Hab logistik antarabangsa Shah Alam dijangka tawar 5,000 peluang pekerjaan – Amirudin

SHAH ALAM, 17 Julai (Bernama) — Projek pembangunan Hab Logistik Antarabangsa Shah Alam (SAILH) di Seksyen 16, di sini dengan nilai pelaburan kira-kira RM2 bilion dijangka mewujudkan 5,000 peluang pekerjaan baharu menjelang 2028, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari.

Beliau berkata hab logistik itu dimiliki sepenuhnya oleh Global Vision Logistics Sdn Bhd (GVL) yang akan dibina di atas tapak seluas 28.73 hektar, dengan fasa pertamanya dijangka siap pada 2025. 

“Saya melihat pembangunan hab ini sebagai satu cara untuk menambah lagi peluang pekerjaan untuk masyarakat Selangor khususnya dan untuk fasa pertama, 3,000 peluang pekerjaan akan ditawarkan,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran SAILH di sini hari ini.

Fasa pertama SAILH merangkumi kompleks gudang setinggi empat tingkat, kemudahan tempat letak kereta empat tingkat dan pejabat satu tingkat di samping bangunan tambahan termasuk kerja-kerja pengujian dan pentauliahan.

Bernama sebelum ini melaporkan IJM Construction Sdn Bhd telah memenangi kontrak daripada GVL bernilai RM653.6 juta untuk membangunkan fasa pertama SAILH, yang merupakan hab logistik bertauliah hijau pertama di negara ini dan antara yang terbesar di rantau Asean. 

Amirudin dalam pada itu berkata sektor perkhidmatan di negeri itu dilihat semakin menarik dan dijangka terus berkembang dalam tempoh empat atau lima tahun lagi.

“Sektor perkhidmatan menyumbang kepada 60 peratus kepada pembangunan ekonomi Selangor dan pertumbuhannya meningkat 13 peratus, berpadanan dengan trend global.

“Selangor juga sedang menuju dan hampir menyaingi Singapura dari segi pecahan atau pun beralih dari (sektor) pembuatan kepada perkhidmatan,” katanya. 

Sementara itu, mengulas laporan media berkenaan projek perumahan Rumah Selangorku yang terbengkalai di Morib, Kuala Langat, beliau berkata projek itu telah dirujuk kepada Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk tindakan selanjutnya. 

“Projek perumahan terbengkalai ini merupakan salah satu isu yang perlu diselesaikan antara Kerajaan Negeri dan Persekutuan. Itu memang sedang diteliti oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor dan kita sedang mengambil beberapa tindakan yang agresif.

“Kita tak banyak projek sebegitu, (projek perumahan) Morib adalah salah satu yang besar. Jadi saya akan minta pihak KPKT terutamanya memasukkan projek itu sebagai yang boleh diselesaikan,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA