Ekonomi Malaysia Berkembang 2.9 Peratus Pada Suku Kedua 2023

Sub Topik

KUALA LUMPUR, 18 Ogos (Bernama) — Ekonomi Malaysia berkembang 2.9 peratus pada suku kedua 2023, disokong oleh pasaran buruh yang bertambah baik, peningkatan berterusan dalam permintaan domestik dan kegiatan pelancongan, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia menjadi sederhana pada suku itu sebahagiannya disebabkan oleh permintaan luaran yang lebih perlahan susulan kitaran teknologi global, pengeluaran komoditi lebih rendah dan kesan asas lebih tinggi dari suku kedua 2022 yang mencatatkan pertumbuhan KDNK sebanyak 8.9 peratus.

Malaysia mencatatkan pertumbuhan KDNK 5.6 peratus pada suku pertama 2023, menjadikan pertumbuhan purata bagi separuh pertama tahun ini pada 4.25 peratus.

Berasaskan pelarasan bermusim suku ke suku, ekonomi negara berkembang 1.5 peratus (suku pertama 2023: 0.9 peratus).

Sementara itu, Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Abdul Rasheed Ghaffour berkata ekonomi Malaysia kekal di landasan untuk mencapai pertumbuhan KDNK di antara 4.0 dengan 5.0 peratus tahun ini, dipacu pemulihan berterusan pasaran buruh, pelaksanaan projek serta peningkatan kegiatan pelancongan.

Kerangka Ekonomi MADANI akan memacu penyusunan semula menyeluruh ekonomi Malaysia, katanya pada sidang media di sini, pada Jumaat.

Inflasi

Beliau berkata inflasi keseluruhan dijangka pada purara di antara 2.8 peratus dengan 3.8 peratus pada 2023 berikutan penyederhanaan inflasi teras dan rasionalisasi subsidi secara beransur-ansur.

“Inflasi teras, walaupun turun, namun kekal tinggi berbanding purata jangka panjang (purata 2011 hingga 2019: 2.0 peratus),” katanya.

Abdul Rasheed berkata inflasi bukan teras dan inflasi teras telah menjadi sederhana, apabila makanan segar dan bahan api menyumbang kepada penurunan inflasi bukan teras, manakala penyederhanaan inflasi teras (suku kedua 2023: 3.4 peratus; suku pertama 2023: 3.9 peratus) sebahagian besarnya disumbangkan oleh perkhidmatan terpilih.

Ini termasuk makanan di luar rumah, perkhidmatan telefon dan telefaks serta pembaikan dan penyelenggaraan pengangkutan peribadi, katanya.

“Rebakan inflasi berkurang apabila bahagian item Indeks Harga Pengguna (IHP) yang mencatatkan kenaikan harga bulanan menjadi sederhana kepada 42.7 peratus pada suku kedua (suku pertama 2023: 56.0 peratus), iaitu di bawah purata jangka panjang suku kedua (2011 hingga 2019) sebanyak 43.9 peratus.

“Yang penting, rebakan inflasi menurun pada Jun selepas kenaikan sementara pada Mei berikutan musim perayaan,” katanya.

Bagi separuh kedua 2023, inflasi keseluruhan dan inflasi teras diunjurkan berada dalam aliran rendah mengikut jangkaan, sebahagiannya disebabkan oleh asas yang lebih tinggi pada separuh kedua 2022.

Abdul Rasheed berkata walau bagaimanapun, risiko kepada unjuran inflasi itu bergantung kepada perubahan dasar domestik mengenai subsidi dan kawalan harga, serta harga komoditi global dan perkembangan pasaran kewangan.

Prospek

Dalam melangkah ke hadapan, Gabenor BNM berkata pertumbuhan ekonomi akan terus didorong oleh permintaan dalam negara susulan peningkatan guna tenaga dan pendapatan serta pelaksanaan projek berbilang tahun.

Ketibaan pelancong dijangka terus meningkat, justeru akan menyokong kegiatan berkaitan pelancongan, katanya.

“Risiko terhadap prospek pertumbuhan Malaysia bergantung pada risiko pertumbuhan menjadi semakin perlahan yang berpunca terutama daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan.

“Walau bagaimanapun, terdapat faktor risiko pertumbuhan menjadi lebih tinggi seperti aktiviti pelancongan yang lebih kukuh daripada jangkaan serta pelaksanaan projek yang lebih pantas,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA