalam Ringgit Malaysia bagi setiap gram emas. 

Apa yang menariknya adalah anda boleh mengetahui berapa gram emas yang anda akan miliki berdasarkan jumlah modal yang ingin dilabur. Masukkan sahaja jumlah tersebut dan anda kuantiti atau berat emas tersebut akan dipaparkan.

Sebagai contoh di bawah, sekiranya anda mempunyai RM1,000 anda akan menerima 3.2076 gram emas. Ia adalah berdasarkan harga semasa pada ketika itu iaitu RM311.76/g.

Untuk pengetahuan anda, pelaburan emas melalui Bursa Gold Dinar ini boleh dilakukan serendah RM10. Oleh itu tiada alasan untuk anda tidak mula melabur emas. 

Slogan yang digunakan juga amat menarik iaitu ‘Invest Digitally, Own Physically’ yang bermaksud pelaburan boleh dibuat secara digital dan anda boleh memilikinya secara fizikal.

Sekarang persoalannya bagaimana nak bermula?

Untuk mula melabur emas melalui Bursa Malaysia, anda perlu memuat turun aplikasi Bursa Gold Dinar sama ada di Apple Store mahupun Google Play.

Muat Turun & Daftar Akaun Bursa Gold Dinar

Langkah 1: Mula-mula sekali anda kena muat turun aplikasi ‘Bursa Gold Dinar.’

Langkah 2: Klik ‘Let’s Get Started’ untuk daftar akaun.

Langkah 3: Masukkan maklumat diri.

Langkah 4: Anda akan terima 6 digit OTP di telefon anda. Masukkan 6 digit tersebut dan klik ‘Verify’.

Langkah 5: Daftar akaun anda dengan menetapkan emel serta kata laluan.

Langkah 6: Tandakan kotak terma & syarat. Kemudian klik ‘Submit’ untuk menghantar permohonan mendaftar akaun.

Langkah 7: Satu emel akan dihantar ke emel anda. Pergi ke emel anda dan aktifkan akaun anda.

Langkah 8: Pengesahan akaun boleh mengambil masa 1-3 hari. Selepas akaun anda disahkan, anda akan menerima emel seperti ini. 

Langkah 9: Log masuk ke akaun anda dengan menggunakan alamat emel serta kata laluan yang telah anda tetapkan tadi.

Langkah 10: Tetapkan pin dan klik ‘Set Up Now’.

Langkah 11: Paparan seperti di bawah akan dapat dilihat di aplikasi Bursa Gold Dinar.

Tahniah! anda sudah boleh mula membeli dan menjual emas secara digital.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee