Harimau Mati Meninggalkan Belang, Manusia Mati Meninggalkan Hutang

Di dalam bidang perancangan kewangan, saya terlibat secara langsung dalam perkara-perkara seperti pelaburan (bersama iSaham), perlindungan (AIA Public Takaful) dan perancangan pewarisan harta (Wasiyyah Shoppe). Saya juga terlibat secara tidak langsung dengan berkongsi pendapat dan pengalaman bersama sahabat-sahabat yang mencari jalan untuk memperbaiki aliran tunai dengan menambahkan pendapatan ataupun mengurangkan kos perbelanjaan bulanan.

Di antara topik yang sering dibincangkan adalah mengenai aliran tunai (cash flow), dan ini adalah berkenaan tips melangsaikan hutang.

Berikut saya senaraikan ranking setiap topik berdasarkan minat sahabat-sahabat yang bersembang panjang dengan saya selama ini. Turutan ini mungkin tidak tepat, kerana hanya dibuat berdasarkan pemerhatian saya.

1. Pelaburan Saham (Memang mendapat minat tertinggi setakat ini)
2. Pendapatan Sampingan (Idea business yang menjana pulangan berjuta-juta)
3. Harta Pusaka (Penyelesaian kes-kes yang telah berlaku)
4. Selesaikan Hutang
5. Perlindungan Takaful

Apa yang dapat anda lihat daripada pemerhatian ini? Pada pendapat saya berbincang mengenai peluang menggandakan wang memang lebih menyeronokkan. Tambahan pula apabila dikongsikan pengalaman mendapat keuntungan 60% dalam masa 3 hari misalnya, siapa yang tak seronok.

Manakala perkara yang berada pada tiga ranking terbawah misalnya paling tidak digemari kerana seringkali perbincangan mengaitkan soal kematian. Mungkin ini yang menyebabkan tidak ramai suka berbicara tentang perkara ini.

Mana satu yang lebih penting? Memang sukar untuk dijawab. Kedua-duanya juga penting. Sejujurnya saya juga lebih seronok bila berkongsi mengenai perkara 1 dan 2 berbanding yang lain-lain.

Kisah Tragis Depan Mata

Baru-baru ini saya telah menerima berita yang sangat mengejutkan. Salah seorang daripada pelanggan Takaful di dalam group saya, diberitakan meninggal dunia kerana dibunuh dengan kejam. Allahyarham ini baru berusia 23 tahun dan beliau disahkan menemui ajal 3 hari selepas permohonan Takaful beliau diluluskan.

Kejadian ini memang memberi kesan yang sangat mendalam kepada diri saya. Selama ini jika berbicara bersama pelanggan-pelanggan Takaful, saya sering membincangkan secara teori.

Bagaimana agaknya dengan keluarga tersayang sekiranya ajal menjemput lebih awal daripada jangkaan? Kali ini ia bukan lagi sekadar teori.

Saya Manusia Berhutang

Jujur saya akui saya adalah manusia yang berhutang. Kerja keras yang saya lakukan sejak kebelakangan ini, matlamat utamanya adalah untuk melangsaikan hutang duniawi. Alhamdulillah dapat dilangsaikan sedikit demi sedikit.

Namun apa yang saya risaukan adalah andainya kisah ini terjadi kepada diri saya, ajal menjemput tanpa disangka, mungkin esok atau lusa. Sangat tidak adil saya tinggalkan dunia ini dengan hutang yang masih berbaki.

Tanpa berlengah saya terus menambah perlindungan Takaful saya daripada RM200 ribu kepada RM700 ribu. Walaupun jumlah perlindungan awal memadai untuk menyelesaikan baki hutang, namun masih ada hutang dengan Allah yang saya tak tunaikan.

Rukun Islam kelima belum saya tunaikan. Saya rasa perlu juga saya sediakan sejumlah wang untuk keluarga tunaikan Haji bagi pihak saya, juga sebahagian untuk disedekahkan, dan selebihnya untuk dibahagi-bahagikan kepada keluarga tersayang.

Andai di dunia saya tak sempat beri kesengangan kepada keluarga, ini lah hibah yang saya tinggalkan, sebagai tanda kasih sayang untuk keluarga yang sentiasa memberikan sokongan di saat getir dan sukar.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Bagaimana Dengan Anda?

Setiap individu pasti memiliki perancangan tersendiri. Andainya anda telah bebas daripada sebarang hutang. Alhamdulillah. Tahniah saya ucapkan. Andainya masih ada hutang yang belum dilangsaikan cuba fikir sejenak…jika ditakdirkan nyawa kita dicabut esok, siapakah yang akan menyelesaikan semua ini. Biarlah kita tinggalkan keluarga tanpa sebarang harta, jangan sesekali menambah duka dengan bebanan hutang kepada mereka.

Andai ada lebihan rezeki, tambahlah sedikit perlindungan Takaful anda supaya ada sejumlah wang yang dapat di hibah kan, sebagai tanda kasih kepada mereka.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd. dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.