Mekanisasi Atasi Kebergantungan Pekerja Asing Sektor Perladangan

MELAKA, 1 Nov (Bernama) — Pembangunan mekanisasi dalam sektor ladang kelapa sawit perlu dipertingkatkan sebagai alternatif terbaik dalam mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing yang semakin mendesak pada waktu ini.

Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng berkata sehingga Oktober 2022, jumlah pekerja asing di sektor tersebut hanya 13,000 orang sahaja yang mana secara dasarnya ia memerlukan 100,000 pekerja asing untuk ditempatkan di ladang-ladang di seluruh negara.

Manakala penglibatan pekerja tempatan pula katanya, sangat perlahan walaupun menunjukkan peningkatan lebih 0.6 peratus. 

Beliau berkata setakat 2021, hampir 391,000 pekerja asing direkodkan bekerja di sektor perladangan sawit yang mana 74 peratusnya adalah dari Indonesia. 

“Jadi bagi mengurangkan kesan tenaga kerja terutama melibatkan aktiviti tuaian kelapa sawit, lebih 35 buah jentera ladang dibangunkan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang mana alternatif ini mampu menampung kekurangan tersebut dan dalam masa yang sama menarik belia tempatan agar menceburi sektor ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan “Labour and Mechanisation in Plantation Seminar (LAMP) 2022” di sini hari ini. Hadir sama Ketua Pengarah MPOB, Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir. 

Katanya dengan teknologi mekanisasi yang direka dan dibangunkan itu juga pihaknya mendapati mampu menampung kekurangan tenaga pekerja sebanyak 20 hingga 30 peratus.

Sementara itu, Ahmad Parveez berkata inovasi lebih 20 rekaan mesin dan jentera dalam bidang perladangan kelapa sawit yang sedang dibangunkan itu akan menjadikan negara mempunyai teknologi mekanisasi yang canggih, praktikal, selamat dan kos efektif terutama dalam aktiviti tuaian sawit bagi tempoh tiga hingga lima tahun lagi. 

“Jadi jumlah pekerja itu boleh dialihkan kepada bahagian lain seperti pengurusan memandangkan lebih banyak kerja-kerja ladang boleh menggunakan teknologi ini terutamanya aktiviti penuaian buah tandan segar,” katanya.

Katanya antara projek penyelidikan dan pembangunan berteknologi tinggi yang sedang dijalankan juga termasuklah teknologi laser dan ultrasonik, penyelarasan radio serta pelbagai teknologi tuaian.

“Jentera yang dibangunkan adalah jentera bagi aktiviti pengumpulan, penuaian buah sawit dan penyelenggaraan ladang.

“Ini termasuklah jentera seperti Grabber, jentera pemindahan, alat penuaian, kenderaan penyembur berasas sensor dan pengangkat mudah alih buah tandan segar yang dikomersialkan,” katanya.

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mekanisasi-atasi-kebergantungan-pekerja-asing-sektor-perladangan/

Previous ArticleNext Article

Tiada Krisis “Situasi Lehman” Dalam Keadaan Kemelut Perbankan AS, Kata Penganalisis

KUALA LUMPUR, 20 Mac (Bernama) — Tiada “situasi Lehman” dijangkakan berlaku pada 2023 berikutan kejatuhan tiga bank utama di Amerika Syarikat (AS) antaranya Silicon Valley Bank (SVB) dan Signature Bank, menurut seorang penganalisis.

“Situasi Lehman” merujuk kepada Lehman Brothers, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan global yang muflis pada 15 Sept 2008 yang kini disifatkan sebagai peristiwa kritis sehingga mencetuskan krisis kewangan global 2008. 

Rakan Pengurusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata, bank-bank berkenaan mempunyai kedudukan mudah tunai yang lebih baik berbanding pada 2008 dan bank Asia hanya mengalami pendedahan minimum terhadap bank wilayah AS berikutan hanya menjalankan urus niaga dengan bank Wall Street.

“Oleh itu, kesan dari segi risiko adalah minimum,” katanya kepada Bernama sambil menjelaskan Credit Suisse bukan lagi menjadi kelompok utama perbankan Eropah, dan berikutan itu ia tidak menjadi kebimbangan utama.

Credit Suisse terbabit dalam pergolakan yang tercetus akibat kejatuhan pemberi pinjaman AS, SVB dan Signature Bank sepanjang minggu lepas sekali gus mengurangkan keyakinan pelabur di seluruh dunia.

Innes berkata keadaan boleh menjadi sebaliknya jika krisis itu turut melibatkan bank-bank Eropah lain.

“Bagaimanapun, isunya adalah kejutan pertumbuhan bank-bank wilayah AS yang merupakan peminjam besar kepada Main Street USA; sekiranya mereka menghentikan pemberian pinjaman kerana kekurangan simpanan bank, ini  boleh mencetuskan kemelesetan secara besar-besaran. 

“Seperti 2008, kita mungkin mengalami kemelesetan yang disebabkan oleh bank. Bagaimanapun, impak buruknya mungkin terhad dengan pihak bank-bank pusat kemungkinan besar melakukan perubahan atau pengurangan.

“Bagaimanapun ketidaktentuan boleh berlaku bagi tempoh lebih lama apabila melibatkan faktor manusia kerana tiada siapapun dapat menentukan kesan ketara akibat masalah sesebuah bank,” katanya.

Sementara itu, MIDF Research berkata komuniti pelaburan bimbang pasaran dapat mengesan bermulanya krisis kewangan global 2008 untuk kembali melanda.

“Bagaimanapun, kami sedia maklum terhadap satu perbezaan, 2008 adalah episod yang mana amalan kredit dilonggarkan berikutan gadai janji disekuritikan dan didagangkan walaupun dengan kualitinya. Oleh kerana kualiti sekuriti bersandarkan gadai janji ini mencurigakan, nilainya dapat menurun kepada sifar,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

MIDF Research berkata bon kerajaan AS pula akan kembali kepada harga asal selepas kematangan, justeru menyebabkan sebarang kerugian yang berlaku adalah sementara.

— BERNAMA