Pakar Ekonomi Jangka Kadar Dividen KWSP Lebih Baik Pada 2023

KUALA LUMPUR, 15 Ogos (Bernama) — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka akan mengagihkan kadar dividen lebih tinggi bagi 2023 sekiranya keadaan pasaran terus positif atau bertambah baik pada separuh kedua 2023, kata pakar ekonomi.

 Ketua Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata KWSP telah menunjukkan kecekapan dalam menjana pendapatan pelaburan melalui strategi pelaburan berhemat.

“Pengurusan portfolio aktifnya telah membuahkan hasil yang wajar dan terus berpandukan kepada peruntukan aset strategik (SAA),” katanya kepada Bernama.

Bagi separuh pertama tahun ini, KWSP merekodkan jumlah pendapatan pelaburan sebanyak RM33.19 bilion, peningkatan sebanyak RM9.44 bilion berbanding RM23.75 bilion pada tempoh yang sama pada 2022.

Jumlah itu selepas mengambil kira penurunan nilai ekuiti tersenarai yang direkodkan untuk tempoh dalam kajian dan daripada RM33.19 bilion jumlah pendapatan pelaburan, RM4.79 bilion dijana daripada ‘mark-to-market’ (MTM) sekuriti yang belum direalisasikan.

Keuntungan MTM kebanyakannya disebabkan oleh turun naik kadar pertukaran asing.

Profesor Ekonomi Malaysia University of Science and Technology (MUST) Geoffrey Williams berkata keputusan separuh pertama 2023 KWSP adalah sangat kukuh, gabungan pengurusan mantap, hasil pulangan permodalan pantas dan beberapa pelarasan teknikal yang berkesan.

“Walaupun prestasi separuh kedua 2023 adalah sejajar dengan tahun lepas, pulangan keseluruhan harus lebih kukuh. Justeru, prospek dividen kelihatan positif dan ia diunjurkan lebih baik daripada 5.35 peratus pada 2022,” katanya.

KWSP merekodkan ahli aktif yang tinggi, pemulihan ekonomi berada pada landasan betul

KWSP mencatatkan 8.47 juta ahli aktif, paras tertinggi setakat separuh pertama 2023, ia menunjukkan pemulihan ekonomi berada di landasan yang betul dengan lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai pekerjaan, kata Mohd Afzanizam.

“Ini dicerminkan dalam penurunan kadar pengangguran daripada 3.6 peratus pada Januari 2023 kepada 3.4 peratus pada Jun 2023. Ia turut menunjukkan lebih ramai rakyat Malaysia menerima pendapatan tetap daripada pekerjaan mereka yang kemudian diterjemahkan kepada sumbangan yang lebih tinggi daripada ahli,” katanya.

Sementara itu, Williams berkata peningkatan ahli aktif adalah disebabkan oleh orang ramai yang cuba mengaktifkan semula akaun mereka selepas pengeluaran dan juga disebabkan langkah KWSP dalam meningkatkan kesedaran mengenai krisis persaraan.

“KWSP juga merupakan salah satu pelaburan terbaik dengan pulangan tetap antara 5.0 peratus dan 6.0 peratus berbanding deposit tetap pada hampir 3.0 peratus. Ia juga meluaskan produk dan perkhidmatannya kepada ahli dan aplikasi dalam talian baharunya membantu ahli menjejaki pelaburan mereka dengan lebih aktif,” katanya.

Skim persaraan bukan caruman dengan Malaysian Superfund baharu

Pada separuh pertama 2023, KWSP mencatatkan pertumbuhan 36 peratus dalam pencarum sukarela kepada 535,307 daripada 393,966 setahun yang lepas, jumlah caruman terkumpul ialah RM3.93 bilion, meningkat 46 peratus daripada RM2.70 bilion terkumpul dalam tempoh yang sama setahun lepas.

KWSP juga sedang aktif menghubungi majikan untuk menggalakkan mereka mempertimbangkan untuk mencarum lebih daripada 12 peratus, atau 13 peratus untuk pekerja yang berpendapatan RM5,000 sebulan atau ke bawah.

Williams berkata kerajaan harus mempertimbangkan skim persaraan bukan caruman dengan Malaysian Superfund baharu, ia boleh dikendalikan oleh KWSP memandangkan rekod prestasi mereka yang sangat kukuh dan berjaya.

“Pendekatan kepada majikan adalah berniat baik tetapi mungkin ia tidak mendapat perhatian serius. Majikan tidak mahu menaikkan caruman KWSP mereka terutamanya apabila kos gaji mereka akan meningkat disebabkan tahap minimum dan gaji progresif yang akan dilaksanakan pada masa depan,” katanya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam berkata kempen sebegini akan menggalakkan celik kewangan yang lebih baik, satu langkah positif yang boleh membantu ahli untuk mengharungi kesulitan sekiranya berlaku pada masa hadapan.

“Oleh itu, kita tidak seharusnya menggunakan strategi yang berat sebelah. Saya tidak pasti mewajibkannya akan menyelesaikan masalah. Isu asas adalah berhemat dalam pengurusan kewangan dan menyedari ancaman yang berpotensi wujud daripada penipuan kewangan,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA