4 Jenis Hartanah Yang Boleh Buat Kita Rugi

Sebelum nak beli mana-mana rumah, banyak perkara kita kena semak terlebih dahulu. Usah ingat semua jenis rumah akan dapat mendatangkan keuntungan, sebaliknya ada juga hartanah yang boleh mendatangkan kerugian kepada kita.

Eh, ada ke hartanah yang buat kita rugi?

Ada bro. Jom tengok 4 jenis hartanah yang boleh mendatangkan kerugian seperti berikut:

1. Rumah Above Market Value/ Bank Value – Mahal Daripada Harga Pasaran

Maknanya, Market Value atau harga pasaran adalah pada sekitar RM300K tapi owner nak jual pada harga RM350K. Kan mahal tu…sebab nanti bila loan lulus 100% sekalipun, bank hanya bagi pinjam RM300K je. Jadi kena sediakan cash RM50K pula. Belum termasuk lain-lain kos tambahan seperti lawyer fees, valuation, agent dan baik pulih. Adalah dalam anggaran RM30-40k lagi tu..  BELUM BELI DAH RUGI.

Sila baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah, boleh semak secara online harga sebenar sesuatu hartanah tersebut dijual. Jadi bila nak nego dengan owner, at least tahu juga berapa harga dan tarikh transaksi hartanah dalam kawasan tersebut dijual.

2. Kawasan Rumah Yang Banyak Sangat NPL (Non-Performing Loan)

Apa tu??… Kes ni banyak terjadi di belah-belah KL. JB jarang berlaku sebab JB ni bandar terancang dan terkawal. Hahaha… NPL ni adalah, masa nak dirikan projek tu dulu dijanjikan dengan macam-macam projek mega dan pembangunan sekitar, tapi hampeh.

Last-last ramai yang tak mahu teruskan loan dan akhirnya sukar nak jual balik. Bila banyak NPL maka harga rumah di situ tak meningkat. STAGNANT. Dan bila nak jual semula terpaksa dijual bawah market value. Akhirnya banyak rumah lelong di kawasan tersebut.

3. Jangan Beli Daripada Developer Yang Tak Bertauliah, Tiada Performance Yang Baik

Boleh check dulu senarai developer sebelum nak beli rumah. Jangan disebabkan model rumah yang cantik dan janji-janji manis dari agent rumah developer tu anda terus nak beli. Ada banyak developer yang tak perform di luar sana, hutang keliling pinggang, banyak projek-projek lepas yang terbengkalai, sumber kewangan tak jelas…maka…. jenis developer ini akan datang dgn pakej bankruptcy.

Boleh semak status pemaju atau developer di sini

4. Rumah Yang Didirikan Atas Tanah Lot. Dipecah Bahagian Daripada Projek JV

Jenis perumahan kelompok seperti ni kena hati-hati. Biasanya dilakukan oleh developer kecil-kecilan. Mereka beli tanah orang kampung dan bina taman kecil lebih kurang 50-100 unit sahaja.

Projek seperti ini akan bermasalah bila tak dapat CCC/CF dari Local Authority. Tiada perakuan Bomba jadi tak selamat untuk didiami. Bila tiada kelulusan maka ia akan memberi kesan pada market value. Dan akhirnya nanti bank akan value tanah sahaja jika kita nak jual semula.

Hati-hati nak beli rumah. Buat research dulu dan pastikan hartanah yang nak dibeli akan memberikan keuntungan pada 5 tahun akan datang. Setidak-tidaknya, pastikan bahawa hartanah yang dibeli untuk didiami itu selamat untuk kita dan keluarga.

Kredit: Rizzna Property

Semoga dengan adanya tips di atas, kita tidak terperangkap dengan pelaburan hartanah yang boleh mendatangkan kerugian. Takut kalau tersilap beli nanti, mahu merana badan.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend